Nálam most érik az Eszter és a Palatina. Mindkettő nagyon jó ízű. A Mathiász Jánosné még csak most kezd éreni.Volt egy tő Suzy is - sajnos tavasszal kiszáradt. Pedig ő volt a család kedvence. Kozma Pálné nekem is van,de még nem termett. Nagyon kényes a talajra és a fekvésre is. A szőlő sor alja homokos rész,ott hibátlanul megmaradt,de a hegyoldal vége vörös nyirok - itt sajnos kipusztult.
Dr. Kosinszky Viktor: A gyakorlati szőlőtermesztés
Valószínűleg az lehet akkor a magyarázata az ő véleményüknek, hogy alapvetően bakművelésben gondolkodnak, s a többi művelésmódot csak megemlítik, ezért minél alacsonyabb termőalapra törekednek.
Még sosem ettem Kozma Pálnét, de van belőle 2 db idei gyökeres dugványom.
A Mathiászné most kezdett el érni a kertemben, nagyon fincsi. Külsőre nem egy szép szőlő, kis szemű, nem piacos fajta, de az íz a lényeg szerintem. Ha kell belőle oltani való vessző, akkor keress meg tél végén és szívesen küldök.
Más: magról kikelt a komposztdombon elég sok szőlő. Ezekkel lehet valamit csinálni?
Hozzáértő mesterektől szeretném megkérdezni, van-e annak valami jelentősége, hogy átoltáskor hol (a földtől milyen távolságra) oltok. Az összes tankönyv azt írja, hogy a megeredt oltást (amerikai alanyon) le kell dönteni. De ha úgyis combot nevelek, s hajtásokat csak a magasan lévő termőalapon hagyok, akkor fontos-e, hogy a törzs/comb európai vagy alanyfajta? (kb. 40 cm magasan van a vezetőszál, guyot-művelés jellegű a művelésmód) Köszönöm előre is!
A Kozma Pálné muskotályt ismered? Ha szereted a muskotályos szőlőt, ajánlom a figyelmedbe. Az valami eszméletlen finom!
Vagy ott van még pl. a Téli muskotály. Szintén zenész... :-)
Érdekes, hogy a Hamburgiról is csupa jókat ír mindenféle szakirodalom (pl.: "páratlanul finom muskotályos íze van"), tényleg finom is, de nekem valahogy nem lett a favorit. Többre értékelem a K. P-né m.-t.
Annak idején, amikor telepítettem a csemegeszőlőt, vettem Mathiász J.-nét is, de sajnos nem eredt meg, pótolni már nem tudtam, így lett a helyére K. P.-né. Nyilván nem bántam meg, de lehet, hogy mégis csak beszerzem az ősszel a M. J.-nét... :-)
Jaja, olcsó helyen is minimum 50 ezer lett volna, de inkább 60. És amiket egy helyi kertészetből vettem eddig, egy kivételével nem maradtak meg, hiába voltak oltottak. A dugványozásnál a bő 50%-os siker nem rossz. És ami nem sikerült, az nagyrészt azért volt, mert fagyottak voltak a vesszők.
Köszi a képeket. Akkor egyetértünk. Egy szőlő legyen muskotályos, vagy valameilyen. Bármilyen, csak ne semleges ízű. Most ettem pl. túlérett Csaba gyöngyét, az valami isteni volt! A Mathiász Jánosné muskotály most kezd érni. Még nem az igazi, de még féléretten is jobb, mint a Chasselas teljesen éretten.
Hááát... Azért ha 200 oltványt vett volna, az nem 10 000.-be került volna neki. (Ahol én vettem, 270.- darabja, s ez azért nem a drágább helyek közül való.) Más kérdés, hogy talán több megered. De ez sem biztos. Nekem valószínűleg szerencsém volt: az idén vásárolt 100 cserszegi oltványomból 7 db nem eredt csak meg, s a nyár folyamán (mostanáig) még egy pusztult el, így a veszteség 8%, ami elég jó. A szomszédok viszont mesélnek olyan évről, hogy teljesen fordítva sült el a dolog. (Biztos múlik az évjáraton is, az oltványt sem mindegy, ki milyen alaposan készítette, meg az ültetés gondosságán, bár én a sajátomnál beiszapoláshoz alig 2-3 liter vizet használtam tőkénként az ajánlott 5-10l helyett, s különösebben gondosnak sem tartom magam.)
Az ígért képek (sajnos a Chasselas esetében a jó fényben levő fürt nem a legszebb, a valamire valónál pedig nem volt elég fény..., de a színek miatt végül mégis berakom ide):
Egyébként utóbbi fajta nálam se tartozik éppen a kedvencek közé. Csak amolyan jellegtelen, édes szőlőíze van (vajas kenyérhez elmegy, vagy úgy magában is - de a kenyérhez is vannak jobbak...). Már fogyasztható.
Sokkal-sokkal finomabb és egyéb tulajdonságaikban is jobb szőlőfajták is léteznek (szerencsére ezekből is van a sorokban :-)).
Évtizedeket értek alatta. Van nálam egy régi meszesgödör, amit komposztgödörnek használtam eddig, de most betemetem homokkal, mert elegem van már belőle és oda ültetek annyi növényt, amennyi elfér. A többit odaadom nagyanyámnak, akinek homoktalaja van. Ő épp tavaly szedette ki a 8 sor borszőlőjét, mert özvegyen, 80 évesen már felesleges volt neki és nem akart bajlódni vele. De a csemegeszőlőknek örülni fog, mert azokat meg lehet enni és lehet osztogatni az unokáknak. A nagybátyámnak is adok valamennyit, ő szeret borászkodni, így a kettős hasznosítású Irsainak és Nérónak örülni fog. Neki szintén homoktalaja van. De igazából ha csak a fele marad meg a 108 növénynek, már az is bőven elég lesz hármunknak.
Mit értesz "hosszabb távon"? Ha igaz, amiket írtál, hogy saját gyökerén ültetted őket kötött talajba és van filoxéra a kertedben az amerikai fajtáidon, akkor tíz évet adok maximum az európai ültetvényednek (a filoxéra elszaporodásától függően), de ez a maximum, lehet, hogy csak 4-5 évig bírják. Ha átteszed őket homokba, akkor nagy részük valószínűleg megmarad. (Jól kezelt, nem túlterhelt, szépen gondozott tőkékkel 30-40 évet is lehet tervezni, de vannak közel százéves termő ültetvények is.)
A tavasszal dugványozott kb. 200 db vesszőből 108 db maradt meg. Ezek elég vegyes képet mutatnak. Vannak gyönyörű, 1 méter körüli hajtások (főleg Irsai) és picike, 5-10 centis hajtások is. Szerintetek hosszabb távon kb. hány %-a fog megmaradni ennek a 108 növénynek?
Az őszi ültetés előnyei között egy szakértő (talán Prohászka) írásában olvastam, hogy a gyökérfejlődés télen sem áll meg. Ezért ültetek én is mindig ősszel, kivéve -kényszerből- az idei évet.
Lehetséges, ti vagytok a szakértők. Habár rokon fajok, mert a C. szépe a fehér és a piros chasselas keresztezéséből való. Mondjuk én a saszlát minden formában utálom. Nem is értem miért ilyen népszerű. Nálunk a piacon szinte csak ezt árulják. Vagy lehet, hogy csak meg akarnak szabadulni tőle és a jobb fajtákat megtartják maguknak?:)
Úgy tűnik a középtávú időjárási modellek szerint a hónap hátralevő része száraz, az átlagnál (jóval) melegebb idővel folhat le, szinte amíg a szem ellát, tartani fog a nyári idő. Ez kimondottan ígéretes a tavalyi borzalom után, így a szőlők nagy része tökéletes egészségi állapottal és kellően érett fázisban fordulhat a célegyenesbe. Utána már csak 2-3 hét szélsőségek nélküli idő kellene.
A gyökérfejlődésre legkorábbi alkalmas időpont az az ősz.
Volt már, hogy alkalmas hely híján ősszel földbe raktam növényeket, és márciusban, mikor a végleges helyre való ültetéshez kiszedtem őket, már kicsi új, fehér gyökerecskék voltak.
Volt egy kérdésem régebben, hogy a filoxérával már fertőzött tőkék homokba átültetve meggyógyulnak-e. Senki sem tudott egyértelmű választ adni, de itt megtaláltam:
"A védekezés több irányú: a homokra telepített szőlőkben a szőlő gyökértetű gyökérlakó alakja nem tud megtelepedni, sőt az oda ültetett fertőzött tőkék is megtisztulnak."
Olvastam valahol, hogy 1000 szőlőnemesítésből 1 esetben sikerül csak említésre méltó fajtát alkotni. De akkor mi lesz a többi 999 tőkével? Kivágják? Vagy átoltják?
Ez milyen fajta csemegeszőlő lehet? Kb. 8 éve vettem valahol, de vagy nem mondták meg a nevét, vagy csak nem jegyeztem meg. Ránézésre majdnem biztos vagyok benne, hogy Cegléd szépe. A fürt és a levél kinézete is teljesen stimmel. Az érési idő is, mert még nem teljesen érett és kb. szeptember elején érik majd. Az íze jellegtelen, semleges.