A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mult szombaton teszteltem, matti70nek köszönhetően. Tudom, milyen. Csak hételején bontottam egy doboz Excelsior Blue-t, s elöbb azt fogyasztom elfele, mielött megpunnyad. ~ : (
Kicsit optimistának tűntök szervizügyileg...megfelelő műszerrel megmérhető, ha van műszer - s ha van megfelelő (és lelkes, jóindulatú, nem belesz@rós) szerelő...na, ezek együttállására nem kötnék nagyobb összegű fogadást!
Nem, pont ezt mondom, hogy elejétől kezdve így viselkedik, de attól tartok, hogy ha beviszem a szervízbe, kiröhögnek azzal, ha azt mondom, szerintem nem nyom elég erősen....
Hát, nem vagyok szerelő, de saccra nem tűnik valószínűnek, h. egy pumpa, ami új korában jó volt, elgyengülne menet közben -- inkább úgy képzelem, persze lehet, h. tévesen, h. "mindent vagy semmit" stílusban romlana el. Vízkő elvileg lerakódhat vhol a víz útjában, de a te géped talán még nem is elég régi ehhez.
A megszokott őrölt KV-fajtákkal hogy teljesít, azzal nem lett lassúbb?
POD-ügyileg nálam is hasonló volt a tapasztalat, de egy tömítéscsere után valamivel javult a helyzet. Ennek ellenére úgy érzem, a gépem a POD-dal nem teljesít olyan jól, mint őrölt kávéval, ezért egy ideje nem kísérletezem vele.
Néhány csöpögős alkalom még nem hiszem, h. megrongálná a pumpát, de az biztos, h. az egyenletesen, vékony "egérfarok" sugárban csorgásra kell törekedni. Kísérletezned kellene a darálás (podnál persze azon nem tudsz változtatni) és tömörítés arányával.
Nem tudsz 5 perccel hamarabb kelni? Egy hét alatt szerintem már bőven érezhető a minőségromlás -- kíváncsi lennék, a te két eszpesszódból fölismerném-e a frissen daráltat ill. az egy hetest vakteszttel, de szerintem igen.
Egyelőre nem estem hasra tőle, bár az illy is harmadik, negyedik főzetre kezdett el ízleni.
Kicsit aggódom a gépem miatt, mert pl. POD-nál, vagy ha jól meg van tömve, nem folyamatosan jön a lé, hanem inkább csöpögtet. Szerintetek ez így rendben van?
"Egyszerre 200 grammot meg nem daralnek le kezivel"
Na, azt én sem, de ugyan miért tennél ilyet -- direkt, hogy megromoljon? Otthoni darálót pont arra szokás használni, h. 1 vagy 2 adagot daráljon egyszerre.
A kezi daralokkal az a bajom, hogy egyszerre egy adag daralasara lennenek tokeletesek, ha a szurotartot rogziteni tudnak valahogy. Az, hogy egy tartalyba daral es onnan kell meg kiontenem az nekem tul maceras. Egyszerre 200 grammot meg nem daralnek le kezivel, ramenne fel nap. A Solisnak van olyan elektromos gepe, amibe a szurotartot be lehet nyomni es egy gombnyomassal egy adag kavet daral. Rogziteni itt sem lehet, de mivel ez nem kezi daralo, az embernek marad egy keze amivel tartja a szurotartot.
Úgy is föl lehet fogni, tényleg, ha egy elnyújtott vásárlásként értelmezzük és nem egy félárúként meg egy teljes árúként, amire a félárúval rábeszélik az embert :)
Az elektromos és a kézi daráló azért egész más világok stílusban, nem? Valszeg kevesen választanak a kettő között csak ár alapján.
Sohasem voltam jó matekból, de ha most kifizetek 22 ezret és októberben majd levásárolhatok 11-et, az szerintem 50% engedmény -- csak az a cseles benne, h. igazi pénz helyett az ő árujukban kapom vissza. (És valszeg remélik, h. ha már vissza kell mennem az ősszel, akkor többet is el fogok ott költeni.)
Elvileg teljes a skála, de törökkel még nem próbáltam; mindenesetre az állítócsavarral annyira össze lehet szorítani az őrlővasakat, h. nem is lehet a kart elforgatni utána. Ez a pár nap arra volt elég, h. megtaláljam a szimpla eszpresszóhoz ideális pozíciót (majd megjelölöm körömlakkal v. hasonlóval, mert számozott skála nincs), most jön majd a dupla, ami nálam kicsivel finomabb őrleményt igényel, utána a kevésbé fontos KVfajták.
Köszi. Ha matekos érzékemből maradt valami,akkor ez a legjobb esetben is csak 33 %os engedmény, de megfontolandó. Mennyire széles a szemcseméret skála a Peugeot-n? Török-től a French Pressig?