A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)"
Hát persze, azt senki se vitatja. De most nem a pod és a dobozos őrölt, hanem a pod és a podból nyert őrölt különbségéről volt szó.
Azért is drágább nyilván uaz a KV podokba csomagolva -- ők többet vesződtek a csomagolásával, de neked mégis megéri, h. viszonylag frisset főzhetsz mindennap.
Azért ezzel én is úgy vagyok, hogy szeretem a podban az egyszerűséget is: nincs tamperolás, zaccolás, szűrőkosár öblítés, felsőszűrő (inkább csak tömítés) letörlése.
A feltépés esetét Tóth Marival csak azért írtam, hogy összehasonlítható legyen az echte podfőzés (podszűrő+pod) a sima főzéssel, hogy ez utóbbi sűrűbb, krémesebb eredményt ad-e. Én is próbáltam már, nem volt számottevő a különbség. De most, hogy gondolkodom rajta, az az egyes szűrőben történt, ezért úgy is ki lehetne próbálni, hogy két pod kávéját tenni a kétszemélyes szűrőbe. Mert tapasztalatom szerint (legalábbis Krups-ban) a kétadagos főzésből jobb kávék születnek.
Vázolom: podszűrőbe belefér a pod papírostól. De azzal nem főz rendes KVt. 1személyes szűrőt még nem teszteltem, de szemre is nagyobb űrtartalmilag, mint 1 pod. ~ 1,5 podnyi lehet talán. 2személyes szűrőt használom most, abba ~ 3 pod férne bele, de abból sima KVból is rendeset főz le.
A zamattartása nem a felhasználás elötti szétvágás miatt került előtérbe, hanem az őrölt KV kinyitása (125/250 g), és a darabonként csomagolt pod viszonylaton.
(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)
Asszem ennyi. Meg azért elég drága buli lenne a podot vagdosni, mivel ahogy nézegetem, a POD-os KVk drágábbak, mint a sima őröltek. ~ : (
Előnye lenne még a tisztább üzem, hátránya a reggeli szűrőtömködés adta rutin kiesése.
Most hála topictársaknak, letudom tesztelni, hogy van-e olyan POD, amiből a krups rendesen bemelegítve képes számomra finom KV-t lefőzni érdemi Crema-val, vagy sem. Ha találok ilyent, akkor PODolok, ha nem, akkor nemtudom még. (bízok a találatban)
Nevezett ajándékcsomagot nem a magyar Segafredo forgalmazza,ezt a Cora lánc szerzi be, valamilyen kerülő úton. Mindenesetre a márkanevünk alatt futó termékkel kapcsolatos jogos reklamációját továbbítottuk az olasz gyártó felé és reméljük a jövőben nem lesz negatív tapasztalata a Segafredo termékekkel.
Zamattartásilag tökmindegy, h. a fólia kinyitása után a papírral együtt főzöd-e meg a tartalmát vagy anélkül. Az 1 személyességgel kapcsolatban sem értem, miért praktikusabb a feltépetlen pod a feltépettnél, de biztosan az én hibám...
tudom hívott, és Thx a kóstolásra küldött POD-okat. asszem mérgezettegér leszek, mert végigkóstolgatom őket ~ : )
Feltépős része annyira nem bejövős, mivel pon tazért érdekelne, mert reggel 1edül iszom a KVt, igy ideálisabb megoldás lenne a POD, meg zamattartásilag is jobb lenne.
Igaz... most is a 2személyes szűrő van bent, s azt taposom, de a mostani KVmmal igy ideális.
Nem jó a gondolatmenet: azért írtam, hogy robusta, mert ez nem keverék, hanem egytípusú kávé, tehát vagy 100% arabica, vagy 100% robusta :)
Ez a többi monótól eltérően kuriózumként robusta...
Amúgy próbálkozásképp nyugodtan megtehető, hogy az ember kitépi a pod papírját, beleszórja a kávét a sima szűrőbe és úgy főzi le. Én is csináltam már ilyet, de H_G bevett szokása is ez :)))
Amúgy pont most volt itt a kedvesed, úton van a cucc...
Hát ha egy jó 70-30as keverék, akkor valszin befog jönni. Ha 30nál több a robusta, akkor nemtudom még. + a Krupsnak érdekes a viszonya a POD-okkal. Olyan, mintha a szűrőbetét átengedné a POD mellett is a vizet, s nem főzné ki rendesen az aromákat a KV-ból, de majd kiderült. ~ : )
Kíváncsi leszek a véleményedre, mert mint írtam, ez robusta, te pedig valószínűleg arabica jávát ihattál a Semiramisban, mivel ők csak arabica-t árulnak. De olvastam, hogy inkább azok jönnek be neked, amikben van robusta is, úgyhogy hajrá :)))
Ma délután megy kedvesem a matti70 által felajánlott Molinari Java-ért. Megkóstálom, és ha bejött, akkor kell. viszont ezt hétfőn tudom csak megmondani (otthon nincs net) ~ : (
Szóval ha jövhét eleje, akkor valszin kelleni fog. handras is gondolom benne van. ~ : )
Én nyaralásnál nem KVztam. A nyaralás arra volt, hogy kipihenjem, magam, feltöltődjek, szal elég tuning volt a tenger és horvátország magában +a VB és a horvátok feeling. ~ : D
Reggel nosztalgiából filteres kávét ittam Dr. Morik féléből. Presszó kávé után nem ízlik, pedig nekem csak egy német Krups-om van. Híg lötynek tünt. (A Morik kávé sem a legolcsóbb árkategória :) )
Naja, csak itt hétfő óta dolgozok, a cég meg nemegész kéthete költözött ide egy másik helyről. Szal ez a lehetőség egyelőre nem jöhet szóba nálam ~ : (
Molinari jávát ittam most, ízlik. Erősen érződik rajta a robusta jelleg, de azért robusták közt is nagy különbségek vannak, ez nem az ócsó fajtájú :)
Viszont eléggé meglepő volt, hogy a weboldallal ellentétben nem 25, hanem 18 db-os doboz a Java és a Kenya. Így majdnem 40%-al drágábbra jön ki, ami nem mondom, hogy így már szörnyen drága vagy nem éri meg, de nem erre számítottam. Nem személyesen vettem át, ezért még nem is kérdeztem rá a dologra.
A postázáshoz én is ugyanígy viszonyulok, de amire nem gondoltam, és igaza van a forgalmazónak: céges címre szokott általában postázni. Ott napközben mindig van, aki átveheti.
De ha yeahhh lesz oly szíves, hogy hoz, ami kell, az teljesen jó megoldás :)
Hja, s mindehez jön hozzá, hogy ha egy jó 20-30%kal mérsékelné árait a semiramis pörkölője, simán eljárnék hozzájuk megvenni ott a KVt, mivel ott szinte mindig friss volt.
Sajna még jóideig a pod és a darált KV lesz nálam az elérhető. Szemessel is csak annyi a gondom, hogy nincs érdemi darálóm hozzá, s várhatólag nem is lesz még 1 ideig.