Keresés

Részletes keresés

medveger Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10128

Sziasztok!

 

Kérdésem lenne: az alábbi leveleken a kis fekete foltokat mi okozza? (Én perzselésre gyanakszom, kicsit meleg is volt a Thiovithoz, mikor július végén kiszórtam, de lehet, hogy nem az, ezért kérdezem.)

 

medveger Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10127

A gyökerek felső része meg - ahogy minden könyv írja - nem képes kielégítően táplálni a növényt. Ezért is fontos a harmatgyökerek levágása évente, mert termő szőlőben sem jó, ha a felső rétegből szedi a növény a tápanyagot (elég egy olyan év, mint az idei, s ki is száradt a tőkéd), s így arra tudjuk kényszeríteni, hogy mélyre menjen. Ha az ember nem csak 3-4 évre ülteti a szőlőt (mondjuk dísznövénynek), nem csinál ilyet.

 

De ezt nálam okosabbak is megírták már neked, mikor ugyanitt korábban kérdezted. :-)

 

(Ne haragudj, nem megbántani akarlak, de újra és újra ugyanoda jutsz, hogy valamit elnéztél, elrontottál, s most azon küzdesz, hogy lehetne valamit mégis megmenteni belőle. S van olyan, hogy nem igazán lehet.)

Előzmény: Midnightx (10126)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10126

Szerintetek mi van akkor, ha valaki európai gyökerű szőlőt ültet olyan talajba, aminek csak a felső 50 centije homok? Így pár év alatt le fog érni a gyökere a homokrész alatti kötött talajba és filoxérás lesz. Viszont csak a gyökér alsó része. Ez azért más, mintha a teljes gyökérzet az lenne.

Kulicz Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10125

Előzmény: Kulicz (10124)
Kulicz Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10124

Találtam a tavalyi első termésről képet, hát nem éppen óriási fürtök, de ez Kismis Moldavszkij, 2010. szeptember 23-án

Előzmény: Jani71 (10119)
Kulicz Creative Commons License 2011.08.23 0 0 10123

Hát ez bizony nem Kismis Moldavszkij, de szerintem nincs okod panaszra, mert ez egy gyönyörű fehér késői csemegeszőlő, valószínűleg Thompson Seedles, ami szintén magnélküli fajta. A Kismis nálam már több, mint tarka, ennek ellenére tavalymég októberben sem volt igazán érett. Vannak képeim is, de túl nagyok, majd készítek újakat. 

Előzmény: Jani71 (10119)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.22 0 0 10122

A Hamburgi muskotálynál a hosszúcsapos metszés jött be nálam. Régeben probáltam több félét is a szálveszőst meg a rövidvsapos metszés de mindketőnél nagyon keveset termett.

Előzmény: Flanell (10120)
medveger Creative Commons License 2011.08.22 0 0 10121

Próbálkozom másodszor. :-)

 

Termeszt valaki közületek Piros Bakator, Mézesfehér vagy Szerémi zöld fajtákat?

Tudna esetleg oltóvesszőt adni majd metszéskor?

 

Előre is köszönöm!

Flanell Creative Commons License 2011.08.22 0 0 10120

A fajtát nem ismerem, de ez a fotókon már kezd zsendülni, ilyenkorra a kék szőlők már kezdenek színesedni, sőt, ilyen állapotjára szerintem már a szemek többségének többé-kevésbé kéknek kellene lenni.

 

Azt hiszem, úgy jártál, mint én a Hamburgival, ami fehér lett...

Apropó, Hamburgi, a neten nem írnak róla ilyet, de debrői szőlős ismerősöm szerint nála szálvesszős metszéssel alig hoz fürtöt, minden ötödik hajtáson van egy. (Mint nálam a Szőlőskertek királynőjén.)

Előzmény: Jani71 (10119)
Jani71 Creative Commons License 2011.08.22 0 0 10119

Sziasztok!

Szerintetek lesz ebből "lilás sötétpiros" Kismis moldavszkij valaha (október elejére)?

Mert annak vettem hajdanán.

Az "igen nagy" fürt is kérdéses... (stb., pl. a közeli képet direkt az "alig látható" bibepontok miatt készítettem: ilyennek kell lennie?)

 

Midnightx Creative Commons License 2011.08.21 0 0 10118

Csak azért 50%, mert több helyről kaptam fagyott vesszőket. Még a közvetlen környezetemből is. Láttam rajtuk, hogy olyan szürkések, könnyűek, szárazak. Egészséges vesszők esetén szerintem 80% körüli lett volna a siker.

De mindegy, úgyse tudtam volna mit kezdeni annyival. Még az is sok, ami most van.

Előzmény: medveger (10117)
medveger Creative Commons License 2011.08.21 0 0 10117

Miért érdekes? Te magad mondtad, hogy eddig(!) 50% körüli a megmaradási arányod (s az ősz meg a tél még előtted van) a vesszők ültetésével. A gyökeres vesszők ezzel szemben már egy (van hogy két) évet megéltek - az, ami nem maradt meg, az nem kerül értékesítésre. :-)

Ezeknek a megmaradási esélye megfelelő helyen (homok) elültetve jóval nagyobb, mint a vessző hajtatásánál, hiszen már saját gyökerük van. Csak gondosan kell kezelni őket (ez egyébként a jelenlegi dugványaidra is igaz).

Előzmény: Midnightx (10116)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.21 0 0 10116

Én is erre tippeltem, csak nem nagyon akartam elhinni, hogy ilyet is árulnak. Érdekes.

Előzmény: Daeril (10115)
Daeril Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10115

Amit te is csináltál... Saját gyökéren szőlő homokra.

Előzmény: Midnightx (10113)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10114

Uh, megtaláltam. 480 ft/db + pk. + csomagolási költség....

Wow:/

Midnightx Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10113

Abasáron árulnak gyökérnemes szőlődugványokat, nem tudjátok mit jelent ez?

És az oltványok mennyibe kerülnek ott?

medveger Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10112

Köszönöm!!!

Nagyon jó ez a videó.

És erőst gondolkodtam amúgy is, hogy nem a héj alá oltást kéne-e kipróbálnom jövőre (idén zöldoltással meg zöldre fással próbálkoztam egy-két tőkén, s ugyan elég jól eredtek, benne volt a pakliban ez is). Azt hiszem, ez kell nekem valóban.

Előzmény: bbfeco (10111)
bbfeco Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10111

Ezt találtam egyfajta megoldásként (biztos van több is)

Előzmény: medveger (10110)
medveger Creative Commons License 2011.08.20 0 0 10110

Köszi szépen!

 

Bár nem valószínű, hogy guyot-ról vissza akarnék állni bakművelésre (elég jól megcsinált kordon)...

(Meglévő, kb. 20-30 éves ültetvény néhány tőkéjéről van szó...)

Előzmény: jacsoj (10109)
jacsoj Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10109

Semmi előnye nem lesz, ha nem döntöd le, sőt!

Az alanyszőlő karja nem  vastagodik megfelelően, nem bír annyi tápanyagot szállítani.

Rengeteg hajtás tör ki belőle.

Sok év alatt minden tőke felfelé nő, előbb- utóbb vissza kell vágni.

A fagy ellen talajközelben jobban védhető a nemes, baj esetén egy év alatt regenerálódik.

Ha mégis tőkeformát váltasz, mert az idők folyamán más elképzelések lesznek, akkor könnyebben megy.

 

Előzmény: medveger (10103)
gyula. Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10108

Nálam most érik az Eszter és a Palatina. Mindkettő nagyon jó ízű. A Mathiász Jánosné még csak most kezd éreni.Volt egy tő Suzy is - sajnos tavasszal kiszáradt. Pedig ő volt a család kedvence. Kozma Pálné nekem is van,de még nem termett. Nagyon kényes a talajra és a fekvésre is. A szőlő sor alja homokos rész,ott hibátlanul megmaradt,de a hegyoldal vége vörös nyirok - itt sajnos kipusztult.

medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10107

Mentségemre: A Prohászka-könyv 1960-ban, a Kosinszky 1939-ben jelent meg. :-)

Előzmény: medveger (10106)
medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10106

Prohászka Ferenc: Szőlő és bor

Dr. Kosinszky Viktor: A gyakorlati szőlőtermesztés

 

Valószínűleg az lehet akkor a magyarázata az ő véleményüknek, hogy alapvetően bakművelésben gondolkodnak, s a többi művelésmódot csak megemlítik, ezért minél alacsonyabb termőalapra törekednek.

 

Köszönöm!

Előzmény: RAMBO (10104)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10105

Még sosem ettem Kozma Pálnét, de van belőle 2 db idei gyökeres dugványom.

A Mathiászné most kezdett el érni a kertemben, nagyon fincsi. Külsőre nem egy szép szőlő, kis szemű, nem piacos fajta, de az íz a lényeg szerintem. Ha kell belőle oltani való vessző, akkor keress meg tél végén és szívesen küldök.

 

Más: magról kikelt a komposztdombon elég sok szőlő. Ezekkel lehet valamit csinálni?

Előzmény: Jani71 (10102)
RAMBO Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10104

Nincs. Arra figyelj, hogy a magasan átoltott tőkét nehogy visszafiatalítsd a régi fajtából.

A döntés marhaság. Hol olvastad ezt?

Előzmény: medveger (10103)
medveger Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10103

Hozzáértő mesterektől szeretném megkérdezni, van-e annak valami jelentősége, hogy átoltáskor hol (a földtől milyen távolságra) oltok. Az összes tankönyv azt írja, hogy a megeredt oltást (amerikai alanyon) le kell dönteni. De ha úgyis combot nevelek, s hajtásokat csak a magasan lévő termőalapon hagyok, akkor fontos-e, hogy a törzs/comb európai vagy alanyfajta? (kb. 40 cm magasan van a vezetőszál, guyot-művelés jellegű a művelésmód) Köszönöm előre is!

Jani71 Creative Commons License 2011.08.19 0 0 10102

A Kozma Pálné muskotályt ismered? Ha szereted a muskotályos szőlőt, ajánlom a figyelmedbe. Az valami eszméletlen finom!

Vagy ott van még pl. a Téli muskotály. Szintén zenész... :-)

Érdekes, hogy a Hamburgiról is csupa jókat ír mindenféle szakirodalom (pl.: "páratlanul finom muskotályos íze van"), tényleg finom is, de nekem valahogy nem lett a favorit. Többre értékelem a K. P-né m.-t.

Annak idején, amikor telepítettem a csemegeszőlőt, vettem Mathiász J.-nét is, de sajnos nem eredt meg, pótolni már nem tudtam, így lett a helyére K. P.-né. Nyilván nem bántam meg, de lehet, hogy mégis csak beszerzem az ősszel a M. J.-nét... :-)

Előzmény: Midnightx (10099)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10101

Jaja, olcsó helyen is minimum 50 ezer lett volna, de inkább 60. És amiket egy helyi kertészetből vettem eddig, egy kivételével nem maradtak meg, hiába voltak oltottak. A dugványozásnál a bő 50%-os siker nem rossz. És ami nem sikerült, az nagyrészt azért volt, mert fagyottak voltak a vesszők.

Előzmény: medveger (10098)
janijani Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10100

Nem is 200-ra gondoltam, enni egy családnak elég 30-40, különösen hogy ilyenkor érik az őszibarack, a körte, a paradicsom.

Előzmény: medveger (10098)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.18 0 0 10099

Köszi a képeket. Akkor egyetértünk. Egy szőlő legyen muskotályos, vagy valameilyen. Bármilyen, csak ne semleges ízű. Most ettem pl. túlérett Csaba gyöngyét, az valami isteni volt! A Mathiász Jánosné muskotály most kezd érni. Még nem az igazi, de még féléretten is jobb, mint a Chasselas teljesen éretten.

Előzmény: Jani71 (10097)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!