Kérdésem lenne: az alábbi leveleken a kis fekete foltokat mi okozza? (Én perzselésre gyanakszom, kicsit meleg is volt a Thiovithoz, mikor július végén kiszórtam, de lehet, hogy nem az, ezért kérdezem.)
A gyökerek felső része meg - ahogy minden könyv írja - nem képes kielégítően táplálni a növényt. Ezért is fontos a harmatgyökerek levágása évente, mert termő szőlőben sem jó, ha a felső rétegből szedi a növény a tápanyagot (elég egy olyan év, mint az idei, s ki is száradt a tőkéd), s így arra tudjuk kényszeríteni, hogy mélyre menjen. Ha az ember nem csak 3-4 évre ülteti a szőlőt (mondjuk dísznövénynek), nem csinál ilyet.
De ezt nálam okosabbak is megírták már neked, mikor ugyanitt korábban kérdezted. :-)
(Ne haragudj, nem megbántani akarlak, de újra és újra ugyanoda jutsz, hogy valamit elnéztél, elrontottál, s most azon küzdesz, hogy lehetne valamit mégis megmenteni belőle. S van olyan, hogy nem igazán lehet.)
Szerintetek mi van akkor, ha valaki európai gyökerű szőlőt ültet olyan talajba, aminek csak a felső 50 centije homok? Így pár év alatt le fog érni a gyökere a homokrész alatti kötött talajba és filoxérás lesz. Viszont csak a gyökér alsó része. Ez azért más, mintha a teljes gyökérzet az lenne.
Hát ez bizony nem Kismis Moldavszkij, de szerintem nincs okod panaszra, mert ez egy gyönyörű fehér késői csemegeszőlő, valószínűleg Thompson Seedles, ami szintén magnélküli fajta. A Kismis nálam már több, mint tarka, ennek ellenére tavalymég októberben sem volt igazán érett. Vannak képeim is, de túl nagyok, majd készítek újakat.
A Hamburgi muskotálynál a hosszúcsapos metszés jött be nálam. Régeben probáltam több félét is a szálveszőst meg a rövidvsapos metszés de mindketőnél nagyon keveset termett.
A fajtát nem ismerem, de ez a fotókon már kezd zsendülni, ilyenkorra a kék szőlők már kezdenek színesedni, sőt, ilyen állapotjára szerintem már a szemek többségének többé-kevésbé kéknek kellene lenni.
Azt hiszem, úgy jártál, mint én a Hamburgival, ami fehér lett...
Apropó, Hamburgi, a neten nem írnak róla ilyet, de debrői szőlős ismerősöm szerint nála szálvesszős metszéssel alig hoz fürtöt, minden ötödik hajtáson van egy. (Mint nálam a Szőlőskertek királynőjén.)
Csak azért 50%, mert több helyről kaptam fagyott vesszőket. Még a közvetlen környezetemből is. Láttam rajtuk, hogy olyan szürkések, könnyűek, szárazak. Egészséges vesszők esetén szerintem 80% körüli lett volna a siker.
De mindegy, úgyse tudtam volna mit kezdeni annyival. Még az is sok, ami most van.
Miért érdekes? Te magad mondtad, hogy eddig(!) 50% körüli a megmaradási arányod (s az ősz meg a tél még előtted van) a vesszők ültetésével. A gyökeres vesszők ezzel szemben már egy (van hogy két) évet megéltek - az, ami nem maradt meg, az nem kerül értékesítésre. :-)
Ezeknek a megmaradási esélye megfelelő helyen (homok) elültetve jóval nagyobb, mint a vessző hajtatásánál, hiszen már saját gyökerük van. Csak gondosan kell kezelni őket (ez egyébként a jelenlegi dugványaidra is igaz).
És erőst gondolkodtam amúgy is, hogy nem a héj alá oltást kéne-e kipróbálnom jövőre (idén zöldoltással meg zöldre fással próbálkoztam egy-két tőkén, s ugyan elég jól eredtek, benne volt a pakliban ez is). Azt hiszem, ez kell nekem valóban.
Nálam most érik az Eszter és a Palatina. Mindkettő nagyon jó ízű. A Mathiász Jánosné még csak most kezd éreni.Volt egy tő Suzy is - sajnos tavasszal kiszáradt. Pedig ő volt a család kedvence. Kozma Pálné nekem is van,de még nem termett. Nagyon kényes a talajra és a fekvésre is. A szőlő sor alja homokos rész,ott hibátlanul megmaradt,de a hegyoldal vége vörös nyirok - itt sajnos kipusztult.
Dr. Kosinszky Viktor: A gyakorlati szőlőtermesztés
Valószínűleg az lehet akkor a magyarázata az ő véleményüknek, hogy alapvetően bakművelésben gondolkodnak, s a többi művelésmódot csak megemlítik, ezért minél alacsonyabb termőalapra törekednek.
Még sosem ettem Kozma Pálnét, de van belőle 2 db idei gyökeres dugványom.
A Mathiászné most kezdett el érni a kertemben, nagyon fincsi. Külsőre nem egy szép szőlő, kis szemű, nem piacos fajta, de az íz a lényeg szerintem. Ha kell belőle oltani való vessző, akkor keress meg tél végén és szívesen küldök.
Más: magról kikelt a komposztdombon elég sok szőlő. Ezekkel lehet valamit csinálni?
Hozzáértő mesterektől szeretném megkérdezni, van-e annak valami jelentősége, hogy átoltáskor hol (a földtől milyen távolságra) oltok. Az összes tankönyv azt írja, hogy a megeredt oltást (amerikai alanyon) le kell dönteni. De ha úgyis combot nevelek, s hajtásokat csak a magasan lévő termőalapon hagyok, akkor fontos-e, hogy a törzs/comb európai vagy alanyfajta? (kb. 40 cm magasan van a vezetőszál, guyot-művelés jellegű a művelésmód) Köszönöm előre is!
A Kozma Pálné muskotályt ismered? Ha szereted a muskotályos szőlőt, ajánlom a figyelmedbe. Az valami eszméletlen finom!
Vagy ott van még pl. a Téli muskotály. Szintén zenész... :-)
Érdekes, hogy a Hamburgiról is csupa jókat ír mindenféle szakirodalom (pl.: "páratlanul finom muskotályos íze van"), tényleg finom is, de nekem valahogy nem lett a favorit. Többre értékelem a K. P-né m.-t.
Annak idején, amikor telepítettem a csemegeszőlőt, vettem Mathiász J.-nét is, de sajnos nem eredt meg, pótolni már nem tudtam, így lett a helyére K. P.-né. Nyilván nem bántam meg, de lehet, hogy mégis csak beszerzem az ősszel a M. J.-nét... :-)
Jaja, olcsó helyen is minimum 50 ezer lett volna, de inkább 60. És amiket egy helyi kertészetből vettem eddig, egy kivételével nem maradtak meg, hiába voltak oltottak. A dugványozásnál a bő 50%-os siker nem rossz. És ami nem sikerült, az nagyrészt azért volt, mert fagyottak voltak a vesszők.
Köszi a képeket. Akkor egyetértünk. Egy szőlő legyen muskotályos, vagy valameilyen. Bármilyen, csak ne semleges ízű. Most ettem pl. túlérett Csaba gyöngyét, az valami isteni volt! A Mathiász Jánosné muskotály most kezd érni. Még nem az igazi, de még féléretten is jobb, mint a Chasselas teljesen éretten.