Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4376
Tchibo, Jacobs, stb.-ből espressot készíteni olyan, mintha Pálpusztaiból csinálnál tiramisut. Ezek nem olasz espresso, hanem németes hígabb kávé, esetleg osztrák kapuziner alapanyagok. (Szerintem, de cáfoljon, aki jó espressot csinált német-osztrák kávéból.)
Előzmény: Zsolti2003 (4367)
H_G Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4375
Ja bocs', akkor nem szóltam!

Előzmény: zeg4 (4374)
zeg4 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4374

Csak a kép miatt raktam a helyére, különben a csepegtető tálcán várja a következő bevetést.

Előzmény: H_G (4373)
H_G Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4373
De ugye nem tartod állandóan ott a szűrőtartót? Legalábbis az én utasításomban olyasmi volt, h. amíg bemelegszik v. kihűl a gép, ne csatlakoztassuk, mert az árt a tömítőguminak. (Igaz, az nem volt benne, h. teljesen hideg gépben szabad-e tartani.)

Előzmény: zeg4 (4372)
zeg4 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4372

Én is a KV mellé kapott csészéből kortyolgatom a nedüt.

Bár ez 2-3 éve volt, szintén a Cora-ban.

 

 

Ez pedig a KVsarok:-)

 

H_G Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4371
Olyat én is ittam néhányszor, de akkor régen (fél éve) még 399-be került (úgy látszik, bevezető ár volt), utána eltűnt egy időre. Egész tűrhető, pláne az volt a régi árához képest... Azt nem szerettem benne, h. áraszt némi pirítóskenyér-aromát (amilyen a Nescafé Gold fő ízkomponense).

Előzmény: Zsolti2003 (4367)
zeg4 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4370

A lentebb említett Danesi Gold:

 

A mai reggeli KV már abból készült. Krémesen lágy, aromás, hát nem is tudom igazán leírni, nagyon fincsi! A Suvalesi, ami eddig volt itthon, nyomába sem ér.

Pfúúúú, megbírnám szokni, nekem bejön!

matti70 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4369

Bocs, de te nem figyelsz, vagy önző módon csak a saját szempontjaidat tartod fontosnak, ezért aztán leszólod azt, ami ezeken kívül esik. De mint tudjuk, szabad vélemény-nyilvánítás van, ez a te véleményed, és is leírom hát az enyémet.

 

Munkahely: az irodánkban kihelyezett podos gép van, mert SOKKAL egyszerűbb a használata, mint egy hagyományos gépnek. Felmerült a gondolat, hogy összedobunk egy viszonylag olcsóbb (pl. Krups és tsai) gépet, de mivel sok emberről van szó, összevissza kávézási időpontokban, ezt elvetettük. Egy ilyen géppel van a legtöbb macera, több idő maga a főzés is, legnagyobb a karbantartás-igénye (és jön a közös ló az ő túrós hátával), és ezek a gépek nem az egész napos bekapcsolásra vannak tervezve, azt meg senki nem akarja várogatni, hogy felmelegedjen. Gondolkodtunk kihelyezett darálós automatán is, ezzel a fő gond az, hogy a megkérdezett cégek a mi fogyasztási volumenünkhöz még csak az egyszerűbb gépeket adnák, ami csak egyféle betöltött szemeskávéval dolgozik. A minimum igény pedig az volt, hogy koffeinmentest is lehessen főzni. Így maradt a podos gép, amit megelégedéssel használnak a kollegák. Amire a legtöbb embernek szüksége van, azt megkapja: gyorsan, egyszerűen, elég kedvező áron ihat jó (és többféle) kávét, és a géppel sincs sok teendőnk.

 

Otthon: pl. egyik munkatársam és a felesége otthon csak hétvégén isznak kávét, hétközben a napi 2-3 kávéjukat a munkahelyükön fogyasztják. Na nekik mekkora pazarlás egy felbontott és megromlott 250-es doboz kávé...

Mi pedig, mint már korábban írtam, kb. fele-fele arányban főzünk otthon őröltből és podból. Podból főleg a különlegesebbeket (pl. mono), vagy ha sietünk.

Ha többféle kávéra vágysz, mikor milyet kívánsz meg, hogyan oldod meg otthon? Minimum egy jó daráló kell hozzá (amiről itt már nem kevés szó esett, hogy szép kis beruházás), és venni babkávét pl. a Semiramisból. Ami így már egész jó megoldás lehet, de ha bevásárolsz jópár fajtát (és tegyük fel, hogy nem állottat kaptál!!!), akkor is romlani fog idővel.

 

A kérdésedre: Miért? Hol menne máshol?

Felülről jön a víz, de elméletileg (ez már a megvalósítás minőségétől függ) a víz egy része egyszerűen alámosódhat a podnak, tehát a szélénél elmegy, és már folyik is ki az alsószűrő lyukain. Ez az általam írt direkt podos gépnél elméletileg sem lehetséges, ami víz nem menne át a podon, az esetleg a rossz tömítés miatt a főzőfej szélén csorogna le. De ezeken a gépeken a tömítés is okosan van megoldva, a rázárásnál a felső rész acélrugóval ellentartva megemelkedik, tehát itt nem egy elfáradós gumitömítésen múlik a megfelelő tömítés.

Előzmény: Törölt nick (4361)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4368
Jelezném fórumtársaknak, hogy Segafredo Intermezzo szemes kávé érkezett, kilós kiszerelésben, 1800 Ft-ért (sajnos a forint romlása ide már betört, korábban még olcsóbb volt) a Nemzeti Múzeummal szemben lévő kis diszkont jellegű boltba (tisztítószerek, pipere, csoki, kávé, stb.). A kilós Sega a bolt belső emeletén van.
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4367
Ma vettem egy Tchibo espresso gusto originale kávét (fekete-piros) az Intersprárban (499 Ft). Az örlése szerintem finomabb, mint a Segafredo Zanetti espresso casa kávéé. Erősebb pörkölésű. Íze? Nem annyira testes, mint a Segafredo kávéé, nincs szájban maradó hosszas utóíze. Kevesebb a crema is. Szerintem azért jobb, mint a Corso Verone kávé. Sokkal.
zeg4 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4366
Golt = Gold
Előzmény: zeg4 (4364)
zeg4 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4365

Jól emléxem, hogy Te érdeklődtél a nyugdíjazott szarvasi páciensre?

Megszereztem, a Tied!

Majd lelevelezzük, hogy hol és mikor.

Előzmény: Törölt nick (4361)
zeg4 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4364

AEG kontra Krups (autómaták) - jelentem eldölt!

 

Az MM-ben az AEG CP2200, míg a Fukarban a Krups XP7220 akciós (89,9e).

A Krups lett a befutó, délután megtörtént a beszerzés, majd az üzembehelyezés is.

Ügyes készülék, a teszteknek köszönhetően vagy 5-6 KV-t voltam kénytelen elfogyasztani:-).

Az első tapasztalatok jók bár az itthoni Saeco mintha testesebb/vastagabb (nem igazán bírom megfogalmazni, bár az is igaz, hogy itthon 2-3 hete kisérletezem, míg a Krupsra volt 1-1,5 órám.) KV-t készítene. Elősző sikerült egy sima KV-t kicsit bő lére eresztve főzni, na valszeg ilyet többet nem készít vele a tulaj:-). Persze az nagyon kényelmes, hogy van 4 féle alap (KV, erős KV, eszpresszó, erős eszpresszó), amiközül választhat az ember, ill. azokon belül a vízmennyiséggel is lehet játszani. Illetve a darálás finomságát is lehet változtatni, ezzel is növelve a KV izének intenzitását. Mindenért szól , ha valami bánata van, s mindezt magyarul. Hangja azért ennek is van.

 

A KVgép mellé a kosárba került egy Danesi Golt Quality kilós KV, aminek a fele most konyhánk előkelő helyén díszeleg.

Alig várom a holnap reggelt, hogy letesztelhessem.

Az ára alapján olyan rossz nem lehet, no de izlések és pofonok........:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yeahhh Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4363

Kávé-elit: azé' ne má'! Nekem ez kicsit (???) nagyképűen hangzik, szerintem még ölég sok kávé-spíler szaladgál a környéken e kis társaságon kívül, csak éppen

1./ nincs netjük

2./ van, de nem fórumoznak, stbstb...

 

Már ittam POD-ból is kitűnő kávét, meg marhadrága szemeskávéból (+ jó gép) is rettenetes löttyöt - ezt kár ragozni, itt is ezerszer elhangzott példa erre is, arra is. Az egyik TÉNYLEG súlyosan KVszakértő, ínyenc ismerősömnek mindkét kategóriára megvan a TUTI felszerelése, s kb. fele-fele arányban szokott boldogítani POD-os, illetve őrölt KVból főzött mennyei presszókávéval. Az ő szájából még sose' hallottam fikázni a POD-ot. Szerintem sem rossz az, csak tudomásul kell venni, hogy az ilyen "svájcibicskák" - főz őröltbő/POD-ból is - nem muzsikálnak igazán jól POD-dal. Az én Saecóm sem, nem is erőltetem a dolgot.

 

Dzerintem nincs szó itt terelésről, egyszerűen sokakat érdekel a POD IS! - ennyi... Szerintem...egy NEM kávé-elitbe tartozó, csak kávészerető - és általában a Fórumot is szerető - szürke júzer szerint

Előzmény: Törölt nick (4361)
Káposzta Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4362
Na ezzel egyetertek. Szerintem par napra elore lenyeges minosegromlas nelkul le lehet daralni a kavet, akkor meg alig tobb ido elkesziteni mint a podost. Es amig a filteres tea alig vagy nem is dragabb mint a teafu, a podos kave ara tobbszorose a szemes kaveenak.
Előzmény: Törölt nick (4361)
yeahhh Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4359

A közmondás is erre céloz: "szemesnek áll a világ..."  :-)))

Előzmény: H_G (4358)
H_G Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4358
Azért hosszú távon, azt hiszem, csak a szemes a jó megoldás!

Előzmény: _MrB_ (4356)
matti70 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4357

Én úgy nézem, nem a tömörítés a különbség a csak podos gépnél. Az egyik tényező, hogy ahol a kar elfordításakor összezár a két fej, a tömítés a pod szélső papírgyűrűjére simul, így ami víz kijön a felső szűrőn, az tuti nem tud másfelé kóricálni, muszáj neki átmenni a kávén. Ez a normál gépek szűrőkosaránál nem teljesen garantált.

A másik tényező az alsószűrő "lyukassága", amivel a nyomás, az átfolyási idő változtatható. Mi három alsószűrőt kaptunk a géphez, a gyárilag bennelévő espressohoz való, egy a ristrettohoz, egy pedig a hosszabb kávéhoz van optimalizálva.

Előzmény: _MrB_ (4354)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4356
Ezért nem vettem még darálót. ~ : ( Pedig az a Krups expert daráló nem lenne rossz választás, csak amit írtak róla, hogy ha elég finomra őröl vele az ember, akkor leőrli magát is, és 1-2 hónap után vége... az nem kóser.
Előzmény: H_G (4355)
H_G Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4355
Én már azt is tudom, milyen az, amikor emiatt inkább a lóra szavazol és utána kiderül, hogy elől megharap, hátul megrúg és középen leesel róla :) Szóval most már 4 kézi KVdarálóm van és egyik sem műxik jól -- viszont ennyit lassan már nevezhetek gyűjteménynek :)

Előzmény: _MrB_ (4354)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4354
1féle ESE POD-os olasz KVt használtam vele régebben, 2 lefőzésnyit. Olyan jo-jo, de semmi intenzív íz, minimális crema. Hétfőn volt szerencsém ugyanezt a POD-ot egy kimondottan csak POD-os gépben lefőzve megkóstolni. Na ott élt a KV.

Az tünt fel, hogy a POD-os gép mintha jobban összepaszírozná a POD-ot, mint a krups szűrője, s mintha jobban tömítve lenne ezáltal az egész.

H_G: mit is mondjak erre... 1részt igazad van. Másrészt a tudat viszont zavaró.

Olyan, mint mikor veszel egy drága kocsit, ami bár fexi az utat, és megy mint az állat, de a ki és beszállás 2x akkora szívás, mint egy átlagos autónál. Mikor már benne vagy, és hajtod, akkor aztmondod, megéri. Mikor szállsz be, idővel szidod magad, hogy minek kell ez. Persze mikor beértél, már... ~ ; )
Előzmény: Zsolti2003 (4352)
H_G Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4353
Na, ezt nem értettem -- a friss íz nem veszhet el. (Csak azoknál a csaló Illy podoknál, amik ömlesztve vannak dobozban.) "Ha a kevesebb macera vész el", a relatív frissesség akkor is komoly előny SZVSZ. Ritkaság, h. egy 25 dekás daráltat utolsó szemig meg tudjak inni tényleg, ne kelljen kidobni poshadtság miatt félig telve, na *az* pazarlás.

(A Malongo Ethiopie-nak már a legvégén tartok és egész jó maradt az íze -- igaz, csak a French pressben használom, úgy kevésbé érzékeny az időmúlásra az eszpresszónál.)

Előzmény: _MrB_ (4350)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4352
Én még a Krups-szal nem próbáltam a pod-ot. Csak annyit olvastam: A piros felével kell lefelé lennie a szűrőben. Vagyis akkor papírral kell ezek szerint beletenni. Annyit írt még, ne legyen a szűrő szélén papír. Tényleg rosszabb lett korábban ebben a pod-os kávé? E.S.E. pod volt az?
Előzmény: _MrB_ (4345)
matti70 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4351
Igen, így van. Ránézésre az alsó felén vékonyabb a papír, ha jól emlékszem a Bravi forgalmazója azt mondta, felül 2 rétegű, alul 1 rétegű szűrés van. Nem hiszem, hogy kapásból megérezném a különbséget az ízen, de ha már megjelölték, meg a forgalmazó is aszonta, hogy úgy kő betönni, há' szót fogadok :))
Előzmény: yeahhh (4348)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4350
Az ok, csak valahogy ugy vagyok vele, kifizetem a többet a friss ízért és a kevesebb maceráért. Namost ha ebből a friss íz elveszik (podként csinálva), akkor már csak ugy éri meg megvenni, ha adott KV csak igy kapható.
Ha a kevesebb macera veszik el, akkor meg megint ott vagyok, hogy nembiztos, hogy annyit romlik a sima őrölt KV, mint amennyivel többe kerül a podozás.
Előzmény: H_G (4349)
H_G Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4349
"(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)"

Hát persze, azt senki se vitatja. De most nem a pod és a dobozos őrölt, hanem a pod és a podból nyert őrölt különbségéről volt szó.

Azért is drágább nyilván uaz a KV podokba csomagolva -- ők többet vesződtek a csomagolásával, de neked mégis megéri, h. viszonylag frisset főzhetsz mindennap.

Előzmény: _MrB_ (4345)
yeahhh Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4348
Érdekes ez a jelölés-téma, mert egyrészt nem mindegyik POD-on alkalmazzák, másrészt profi(nak tűnő) kvs arcok is mondták már, hogy tökmindegy...???
Előzmény: matti70 (4340)
H_G Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4347
Korrekt!
Előzmény: Vén Resu (4343)
matti70 Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4346

Azért ezzel én is úgy vagyok, hogy szeretem a podban az egyszerűséget is: nincs tamperolás, zaccolás, szűrőkosár öblítés, felsőszűrő  (inkább csak tömítés) letörlése.

A feltépés esetét Tóth Marival csak azért írtam, hogy összehasonlítható legyen az echte podfőzés (podszűrő+pod) a sima főzéssel, hogy ez utóbbi sűrűbb, krémesebb eredményt ad-e. Én is próbáltam már, nem volt számottevő a különbség. De most, hogy gondolkodom rajta, az az egyes szűrőben történt, ezért úgy is ki lehetne próbálni, hogy két pod kávéját tenni a kétszemélyes szűrőbe. Mert tapasztalatom szerint (legalábbis Krups-ban) a kétadagos főzésből jobb kávék születnek.

Előzmény: H_G (4342)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.04 0 0 4345
Vázolom:
podszűrőbe belefér a pod papírostól. De azzal nem főz rendes KVt.
1személyes szűrőt még nem teszteltem, de szemre is nagyobb űrtartalmilag, mint 1 pod. ~ 1,5 podnyi lehet talán.
2személyes szűrőt használom most, abba ~ 3 pod férne bele, de abból sima KVból is rendeset főz le.

A zamattartása nem a felhasználás elötti szétvágás miatt került előtérbe, hanem az őrölt KV kinyitása (125/250 g), és a darabonként csomagolt pod viszonylaton.

(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)

Asszem ennyi. Meg azért elég drága buli lenne a podot vagdosni, mivel ahogy nézegetem, a POD-os KVk drágábbak, mint a sima őröltek. ~ : (

Előnye lenne még a tisztább üzem, hátránya a reggeli szűrőtömködés adta rutin kiesése.

Most hála topictársaknak, letudom tesztelni, hogy van-e olyan POD, amiből a krups rendesen bemelegítve képes számomra finom KV-t lefőzni érdemi Crema-val, vagy sem. Ha találok ilyent, akkor PODolok, ha nem, akkor nemtudom még. (bízok a találatban)
Előzmény: H_G (4342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!