A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hoppá, majd' elfelejtettem: köszönet gprinznek, amiért fölhívta a figyelmemet a Kátay akciójára! A teljes árán nem vettem volna meg, de úgy néz ki, ez a Peugeot végre tényleg beválik. (Egyetlen hátránya eddig, h. nehezen tisztítható.) 2 perc alatt végzek vele, bár ahhoz elég szorgalmasan kell forgatni. (120 körüli RPM.)
(Közben a Tálal6-ban is adtak egy új példányt a hibás Bisetti daráló helyett, igazán rendes társaság. Ezt még nem próbáltam ki azóta, de ha jobb az előzőnél, behozom az irodába a a French press mellé. A Peugeot mindenképp jobb annyiban, h. fokozatmentesen állítható.)
Én sem szoktam rá... Inkább minden családtagot kizavarok a könyhából KVfőzéskor (sőt, tkp. ha bármit csinálok), így nem figyeli senki, mennyit szórok mellé. Lehet, h. handrasnak is ezt a módszert kellene követnie :)
Na kiprobaltam, nem nyert. Hig le, alig 10 masodperc alatt lejott. Ha ugy beletaposom testsullyal a tamperrel a podot mint a kavet szoktam, akkor 15 masodperc, eppen hogy van valami crema, ize alig. Es semmivel sem konnyebb az elkeszitese mint daralt kaveval.
Semiramis, Csóka ucca akárhány. Ott a pörkölő, odacsöröx, hogy neked Frissen pörkölt Java kellene olasz pörköléssel, és megmondják, mikorra mehetsz érte. Ha éreztél már arcodba nyíló ízorgiát, na akkor azt attól kapni fox. ~ : )
Ha nekiallok muveszkedni nekem is sikerul, de 1 masodpercnel tobb idot nem szoktam szanni ra, es azutan ritkan vizszintes. A ketszemelyes szuro sokkal egyenletesebben lenyomhato 1 sec. alatt.
Miért képtelenség? Az én szimplás szűrőm pontosan ilyen alakú (csak kisebb átmérőjű), és egész jól vízszintesre tudom nyomni mig a gyári nagyongagyi tamperrel is.
Mostanában a Gaggia is úgy csinálja, mint a DeLonghi -- az időbeli sorrend alkalmasint fordított -- és egy enyhén tölcsérforma kombinált szimplás-podos szűrőt adnak. (Sóher megoldás egyébként, nem olyan hatékony, mint a direkt pod-szűrő.) De a te géped régebbi, annak talán még nem olyanja van?
Szóval ha így néz ki az egyszemélyes szűrőd, akkor egyszerűen behajítod (és lenyomkodod, h. mindenhol az aljához simuljon). Ha a szimplás szűrőd egyszerűen a kétszemélyes alacsonyabb falú változata, akkor rendelhetsz egy ilyen kombináltat, de akkor már inkább egy spéci pod-szűrőt, Gaggiákhoz asszem létezik extraként.
Na, az már jobb! Most a nyaralásig (őszölésig) talán kitartanak a meglevő KV-készleteim, de majd szept. közepén jelentkezem újra ezzel a kérdéssel, h. nem akarna-é valaki elfelezni velem egy kilósat.
Nem véletlenül említettem a 4361. hozzászólásodat, melyben egyebek között ezeket írtad:
"A pod, olyan, mint az űrhajós kaja. A szükségességét a pancser és béna kávéfogyasztók létezése, a hebrencs, a részletekre figyelni nem akaró fogyasztói attitűd és a munkahelyeken elvárt leegyszerűsítések indokolják.
Igyon podot aki akar, én imádom a kávékészítés izgalmát, talán még jobban is, mint az elfogyasztását. :-) Hogy egy podból készült elérhető legjobb kávé rosszabb, mint a normál kávé esetén, az számomra definíció. Arra gondolok, hogy a pod elkészítéséhez szükséges járulékos eljárások csakis ronthatják a kávé alapanyag minőségét (előkészítés, préselés, filterezés, kis mennyiségenkénti csomagolás)."
...most meg POD-ot veszel... mintha ellentmondana akkori kemény véleményednek... Létezhet két igazság?...
Ezt az 5*-ot már én is szívesen megkóstolnám egyszer, de tényleg csak darált létezik vagy szemesből 3 kilós? Nooormálisak ezek?
A Perté Oróval meglepő eredményt hozott az első kisérlet. Egyrészt van benne Robusta, ami az Oro keverékekben nem szokott -- ez persze nem törvény, de aranyszínben a leglágyabb ízű KVjukat szokták árulni a cégek, ami értelemszerűen tiszta Arabica többnyire... (De ez nem panasz, csak meglepett kissé.) A pörkölés nem tökéletesen egyenletes, még földimogyoró-világosságú szemet is találtam. (Hmm, talán ez is az oka, hogy a Magyaro.-n pörköltet nem az eredeti Caffé Pelé címkével árulják?)
Főztem egyet, a crema színe alapján elvileg tökéletes -- ez jó volt, de semmi különös. Utána még egyet és mert a másodiknál már nehezebb kiszámítani (a mi olcsó gép-kategóriánkban), mikor megfelelő a hőmérséklet, ezt sikerült kissé elégetnem; meglepetésemre ez szédítően finom lett, nagyon gazdag ízű az elsőhoz képest. Úgy látszik, ennél a fajtánál változtatni kell a "temp surfing" szokásaimon és szándékosan forróbbra főzni pár fokkal.
Azt ugyan nem fogom kipróbálni, de úgy sejtem, ez a KV kotyogóban kimondottan jól érvényesülne.
hát 07 07 volt a fenekén a dátum, ameddig jó. Szóval egész frissnek illene lennie, ha 1év a szavatossága (asszem annyi szokott lenni a KVknak).
Őszintén szólva, nekem ez max ilyen délutáni, esti KVnak menne el, akkor meg általában nem KVzok. Kuriózumnak jó, vagy olyan kaja után, ami lágy ízeket vonultatott fel, s hamrónizálni akarunk vele.
Igy reggelre Mexikó vagy Java az, amit szeretek, bár az Omnia is bejön. Szóval valami határozottab ízvilág ~ : )
handras: Bevehetjük, mert a lelke mélyén jó ember ~ ; ))))
Excelsior Blue teszt: Na reggel ugy döntöttem, Excelsior Blue lesz soron. Kinyitottam a konzervet, rettegve a nemrég vázolt fertelmes szagtól, de helyette enyhe KV-s illat jutott el hozzám. Meg valami olyan jellegzetes illat / szag, amit az olaszoktól hozott őrölt KVkon szoktam érezni, szóval semmi ismeretlen. Szemcsemérete espresso, szóval jó. Lefőztem, ízre olyan sima és lágy, hogy aszittem valamit elrontottam. De nem, most visszaolvasva H_G is hasonlót ír le róla. Lehet a sok kortyolgatás közben, még elfogy kiérzem aprólékosan, igy elsőre olyasmi volt, amit akkor innék, mikor teljes harmóniára, nyugalomra vágyok íz és illatvilágilag, valami nyugodt csendes levezetésként.
Fura egy KVról ilyent írni, de ezt érzem.
Tegnap betett hétvégi POD-teszt: És este lemértem a velencei csészéket, valóban túl sok KVt főztem le bele, de ezt betudom annak, hogy az időre néztem. Ez a csészében ~ 40 ml (2/4es koktélmércével mérve). Viszont időre ennyi folyt le nemegész 20 mp alatt. ~ : (
Ilyen az, ha kettőnél több ember ír valahová - műfaji sajátosság...:-)
Mondjuk, a Molinari Java CSAK mint POD-os kávé került szóba... - az meg nem a Te műfajod (lásd 4361. hsz.).
A Molinari Five Stars (Cinque Stelle), meg az Oro roppant korrekt analízisét olvashatod a honlapjukon, jó félévnyi Molinari-szürcsölgetés után azt mondom, nincs benne semmi túlzás.
Csak annyi, hogy beletaláltál: nálunk még a Manuel (sem) olyan ismert (úgy 2 éve jött be Magyarországra), mint sok talján társa, ezért van, aki gyanakodva méregeti - pedig meggyőző KV.