A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem véletlenül említettem a 4361. hozzászólásodat, melyben egyebek között ezeket írtad:
"A pod, olyan, mint az űrhajós kaja. A szükségességét a pancser és béna kávéfogyasztók létezése, a hebrencs, a részletekre figyelni nem akaró fogyasztói attitűd és a munkahelyeken elvárt leegyszerűsítések indokolják.
Igyon podot aki akar, én imádom a kávékészítés izgalmát, talán még jobban is, mint az elfogyasztását. :-) Hogy egy podból készült elérhető legjobb kávé rosszabb, mint a normál kávé esetén, az számomra definíció. Arra gondolok, hogy a pod elkészítéséhez szükséges járulékos eljárások csakis ronthatják a kávé alapanyag minőségét (előkészítés, préselés, filterezés, kis mennyiségenkénti csomagolás)."
...most meg POD-ot veszel... mintha ellentmondana akkori kemény véleményednek... Létezhet két igazság?...
Ezt az 5*-ot már én is szívesen megkóstolnám egyszer, de tényleg csak darált létezik vagy szemesből 3 kilós? Nooormálisak ezek?
A Perté Oróval meglepő eredményt hozott az első kisérlet. Egyrészt van benne Robusta, ami az Oro keverékekben nem szokott -- ez persze nem törvény, de aranyszínben a leglágyabb ízű KVjukat szokták árulni a cégek, ami értelemszerűen tiszta Arabica többnyire... (De ez nem panasz, csak meglepett kissé.) A pörkölés nem tökéletesen egyenletes, még földimogyoró-világosságú szemet is találtam. (Hmm, talán ez is az oka, hogy a Magyaro.-n pörköltet nem az eredeti Caffé Pelé címkével árulják?)
Főztem egyet, a crema színe alapján elvileg tökéletes -- ez jó volt, de semmi különös. Utána még egyet és mert a másodiknál már nehezebb kiszámítani (a mi olcsó gép-kategóriánkban), mikor megfelelő a hőmérséklet, ezt sikerült kissé elégetnem; meglepetésemre ez szédítően finom lett, nagyon gazdag ízű az elsőhoz képest. Úgy látszik, ennél a fajtánál változtatni kell a "temp surfing" szokásaimon és szándékosan forróbbra főzni pár fokkal.
Azt ugyan nem fogom kipróbálni, de úgy sejtem, ez a KV kotyogóban kimondottan jól érvényesülne.
hát 07 07 volt a fenekén a dátum, ameddig jó. Szóval egész frissnek illene lennie, ha 1év a szavatossága (asszem annyi szokott lenni a KVknak).
Őszintén szólva, nekem ez max ilyen délutáni, esti KVnak menne el, akkor meg általában nem KVzok. Kuriózumnak jó, vagy olyan kaja után, ami lágy ízeket vonultatott fel, s hamrónizálni akarunk vele.
Igy reggelre Mexikó vagy Java az, amit szeretek, bár az Omnia is bejön. Szóval valami határozottab ízvilág ~ : )
handras: Bevehetjük, mert a lelke mélyén jó ember ~ ; ))))
Excelsior Blue teszt: Na reggel ugy döntöttem, Excelsior Blue lesz soron. Kinyitottam a konzervet, rettegve a nemrég vázolt fertelmes szagtól, de helyette enyhe KV-s illat jutott el hozzám. Meg valami olyan jellegzetes illat / szag, amit az olaszoktól hozott őrölt KVkon szoktam érezni, szóval semmi ismeretlen. Szemcsemérete espresso, szóval jó. Lefőztem, ízre olyan sima és lágy, hogy aszittem valamit elrontottam. De nem, most visszaolvasva H_G is hasonlót ír le róla. Lehet a sok kortyolgatás közben, még elfogy kiérzem aprólékosan, igy elsőre olyasmi volt, amit akkor innék, mikor teljes harmóniára, nyugalomra vágyok íz és illatvilágilag, valami nyugodt csendes levezetésként.
Fura egy KVról ilyent írni, de ezt érzem.
Tegnap betett hétvégi POD-teszt: És este lemértem a velencei csészéket, valóban túl sok KVt főztem le bele, de ezt betudom annak, hogy az időre néztem. Ez a csészében ~ 40 ml (2/4es koktélmércével mérve). Viszont időre ennyi folyt le nemegész 20 mp alatt. ~ : (
Ilyen az, ha kettőnél több ember ír valahová - műfaji sajátosság...:-)
Mondjuk, a Molinari Java CSAK mint POD-os kávé került szóba... - az meg nem a Te műfajod (lásd 4361. hsz.).
A Molinari Five Stars (Cinque Stelle), meg az Oro roppant korrekt analízisét olvashatod a honlapjukon, jó félévnyi Molinari-szürcsölgetés után azt mondom, nincs benne semmi túlzás.
Csak annyi, hogy beletaláltál: nálunk még a Manuel (sem) olyan ismert (úgy 2 éve jött be Magyarországra), mint sok talján társa, ezért van, aki gyanakodva méregeti - pedig meggyőző KV.
Távolabb. Eddig ott jártam el elötte a Bartókra menet a tujával, most meg a Fehérvári felé járok. Kiindulási pont meg a Számalk irodaház mellől az Eteléről.
KPképes vagyok, s jellemzően XI. ker, Etele út, Fehérvári út környéke. Kedvesem pedig Keleti környékén dolgozgat, szóval van két kiindulási pont is. ~ : )
Bocs - úgy látszik, hülye vicc volt az előző írásom...:-)) Dehogy kell utalás, majd írok emilt telefonszámmal valamelyikteknek, aztán találkozunk valahol Pesten.
Újabban a Csirkefogóban :) lásd 4303! Én még a régi helyen vettem utoljára, akkor 1890 volt, ha jól emlékszem (25 db-os). A tiszta fajtáik drágábbak a keverékeknél, azokból 2200 volt uennyi.