A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért mert szeretem ezt a fajta kávét még nem jelenti azt, hogy marketinges vagyok..Egyébként utánanéztem pár dolognak, mivel érdekel. A korábbi hozzászólásokból számomra az derült ki, h ez egy közös fórum, ahol bárki leírhatja esetleg akár a megfigyeléseit, és h ti is megosztjátok egymással saját tapasztalataitokat, gondoltam én is...de ha ennyire szeretnéd kisajátítani magadnak a topicot, akkor egészségedre.....
Gőzöm sincs hogy mitől van ez a nagy különbség, az biztos hogy a szarvasi jóval nehezebb és az kotyog főzésnél.... és a szűrője is kisebb (a szarvasinak).... meg egy kicsivel több víz fér bele...
A kétszemélyes Brikkába kb. 80ml víz megy és ha színültig rakom a szűrőjét kávéval, akkor 14g körül van. És nem szabad "tamperolni".
Igen, szemmel is látszik, h. más a buborék-nagyság, nem olyan egyenletes, mint a valódi cremában...
Szarvasi kotyogón tényleg a Kotyogó nevű modellt érted? (Ugye, ez már köznévvé vált és néha más hasonlókat is így neveznek.) Abban is van túlnyomást előidéző szelep, akkor mégis mi lehet a nagy minőségkülönbség magyarázata két ilyen, alapvetően egyszerű szerkezetnél?
A "crema" szót azért tettem idézőjelbe, mert nem 100%-ig olyan mint az eszpresszóknál. Könnyen széttörik kiöntésnél és a pohárban sem marad meg olyan sokáig.
Volt otthon a hűtőben Lavazza Gran Crema szemes kávé, de már régóta nem főztem belőle, mert a szarvasi kotyogóból egy híg, ízetlen barna lötty jött ki belőle, akárhogy daráltam. Hétvégén kipróbáltam Brikkával. Ez a kis olasz "csoda" olyan jó kávét főzött belőle, hogy majdnem leestem a székről.
Egyébként igaz rá, hogy a különböző kávékhoz be kell lőni a mennyiséget, mert ha megrakom a szűrőt az átlag eszpresszónál jóval erősebb, ristrettóhoz hasonló kávé jön ki belőle.
Furcsa, h. ilyen világos a crema, amikor a "moka pot"-okban elméletileg mindig túl magas a hőmérséklet -- ezt a színt eszpresszóban a túl alacsony hő jelének tekinteném.
Van még néhány érdekesség a Brikka honlapján :-) Még hogy Shell-kút: a hétvégén Sopronban jártunk, s két, amúgy normális vendéglőben is olyan - espressónak mondott, ám attól fényévekre járó - izét ittam, hogy...jajjj!
M6TTL: nekem 2-3 espresso a napi átlag. Orvosnál vagy 9 éve nem jártam - lehet, hogy a kávé????? :-DDDDD
Nem kotyog, felcsapódig a szelep és egészen a végéig úgy marad. Azt azért hozzá tenném, hogy nem eszpresszó ami kijön belőle, de nagyon közel van hozzá. Például a tegnap esti M3-as geleji Shell-kutas eszpresszót amit ittam, lealázza. És ez is kényes az őrlés minőségére. Úgy vettem észre hogy az eszpresszónál egy kicsit durvább kávét szereti igazán, akkor a "crema" is jobban megmarad rajta.
Ettől függetlenül Silviát még az idén meg szeretném venni. :)
Ti eszpresszóra számolva hány kávét isztok naponta? Nagyon szélsőséges véleményeket hallottam/olvastam a kávé egészségügyi hatásáról és kíváncsi lennék hogy a topic olvasói mennyit tartanak normálisnak. Esetleg az is érdekelne, hogy a nap melyik szakaszában...
Kezdem én:
Hétköznap: - reggel (7.00-8.00) - kora délután (13.00-15.00)
Thxxx! Tulajdonképpen ez is kotyogó, csak apgrédelve...:-)) Basszus, ehhez annyiféle tuti kávét vehetsz, hogy csak győzd kipróbálni: a gyárilag őrölt, márkás kávék nagy része ilyen cuccokhoz ajánlott !!!
Mint a ManueL Caffe tulajdonosa szeretném leszögezni, hogy semmilyen formában nem szeretnék résztvenni a fórum "munkájában", ezt eddig sem tettem, ezután sem teszem! Ez vonatkozik a munkatársaimra is. Egyébként a hozzászólások nagy részét kifejezetten érdeklődéssel olvasom!
Az a baj, hogy ezek után elég nehéz megmagyarázni az asszonynak, hogy miért is kell még az a "Silvia" :)
Ha veszel egyet, akkor figyelj arra, hogy pontosan kell követni a használati utasítást és az alatt a 3-3,5 perc alatt muszáj ott állni mellette, mert mikor kinyit a szelep akkor nagyon hamar kijön a kávé és akkor azonnal le kell zárni a tüzet.
Nem, nem veszem védelmembe, mert én amúgy sem szeretem. Amit szerettem volna korábban hozzáfűzni az az, hogy nem kell ebből ekkora forradalmat generálni, ha v.ki megpróbálja saját márkáját reklámozni, még akkor sem, ha ez nem a leg etikusabban történik. Nem kell rá reagálni és máris elhalt a téma.
Hmm? Nem titok, hogy mi csípi, ugyanaz a részlet, amit _MrB_ is kiemelt. Színtiszta "gerilla marketing".
Plusz még amivel nyitott, hogy "Azért én szeretném a védelmembe venni a Nespresso-t" -- ebből máris látszott, h. csöppet sem olvasott vissza a topikban (= nem érdekeljük máshogy, mint potenciális vásárlóként és a kávé se máshogy, mint eladandó árucikk)! Mert itt a Nespressót még soha nem szidta senki, ellenkezőleg, ahányszor csak szóba került, mindig mindenki jól kitalált rendszernek tartotta, ami élvezhető italt ad. (Ettől még sokan nem fogunk rászokni, mert tudunk még jobbat.)
Ezek után Te is "a kávézásnak ezt a módját" veszed védelmedbe, amit, ismétlem, a franc se bántott. Már bocs', de ettől csöppet sem lett olyan benyomásom, hogy értenéd, miről van szó...
Mondja azt, hogy ez és ez vagyok ezt képviselem és ha kérdés van ezügyben itt vagyok. Ha jól tudom van itt más is aki v.mlyen márkát képvisel, néha írogat és mindenki tudja hogy mit forgalmaz.
OK, de általában elég egyértelmüen tudtunkra lett adva, hogy X nick Y márkával van összefüggve igy vagy úgy, és általában segíteni próbálnak minket, tévinfókat helyretesznek. S ez jó, mert közelebb visz a tökéletesség felé. A sorok mögé bujtatott marketinges viszont idetol egy csomó, dejóvolna, deszépazélet dolgot, ami egyrészt nem szolgálja előnyünket, mert szinte az összes KVn található ilyesmi szöveg, másrészt nem azt mondja, hogy Nespresso Gizike vagyok, és elmúlt hetekben felmerült kérdéseitekre ezek a tények, válaszok, stb, hanem csak annyit mond, hogy Gizike vagyok, s sorai mögött annyit olvashatsz, hogy Marketinget csinálok, de burkoltan, hátha ugysemveszik észre. S ez nem jó, mert nem vezet előre egyrészt, másrészt meg bár burkoltan, de hülyének is néznek... ~ : (
szerintem ebben a részben láthatsz ásónyomokat (gy.k. erre áshatták el az ebet): "Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kávé kiválasztására és válogatására. Maga a cég már több, mint 20 éve létezik. Drukkolok nekik, hogy itthon is legalább ennyi ideig maradjanak a piacon:) Bár sztem nem lesz túl nehéz...:)Jut eszembe, azt mondják jövőre lesz házhoz szállítás, az egész ország területén, úgyhogy könnyebben is be lehet majd szerezni, nem kell szenvedni a parkolással, vagy félni attól h nem lehet majd kapni a kávét;)"