"E szerint az elmúlt talán 20 évben a zöldségfélék vitamin, és néhány egyébb beltartalma felére, vagy kevesebbre csökkent." - Hát ezt nem tudom, de az általánosan termesztett fajták nagy része jóval idősebb, mint 20 éves. Sőt, egyes gyümölcsök esetén egyenest évszázadosak. Lehet, hogy a legújabb nemesítésekre gondoltak, nem tudom, de ott sem lehet általános.
Nincs azzal semmi gond, szerintem Vajákos Biri sem leminősítette azokat a parikat, csak azt mondta, hogy neki a másik jobban ízlik. Egyébként a Korall is nagyüzemi paradicsom, nagy területen termesztik, éppen csak olyan, ami házikertben is jól megállja a helyét. Sajnos az enyémet jól megtámadta az atka, így van rajta néhány kényszerérett, de még az is finom és roskadozik. Mivel determinlált, szerintem heteken belül megérik a termésének 80%-a és már most is arról eszek dugulásig. :) Bár én aztán nem vagyok válogatós, a különböző ízű, édességű, savasságú paradicsomokat általban mind szeretem, szinte külön étkeknek fogom fel őket. Épp csak teljesen íztelen ne legyen, de ez még csak akkor fordult elő, ha valami F1 magonca rossz helyre ütött vissza, vagy egy fitoftórajárvány miatt kényszerérett a termés.
Szerintem jobban jegyezhető meg egy név, ha jól eltalált. Rózsa krumplit veszel, és nem B-837 burgogyát kérsz. Pedig a karakterszám azonos.
Szükség van az ipari méretű zöldség termesztésre, de nevezetesen a paradicsom esetén az ipari igények kielégítésének az aldozata lett az íz, és a beltartalom. Egyébként a mai rendszerben nem lehet a felesleges kiskerti terményeket az értékesítési rendszerbe bevinni.
A minap olvastam egy tanulmányt. E szerint az elmúlt talán 20 évben a zöldségfélék vitamin, és néhány egyébb beltartalma felére, vagy kevesebbre csökkent. Sajnos nem tettem el a linket, de biztos megtalálható a guglival.
Végezetül pedig szerintem a kertek lehetősége távlról sincs kihasználva.
A rozsakunyhó-t itt már párszor feldúlták, majd porig égették.
Megsemmisült. Nincs. Csak a cégér: a nick, s ha tudnám azt is töröltetném, hogy az emléke se maradjon meg. Kellemetlen emlékek fűződnek hozzá. A vajákos biri is roskadozik már.
Jajj,,,, Kitaláltam két fantázia nevet két embernek, mert ha Szabó Erzsébetet és Kovács Józsefet írok, akkor esetleg egy itteni Kovács József és Szabó József találva érzi magát és kikéri magának... jesszus, mi mindenre kell ügyelni egy hsz. megírásakor. Minden szóra, mert különben...
Ahhhhhhhh.. egyre fárasztóbb.
Én nem mondtam, hogy ne egye a nép a tömeg paradicsomot. Egye, igya.
Én MAGAMRÓL beszéltem és a kiskertemről és arról, hogy én milyet szeretnék ezután termelni MAGAMNAK és nem a nagyvárosi piacnak és milyet szeretnék lefotózni, megmutatni másoknak. Remélem nem baj, ha kiléptem a tömegparadicsomot fogyasztók, termelők táborából. Akinek az kell, egye. Ez egy szabad ország. Én meg kísérletezem más népek paradicsomával és nyilvánossá teszem a véleményem róluk - amíg lehet.
Nem hinném, hogy a Zöldségtermesztési Kutató Intézetnél Hacuka Icukák és Meck Elekek dolgoztak volna. Számos neves mezőgazdász hozott létre olyan fajtákat, amelyek a mai igényeket kielégítik. A piacra csak nagy mennyiségben lehet termelni, amit mi a kiskertünkben pátyolgatunk, az a nagy kertészetekben nem megy! Nem tudom, honnan lehetne pl. egy Budapest méretű nagyvárost zöldségekkel ellátni, hogy nem a falusi kiskertekből, az biztos! Ezért nem kell a nagybani termelést fikázni. És nyilván könnyebb számokkal beazonasítani egy-egy zöldségcsaládot, mint nevekkel. A számok sorrendjének is bizonyára van jelentősége, ezt a kertészek biztos tudják.
A korall egész jó. Nekem ízlik, a férjuramnak is, bár az idén már nem annyira. A Cherolla-F1 elszórt magjából kelr vad-cherolla a kedvence a San Marzano és a Schott lugas. Tegnap becherollázott, majd mondtam neki, milyen jó a korall, egyen egyet. A cherolla evés után víz ízűnek minősítette a korallt... Nekem ízlik.
Egyed és propagáld a kecskeméti parit. Én mindig is Koppány népéhez tartoztam. Nem biztos, hogy ma Szent István napján ez túl ízléses, de akkor se voltam és leszek az soha, aki beáll a sorba, mert pl. a magyar paradicsomot "illik" termelni, fogyasztani és fotózni ehelyt.
Jön a szokásos személyeskedés. Ez jellemző erre a fórumra, ha valaki másként gondolja és meg merészeli írni. Woman... -Már csak a Blond hiányzott előle.. (csak magyarul értőknek: nő, szőke nő).
Tudom mit jelent a K rövidítés. Tudom, hogy Kecskemétit jelent. A - jel utáni nem fantázia, hanem fantáziátlan név, pl. 407, K3 és egyéb fantázia nélküli nevekre gondoltam.
Mint írtam elég sok Kecskeméti nemesítésű paradicsomot megettem az átkosban, mert szinte csak az volt a Bp-i piacokon, meg a kofák parijai, amit szintén ilyen magokból neveltek + parasztparadicsom -befőzésre.
Minthogy a világot beutazni sem lehetőségem, sem tehetőségem nincs, viszont érdekel más népek zöldésginek és gyömölcseinek íze, illlata és a mai kor lehetővé teszi, hogy ezeket saját kertünkben kipróbáljuk, így én kipróbálom az orosz, az amerikai, a német, francia, olasz, ukrán fajtákat is, mert véleményem szerint sokkal finomabbak Joe bácsi és Mary néni Iowai, van Pennsylvaniai kiskertjében létrejött heirloom parik, mint a kecskeméti kutatóintézet laboratóriumban a Dózsa mezőgazdasági tsz, vagy ÁG. RS9-es traktorára kikisérletezett, egyszerre érő, a legjobb betakaríthatóságot szem előtt tartó fajta, melyet Hacuka Icuka kartársnő és Meck Elek kartárs hosszú évek, közös küzdelmes munkájának gyümölcsei és Hacuka Icuka kartásnő és Meck Elek kartást cipőméretének, gyerekeinek számát kapta névként.
Úgyhogy, mostmár próbálnék másokat is, mint a gömbölyű, lapított, piros, savas paradicsom.
És elég "öntörvényű" vagyok, hogy ezt megtegyem, s ne csak a magyart egyem és fotózzam mindent elsőprő Elánnal..
jelenetem a cherolát már egy hete esszük.... vicc hogy a fekete paradicsomot ajánlották, mert hogy hidegben is jól terem, de még 1 szem se érett be...
hát mint kiderült a sárga meg csak a 40 fokban érik, még nemtudom mi lesz velük, bizakodok :)
bááár szerintem az éretlen paradicsomoknak van olyan jó ízük mint a boltinak :D én nem is értem hogyha itt magyar fokhagymát lehet venni, persze a legdrágább.... akkor paradicsomot miért nem hoznak be... de persze a norvégnak az a jó mert tökéletesen hibátlan.... mint a nagyszemű ízetlen málna és a semmilyenízű de nagy áfonya... persze az erdőben tonna számra szedjük ezeket csak apróbb fincsi fajtában :) holland üvegházi paradicsom van, olyan 1 nagyobb fürt de az se lehet 300g-nál több és 1000 ft... de ennyiért meg mi nem vesszük meg :/
Ez én hozzászólásomra reagáltál, az én beállított mérleges képemet dícsérted meg és az én képeimről hiányoltad a magyar fajtákat és a lugast, a tövet ábrázoló képeket. Szerintem rá sem kattintottál a képekre, mert a képek címei között nem találtál Kecskeméti és Elán címűt, a többi meg nem érdekelt.Na, mindegy.
Ettem már életemben elég kerek és piros paradicsomot és gerezdes marmande típúsú paraszt paradicsomot, mostmár ennék valami másat is és én mindig ilyen rebbellis voltam, hogy pl. nem előírásra, ajánlásra csináltam a dolgokat, hanem úgy, ahogy én elképzeltem.
A K-fantázanév annyit fed, hogy kecskeméti nemesítés, amúgy nem rossz ízű a K-3, csak ritka, hogy a piacon tényleg azt adják K3-ként... O.O :D
De szerintem inkább Korallt fogok én is tenni, jövőre is, meg Harzfeuert, a K3-ast meg hagyom másnak.
Amúgy erdélyi ökörszív van sokféle, de 'Erdélyi ökörszív', amit az MgSzH-ban őrizgetnek, mint tájfajta, csak egy. :) Ránézésre és leírás alapján - valamint hogy az enyém is erdélyből való -, amit én vetek, az egyezik azzal, de esküdni nem mernék. A tájfajtákon belül is lehetnek variációk, aztán ki tudja.
Nekem az Edélyi paradicsom is magyarnak számít. Sőt!!!
A Schott is.
Magyar tájfajtáim is vannak, készülök feltenni egy ismeretlen címről kapottat, a megmentettet, melyből csak 1 szem kelt ki, az is palántadőlésben elfeküdt, lecsíptem a ruhadt szárrészt, vízben gyökereztettem és gyönyörű, finom parikat adott. Meg van mentve.
Számos Erdélyi ökörszívről tettem fel képet, Korallról is. Engem az ipari K-akárhányas fantáziátlan nevű parik nem érdekelnek.
A tövekről és a lugasról az elmúlt napokban, hetekben sok képet közöltem, csak vissza kell nézni.
Köszönöm, elfogadom a megtisztelő keresztanyasági felkérést. De azért még futok egy kört azügyben, hogy milyen narancs színű parik vannak még. Van még pl. az Orange Strawberry, mely nálam még nem érik, a lelvéltetvek egy kissé vissza vetették a fejlődésben, de rengedteg zöld gyömölcsöt dédelget zöld, szakadozott levélszoknyácskája alatt.
Jól tudtad: az ökörszív egy gyűjtő név. A lédús, vékony héjú, ált. befőző paradicsomokat jelölik így, a formája nem feltététlenül kell, hogy szív alakú legyen. Angolszász területen inkább beefsteak, bélszín parinak nevezik inkább az ilyen húsos, leves parikat.
Persze nem biztos, hogy jól tudom, nem vagyok profi ebben. Ha az volnék, akkor nem itt olvasnák, hanem írnék róla egy 1349. könyvet. :)
Japán csíkos paradicsomfa néven kaptam. Nekünk izlik.
"Évelő fa":
Nálam ilyen a paprika alakú. Az idény elején kalcium hiány tüneteit mutatta, bár a környezetében mások egészségesek voltak. Kapott egy mixet kalciummal, és nyomelemekkel. Köszöni, most jól van.: