Még fél lábbal itt vagyok és vissza léptem, mert egy érdekes cikket olvastam délelőtt, amiről úgy gondoltam megosztom a "csakisakerekpirosparadicsomotszeretemésatöbbipfujjj"-t vallókkal:
"A legújabb kutatások szerint azonban nem a piros paradicsom hanem a sárga a nyerő egészségünk szempontjából. Ennek pedig egyszerű kémiai oka van. A piros színű paradicsomokban a likopin térszerke..." tovább.... a forráshoz:
A kén biztosan felszívódik, valamenyni, bár nem hiszem, hogy sok paradicsom szenvedne kénhiányban. :) MIndenesetre nem mérgező ilyen kis mennyiségben, ezért nincs évi.-je. Kalciummal meg lombtrágyával érdemes, persze, van még azért akár 2,5-3 hónap is a vegetációból, időjárás kérdése.
Amúgy jó fura lett ez az év, hogy csak 3-3,5 hónapig lesz érett parink : Azért ennél több szokott lenni.
Ez nem ellenállóság kérdése, hanem egyszerűen nem tárolható sokáig, mert kevesebb a húsa, könnyen összelöttyed, ez így van; még a növényen is képes vizes zacskóvá válni. (De abból a legjobb a magszedés, az teljesne érett.) Éppen akkor kell leszedni, amikor éppen megérett, aztán nagyon gyorsan meg kell enni, mert hűtőben sincs el sokáig, szemben a normál parival, amit még hűtőzni sem kell. :) Néhány napig azért bírja ez is, de közvetlenül az éretten szedés után a legjobb az állaga.
Van olyanom már vagy 10 éve, habár sokáig nem tudtam mi a neve, a szomszédtól kaptam. Ízre nagyon szeretem és a többi Ökörszív fajtához képest bőtermőbb és ellenállóbb, de azért nálam érzékenyke. Néha egyik napról a másikra elfolyósodtak és megrohadtak a bogyói. Pedig nem is volt esős idő. Szóval amint bepirosodik, rögtön leszedem, mert nem bírja sokáig. De lehet, hogy máshol ellenállóbb.
Köszönöm. Bozsik gazda dícsérte a rádióban, hogy milyen finom édes, de nyilván minden kertben más az íze. De inkább nem próbálom ki akkor, vannak jól bevált fajták, amik biztosan ízlenek.
Inkább úgy mondanám hogy pukkan. Ha has magasságba grillezel, nem lehet kellemes ha eltalál. Nekem szerencsém volt mert pont nem felém fröccsent (a kárörvendők szomorúságára) utánna meg gyorsan megszurkáltam a kés hegyével a többit. A mini sárga pocsék grillezve, a Scott szív nagyon jó, a Scott lugas jó, a piros körte alakú megint nagyon jó. Ezek mellé került még a grillre Vérbelű, Lómonyú, Ilonka, Clapp, Piros clapp körte, azok is kiválóak lettek. No meg persze kurtovszka, elefántormány, greygo, és persze sárgarépa meg nényány krumpli is, azok nem lettek az igaziak.
Én most folyton nézem a leveleket, és semmi mozgás. Döglött atkák vannak csak. :) Vektafiddel azért fújtam még le, mert féltem attól, hogy esetleg a petékből mé kikeltek volna. Nem tudom, hogy számított-e valamit, de jobb a béke, azóta megállt az atkafertőzés. Azonban a Vektafid önmagában nem hatásos, annyi szent, a kifejlett atkák túlélik, ezt padlizsánon teszteltem. De a ként nem álik túl. Úgy képzeld el, hogy volt olyan tő is, amin már több volt a fehér pötty, mint a zöld hely, már önmagában az atkától leszáradtak a levelei. Leszedtem először is minden nagyon durva levelet, ami száradt vagy beteg volt, aztán fújtam kénnel. Mikor a levél megszáradt, addigra már nem mozgott semmi. De telibe kell fújni a fonákot, hogy átáztassa a pókhálójukat is, azért pepecs, ha nem akarunk egy leveet sem kihagyni. :)
Ja, amúgy neked üzenem, hogy a Thiovit, majd két nappal később a Vektafid A-val való kezelés teljesen lepucolta egy brutálisan atkafertőzött ágyásnyi paradicsomról az atkát. Igaz, pepecselni kellett, hogy mindenhova eljusson, de hatott, és bio, 0 napos évi-vel.
Ha érzékeny a fitoftórára, akkor az nem lehet, másrészt ezen vannak fél kilósak is, egyszer olyan tövem volt, amin hat db fél kilós volt a kisebbek mellett... Durva. De amúgy ez sem köt úgy, mint egy átlag paradicsom, de szerintem a súly kárpótol. :) Még annyi, hogy bizony ez az erdélyi érzékeny a Ca-hiányra, más pariknál előbb mutatja a tüneteket, de hát permetezni kell lombtrágyával.
A Hermesben vettem Oxheart-magot tavasszal potom áron, s nagyon meg vagyok elégedve vele. Ezek a parik a legjobbak minden tekintetben az eddig általam ismertek és termeltek közt. Semmiféle kellemetlen mellékíze nincs, édes, belül nem zöld, csakis piros, nem kemény, vékony héjú, de nem lottyad szét, nem rohad le időnek előtte. Folytonnövő, a leírás szerint 200 g-os, de van nálam 300-as is. Meghálálja a trágyát. A sokkal drágább hibridjeimnek pl. olyan vastag a héja, mint a csizmatalp, és savanyúak, zöldek belül, Ca-hiány tüneteit mutatják stb. Biztos vannak előnyeik, de inkább a profi termelők (inkább eladók) számára.
Azt írja a zacskó, hogy érzékeny a fitoftórára, védeni kell. Ehhez nem tudok hozzászólni, nálam még nem forult elő ez a betegség.
Azért jelzem ezt, mert elképzelhetőnek tartom, hogy ez az erdélyi fajta, mivel Romániából importálták, ha jól emlékszem a címkére - de nem a Rédei. Ugyanettől a cégtől származó Ace 55-öt is vettem, de abból elég volt egyszer
Tavaly egymás mellett (értsd:egymásba növően) voltak a Cuor di bue és a Great white. Valami történhetett...
Tavasszal már nézegettem a növényt, mert nem hasonlított az ökörszívre (annak tudtam). Ágazott össze-vissza, nagyon vékony levelei nőttek, de rendkívül nagy zöldtömeg....és alig akart kötni. Már majdnem kihúztam, mikor is megjelentek az első bogyócskák.
Mondjuk nem lesz kimagasló a termésátlaga, és akkor még dícsértem, de különleges.. :)