Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 0 21267

Csak egy példa: én 140+ kg-ról indultam 3 éve. A fejembe vettem, hogy teljesítem az Ironmant. Ha befutok mondjuk időn belül, akkor felemelt fővel fogom tenni? Igen. Érdekelni fog, hogy más mit gondol? Egyáltalán nem, csak magamnak akarok megfelelni. Ezt azért írom, hogy legyen egy olyan vélemény is, ami a teljesítést is magát értéknek veszi. Hátha valaki beleolvas, és elmegy a kedve az egésztől. Nekik üzenem, ha felkészülsz, eljársz futni, úszni, bicajozni ezért és befejezed a szintidőn belül, sokat tettél az egészségedért és büszke lehetsz magadra. Teljesen jó egy célnak amire készülsz és teljesítesz.

Nekik:

- én 1 óra alatt úszom a 3.8 km-t

- bőven 6 órán belül bicajozom a 180 km-t

- ki tudja mennyi idő alatt fogom lefutni a maratont a végén, lehet 6 óra is kell hozzá vagy több.

Előzmény: Törölt nick (21266)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 2 21266

Szerintem meg egyáltalán nem számít, hogy ki mit gondol a te saját IM versenyedről. Egyetlen dolog számít, hogy te hogy gondolod. Ha Úgy gondolod, hogy teljesíted és büszkeség tölt el, akkor úgy a jó. Ha akkor elszel büszke, hogy 12 órán belül nyomod le akkor úgy a jó. Mindenki mást fog mondani, ha azt kérdezzük tőlük, hogy mennyi időtől már szánalmas. Én most mondjam azt, hogy 1 óra felett aki úszik az szánalmas, mert én jobbat tudok esetleg még edzés nélkül is, ha kicsit odafigyelek? Ugyan már. 

Előzmény: foldonfuto10 (21265)
foldonfuto10 Creative Commons License 2015.02.14 0 0 21265

Értem mire célzol. Maratoni futásnál én is összehúzott szemöldökkel nézem az olyanokat, akik 5 óra alatt teljesítették, amiből 2 óra sétálás volt. Mégis maratoni futónak tartják magukat. Sztem csak félig jogosan. Ebben egyetértünk, hogy ezek az emberek nem készültek fel rendesen. Természetesen nem így akarom az IM-et végigcsinálni.

 

Abban viszont nem értünk egyet, hogy először nem szabad úgy odaállni, hogy "csak" a teljesítés a cél, hanem legyen időcélunk. Hiszen honnan tudjam, ha még sosem csináltam? Persze a maratonnál is volt időcélom, de ott is akármikor közbejöhet vmi, ahogy az IM-en is, így elsődleges célom a teljesítés, majd másodjára az idő.

 

Az, hogy minden egészséges ember teljesíteni tudná az IM-et ... persze, 3 hét alatt tuti :)

 

A minél jobb időeredményhez egy dolog kell: rengeteg edzés, ami pedig rengeteg idő. Sosem fogok 3:15-ös maratont futni, mert nem fogok egyszerűen annyit edzeni, pedig sztem képes lennék rá. Mindenki maga osztja be az idejét. Nekem a munkám, a családom fontosabb, ezért én velük töltöm az időm, pedig edzhetnék én is látástól mikulásig. De én így döntöttem. Hogy ez egy 3:40-es maratonhoz elég, sztem nincs okom szégyenkezni. Ha ennyi időt tudok ráfordítani az IM-re és beérek 14 óra alatt (2 év múlva valószínű ennyit fogok tudni), akkor is baromi büszke leszek magamra.

 

Abban megint egyetértünk, hogy "emelt fővel végigmenni". Ez a célom. A maratonnál összejött, hogy megállás nélkül végigmentem elsőre 3:59-es idővel. Ha az IM-nél is összejön, hogy megborulás, eléhezés, több perces földön fekvés nélkül teljesítenem, akkor nálam ez kimeríti "az emelt fővel végigmenni"-t. Ha ez 14 óra, akkor 14 óra.

 

Köszönöm, hogy elírtad a gondolataidat, mindenképpen hasznosak és javarészt teljesen egyetértek.

Előzmény: olomana (21263)
luiapple Creative Commons License 2015.02.13 0 0 21264

A nagy részével egyet értek, mindezt úgy, hogy én is teljesítettem nem megfelelő felkészültséggel.

Előzmény: olomana (21263)
olomana Creative Commons License 2015.02.13 0 1 21263

Ha meghallgatod szerény véleményem 29 év aktív versenyzés és 10 teljesített IM után (ebből 4 volt 10 órán belül), akkor megosztom Veled.

Szerintem az IM-et sokan félreértelmezik, amikor úgy mennek oda, hogy csak a teljesítés a cél. Egy IM távot bármilyen egészséges ember teljesíteni tud, így maga a célba érés nem kunszt. A kérdés csak annyi, hogy mennyi idő alatt. Egy olimpiai távot teljesíteni mondjuk 2:30 alatt sokkal komolyabb sportteljesítmény, mint épp szintidőn belül végigvánszorogni egy IM-et. Bár kétségtelen, hogy a szomszéd meg a haverok előtt sokkal jobban fel lehet vágni az utóbbival, valamint az már feljogosítja az embert arra, hogy másnap egyből feltetováltassa az IM logót a vádlijára, hogy az egész világ tudja mekkora hős.

Az utolsó IM-em több, mint 10 éve csináltam, és évek óta kacérkodom a gondolattal, hogy megint menjek. És bár egy olimpiai távot megcsinálok kb 2:05 alatt, egy féltávot meg 4:45 alatt, nem merem magam rászánni, mert nem érzem magam felkészültnek.

Ha normális felkészülés nélkül mész oda, akkor nem adod meg a tiszteletet a távnak, és nem fogsz tudni emelt fővel végig menni. Ilyen például az, mikor valaki sodródó vízi hullaként teljesíti az úszást, negyedórákig depózik, vagy a futás 90 %-át sétálva teljesíti, miközben km-ként görcsöt gyúr, hány, vagy a földön fekszik. Én úgy gondolom, hogy ha valaki IM akar lenni, az készüljön fel rendesen. Én tudom magamról, hogy nem tudok rúddal ugrani, ezért nem megyek rúdugró versenyre és utána nem dicsekszem, hogy igaz, csak 80 centit ugrottam, de teljesítettem a versenyt. Vagy elmegyek megtanulni hogy kell, és edzek rá, hogy valamennyire hasonlítson a rúdugráshoz.

Szintén nem tartom komoly próbálkozásnak, ha valaki MTB-vel áll oda, az megint csak bohóckodás, mintha a Dakart akarnád utcai autóval megcsinálni.

Ha valaki IM lesz, az nem attól van, hogy csak úgy odaáll, aztán valahogy végigvergődik. Abban semmi kockázat nincsen. Ott nem gond, ha az utolsó 20 km-t mondjuk sántítva csinálod végig, mert utána úgysem fogsz versenyezni. Nem kockáztatsz sok száz órányi kemény edzést meg lemondást. Nincs értéke. Az IM cím értéke abból jön, hogy éveken át hóban, fagyban, hőségben úgy tudsz eleget edzeni, hogy nem sérülsz vagy betegszel le, közben nem rúgnak ki a munkahelyedről, nem válik el tőled a feleséged, és még a gyerekeid is megismernek. Ez a nehéz, nem egyszer végigcsinálni úgy, ahogy.

Szóval ha már az ember sok tízezer forintot beleöl, és IM-nek szeretné hívni magát, akkor normális felkészülés nélkül nem érdemes odamenni. Egy egészséges felnőtt férfi esetén úgy gondolom, hogy ez 13 órán belül elérhető időt kéne, hogy jelentsen. Ezt arra alapozom, hogy nekem a legrosszabb időm 11:15 lett úgy, hogy abban már volt 10 perc földön fekvés eléhezés miatt, így ezt a versenyt már kudarcként könyveltem el. Én mindig amatőrként készültem tanulás, munka és család mellett úgy, hogy még különösebb tehetségem vagy jó testalkatom sincs a triatlonhoz, tehát ez bárki más számára is elérhető, csak eleget kell rá készülni.

Ha kérsz tanácsot, szívesen adok. De ahogy korábban írtam IM-re gyakorlatilag csak hosszúkat kell edzeni bringán meg futásban. Az úszás viszont 90%-ban technika, így ott arra kell fektetni a hangsúlyt. Utána kell olvasni, videókat nézni, de a legjobb hozzáértőtől tanácsot kérni. Lehet, ha 10 fokkal másképp tartod a kezed, egyből 10 perccel jobbat úszol. Ami még kritikus az IM-en, az a táplálkozás, amit szintén a hosszú bringa és futóedzéseken kell begyakorolni. És mindenképpen javaslom több rövid verseny teljesítését, abból lehet sokat tanulni.

Előzmény: foldonfuto10 (21256)
olomana Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21262

A legjobb dedikált időfutambringa lenne, az messze a leggyorsabb, de minimum egy aerokormány legyen a versenybringán, ár/érték arányban az éri meg legjobban.

Előzmény: foldonfuto10 (21248)
luiapple Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21261

Füred eléggé szintes kerékpár, van még Kenese ott meg a víz volt hideg, és mindenki sz.rá ázott. Hiába ez nem teremsport. :)

Előzmény: foldonfuto10 (21257)
olomana Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21260

Bocs hogy beleszólok, de én is sokkal jobbnak tartom a rövid versenyekkel történő felépítést. Nem tartom jó ötletnek az Im-t mint első versenyt. Szerintem minimum heti 15 óra edzés kell ahhoz sok hónapon keresztül, hogy emelt fővel végigmenjen az ember. Egyébként 10 órás idő felett IM-re a legkönnyebb készülni: olyan sok hosszút kell menni, amennyit csak tudsz, és kész.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21259

Én is két sprinttáv után csináltam.

Előzmény: pudingman (21253)
luiapple Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21258

Na de milyen futó múlttal, meg sport múlttal? Aki meg megijed, annak nem is érdemes. :)

Előzmény: pudingman (21255)
foldonfuto10 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21257

Klubok vannak Egerben, lehet egyszer rászánom magam, hogy benézzek hozzájuk, de egyelőre jól elvagyok egyedül is. Persze rengeteg kérdésem lenne és ott biztos tudnának segíteni. Nem feltétlen Nagyatádban gondolkozom, a hőséget nagyon rosszul viselem, ott meg sztem az garantált. Balatonfüred a júniusi időpontjával csábítóbb. Persze Ti biztos tapasztaltabbak vagytok ilyen téren is.

 

Mik az előnyök/hátrányok a két versenyt összehasonlítva?

Ezeken kívül lehet még Magyarországon teljesíteni az Ironmant?

Előzmény: pudingman (21255)
foldonfuto10 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21256

Egyelőre csak a teljesítés a cél, dőreség lenne már most a későbbieket tervezni. Csináljam meg, aztán meglátjuk.

 

Csak egy olimpiai és egy féltávú verseny a célom, ezt az anyagiak határolják be. Bár úgy néz ki az olimpiai távot megcsinálom Egerben, saját szervezésű versenyként :) Kiszaladok az uszodából hazatekerek aztán futok egy kicsit :) Féltávúnál természetesen egy igazi versenyt akarok teljesíteni.

Előzmény: luiapple (21252)
pudingman Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21255

Na, azt nem ajánlanám senkinek. Én akarok lenni a leghülyébb, ebböl nem engedek.. :D

 

Viszont ismerek sok olyan embert, aki már évek óta készül, de nem mer elindulni egy ironmanen, mert ijesztgetik, hogy hány évet kell edzeni rá.

Én 43 évesen, csak futómúlttal, 7 hónapot edzettem rá. Úszni azóta se tudok, és az elsö kerékpáromat 2000 februárjában vettem, az ironman meg augusztusban volt. 

Söt, a dupla ironmanre meg olyan kevesett edzettem, hogy el se hiszem, hogy derékfájás ellenére is milyen keveset szenvedtem :D

Előzmény: luiapple (21254)
luiapple Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21254

Ok, ebben nem értünk egyet. ;) Akkor ajánld azt a speciális cipőt amit tavaly használtál. Ha már... :D

Előzmény: pudingman (21253)
pudingman Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21253

"nem árt 8-10 olimpiai, féltávon elindulni,"

Ne ijesztgesd! Nem árt, de nem is szükséges. Nekem az ironman volt az elsö triatlonversenyem. Olimpiai távot azóta sem csináltam. Szerintem nem éri meg olyan sokat utazni azért a két óráért. Jobb, ha helyette edzek egy hosszabbat:D

Előzmény: luiapple (21252)
luiapple Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21252

Mi a célod? Bakancslista teljesítése egyetlen egyszer, vagy hosszabb távon akarod az IM-et?

Mielőtt elindulsz Nagyatádon, nem árt 8-10 olimpiai, féltávon elindulni, és csak az ott tapasztaltak alapján dönteni.

 

Saját edzésprogramot nem tudok ajánlani, mert nekem sincs. :) Van egy két honlap (Pl. Edzésonline) ahol vannak ilyenek, 

vagy érdemes egy társasághoz csatlakozni, ahol együtt könnyebb. (B784 Team, Polythlon)

Előzmény: foldonfuto10 (21251)
foldonfuto10 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 21251

Köszönöm mindkettőtöknek. Az a baj gyenge úszó vagyok, konkrétan csak mellben és úgy 1:50 alatt teljesítem a távot, szóval mind az úszás mind a bicikli eléggé szintidő környékén mozogna. A futással valszeg már nem lenne gond (azonkívül, hogy a poklok poklát járnám meg), viszont addig el is kellene jutni kizárás nélkül.

 

De akkor ezek szerint egy normális bringa azért nem keveset segít.

 

Edzéstervet tudtok ajánlani esetleg? Nem sok van a neten.

luiapple Creative Commons License 2015.02.12 0 1 21250

1. 3-5 km/h

2. Heti 1-2 50-100, hétvégén 120-150.

Előzmény: foldonfuto10 (21248)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2015.02.11 0 1 21249

Nekem hasonló nehézségeim voltak, 180 km-en 20-as átlag montival. A 2+8+6 órás tervemhez 23-as átlag kellett, ezt hozta az oúti. Viszont te a 3:40-es maratonoddal 20-as átlaggal is be tudsz érni, csak tartsad hosszabb távon is.

Előzmény: foldonfuto10 (21248)
foldonfuto10 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 21248

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni. Készülök az Ironmanre, de csak 2 év múlva szeretném teljesíteni. A kerékpározással lenne bajom, sztem túl lassú vagyok. 40km-en 20km/h-ás átlagsebességet tudok szélcsendben, sík terepen, 80-90%-os erőbedobással. Persze azt hozzá kell tenni, hogy egy 14 éves mountim van, szóval nem versenygép.

 

De sztem akkor is lassú a tempóm nagyon, és nem nagyon tudok gyorsabb lenni. 187 centi és 74 kg vagyok. Sztem elég vékony, a lábaim is elég vékonyak. Nincs semmiféle versenymúltam kerékpáron. Futó voltam/vagyok, önmagában maratonon 3:40-et tudok.

 

Kérdésem:

 

1. Egy átlagos, olcsó versenykerékpár mennyit jelentene sebességben?

2. Milyen edzésekre lenne szükségem, hogy javuljon a sebesség?

 

Előre is köszönöm szépen a tanácsokat!

pudingman Creative Commons License 2015.02.04 0 0 21247
Előzmény: pudingman (21246)
pudingman Creative Commons License 2015.02.04 0 0 21246

Szépen jönnek a nevezések a dupla ironmanre, már 45-en vagyunk :)

Remélem, én is ott fogok állni a rajtban. Persze, ha belegondolok, az nem nehéz, még a 100 kilós anyósom is ott tudna állni, célba érni már nehezebb lesz :)

 

Bonyhádon a kerékpárpályán 3000 méter szintkülönbséget mértem, de Velencén még több lesz. Csupa jó hír... :D

 

 

 

Joerr Creative Commons License 2015.01.30 0 0 21245

Sziasztok,

Profile design 52mm clincher kerékszettem tubularra váltás miatt eladó. Újszerű állapot versenyzésrere használtam 2 szezonban.  9,10 shimano,sram kompatibilis.

képek ebayen. No-ban vam küldés nem gond. Irányár.

http://www.ebay.de/itm/131404437282?ssPageName=STRK:MESELX:IT&_trksid=p3984.m1558.l2649

üdv

Joe

luiapple Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21244

Elmentettem :)

Előzmény: pudingman (21243)
pudingman Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21243
Előzmény: luiapple (21242)
luiapple Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21242

Köszi

Előzmény: pudingman (21241)
pudingman Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21241

Ez így most nevetségesen olcsó volt, 300 euró. Egy 4* hotel, all inclusiv ellátással. 

De sokszor be kell nézni az oldalra, mert ezt pl. csak fél óráig engedték le, utána  visszavitték 466-ra, jelenleg meg 570-be kerül. 

Január közepén gondolkoztam edzötáborban, három napig volt egy hotel Safagában, félpanzióval a két hét 430 euróba került volna. Lehet kerékpározni, csak a táj nem nagyon változatos, söt egyhangú. Nincsenek szintek, nincs sok útválasztási lehetöség. Viszont meleg van, és feleannyiba kerül, mint pl. Gran Canaria.

 

Előzmény: luiapple (21240)
luiapple Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21240

És mibe jön ki így egy út? Bringázás nem lehetséges? Rakhatnál fel képet a szállásról ha megjöttél!

Előzmény: pudingman (21239)
pudingman Creative Commons License 2015.01.17 0 0 21239

Megjött a repülöjegyem, meg a hotelfoglalásom, jövö hét vasárnap repülök Egyiptomba:)

A decemberi utamon bekapott baktériumok miatt 4 hétig hasmenésem volt, ami baromira legyengített. Múlt héten 8,5 órát edzettem, de úgy éreztem magam, mint régen a 20 órás edzésnél. 

 

Decemberben 72 km-t futottam Sharm El Sheikhben, és úgy terveztem, hogy január végén, ha újra megyek, már jóval 100 km fölött kéne futnom, de azt hiszem, elégedett leszek, ha meglesz a 80-85 km. 

Rulett hotelt foglaltam, mert 200 euróval olcsóbb volt, mint a fix hotel. 

Ennek az osztrák utazási irodának 6 db. 4 csillagos hotelja van Hurghadában, amiböl 1 van a városban, a többi öt a várostól 20-30 km-re. Bízom benne, hogy egy messze fekvö hotelban kapok szobát, mert ott közel lenne a sivatag, de az majd csak a repülötéren derül ki.

luiapple Creative Commons License 2015.01.04 0 0 21238

Igen, közvetlen Mézgáéktól lopták a fészbúkosok.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (21237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!