A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én úgy nézem, nem a tömörítés a különbség a csak podos gépnél. Az egyik tényező, hogy ahol a kar elfordításakor összezár a két fej, a tömítés a pod szélső papírgyűrűjére simul, így ami víz kijön a felső szűrőn, az tuti nem tud másfelé kóricálni, muszáj neki átmenni a kávén. Ez a normál gépek szűrőkosaránál nem teljesen garantált.
A másik tényező az alsószűrő "lyukassága", amivel a nyomás, az átfolyási idő változtatható. Mi három alsószűrőt kaptunk a géphez, a gyárilag bennelévő espressohoz való, egy a ristrettohoz, egy pedig a hosszabb kávéhoz van optimalizálva.
Ezért nem vettem még darálót. ~ : ( Pedig az a Krups expert daráló nem lenne rossz választás, csak amit írtak róla, hogy ha elég finomra őröl vele az ember, akkor leőrli magát is, és 1-2 hónap után vége... az nem kóser.
Én már azt is tudom, milyen az, amikor emiatt inkább a lóra szavazol és utána kiderül, hogy elől megharap, hátul megrúg és középen leesel róla :) Szóval most már 4 kézi KVdarálóm van és egyik sem műxik jól -- viszont ennyit lassan már nevezhetek gyűjteménynek :)
1féle ESE POD-os olasz KVt használtam vele régebben, 2 lefőzésnyit. Olyan jo-jo, de semmi intenzív íz, minimális crema. Hétfőn volt szerencsém ugyanezt a POD-ot egy kimondottan csak POD-os gépben lefőzve megkóstolni. Na ott élt a KV.
Az tünt fel, hogy a POD-os gép mintha jobban összepaszírozná a POD-ot, mint a krups szűrője, s mintha jobban tömítve lenne ezáltal az egész.
H_G: mit is mondjak erre... 1részt igazad van. Másrészt a tudat viszont zavaró.
Olyan, mint mikor veszel egy drága kocsit, ami bár fexi az utat, és megy mint az állat, de a ki és beszállás 2x akkora szívás, mint egy átlagos autónál. Mikor már benne vagy, és hajtod, akkor aztmondod, megéri. Mikor szállsz be, idővel szidod magad, hogy minek kell ez. Persze mikor beértél, már... ~ ; )
Na, ezt nem értettem -- a friss íz nem veszhet el. (Csak azoknál a csaló Illy podoknál, amik ömlesztve vannak dobozban.) "Ha a kevesebb macera vész el", a relatív frissesség akkor is komoly előny SZVSZ. Ritkaság, h. egy 25 dekás daráltat utolsó szemig meg tudjak inni tényleg, ne kelljen kidobni poshadtság miatt félig telve, na *az* pazarlás.
(A Malongo Ethiopie-nak már a legvégén tartok és egész jó maradt az íze -- igaz, csak a French pressben használom, úgy kevésbé érzékeny az időmúlásra az eszpresszónál.)
Én még a Krups-szal nem próbáltam a pod-ot. Csak annyit olvastam: A piros felével kell lefelé lennie a szűrőben. Vagyis akkor papírral kell ezek szerint beletenni. Annyit írt még, ne legyen a szűrő szélén papír. Tényleg rosszabb lett korábban ebben a pod-os kávé? E.S.E. pod volt az?
Igen, így van. Ránézésre az alsó felén vékonyabb a papír, ha jól emlékszem a Bravi forgalmazója azt mondta, felül 2 rétegű, alul 1 rétegű szűrés van. Nem hiszem, hogy kapásból megérezném a különbséget az ízen, de ha már megjelölték, meg a forgalmazó is aszonta, hogy úgy kő betönni, há' szót fogadok :))
Az ok, csak valahogy ugy vagyok vele, kifizetem a többet a friss ízért és a kevesebb maceráért. Namost ha ebből a friss íz elveszik (podként csinálva), akkor már csak ugy éri meg megvenni, ha adott KV csak igy kapható. Ha a kevesebb macera veszik el, akkor meg megint ott vagyok, hogy nembiztos, hogy annyit romlik a sima őrölt KV, mint amennyivel többe kerül a podozás.
"(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)"
Hát persze, azt senki se vitatja. De most nem a pod és a dobozos őrölt, hanem a pod és a podból nyert őrölt különbségéről volt szó.
Azért is drágább nyilván uaz a KV podokba csomagolva -- ők többet vesződtek a csomagolásával, de neked mégis megéri, h. viszonylag frisset főzhetsz mindennap.
Azért ezzel én is úgy vagyok, hogy szeretem a podban az egyszerűséget is: nincs tamperolás, zaccolás, szűrőkosár öblítés, felsőszűrő (inkább csak tömítés) letörlése.
A feltépés esetét Tóth Marival csak azért írtam, hogy összehasonlítható legyen az echte podfőzés (podszűrő+pod) a sima főzéssel, hogy ez utóbbi sűrűbb, krémesebb eredményt ad-e. Én is próbáltam már, nem volt számottevő a különbség. De most, hogy gondolkodom rajta, az az egyes szűrőben történt, ezért úgy is ki lehetne próbálni, hogy két pod kávéját tenni a kétszemélyes szűrőbe. Mert tapasztalatom szerint (legalábbis Krups-ban) a kétadagos főzésből jobb kávék születnek.
Vázolom: podszűrőbe belefér a pod papírostól. De azzal nem főz rendes KVt. 1személyes szűrőt még nem teszteltem, de szemre is nagyobb űrtartalmilag, mint 1 pod. ~ 1,5 podnyi lehet talán. 2személyes szűrőt használom most, abba ~ 3 pod férne bele, de abból sima KVból is rendeset főz le.
A zamattartása nem a felhasználás elötti szétvágás miatt került előtérbe, hanem az őrölt KV kinyitása (125/250 g), és a darabonként csomagolt pod viszonylaton.
(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)
Asszem ennyi. Meg azért elég drága buli lenne a podot vagdosni, mivel ahogy nézegetem, a POD-os KVk drágábbak, mint a sima őröltek. ~ : (
Előnye lenne még a tisztább üzem, hátránya a reggeli szűrőtömködés adta rutin kiesése.
Most hála topictársaknak, letudom tesztelni, hogy van-e olyan POD, amiből a krups rendesen bemelegítve képes számomra finom KV-t lefőzni érdemi Crema-val, vagy sem. Ha találok ilyent, akkor PODolok, ha nem, akkor nemtudom még. (bízok a találatban)
Nevezett ajándékcsomagot nem a magyar Segafredo forgalmazza,ezt a Cora lánc szerzi be, valamilyen kerülő úton. Mindenesetre a márkanevünk alatt futó termékkel kapcsolatos jogos reklamációját továbbítottuk az olasz gyártó felé és reméljük a jövőben nem lesz negatív tapasztalata a Segafredo termékekkel.
Zamattartásilag tökmindegy, h. a fólia kinyitása után a papírral együtt főzöd-e meg a tartalmát vagy anélkül. Az 1 személyességgel kapcsolatban sem értem, miért praktikusabb a feltépetlen pod a feltépettnél, de biztosan az én hibám...
tudom hívott, és Thx a kóstolásra küldött POD-okat. asszem mérgezettegér leszek, mert végigkóstolgatom őket ~ : )
Feltépős része annyira nem bejövős, mivel pon tazért érdekelne, mert reggel 1edül iszom a KVt, igy ideálisabb megoldás lenne a POD, meg zamattartásilag is jobb lenne.
Igaz... most is a 2személyes szűrő van bent, s azt taposom, de a mostani KVmmal igy ideális.
Nem jó a gondolatmenet: azért írtam, hogy robusta, mert ez nem keverék, hanem egytípusú kávé, tehát vagy 100% arabica, vagy 100% robusta :)
Ez a többi monótól eltérően kuriózumként robusta...
Amúgy próbálkozásképp nyugodtan megtehető, hogy az ember kitépi a pod papírját, beleszórja a kávét a sima szűrőbe és úgy főzi le. Én is csináltam már ilyet, de H_G bevett szokása is ez :)))
Amúgy pont most volt itt a kedvesed, úton van a cucc...
Hát ha egy jó 70-30as keverék, akkor valszin befog jönni. Ha 30nál több a robusta, akkor nemtudom még. + a Krupsnak érdekes a viszonya a POD-okkal. Olyan, mintha a szűrőbetét átengedné a POD mellett is a vizet, s nem főzné ki rendesen az aromákat a KV-ból, de majd kiderült. ~ : )
Kíváncsi leszek a véleményedre, mert mint írtam, ez robusta, te pedig valószínűleg arabica jávát ihattál a Semiramisban, mivel ők csak arabica-t árulnak. De olvastam, hogy inkább azok jönnek be neked, amikben van robusta is, úgyhogy hajrá :)))
Ma délután megy kedvesem a matti70 által felajánlott Molinari Java-ért. Megkóstálom, és ha bejött, akkor kell. viszont ezt hétfőn tudom csak megmondani (otthon nincs net) ~ : (
Szóval ha jövhét eleje, akkor valszin kelleni fog. handras is gondolom benne van. ~ : )
Én nyaralásnál nem KVztam. A nyaralás arra volt, hogy kipihenjem, magam, feltöltődjek, szal elég tuning volt a tenger és horvátország magában +a VB és a horvátok feeling. ~ : D