A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egy friss info, talán érdekli a T. Társaságot:-))) :
az ébredező, s az utóbbi időben egyre növekvő népszerűségre való tekintettel a KVfórumos ínyenceknek 20 percent engedmény vagyon a Molinari kávék áraiból...:-)
Több pörkölő cégnél jártam és sikerült betekintést nyernem a különböző munkafolyamatokba ill. technológiákba. Hosszas próbálkozások után döntöttem jelenlegi kedvenc márkám mellett, többek között azért, mert a keverékek minősége és aránya mindig egyforma. Más cégek termékeinél sokszor tapasztaltam, hogy "valahogy most más az íze" jelenséget és ennek sajnos sokszor meg van az oka.
Én ugyan le nem veszem a tartályt - bár egyszerűen leemelhető -, hanem általában félig töltöm vízzel és 2-3 naponként töltök utána. Szelepes ,egoldású a Saecóm víztartálya, nem gumicsöves.
Ejha, egyik karriered irigylésre méltóbb, mint a másik!
Az Indexen alapvetően kényes a reklámnak is fölfogható hozzászólások ügye, de hát ebben a topikban kénytelenek is vagyunk folyamatosan dicsérni vagy szidni márkákat; szerintem mindegyikünk szívesen látja a "tűz közeli" információt. (Kár, hogy kapucziner pörkölőmester újabban már nem jár erre.)
Köszönöm az érdeklődést és röviden csak annyit, hogy polgári foglalkozásomnál fogva pilóta vagyok és a számtalan olasz út alkalmával, beleszerettem az olasz kávéba. Persze azt hittem, hogy nem egy nagy „was ist das” ezt a kiváló italt elkészíteni, - de mint azt tudjuk – ez nem így van. Így aztán nekiláttam mélyebbre ásni e téren, de az ásás még mindig tart, bár egyre jobban sikerülnek a lefőzött kávék, hála a mindenféle jó gépnek, mert azok nélkül ez az egész egy örökös kompromisszum. Sőt, miután már nem repülök munkaszinten, jelenleg fő hivatásként foglakozom a kávé, bor és olívaolaj üggyel. Ha tudok szívesen megosztom veletek szerény tapasztalataimat, ha erre igény van.
Tényleg, 5star -- remek, hogy egy újabb résztvevővel gyarapodtunk, ráadásul olyannal, aki képes szakértő tanácsokat adni, de nem írnál magadról némi személyeset? A munkahelyedet már sejtjük :) de mit kedvelsz személy szerint és így tovább... Ez afféle (többnyire) barátságos topik.
Nekem sem írtak elő légtelenítést; minden, amire ügyelnem kell, h. ne működtessem a pumpát üres tartály mellett (ami igazán logikus). Azért minden használat előtt kiengedek a gőzölőcsőből annyi vizet, amennyi magától (a motor nélkül is) kijön, csak mert pangó állott víz, nem szeretném meginni. (Bár végül szinte sohasem gőzölök tejet.)
Csak, hogy megerősítsem borúlátasomat, ismét üzembe helyeztem, most a visszajelző nem világított egyből.
Kávéfőző:
1 kérdés: amig eléri az üzemi hőfokot (visszajelzésig), addig ad valamilyen hangot neked a készülék?
Nálam az elején, mint amikor forr/bugyog a víz, aztán elhalgat, majd felvillan a visszajelző.
Nos miután világítani kezdett a visszajelző, felraktam a kart az üres szűrővel és bekapcs a lefőzés gomb. Ez hivatalosan a szűrőtisztításra ajánlja a leírás. 1 dl vizet kéne lefőzni e módon.
Hát előszőr a szokásos hang, kicsit csendesedett (20-25 mp után) aztán kínkeservesen kipréselt 6-8 csepp vizet és kész, többet semmi.
Tovább nem hagytam kinlódni, kikapcsoltam.
Ráadásul vendégeink vannak, holnap reggel kereshetem elő a jó öreg kotyogót:-(
Sajnos, szerény véleményem szerint, az én gépemben nincs elegendő nyomás:-(
Holnap hívom a szervízt:-(.
Ma már szinte kotyógósra daráltam a KV-t és a döngölést csak a tamper súlya végezte (most picit túlzok, persze).
Nos így sem jön ki, csak 3-4 csepp/csésze:-(.
Ráadásul, mikor kikapcsolom a főkapcsolót, vagy 5-6 percig vártam, majd gondoltam újabb próba: főkapcs be és vele együtt a visszajelző is világított (vagyis kész a lefőzésre, nyomás, hőfok, stb). No persze még egy szusz nyi erő sem volt benne.
Most pillanatnyilag nem bírok egy jó KV-ra sem ránézni:-(.
(a 8ezres KV-ból a két nap alatt már vagy 4-5 lefőzésnyi örlemény végzett a mosogatóban, miután azon kívül, hogy a szűrőben péppé ázott nem jött le csak pár csepp).
Köszi, így már értem. Az előző podos gépünknél is kellett (...volna elvileg, de sztem egyszer sem csináltuk, csak a forgalmazó beüzemeléskor) légteleníteni. Csak már nem voltam biztos a fogalomban, hogy tényleg ez volt-e, de a folyamatról ráismerek. Én akkor azt gondoltam, hogy amiatt kell, mert bojleres, nem thermoblock-os, és lehet, hogy így is van. Ugye a ti Saeco gépeitekben bojler van?
Gondolom, azé' ott is van:
- egy főkapcsoló [van :) ]
- egy kvfőzés ki/be kapcsoló [van]
- egy gőz ki/be kapcsoló (az ebben az esetben nem játszik) [van]
- egy gőzmennyiség-szabályzó tárcsa
na ez nincs :) és ennek örültem is, hogy nem kell vele szórakozni, bár amennyit gőzölünk, mindegy is lenne...
"Figyelem! Ismételje meg ezeket a műveleteket mindig, amikor a víztartály kiürülne, vagy lekerülne a helyéről."
Ezek szerint Saeco-nál nem szoktátok kivenni a víztartályt feltöltéskor, sem kiüríteni főzés után? Ugye ott a gumicsöves megoldás van, nem szelep a tartály alján?
- egy gőz ki/be kapcsoló (az ebben az esetben nem játszik)
- egy gőzmennyiség-szabályzó tárcsa
Mint már céloztam rá, a LÉNYEG minden ilyen kaliberű presszógépnél ugyanaz. A többit lásd alább - vagy nem tudod megjeleníteni az eddigi hozzászólásokat? :-)
Szépen leírják a légtelenítési metódust, s az okítás ezzel zárul: "Figyelem! Ismételje meg ezeket a műveleteket mindig, amikor a víztartály kiürülne, vagy lekerülne a helyéről."
Ezért írtam, hogy felesleges naponta légteleníteni, hiszen normál üzemben nem tud lelevegősödni a gép - sem a Saeco, sem más típus (Krups).
Már máskor is volt szó légtelenítésről, akkor sem igazán értettem. A Saeco-k használatijában foglalkoznak ezzel, és előírják, hogy mikor kell légteleníteni?
Két alkalommal az örleményen egy csepp vizet sem nyomott át.
Kikapcs, kar le és benne sz...á ázott örlemény.
Ekkor fejtetőre állítottam és a felső szűrőnél csavar le és kitisztítottam a szűrőt.
Elvileg azon keresztül jött a víz így nem gondoltam, hogy ez lehet a megoldás és lehet, hogy nem is ez.......
Ezt követően nyomattam egy POD-ot és egy espressot, most rendesen működött.
Töbett nem mertem, mert ma má így sem fogok tudni elaludni annyi KV-t nyomtam magamba:-).
Az egészet akkor sem értem.....
A szűrőn, ami a karba megy, lehet látni, hogy nincs eltömődve.
A kar is elbír tömődni? Ez ugyebár ilyen nyomásszabályzós kar.
S akkor azzal mit lehet tenni?
A karon alul vannak csavarok, de azokat nem mertem kicsavarni,
így most várom a reggelt, hogy ismét lefőzhessek egy KV-t, s akkor kiderül, hogy tartós lett-e a felső szűrő tisztítás.
A szétszedés után kipróbáltam az üres szűrő keresztüli lefőzést (tisztítás), most átjött rajta a víz. Délután semmi. Bár most is csak gyorsan csöpögve jött a tiszta víz, nem vékonyan folyt, bár lehet, hogy így is jó?
Hát ma nem okozott túl sok örömet a KV-zás, SŐŐŐŐŐT:-(((((((.