A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hja, az mennyire átlagos, hogy a POD-ra nem írják rá, hogy milyen pod?
Hétvégi Saturn-os látogatáskor volt egy kazalnyi KV is a KVfőzőknél, nézelődtem, s láttam többfajta POD-ot is, volt ami látszott, hogy nem E.S.E. POD, de volt, ami annak tűnt, mégse volt sehol ráírva, hogy ő most E.S.E. POD ~ : (
Az a gyanúm, hogy a klasszikus 25-30 mp, egérfarok stb. leginkább duplával érhető el. Egy adaggal nehezebb, ami érthető is: kétszer annyi kávéban kétszer annyi ideig utazhat a víz.
Nálam bizony rendszeresen előfordul, h. csak akkor érem el a megfelelő időtartamot, ha végig csepegve jön a KV, nem a szabályos, "egérfarok" sugarakban. Nyilván az őrlemény finomításával és gyengébb tömörítéssel lehetne rajta segíteni, de ha az őrlemény adott, akkor még mindig jobb így, mint ha gyorsan keresztülszaladna -- vmiért az az érzésem, ez nem árthat igazán a pumpának (számíthattak ilyen esetekre a tervezéskor). Ha pedig mégis, legalább hamarabb lesz ürügyem upradelni :)
Nos, elárulom a titkot. Fektesd fel a szűrűtartót a mosogató peremére, ugy, hogy a szűrőfej a mosogató felett legyen szabadon, a kar 1/3-a körül felül a mosogató peremén. Igy tudod izomból tömni, a csepegővackokat nem nyomja össze semmi, s a kar végét nyomva ellent tudsz tartani a tampernek. Az ideálistól messze van, de amég nincs célszerszám a szűrőtartó befogására, addig ezt találam legjobbnak.
Persze, élvezni kell - de ahhoz el kell tudni készíteni élvethetőre. Erről (is) szól ez a topic. A kávékészítés szakma: aki főzi, az a barist külföldiül. Komoly tanfolyamokon oktatják. A kávézóban dolgozik a barist, és ő bizony stopperrel méri, legalábbis addig, míg minden változót (pörkölés, őrlés, tömörítés, kávéfajta, mennyiség, nyomás, csésze hőfoka, víz hőfoka, stb.) össze nem hangol. Nem én mérem, mert én iszom. De otthon mérem is. Addig, amíg ki nem tudok alakítani olyan módszert, amely biztosan, megismételhetően kiadja azt a kávét, ami már valóban, igencsak élvezeti cikk. Erről szól ez a topic.
Lehet nem tetszést váltok ki kinyilatkoztatásommal:
A kávét élvezni kéne, nem pedig stopperrel mérni. A kávé élvezeti ital. Mi van ha véletlenül 2 másodperccel hamarabb folyik le, vagy 3 mililiterrel több? Összeomlott a világ? Ha bementek egy kávézóba, akkor stopperel méritek a kávéfőzőnő ténykedését? Javaslom, a kávészemcse méretét is vizsgáljátok át. Mi legyen a mértékegység? Ja, egy hőmérőt is vigyetek.
Kipróbáltam a mérőkanállal, valóban 2 kanál esetén tele lett, majd ledöngölve 5-6 mm a felső szélétől. A döngölést azt mennyire brutál módon kell? Ilyen töltöttségnél a kart meddig húzod jobbra (ill. hol áll meg)?
A másik kérdésem:
-mikor lecsurog a két adag KV (már nem jön semmi) akkor leszoktam venni a szűrőtartó kart, s a zacc teteje nedves. Ez így természetes vagy valamit nem jól csinálok?
Csak annyit. Néha ristrettot iszom: kétszer annyi (dupla) kávéból kb. 40 ml. Ha nagyon nyöszörög a szivattyú, az biztosan nem jó neki hosszú távon (egy alkalom semmi). Úgy gondolom, hogy ha folyamatosan tud folyni a lé, akkor baj nem lehet. 50-60 mp alatt 50 ml = 30-36 mp alatt 30 ml, ami szinte teljesen szabványos (Lavazza: 25-30 mp 30 ml). Azt gondolom, a baj ott kezdődik, mikor már csak pici cseppekben jön a lé, mintha veseköve lenne a gépnek. Az ilyen kávé keserű, s a szivattyú se azt nyekergi: köszönöm.
Én is áttértem a VERA forrásvízre - meglehetősen kevés a calcium és magnézium tartalma, szerintem nyugodtan használhatod. Nem ásványvíz - azok többszáz méter mélyről feltörve sok ásványt magukkal hoznak - hanem forrásvíz. A korábban itt belinkelt táblázatban a VERA és az AQUA Friss tartalmaztak a legalacsonyabb mennyiségű calciumot: hetedrészét például a Theodora Kékkútinak. És a pesti csapvíznél is sokkal kevesebbet tartalmaznak.
(Igaz, az én Cimbalimban eleve van vízlágyító, de a VERA akár annélkül is mehetne bele.)
Nekem finomabb lesz, ha túltöltöm, legalább 9 grammra. A 7 g szerintem a nagy világátlag, a konkrét masinától, kávébabtól meg minden más lehetséges tényezőtől függetlenül.
Ezt régebben sem értettem: most a 7 gramm a lényeg, vagy az, hogy majd' tele legyen kávéval? Engem sosem zavart, hogy a szűrőbetét tetejétől 2-3 mm-rel lejjebb van a ledöngölt kv szintje... A 7 gramm a mérvado.
Fura átmenet a csepegtetős-filteresek és a pumpás eszpresszógép között. Gyanúm szerint egyes nagy konyhaigép-gyártók (Philipsen kívül az AEG-től láttam ilyet) amúgy is rengeteg motort rendeltek a gyümölcscentrifugáikhoz, hát kipróbálták, hátha erre is jó lesz.
"A Krups autómatáiról engem is érdekelne, ha valaki rendelkezik tapasztalattal. Egy rokon gondolkodik, hogy vegyen magának."
Ha az a Krups az Orchestro család része, akkor a szokott helyen olvashatók róla vélemények, de nem jók. (Pedig állítólag a jó nevű Jura gyártja a Krups számára.) Egy megfontolandó tapasztalat: "After 2 years and my 3rd machine failed i took it back and got my money back." És egy másik vevőtől: "My next machine (must be this year) will be a semi-automatic italian one." (Miért nem kérdezett engem, hehe -- eleve olyat javasoltam volna :)
Ha a Saecóknál olcsóbb full-automatát keres, a DeLonghi Magnifica inkább ajánlhatónak látszik -- bár arról még csak két vélemény érkezett a CG-re, de azok nagyon kedvezőek, még a korábbi Silvia-tulajdonosnak is van róla pár jó szava.
"A szűrőbetétet én sem rakom csurig, ha jól emléxem itt a fórumon olvastam, hogy így szokás/kell/lehet(?) kb. 1 milivel a teteje fölött van az örlemény felső szintje (ledöngölve persze)."
Mármint a teteje *alatt*, nem? Az típusfüggőő, hogy mennyire ajánlatos megtölteni a szűrőt -- pl. a DeLonghiba jó lenne az 1 mm hézag, Gaggiákba nagyon kevés.
Annak idején olvastam mind a két részét a tesztnek. Nem voltam tőle elájulva, mert véleményem szerint egy ilyen zsürivel és gépekkel eleresztve sokkal részletesebb, VALÓDI teszt is lehetett volna belőle...:-((
Már említettem, hogy jómagam egy Saeco Gran Cremával főzöm az éltető nedűt, és aéapvetően elégedett vagyok vele, DE: volt szerencsém már főzöcskézni a tesztben szereplő La Scala Butterfly, meg az Elektra Nivola gépekkel is - s bizony, különösen az előbbi SOKKAL jobb kávét produkál (ugyanabból a kávéból !!!). Persze, erre lehet mondani, hogy szubjektív vélemény, de szerintem a teszt is az... nem is értem, hogy jöhetett ki a leírt végeredmény.
Az adagolásról: mint régebben írtam, némi tökölés árán halálpontosan kimértem, hogy a Saecogyári csomagjában lévő (gondolom, a Tiéd ugyanilyen) adagolókanalat színültig - nem púpozva!!! - töltve jön ki az espresso-biblia által ajánlott, 7 grammos érték. Nálam 1 adag az 1 kanál, 2 adag meg 2 kanál - mire jó az eladó által megálmodott 1,75 kanál ??? (és azt hogy méri ki??? :-DDD )