A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"látod ez a kávéfőfőgép és itt kell ezt a gombot megnyomni". Pontosan így van. Egy fesztivál helyszínén remek kávékat ittunk. Megkérdeztem a srácot, milyen kávéból főz. Dallmayr volt. Egy évvel később ugyanott, ugyanabból a kávéból, de már sajnos full automatából egy szőke hölgy híg löttyöket csurgatott.. Kértem, hogy ne legyen hosszú, elég, ha félig ereszti a csészét. "Így adja ki a gép" - mondta. "No de be lehet azt állítani rövidebbre is" - így én, mire ő közölte, hogy a főnök állította be, ez így jó. Csak annyit kellett volna tennie, hogy kiveszi a csészét, amikor 3 cl benne van már. És ezt nem rosszindulatból nem tette, hanem azért, mert meg volt győződve arról, hogy a gép okosabb nálam és nála. A gépnek igaza kell, hogy legyen. Ennek tükrében hazai baristákról ne nagyon beszéljünk - tisztelet a kivételnek.
Uraim. ha valakit érdekel, van 4 doboz bontatlan szemes Illy kávém (Ausztriából hoztam két hete) 1700 Ft /doboz. (250 gr/doboz) Ezenkívül van szintén szemes Segafredo kilós zacskóban, 1700 Ft/kiló, 2 zacskóval van belőle.
Hidd el, biztos forrásból tudom a hazánkba érkező (mondjuk Olaszországból)csomagolt kávéra nincs vám, ugyanis EU termék.
Többfajta kávégéppel is próbálkoztam már és jelenleg egy Elektra gépem van hozzá egy Mazzer darálóval. Kedvenc kávéim közé tartoznak: (ez nem fontossági ill. minőségi sorrend) Vescovi, New York, Molinari, Roen. Ezeket külföldön veszem, mert itthon a Molinarin kívűl nem lehet kapni. Bécsben van egy üzlet ott találtam rá ezekre a kávékra ill. Olaszországban. Ezek mind kis cégek és profi kisüzemi kávét produkálnak. Nem olcsó, de extra csúcs kávék (nekem)
Hát igen a pörkölők és a kereskedők már régen rájöttek, mi kell ahhoz, hogy eladható legyen a gyengébb cucc is. Csomagolás, marketing, reklám. A nép meg megy és vesz meg mindent. Csak egy apró példa. M.ország eu-s tagsága előtt a xy kávé ára monjuk 3500,-Ft volt, amit behozatali vám és jövedékiadó is terhelt. Erre jött mág az áfa a kereskedő haszna, szállítás stb. Tehát a csomagban lévő kávé értéke mondjuk 1000,-FT volt. Az eu-s csatlakoz után ez a bizonyos xy kávé pontossan ugyan annyiba kerül ill. csak került , mint korábban, habár sem vám sem pedig jövedékiadó nem terheli már. Hatalmas kasza! Tudnék márkákat mondani ill. írni, de ezt érthető okból nem teszem. Minden estre azt tudom, hogy népiesen szólva sz.ból nem lehet várat építeni és ha belegondolunk ez mi meg is isszuk és nem csak használjuk vagy nézzük. Mérgezzük magunkat mindenféle förmedvényekkel, csak azért, mert akciós vagy egy kicsit ólcsóbb. Az pedig, hogy a gasztronómiában a lehető legnagyobb mértékben vernek át minket azt hiszem ez nem ujság. Még a legjobb kávékból is valami rettenetet főznek le a frissensűlt "baristák", akiknek alpvetően fogalmuk sincs mi az hogy kávé. Nem egyszer tapasztaltam, hogy neves éttermekben, szállodákban, ha kérek egy ristrettot a pincér azt gondolja és nem beszélni magyar. Gőze nincs miről beszélek. Az olaszoknál ez nem így megy, hogy "látod ez a kávéfőfőgép és itt kell ezt a gombot megnyomni". Ott ez majdhogynem egy szakma, mint egy szakács vagy pincér. Ezért inkább vettem magamnak egy tuti kávégépet + tuti darálót + tuti kávékat és élvezem minden percét a sűrün, vékonyan csordogáló kávénak. Tudom ezért ki kell fizetni egy x összeget, de ha jó, kényelmes és még biztonságos autóval szeretnénk utazni, midezt hosszú éveken át, akkor bizony ez nem ócsó. Hát a jó és igényes kávézás sem, de a korábba említett 50-60,-Ft/ csésze nem kibírhatatlan. A többi kidobott pénz és még rossz is.
olvasgatom a topikot és megdöbbenve látom, hogy magukat kávékedvelő és élvező förumos Hőlgyek/Urak, micsoda rettenetes minőségű kávékból szeretnénék csúcs kávét készíteni. Ha tudnátok, hogy egyik-másik borzalmas kávékeverék miből van vszinleg elmenne a kedvetek tőle. De gondoljatok csak bele, 1500-2000 Ft ért/kg milyen kávé lehet az. Gyakorlatilag a csomagolás, szállítás, haszon az amit megfizet a gyanútlan vevő ebben az összegben. Akkor a zacskó tartalma mennyibe is kerül? hát olyan is. Olyan mint 200-500 Ft ért egy üveg bor. Azért mert úgy néz ki mint a kávé, messze nem az amiből valóban jó kávét lehet készíteni, még akkor sem ha még több tükköt próbál valaki bevetni. Sajnálom, de ez a véleményem és a tapasztalatom.
Pl. 1. 1kg kávé 2000,- akkor 1 csésze kb. 14,-
2. 1kg kávé 5000,- akkor 1 csésze kb. 35,-
3. 1kg kávé 8000,- akkor 1 csésze kb. 56,-
Ha valaki tényleg szereti a jó kávét és minőséget szeretne kapni, annak sztem
Gondolkoztam, hogy veszek, mivel van még 3 db Omnia kávé csomagom. Csak nem tudom, hogy lehet a kávéízt illetve a fűszer illatot kitisztítani? A fűszerek miatt gondoltam rá. Igaz, mákot, diót darálva vesszük.
Ha bazierősen tömöríted, és rendesen felmelegíted a gépet, elég finom tud lenni az Omnia Krupssal is. Viszont ha nem elég meleg a gép, eléggé savanykás lesz az Omniából főzött KV vele ~ : (
És azt a markáns kesernyés ízt felváltják valami finom, lágy ízek, amiket elötte nemigen lehetett érezni 4Barossal.
Nem akartam estére új kávét bontani, mivel a felbontott Segafredo kifogyott. Omnia kávét főztem a Krups-szal, de nem ízlett. Korábban, mielőtt nem volt presszógépem, csak Omniát ittam. Igaz hosszú kávéként. Nagy ritkán autopressz kávéfőzőben főzve. Utóbbiban készítve nagyon ízlett.
Én ugyancsak a Spektrum kávés músorából idéznék, talán akadnak, akiket ez meggyőz egy szükséges beruházásról:
"A főzés folyamata ellenőrizhetetlen addig, amíg a darálást nem kontrolláljuk. Ha nem jó az őrlemény, akkor semmi sem fog működni. Én azt mondom, inkább költsünk több pénzt a kávédarálóra, legyen egy jó darálónk, inkább mint egy fantasztikus presszógépünk és hozzá egy rossz darálónk."
Ezt egy kávéfőző és -darálógép muzeológus mondta el a műsorban. (Előtte bemutatott több XVIII. - XIX. századi kávéfőzőt és egy régi-régi francia darálót.)
Most megy a Spektrumon a Kávékóstoló, és volt egy adás amiben megmutatták hogy hogyan lehet kotyogós kávéfőzőben jó kávét készíteni:
A víz nem érhet a szelepig. A kávét le kell nyomkodni, de csak finoman. Felrakjuk a tűzre, és felhajtjuk a fedelét. Amikor a kávé kezd kifolyni, akkor kisebb lángra rakjuk, és pár másodperc után lezárjuk. A benne lévő nyomással már kifolyik a kávé és nem ég el. Finom aromák jönnek így elő. Egészen más ízek, mintha kikotyogtatjuk.
Én régen az anyukámtól úgy tanultam kávét főzni, hogy miután már nem hallom hogy kotyog, akkor kész a kávé.
Most kipróbáltam a piros Segafredo Intermezzo-val, és meglepően aromás finom főzetet kaptam az előbbi módon.
Vagy Omniát. Az elég jól érvényesül, lévén szinte arra lett csinálva, és ha jól olvasom, Omniát isznak belőle, aki meg arra rákap, annak kell egy kis idő, mire tudja érezni/élvezni más KVk ízét is. Tudom, személyes tapasztalat ~ : )
Sajnos meló van:(, ritkán tudok jönni, kissé hosszú a reakció időm. Amióta beírtam, hogy megérkezett, azóta akarok mailt írni, de valahogy nem jött össze.
Nagyon örülök, hogy ilyen flottul sikerült lebonyolítani, és hogy most kivételesen a K.P. a helyzet magaslatán állt. Van egy néhány sztorim. Ja bocs, ez itt off.
ON: jelentem a Sega. EC az irodai Dyras, vagy mittomén milyen nevű 2-4 baros szörnyűségen egyszerűen pocsék:(
Ember erősködött, hogy főzzek neki egy normális kávét, itt csak csökkentett Omnia fordul elő, különben a kollegák koffein mérgezést kapnának.
Nem mintha fel akartam volna dobni az irodát egy kis jó kávéval, jó lesz az otthon.:))))
Nos, otthon nincs késes darálóm. Van egy Braun botmixerem, amihez van kisdobozos őrlőkéses tartozék, azzal nyúztam 2x 7-10 mpig, de érdemi változás a KV örlési finomságán nem volt, csak kicsit intenzivebb aromavilága lett. Viszont annyival nem jobb, hogy érdemes legyen vele maszatolnom. Van még 1 bontatlan, meg a nemrég bontott 2/3ig lévő Omniám, azt lefőzöm reggelente 1-1 duplának, aztán ha elfogyott, vár még rám egy csomag Lavazza Crema e gusto. Aztán ha elfogyott, akkor jön a gondolkodás, hogyan tovább.
Mindenesetre 24 óra alatt szállították ki a csomagot Egerből Budapestre, és ugyanúgy Budapestről Egerbe. Korábban (évekkel ezelőtt) szörnyű tapasztalatom volt a Magyar Postával. A nevemre szóló, Gázművek-számlát, fmajd elszólításokk tömegét dobták be az utcánkban a szemben levő oldalon lévő elmegyógyintézet ládájába. Míg egyszercsak, 5 évvel később végrehajtási rendelkezésről kaptam levelet. No, ezt végre az én ládámba dobálták be, így azután gyorsan tudtam intézkedni. De néhány héttel ezelőtt is elveszett egy levél, melyben számlák voltak, eléggé fontosak, a Magyar Rádióból küldtük egy Kft-nek. Budapestről Budapestre. Nem érkezett meg. Soha többé nem küldök számlát, csak tértivevényesen. De ez a mai bravúr...az igen!
kemorgo, elképesztő, de az én csomagom is megérkezett, sértetlen állapotban. Valamivel kevesebb, mint 24 óra alatt Egerből Budapestre. Köszönöm a gondos kettős csomagolást.
Sajnos így vagyok én is néhány finomabbra őrlő márkával, mint pl. Molinari. Ha a géphez képest túl finom az őrlés, még tamperolás nélkül is olyan ellenállást tud adni kávé, hogy a Krups nyomásfokozós szűrőkosarával együtt már túl sok a pumpának. Megkérdeztem a szervízt, hátha lenne bele szimpla fenekű szűrő is, de nincs. Majd próbálok kicsit kutakodni a neten, mert több márkához láttam már alternatív szűrőt árulni, meg írok a Krups vevőszolgálatnak.
"majd valami csoda folytán megindult párcsepp KV is"
Nem csoda, csak a kis idő alatt átnedvesedett a teljes kávémennyiség, és akkor már jobban megindul. Ilyenkor én is az előáztatás idejével szoktam trükközni, ill. az egyadagos szűrűt használom.
Királyi postánknak elég nagy érvágás volt a budaörsi logisztikai központ okozta kalamjka, s az ezáltal kapott médiaszerep. Aztán ezt tetézte pár apróság... (több nagy postai forgalmat bonyolító cég tért át alternativ levélpostai és csomagkézbesítési lehetőségekre, ezzel elég jelentős bevételkiesést okozva a Postának) aminek hatására a Posta ráébredt, vagy izomból helyrerázzák a rendszert, vagy elvesztik vezető szerepüket... Ugytűnik kezd sikeressé válni a fejlesztésük. Csak a megnyirbált hírnév visszaállítása sok időt és mégtöbb pénzt fog felemészteni.
Legrosszabb az egészben, hogy a saját belső cuccaik is eltüntek abban az időben, azért pedig egyértelmüen csak a logisztikai központ volt felelőssé tehető, lévén dokumentálva voltak a dolgok, s kispotákról elmentek a "küldemények", de a központba nem értek be.
Hja, édesanyám kispostahivatal-vezető, innét az infó ~ : )
Reggel ugy megtömtem a főzőt Omniából, hogy nem tudta átnyomni a pumpa első nekifutásra. Szép fokozatossan elmélyült a pumpa hangja, KV meg egy csepp sem jött ki. Vártam egy ideig, majd lekapcsoltam. Kifujt egy széphalom gőzt a cseppfogótálcába, majd valami csoda folytán megindult párcsepp KV is. Ujra ráadtam a pumpát, és szép lassan lecsorgott egy kellemes dupla belőle. Asszem nemszabad ennyira agressziven megtömnöm ~ : /