Nálam minden évben felmászik 2-3 vessző a szilvafára, és ott ámokfutásba kezd. Tavaly tavasszal metszéskor le is mértem egyet, azt hiszem, 9 méter volt. Nem egy visszavágott tőkén természetesen, hanem amin az árnyékolás végett volt vagy 100 hajtás.
Igen, az Eszter nem olyan különleges, de azért elég jó, és mivel nincs másik ilyen korai színes szőlőm, ezért nagyon örülök neki. Ráadásul jó erős növekedésű, ezt szánom egy betonplacc fölötti egyik árnyékolónak, évi 80-100 fürttel. :) Jelenleg egy Bakó nevű festőhéjú direkttermő van ott, az egyiket oltottam át Eszterre. Tulajdonképpen a Bakó ideális ilyen célra, mert már nyár elején elemlámpával kell alatt közlekedni, olyan árnyékot csinál, de a termése a legsemmirevalóbb, amit csak ismerek.
A tavalyi oltáson lett vagy 8 kisebb-nagyobb fürt Eszter, jövőre már rendes termést várok.
Egyébként én nem tartom valami nagy számnak. Nem biztos, hogy marad. Talán még megvárom a jövő évi termést, aztán meglátom, mi lesz a sorsa. Éppenséggel volna sokkal értékesebb fajta is, amit a helyére lehetne ültetni.
Az nagyon jó ár, de a 270 se sokkal több. Csak a minimális rendelés 30db, ez alatt nem postáznak. Plusz a p.k. is meglesz legalább 1500-2000 ft plusszban. De ha a helyi kertészetekben venném, az se lenne olcsóbb és nem bízom bennük.
Ha jól ülteted és rendessen elátod tápanyaggal a második évben egy két fürt a harmadik évben már szépen terem. Nálam is az Eszter most harmadik éves de annyi fürt volt rajta hogy harmadát a kötődés után leszedtem nem akartam túlterhelni. Én Nagykanizsán 240 Ft-ér vettem az oltványokat.
Nekem kb 50 tőke volt amit örököltem kb 40-50 éves szőlők valószínűleg ledugott vesszőkből, amit tudok Csabagyöngye, Irsai Olivér, Cardinal, Hamburgi muskotály és még vagy 5 féle amit nem tudok mi. Minden évben kipusztul 1-2 tőkém Eutypiás tünetekkel. Telepítettem 2004 őszén 26 tő új szőlőt gyökeres oltványokból (5 Favorit, 5 Pannónia kincse, 5 Néró, 5 Cardinal, 6 Hamburgi muskotály)
Nem hittem volna, ég és föld a különbség, az új szőlőm nyomja mint az állat,mind nagyszemű nagyfürtű egészséges ujjnyi vastag vesszőkkel az öregek meg csak vegetálnak élet-halál küszöbén, alig teremnek a vesszők is vékonyak. Persze amíg nem volt más jó volt az is. Megőrzésre érdemes fajta nincs közöttük, ősszel lehet hogy kiverek egy sort és újratelepítem, akkor lesz 39 tőkém és elég is ennyi a szőlőből a családnak.
Tudom, már ki is néztem egy helyet, ahonnan oltványokat rendelek majd az ősszel. Egész alacsony áraik vannak (270 ft/db + p.k.)
A kérdés csak az, hogy ezek hány év múlva fognak teremni? Attól félek nem mostanában...
Szőlővel azért el vagyok látva amúgy, mert csereberélek a szomszédokkal. Én adok paradicsomot, tököt, cukkinit és padlizsánt, ők meg szőlőt, barackot és egyebeket, ami nekem nincs sok.
Nékem is kb hasonló a választék szőlőböl. Csabagyöngye, Favorit Zalagyöngye, Eszter, Cardinal, Nero, Pölöskei muskotály, Hamburgi muskotály, Chasselas, Pannónia kincse, Teréz, Moldova ez a két utolsó most terem először. Talán jövőre a Flóra is megmutatja magát. Csak pár tő van mindegyikből.
Midnightx figyelmébe ajánlanám van miből válogatni az Otelló meg a Chasselas mellet az étkezési szőlőkből.
Nálunk is a Csabagyöngye volt a kedvenc amíg nem ültettem Favoritot. Az idén egyszerre értek, mégis a Favorit fogyott el először. Most a Nero, a Pannónia kincse és a Cardinal van soron de érik már a Hamburgi muskotály is pedig annak október elején kellene.
A szőlő ízét nem csak a muskotályosság adja, hanem a különféle zamatanyagok (savak, cukrok) összhangja. Ebben pedig a saszla nagyon jó, sok muskotályossal ellentétben. Ha nem így lenne, akkor legelnénk egy kis füvet, és ennénk hozzá kanállal cukrot, meg innánk rá bodzateát a muskotályosság kedvéért, nem kínoskodnánk a szőlőtermesztéssel.
Azt azért én sem mondanám, hogy egyértelműen a legjobb ízű szőlő, de mindenképpen finom, ha be van érve rendesen.
Ja, ha már felmerült: ha bodzaszörpöt csinálunk, és vigyázatlanságunk folytán elkezd erjedni, akkor borhoz öntve finom muskotályos bort kapunk. Borversenyre inkább ne nevezzünk vele, de alkalmilag, friss fogyasztásra megteszi.
Nekem is, ha jól számolom 5 tőke Eszterem van, (sokáig nem tudtanm milyen fajtáju is lehet), már le kellet takarítani, mert a darazsak mid elhordták volna. Idén nagyon sokat termett, és nagyon édes is volt, nem véletlenül támadták a darazsak.
Enyhe labruska felütés ugyan van az ízéban, de ez inkább jót tesz neki.
Akárkinek kínálom, tetszik nekik.
A kicsi megmaradt hagyományos szőlőmbe, amibe már nem akarok befektetni, a hiányokba simavesszőként szaporítom, mert tényleg ígénytelen, és abban bízom, hogy a filoxera sem bántja, lévén rezisztens fajta.
Én tervezem, hogy beszerzek néhány Csaba gyöngye oltványt, mert ebből a fajtából csak egy tőkém van. Azt hiszem ez a kedvenc csemegeszőlőm, külön előnye, hogy a legkorábbi fajta. Nem sok jobb ízű szőlő van ennél (ha van egyáltalán).
Nékem az Eszter nevü csemegeszőlő nagyon bevált nem kényes a permetezésre aránylag korán érik a Csabagyöngye után . Hosszúcsapos metszésel nagyon bőven terem. Számomra nagyon finom. Persze nem vagyunk egyformák.
A Saszláról: ha valaki mostanában tervezi csemegeszőlő ültetését és nincs túl sok helye, de finom, ízes szőlőt szeretne, akkor semmi esetre se gondolkodjon a beszerzésén!!! Tényleg csak amolyan íz nélküli, édes szőlő (annyi írható a javára, hogy - legalábbis a saját tapasztalatom szerint - megbízhatóan, sok fürtöt hozva, minden évben bőven terem: idén is leszedtem a fürtök felét, ugyanúgy, mint az Anita esetében - ezeken is, és még néhány másik fajtán is vesszőnként két fürt...).
A Passatuttiról a Szőlőfajták c. könyvemben van leírás (Tóth Imre, Pernesz György, Mezőgazda kiadó). Muskotályosnak írja! Nem biztos, hogy nem szerezném be, ha tudnám.
Egyre több ismerősöm nyilatkozza, mikor csemegeszőlőről van szó, hogy ha lehet, inkább a muskotályos szőlőt választaná, olyant adjak neki...
Lehet, hogy beszerzek néhány "ízes" fajtát (ha tudok)? :-) Szerencsére van néhány.
Köszönöm az infókat! Olvastam már a Damaszkuszi sárga megnevezést, de a neten semmi érdemlegeset nem találtam róla.
A szomszédomnál most érik a Turán, ami ugyan borszőlő, de csemegeszőlőnek is kiváló. Nem csoda, hisz a Csaba gyöngyéből származik többek között. Tényleg finom.
Én meg egy állítólagos Csaba gyöngyét vettem a helyi kertészetben. Még nem terem, úgyhogy nem tudom milyen fajta lesz, de a leveleit elnézve hót szentség, hogy nem Csaba gyöngye.
Mindegy, pár vesszőt dugványoztam nagyanyám tőkéjéről, 2 sikerült. Igaz, hogy európai gyökerűek, de legalább biztosan tudom, hogy milyen fajta. A kertészetekben nem bízom.
A legrosszabb az, hogy csak évek múlva derül ki a turpisság.
Igen, én is erre gondoltam. A nagyszüleimnél 50-80 éves egészséges tőkék vannak, sosem voltak harmatgyökerezve (még csak nem is hallottak erről a műveletről).