Akkor az lehet a hiba, meg ha nem lágyítjuk a vizet előtte forralással vagy vízlágyítóval, nálam ugye az tirisó, az megkötheti a ként, és még csökkentheti a gyakorlati koncentrációt. Bár a PlantProtection oldal szerint atkára már a 0,2%-os oldat is hatásos, az meg ugye 10 literbe 20 g, nem tudom. Jobb a biztonság, ezen nem spóroltam. :D
Nálam az 1,5 liter kézi permetezővel 12 laza tő parira volt elég.
Akkor szerintem tuti nem volt elég alapos a permetezés, vagy nem volt elég tömény, mert nálam komolyan egész társadalmakat irtott le. Olyat is, ahol már a levelek közt is háló volt. (Volt benne nedvesítőszer, nem tudom, ez mennyit számít. 1,5 liter tirisós vízbe 10 gramm Thiovitot tettem meg pár csepp Nonitot.) Hangsúlyozom, hogy telibe kell nyomni a kénnel. Csak akkor éri el őket rendesen, ha levelenként megfordítod, és alulról egyesével megpermetezed, nem szabad száraz helynek maradnia. Mondtam, hogy pepecs... de nekem pl. már nincs más lehetőségem, mert tavasszal már használtam egy ízben Sanmite-ot.
Ja, és mindenképp tegyél el magot abból a mutáns fehérből, több termésből is elkülönítve, hátha az egyik hordozza majd a tulajdonságait! :D Ízre milyen?
Növényvédelmes fórumon kérdeztem a pezsgőtablettát, Antisystem azt monda fel tudja venni a növény a benne lévő kalciumot. A gilisztakomposzt oldatnak meg az szerepel a flakonján hogy tenyészidőben levélre kell fujni.
Ajánlom az XnView nevű programot (telepítő letöltése), annak a konvertáló funkciójával minden gyakori képszerkesztő műveletet, így a képkorrekciókat, az átméretezést és a vízjelezést is meg tudod oldani egyszerre bármennyi fájlra, azon kívül meg pöpec kis képböngésző is.
Szívesen olvasnék a paradicsom szine, és savassága közti összefüggésről. Az a tapasztalatom, hogy a sárgák kevésbé savasak, mint a pirosak. Hajdani tanulmányaimból az rémlik, hogy egyes antocianinok, antioxidánsok szine Ph függő. Pl. a pipacs pirosa, és búzavirág kékje azonos anyag, csak a Ph más.
Szépek, és nem hasonlítanak arra, amim van. Van 25-30 féle amit termesztek, de többnyire nem ismerem a tényleges nevét. A "nagy sárga", vagy "kicsi piros" nem mond sokat. Lassan vagy kiderítem a nevét, vagy lecserélem őket.
Boldogan fogadnék Tőled magot, csak félek nem tudom viszonozni.
A fotóid is tetszenek. A széket, bársonyt, és a kifényezést már tudom. Telefonnal, vagy fényképezőgéppel csinálod, és milyen programmal feliratozod, ha nem titok?
Még fél lábbal itt vagyok és vissza léptem, mert egy érdekes cikket olvastam délelőtt, amiről úgy gondoltam megosztom a "csakisakerekpirosparadicsomotszeretemésatöbbipfujjj"-t vallókkal:
"A legújabb kutatások szerint azonban nem a piros paradicsom hanem a sárga a nyerő egészségünk szempontjából. Ennek pedig egyszerű kémiai oka van. A piros színű paradicsomokban a likopin térszerke..." tovább.... a forráshoz:
A kén biztosan felszívódik, valamenyni, bár nem hiszem, hogy sok paradicsom szenvedne kénhiányban. :) MIndenesetre nem mérgező ilyen kis mennyiségben, ezért nincs évi.-je. Kalciummal meg lombtrágyával érdemes, persze, van még azért akár 2,5-3 hónap is a vegetációból, időjárás kérdése.
Amúgy jó fura lett ez az év, hogy csak 3-3,5 hónapig lesz érett parink : Azért ennél több szokott lenni.
Ez nem ellenállóság kérdése, hanem egyszerűen nem tárolható sokáig, mert kevesebb a húsa, könnyen összelöttyed, ez így van; még a növényen is képes vizes zacskóvá válni. (De abból a legjobb a magszedés, az teljesne érett.) Éppen akkor kell leszedni, amikor éppen megérett, aztán nagyon gyorsan meg kell enni, mert hűtőben sincs el sokáig, szemben a normál parival, amit még hűtőzni sem kell. :) Néhány napig azért bírja ez is, de közvetlenül az éretten szedés után a legjobb az állaga.
Van olyanom már vagy 10 éve, habár sokáig nem tudtam mi a neve, a szomszédtól kaptam. Ízre nagyon szeretem és a többi Ökörszív fajtához képest bőtermőbb és ellenállóbb, de azért nálam érzékenyke. Néha egyik napról a másikra elfolyósodtak és megrohadtak a bogyói. Pedig nem is volt esős idő. Szóval amint bepirosodik, rögtön leszedem, mert nem bírja sokáig. De lehet, hogy máshol ellenállóbb.