Keresés

Részletes keresés

matti70 Creative Commons License 2006.09.29 0 0 5036

Leírom, hogy jártam :)

A cégnél másik csapat vette át a konyha és a büfé üzemeltetését, meg vagyunk elégedve velük, jó a kaja, a büfében sok minden kapható, stb.

Így tegnap kértem egy eszpresszót a büfében. Utólag rájöttem, a KVfőző ugratott be, mert egy la Pavoni, és én azt gondoltam, kávét tesznek bele...

Mikor kizaccolásnál nem száraz zacc pottyant ki, hát jól van. Még akkos sem gyanakodtam, mikor belelapátolta az őrölt kávét, és épp csak hozzáérintette a tampert, mert biztos nagyon finomra van őrölve. Mikor már folyt ki, megkérdeztem, milyen kávé: sárga csíbó :(((((

Mindez még csak le sem tamperolva, jó egy deci hosszúra hagyva...

Lehet találgatni, megittam-e, vagy ki inná meg innen a topiktársak közül :)

 

Ti megpróbálnátok megtanítani kávét főzni az amúgy kedves, szolgálatkész büfésnénit? Mert lehet, hogy 80 Ft. helyett mondjuk 140-ért jó kávét is lehetne készíteni azzal a géppel, és jóval többen innának akkor ott.

H_G Creative Commons License 2006.09.29 0 0 5035
Én bevállaltam egy Saeco Goldot -- elég hosszú szav. idejű szállítmány jött az MM-be. Azért ez sem igazán friss, elég vékony cremát ad és rászokni se fogok, de összességében nagyon jó minőség. (Egy Gloria nevű milánói vállalkozás pörköli a Saeco számára.) Kicsi, nagyon sötét és olajos külsejű babok; ízre amolyan igazi "gold", inkább harmonikus, mint emlékezetes, nagyon alacsony koffeinszinttel. Első kortyra furcsa módon friss-zöld képzeteket kelt, mintha kelkáposzta-levesbe kortyolnál, utána szépen kibomlanak az olajos-magvas rétegek, végül marcipános utóízzel búcsúzik. De az egészet csak szerény-elegáns stílusban -- ha belegondolok, én tkp. nem is rajongok ezért a gold-stílusért, csak elbíztam magam a Pertétől. (Az ő Goldjuk sokkal markánsabb-ütősebb KV, olyan vaskos cremával, mint a borotvahab.)

A gyárban meg kibontottam egy Sacher Wiener Mischung téglát (hosszú KV céljára), az amolyan semmilyen. Véleményem, h. csak maradjanak a csokitortánál...
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.29 0 0 5034
hogy is mondjam...
minden vita nélkül, miért nem meri 1 intézet sem egyértelmüen kijelenteni, hogy az aspartamnak hosszutávon sincs semmilyen káros hatása az emberi szervezetre? (tudom a választ, de nem akarok flamet indítani).
Addig maradjunk annyiban, folyamatosan vizsgálják a hosszutávu lehetséges mellékhatásokat, van gyanu párra, de nemtudták még egyértelmüen az aspartam kontójára írni, viszont kizárni sem az aspartamot, mint lehetséges okot.

KVológia: cégnél lehet bevállalunk egy nespressot arra a 4napos tesztre. Aztán kitudja mivé fajul.
Titkárnő örülne neki, lévén kevesebb macera ~ : )

asszony meg tegnap meglepett egy fekete Sega 250mgramos örölt KVval. Még nemtudom mi várható tőle, de már csak 1 adag Lavazza van nyitottan, lehet ezt veszem előre a sorban.
Előzmény: handras (5033)
handras Creative Commons License 2006.09.29 0 0 5033

Ne nyissunk itt aspartam vitát... Átlag félévente felröppen a hír, hogy milyen káros.

Nejem egy állami intézetben dolgozik, szemben az OETI-vel. Vannak ott ismerősei, és állítják, hogy semmiféle bizonyíték sincs a káros hatására.

 

Én Pepsi Light-ot fogyasztok, és pl. a Max se ízlik.

H_G Creative Commons License 2006.09.29 0 0 5032
Velem sohasem csinál olyat az az édesítő... Viszont a friss gyümölcs néha igen, pedig az aztán köztudottan egészséges.
Előzmény: _MrB_ (5031)
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5031
Tudatosan próbálok nem fogyasztani semmit, amin jól láthatóan fel van tüntetve, hogy édesítőszert tartalmaz. Rengeteg üdítő, édesség esik igy ki a rostán. édesítős üdítők 98%a meg nem is ízlik az édesítőszer jellegzetes íze miatt, szerencsére.
Talán 1 dolog van, ami édesítős, tudom róla hogy az, de fogyasztom ritkán, az pedig az Or... rágó.

Ha nem lenne ellenérzésem ízzel szemben, akkor is fenntartással kezelném a dolgot, 1részt a még nem megerősített, de valószínüsíthető káros hatása miatt a nemzőképességre, másrészt a túlzott fogyasztás és a hasmars közötti összefüggés... Ha valami meghajtja az embert, az biztos nem egészséges. ~ : )
Előzmény: H_G (5030)
H_G Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5030
OFF

Te biztos a cukros változatot iszod, abból tényleg jó a Coke, de lightból magasan a Pepsi. Különösen újabban, mióta a Coca 3 édesítőszer keverékére váltott a korábbi tiszta aszpartámról, és ez nagyon megártott az íznek. (Bezzeg a horvátoknál még mindig a régi összetételű van, ők mindig jobban járnak minálunk...) Mindezt azután, h. mindig hangosan tiltakoztak, amikor fölmerült, h. az aszpartám káros lehet az egészségre -- lehet, h. a belső információik nem egészen így mutatták?

ON

Nem tudjátok, hol lehet kapni ilyen habán csészéket, mint amilyen OVi-nak van a képen? Nem mint ha én ilyenből szeretnék inni, de külföldieknek jó kis egzotikus ajándék lenne, nem gondoljátok?

(Vagy még ez se lett volna on? A képtől akár tea is lehetne...)

Előzmény: _MrB_ (5029)
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5029
Pepsiből az éves kólafogyasztásom centiliterekben mérhető. A Coke fogyasztásom viszont lehet hektóban ~ : )
Előzmény: yeahhh (5027)
H_G Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5028
Nekem az előző limited edition (a gyöméres P. Gold) eléggé bejött.

Más (kicsit erőszakos szemléltető módszer):

Előzmény: yeahhh (5027)
yeahhh Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5027
Normál Pepsit se' nagyon iszom: éves kólafogyasztásom olyan 0,5 liter lehet :-)
Előzmény: H_G (5025)
H_G Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5026
Mobilháttér...

H_G Creative Commons License 2006.09.28 0 0 5025
Ittatok már Pepsi Cinót? Én bizony 3 kortyot is ittam, mert az első után még nem akartam elhinni, h. *ennyire* rossz lehet, csak utána továbbítottam egy kukába... Nem neszkafés kóla-íze van, ahogy vártam, hanem leginkább fahéjoldat, de még annál is émelyítőbbet képzelj, mint amit a szó sugall :)
M6TTL Creative Commons License 2006.09.26 0 0 5024
Én csak azt mondtam, hogy nekem a kínálatukból 2-3 féle tetszik leginkább. A többi is biztosan jó, de nem feltétlenül az izlésemnek megfelelő. Ráadásul a különkiadások is jók. Eddig kettőt ittam az Ensibuko-t (uganda) és a Burbon Amarello-t (brazil), mindkettő rendben van.
Nekem fontosabb hogy mindig jó kávét igyak, mintsem hogy néha melléfogjak....
Előzmény: H_G (5022)
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.26 0 0 5023
Ki tudja véletlenül, hogy a MOMPark-beli GolfBox Pub-ban milyen beszállító KViból lehet KVzni?
H_G Creative Commons License 2006.09.26 0 0 5022
Arra a "változatosságra" vágysz, hogy miután otthon a Nespresso 2-3 féle élvezhető változatára vagy korlátozva, ugyanaz legyen még a mh.-en is? Hát, egészségedre...
Előzmény: M6TTL (5019)
M6TTL Creative Commons License 2006.09.25 0 0 5021
Van ennek egy magyar oldala is, itt pedig van egy írás róla. Ha jól értem, akkor ingyen is kihelyezik ha meghaladja a napi KV fogyasztás a 8-10 adagot...
Előzmény: yeahhh (5020)
yeahhh Creative Commons License 2006.09.25 0 0 5020
Ezt a Nespresso-kategóriát már nem ismerem, de ránézésre úgy gondolom, hogy "Ő" már súlyosan a hatszámjegyű összegek birodalmában van - sőt, erősen 120 E Ft fölött.
Előzmény: M6TTL (5019)
M6TTL Creative Commons License 2006.09.25 0 0 5019
Esteleg ERRE is érdemes vetni egy pillantást, ha már POD-os gépben is gondolkodnak. Én most próbálom rábeszélni a kollégáimat egyre.
Előzmény: _MrB_ (4995)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 5018
Had' említsem itt meg, hogy ma egy egyszerű önkiszolgáló étterem-kávézóban (a Syma csarnokban, ahol a lakásvásárt néztem meg) olyan sűrű habú, aromás kávét ittam, hogy csak na! Caffé Perté volt egyébként. Lehetett benne robusta is rendesen, ahogy a habját elnéztem, és az ízének az erejét érzékeltem. Pontosan 25 mp alatt folyt ki, (kiszámoltam), és éppen 3 cl (talán kicsit kevesebb) volt a csészében. Nagy ételforgalom mellett, csak úgy mellékesen készült a kávé, mégis egészen kiváló volt.
H_G Creative Commons License 2006.09.24 0 0 5017
IO-t gyakran iszom a Retek u.-i pékségben -- nem pont a kedvencem, de azért nem is rossz, 200 Ft-os eszpresszónak pont megfelelő, ha amúgy is útba esik... A rövid utóíz tény, de ivás közben elég egyedi az íze, tényleg jó jellemzése a "kemény"; én még némi komló-keserűséget is kiérzek belőle.

Van a Dallmayrnek egy nem IO, hanem egyszerűen Dallmayr Espresso nevű terméke is, ez iható pl. az Európa kávéházban, na az rémes.

_MrB_ Creative Commons License 2006.09.24 0 0 5016
Hát, én a gundelben ittam egy IO-t, kispohár vízzel, s mellé valami frenetikus belga bonbon járt. Szerencsémre nem én fizettem ~ : )

Koffeinmentes KV... nem teljesen az, mint ahogy az alkoholmentes sör sem teljesen alkoholmentes. Minimális koffeintartalma van.

És akkor a neten amit találtam:

""Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
A kávé alapvetően aktív kiegészítő koffeint tartalmaz. A termesztett kávé termőhelytől és fajtától függően 0,8 – 2,5 % koffeint tartalmaz. A koffeinmentes kávé sem teljesen koffein mentes. Az Európai közösség országaiban a pörkölt koffeinmentes kávé 0,1%, Magyarországon 0,08% koffein maradékot tartalmazhat.

A kávé koffeinmentesítéséhez az élénkítő hatású kiegészítőket ki kell vonni a kávébab szemekből. Mivel a kávé ízanyaga főként a pörkölés során alakul ki, a koffeint a zöld kávé szemekből kell kivonni. Erre különféle módszerek léteznek, amelyek közül a víz /szén (H2O/C) és a diklórmetán (közismertebb nevén: DCM) módszerek a legismertebbek. A modern koffeinmentesítő módszerek nem befolyásolják a kávé ízét és illatát. A jó koffeinmentes kávénak ezért majdnem ugyanolyan íze van, mint a koffeint tartalmazó kávénak.

Víz –szén módszer
Ezzel az eljárással a vizet (H2O) oldószerként használjuk. A zöld kávészemeket hosszú ideig vízbe áztatjuk, amely során a koffein oldódik a vízben. A koffein kioldására használt vizet ezután aktív szén szűrőn bocsátjuk keresztül, amely adszorbálja a koffeint. A koffeinmentes kávé szemeket meleg levegővel megszárítjuk, majd hideg levegővel lehűtjük. A vizet újra felhasználhatjuk a koffeinmentesítési eljárásban.

Diklórmetán módszer
A diklórmetán módszer (közismertebb nevén: DCM) során diklórmetánt használunk oldószerként. Ez a módszer a vendéglátásban került kifejlesztésre. A zöld kávészemeket vízzel nedvesítjük meg, hogy felületük porózus legyen, majd 30 percig oldószerben áztatjuk. Ezt számos alkalommal megismételjük. Miután a koffein kioldódott, a kávészemeket kivesszük az oldószerből. Ezután a szemeket egy ideig gőzöljük, hogy minden maradék oldószert eltávolítsunk. Ezután a kávé szemeket meleg levegővel megszárítjuk, hideg levegővel lehűtjük, majd a szokásos módon pörköljük és őröljük. A diklórmetán ismét felhasználható koffeinmentesítésre. "
Előzmény: M6TTL (5015)
M6TTL Creative Commons License 2006.09.24 0 0 5015
Ma voltunk Galyatetőn a "Fogadó a Táncoló Kecskékhez" nevű helyen. Néhány hete már jártunk arra bár kávét nem ittunk, a szomszéd szállodában reggel már olyan sok fekete gépi löttyött ittunk, hogy nem akartuk a szívünket koffein túladagolásba hajszolni. Utólag megtudtuk hogy honnan a névválasztás és azt is, hogy a ház a "Dallmayr Akadémia" címmel is bír. Már régóta szerettem volna megkóstolni a Dallmayr espresso-ját az IO-t, ezért visszatértünk egy ebédre és főleg a kávéra. Az ebéd nem volt rossz, de egy kicsit lefagytam a hangos technózenétől ezért inkább a teraszon kértünk helyet (mire közölte a pincér: azt nem javasolja, mert piszkosak a székek... no comment).
Szóval a kávélap nagyon korrekt, még a Dallmayr bemutatkozó anyaga is rendben van. Érkezett az espresso-m egy a megszokottnál magassabb, inkább henger alakúnak mondhaó pohárban. Szép crema, az ideálisnál egy kissé sötétebb árnyalattal. Az ital nekem egy kicsit sprődnek tűnt, erős, kemény, harsány és ehhez képest sokkal rövidebb utóízzel mint amire számított az ember. Parádsasvárnál már nem volt meg... A pohár alján elég durva zacc, de nem sok. Nem volt rossz, bár jobbat is ittam már. Ja, és nem kaptunk hozzá vizet kis pohárban, pedig a reklámanyag büszkén hírdette, hogy az IO-t mindig egy kis pohár hideg vízzel szolgálják fel ("tűz és víz találkozása", ja....).

Lenne néhány kérdésem a kávészakértőkhöz a koffeinmentes kávékkal kapcsolatban.
1. Milyen eljárással szedik ki a kávéból a koffeint?
2. Vagy ezek speciális kávéfajták?
3. Ezek tutira 0% koffeint tartalmaznak?
4. Azzal hogy nincs koffein a kávéban más fontos anyag nem tűnik el?




handras Creative Commons License 2006.09.23 0 0 5014
Reggel iszom felkeléskor, ha itthon vagyok akkor kora délután, és esetleg este még 1-et.
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.09.23 0 0 5013
Én a barna Excelsiort a Corában 499 Ft-ért vettem. Sokkal jobban ízlik, mint a kék. Véleményem szerint az örlése is finomabb a kéknél. Mogyoróra emlékeztet engem az utóíze.
Előzmény: _MrB_ (5012)
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.23 0 0 5012
Hja, majd elfelejtettem a Cora-ban piros Excelsior valami 670 / 250 gr volt, vettem, lassan fogyóban a megbontott KVm...
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.23 0 0 5011
Ez kész, most lebuktunk:
http://velvet.hu/szex/koff0813/

~ : DDDDD
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.22 0 0 5010
ez nem fenyeget. Exkollega kedvesének a melóhelyére kell. Itt meg nem főzök KV-t. Nincs mivel (van, de 4baros...). A Büfében meg van egy jó gép, egy jó daráló, s telenyomják sárga Tschibo-val, s finoman szólva is amit lefőznek vele, minden csak nem KV ~: (((
Előzmény: H_G (5006)
H_G Creative Commons License 2006.09.21 0 0 5009
Maguk is "domestic"-nek nevezik.
Előzmény: yeahhh (5008)
yeahhh Creative Commons License 2006.09.21 0 0 5008
SGL PrimaBar megérkezett! :-)
Előzmény: 5star (5007)
5star Creative Commons License 2006.09.21 0 0 5007
Tegnap kaptan a hírt, hogy a SGL új podos szerkezetet dobott a piacra, PRIMA BAR néven. A szisztema ua. csak külsejében más. Sajnos képet nem tudok feltenni, mert pdf ben kaptam az infót és nem tudom kivenni a fotót. Az ára 400,- € körűl lesz. Keressetek rá, valahol biztos látható.
Előzmény: yeahhh (5005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!