A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tchibo, Jacobs, stb.-ből espressot készíteni olyan, mintha Pálpusztaiból csinálnál tiramisut. Ezek nem olasz espresso, hanem németes hígabb kávé, esetleg osztrák kapuziner alapanyagok. (Szerintem, de cáfoljon, aki jó espressot csinált német-osztrák kávéból.)
De ugye nem tartod állandóan ott a szűrőtartót? Legalábbis az én utasításomban olyasmi volt, h. amíg bemelegszik v. kihűl a gép, ne csatlakoztassuk, mert az árt a tömítőguminak. (Igaz, az nem volt benne, h. teljesen hideg gépben szabad-e tartani.)
Olyat én is ittam néhányszor, de akkor régen (fél éve) még 399-be került (úgy látszik, bevezető ár volt), utána eltűnt egy időre. Egész tűrhető, pláne az volt a régi árához képest... Azt nem szerettem benne, h. áraszt némi pirítóskenyér-aromát (amilyen a Nescafé Gold fő ízkomponense).
A mai reggeli KV már abból készült. Krémesen lágy, aromás, hát nem is tudom igazán leírni, nagyon fincsi! A Suvalesi, ami eddig volt itthon, nyomába sem ér.
Bocs, de te nem figyelsz, vagy önző módon csak a saját szempontjaidat tartod fontosnak, ezért aztán leszólod azt, ami ezeken kívül esik. De mint tudjuk, szabad vélemény-nyilvánítás van, ez a te véleményed, és is leírom hát az enyémet.
Munkahely: az irodánkban kihelyezett podos gép van, mert SOKKAL egyszerűbb a használata, mint egy hagyományos gépnek. Felmerült a gondolat, hogy összedobunk egy viszonylag olcsóbb (pl. Krups és tsai) gépet, de mivel sok emberről van szó, összevissza kávézási időpontokban, ezt elvetettük. Egy ilyen géppel van a legtöbb macera, több idő maga a főzés is, legnagyobb a karbantartás-igénye (és jön a közös ló az ő túrós hátával), és ezek a gépek nem az egész napos bekapcsolásra vannak tervezve, azt meg senki nem akarja várogatni, hogy felmelegedjen. Gondolkodtunk kihelyezett darálós automatán is, ezzel a fő gond az, hogy a megkérdezett cégek a mi fogyasztási volumenünkhöz még csak az egyszerűbb gépeket adnák, ami csak egyféle betöltött szemeskávéval dolgozik. A minimum igény pedig az volt, hogy koffeinmentest is lehessen főzni. Így maradt a podos gép, amit megelégedéssel használnak a kollegák. Amire a legtöbb embernek szüksége van, azt megkapja: gyorsan, egyszerűen, elég kedvező áron ihat jó (és többféle) kávét, és a géppel sincs sok teendőnk.
Otthon: pl. egyik munkatársam és a felesége otthon csak hétvégén isznak kávét, hétközben a napi 2-3 kávéjukat a munkahelyükön fogyasztják. Na nekik mekkora pazarlás egy felbontott és megromlott 250-es doboz kávé...
Mi pedig, mint már korábban írtam, kb. fele-fele arányban főzünk otthon őröltből és podból. Podból főleg a különlegesebbeket (pl. mono), vagy ha sietünk.
Ha többféle kávéra vágysz, mikor milyet kívánsz meg, hogyan oldod meg otthon? Minimum egy jó daráló kell hozzá (amiről itt már nem kevés szó esett, hogy szép kis beruházás), és venni babkávét pl. a Semiramisból. Ami így már egész jó megoldás lehet, de ha bevásárolsz jópár fajtát (és tegyük fel, hogy nem állottat kaptál!!!), akkor is romlani fog idővel.
A kérdésedre: Miért? Hol menne máshol?
Felülről jön a víz, de elméletileg (ez már a megvalósítás minőségétől függ) a víz egy része egyszerűen alámosódhat a podnak, tehát a szélénél elmegy, és már folyik is ki az alsószűrő lyukain. Ez az általam írt direkt podos gépnél elméletileg sem lehetséges, ami víz nem menne át a podon, az esetleg a rossz tömítés miatt a főzőfej szélén csorogna le. De ezeken a gépeken a tömítés is okosan van megoldva, a rázárásnál a felső rész acélrugóval ellentartva megemelkedik, tehát itt nem egy elfáradós gumitömítésen múlik a megfelelő tömítés.
Jelezném fórumtársaknak, hogy Segafredo Intermezzo szemes kávé érkezett, kilós kiszerelésben, 1800 Ft-ért (sajnos a forint romlása ide már betört, korábban még olcsóbb volt) a Nemzeti Múzeummal szemben lévő kis diszkont jellegű boltba (tisztítószerek, pipere, csoki, kávé, stb.). A kilós Sega a bolt belső emeletén van.
Ma vettem egy Tchibo espresso gusto originale kávét (fekete-piros) az Intersprárban (499 Ft). Az örlése szerintem finomabb, mint a Segafredo Zanetti espresso casa kávéé. Erősebb pörkölésű. Íze? Nem annyira testes, mint a Segafredo kávéé, nincs szájban maradó hosszas utóíze. Kevesebb a crema is. Szerintem azért jobb, mint a Corso Verone kávé. Sokkal.
Az MM-ben az AEG CP2200, míg a Fukarban a Krups XP7220 akciós (89,9e).
A Krups lett a befutó, délután megtörtént a beszerzés, majd az üzembehelyezés is.
Ügyes készülék, a teszteknek köszönhetően vagy 5-6 KV-t voltam kénytelen elfogyasztani:-).
Az első tapasztalatok jók bár az itthoni Saeco mintha testesebb/vastagabb (nem igazán bírom megfogalmazni, bár az is igaz, hogy itthon 2-3 hete kisérletezem, míg a Krupsra volt 1-1,5 órám.) KV-t készítene. Elősző sikerült egy sima KV-t kicsit bő lére eresztve főzni, na valszeg ilyet többet nem készít vele a tulaj:-). Persze az nagyon kényelmes, hogy van 4 féle alap (KV, erős KV, eszpresszó, erős eszpresszó), amiközül választhat az ember, ill. azokon belül a vízmennyiséggel is lehet játszani. Illetve a darálás finomságát is lehet változtatni, ezzel is növelve a KV izének intenzitását. Mindenért szól , ha valami bánata van, s mindezt magyarul. Hangja azért ennek is van.
A KVgép mellé a kosárba került egy Danesi Golt Quality kilós KV, aminek a fele most konyhánk előkelő helyén díszeleg.
Alig várom a holnap reggelt, hogy letesztelhessem.
Az ára alapján olyan rossz nem lehet, no de izlések és pofonok........:-).
Kávé-elit: azé' ne má'! Nekem ez kicsit (???) nagyképűen hangzik, szerintem még ölég sok kávé-spíler szaladgál a környéken e kis társaságon kívül, csak éppen
1./ nincs netjük
2./ van, de nem fórumoznak, stbstb...
Már ittam POD-ból is kitűnő kávét, meg marhadrága szemeskávéból (+ jó gép) is rettenetes löttyöt - ezt kár ragozni, itt is ezerszer elhangzott példa erre is, arra is. Az egyik TÉNYLEG súlyosan KVszakértő, ínyenc ismerősömnek mindkét kategóriára megvan a TUTI felszerelése, s kb. fele-fele arányban szokott boldogítani POD-os, illetve őrölt KVból főzött mennyei presszókávéval. Az ő szájából még sose' hallottam fikázni a POD-ot. Szerintem sem rossz az, csak tudomásul kell venni, hogy az ilyen "svájcibicskák" - főz őröltbő/POD-ból is - nem muzsikálnak igazán jól POD-dal. Az én Saecóm sem, nem is erőltetem a dolgot.
Dzerintem nincs szó itt terelésről, egyszerűen sokakat érdekel a POD IS! - ennyi... Szerintem...egy NEM kávé-elitbe tartozó, csak kávészerető - és általában a Fórumot is szerető - szürke júzer szerint
Na ezzel egyetertek. Szerintem par napra elore lenyeges minosegromlas nelkul le lehet daralni a kavet, akkor meg alig tobb ido elkesziteni mint a podost. Es amig a filteres tea alig vagy nem is dragabb mint a teafu, a podos kave ara tobbszorose a szemes kaveenak.
Én úgy nézem, nem a tömörítés a különbség a csak podos gépnél. Az egyik tényező, hogy ahol a kar elfordításakor összezár a két fej, a tömítés a pod szélső papírgyűrűjére simul, így ami víz kijön a felső szűrőn, az tuti nem tud másfelé kóricálni, muszáj neki átmenni a kávén. Ez a normál gépek szűrőkosaránál nem teljesen garantált.
A másik tényező az alsószűrő "lyukassága", amivel a nyomás, az átfolyási idő változtatható. Mi három alsószűrőt kaptunk a géphez, a gyárilag bennelévő espressohoz való, egy a ristrettohoz, egy pedig a hosszabb kávéhoz van optimalizálva.
Ezért nem vettem még darálót. ~ : ( Pedig az a Krups expert daráló nem lenne rossz választás, csak amit írtak róla, hogy ha elég finomra őröl vele az ember, akkor leőrli magát is, és 1-2 hónap után vége... az nem kóser.
Én már azt is tudom, milyen az, amikor emiatt inkább a lóra szavazol és utána kiderül, hogy elől megharap, hátul megrúg és középen leesel róla :) Szóval most már 4 kézi KVdarálóm van és egyik sem műxik jól -- viszont ennyit lassan már nevezhetek gyűjteménynek :)
1féle ESE POD-os olasz KVt használtam vele régebben, 2 lefőzésnyit. Olyan jo-jo, de semmi intenzív íz, minimális crema. Hétfőn volt szerencsém ugyanezt a POD-ot egy kimondottan csak POD-os gépben lefőzve megkóstolni. Na ott élt a KV.
Az tünt fel, hogy a POD-os gép mintha jobban összepaszírozná a POD-ot, mint a krups szűrője, s mintha jobban tömítve lenne ezáltal az egész.
H_G: mit is mondjak erre... 1részt igazad van. Másrészt a tudat viszont zavaró.
Olyan, mint mikor veszel egy drága kocsit, ami bár fexi az utat, és megy mint az állat, de a ki és beszállás 2x akkora szívás, mint egy átlagos autónál. Mikor már benne vagy, és hajtod, akkor aztmondod, megéri. Mikor szállsz be, idővel szidod magad, hogy minek kell ez. Persze mikor beértél, már... ~ ; )
Na, ezt nem értettem -- a friss íz nem veszhet el. (Csak azoknál a csaló Illy podoknál, amik ömlesztve vannak dobozban.) "Ha a kevesebb macera vész el", a relatív frissesség akkor is komoly előny SZVSZ. Ritkaság, h. egy 25 dekás daráltat utolsó szemig meg tudjak inni tényleg, ne kelljen kidobni poshadtság miatt félig telve, na *az* pazarlás.
(A Malongo Ethiopie-nak már a legvégén tartok és egész jó maradt az íze -- igaz, csak a French pressben használom, úgy kevésbé érzékeny az időmúlásra az eszpresszónál.)
Én még a Krups-szal nem próbáltam a pod-ot. Csak annyit olvastam: A piros felével kell lefelé lennie a szűrőben. Vagyis akkor papírral kell ezek szerint beletenni. Annyit írt még, ne legyen a szűrő szélén papír. Tényleg rosszabb lett korábban ebben a pod-os kávé? E.S.E. pod volt az?
Igen, így van. Ránézésre az alsó felén vékonyabb a papír, ha jól emlékszem a Bravi forgalmazója azt mondta, felül 2 rétegű, alul 1 rétegű szűrés van. Nem hiszem, hogy kapásból megérezném a különbséget az ízen, de ha már megjelölték, meg a forgalmazó is aszonta, hogy úgy kő betönni, há' szót fogadok :))
Az ok, csak valahogy ugy vagyok vele, kifizetem a többet a friss ízért és a kevesebb maceráért. Namost ha ebből a friss íz elveszik (podként csinálva), akkor már csak ugy éri meg megvenni, ha adott KV csak igy kapható. Ha a kevesebb macera veszik el, akkor meg megint ott vagyok, hogy nembiztos, hogy annyit romlik a sima őrölt KV, mint amennyivel többe kerül a podozás.
"(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)"
Hát persze, azt senki se vitatja. De most nem a pod és a dobozos őrölt, hanem a pod és a podból nyert őrölt különbségéről volt szó.
Azért is drágább nyilván uaz a KV podokba csomagolva -- ők többet vesződtek a csomagolásával, de neked mégis megéri, h. viszonylag frisset főzhetsz mindennap.
Azért ezzel én is úgy vagyok, hogy szeretem a podban az egyszerűséget is: nincs tamperolás, zaccolás, szűrőkosár öblítés, felsőszűrő (inkább csak tömítés) letörlése.
A feltépés esetét Tóth Marival csak azért írtam, hogy összehasonlítható legyen az echte podfőzés (podszűrő+pod) a sima főzéssel, hogy ez utóbbi sűrűbb, krémesebb eredményt ad-e. Én is próbáltam már, nem volt számottevő a különbség. De most, hogy gondolkodom rajta, az az egyes szűrőben történt, ezért úgy is ki lehetne próbálni, hogy két pod kávéját tenni a kétszemélyes szűrőbe. Mert tapasztalatom szerint (legalábbis Krups-ban) a kétadagos főzésből jobb kávék születnek.
Vázolom: podszűrőbe belefér a pod papírostól. De azzal nem főz rendes KVt. 1személyes szűrőt még nem teszteltem, de szemre is nagyobb űrtartalmilag, mint 1 pod. ~ 1,5 podnyi lehet talán. 2személyes szűrőt használom most, abba ~ 3 pod férne bele, de abból sima KVból is rendeset főz le.
A zamattartása nem a felhasználás elötti szétvágás miatt került előtérbe, hanem az őrölt KV kinyitása (125/250 g), és a darabonként csomagolt pod viszonylaton.
(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)
Asszem ennyi. Meg azért elég drága buli lenne a podot vagdosni, mivel ahogy nézegetem, a POD-os KVk drágábbak, mint a sima őröltek. ~ : (
Előnye lenne még a tisztább üzem, hátránya a reggeli szűrőtömködés adta rutin kiesése.
Most hála topictársaknak, letudom tesztelni, hogy van-e olyan POD, amiből a krups rendesen bemelegítve képes számomra finom KV-t lefőzni érdemi Crema-val, vagy sem. Ha találok ilyent, akkor PODolok, ha nem, akkor nemtudom még. (bízok a találatban)