Előjött 1 olyan problémája, amit a közel 10 év alatt elsüt5t 3 gép közül 1iken se láttam: ereszt az edény alul, a tengelynél.
Ezen kívül gyakorlatilag nem lehet vele "nagy", 1 kilós kenyeret sütni. Ha véletlenül + bírja forgatni, akkor is olyan nagy lesz, hogy kiüti a tetejét, és nem sül + rendesen..:-s
én úgy szoktam, de ő egy extrán besült lapátról írt, ha jól értettem, ami már szimpla áztatással nem jön le, úgy össze van gyógyulva... arra jó lehet a szódabikarbónás forró vizes kezelés
Az én lapátom rá van gyógyulva a tengelyre, de nem is baj mert így kisebb vele a macera: ha kisül a kenyér akkor még kb. 5 percig benne hagyom az üstben, kicsit begőzölődik az üst fala és utána egyből ki lehet borítani belőle a kenyeret.
Az előző kérdés olyan, hogy mindenki másképp csinálja. Nálam az vált be, hogy az üstöt egy percre a csap alá teszem, s addig engedem vízzel, hogy ellepje a lapátokat. Ez idő alatt a rásült kenyér fellazul, és így könnyen levehető a lapát a tengelyről. Majd kiöntöm a vizet, és egy száraz törlővel megtisztítom a tengelyt, meg a lapátokat és az üstöt is. Ha kenyeret akarok sütni, azzal kezdem, hogy leemelem a lapátokat, és a lapát furatán keresztül öntök a tengelyekre 1-2 ek. olajat. Valószínű ez is segít abban, hogy sütés után könnyebben kijön a lapát.
Látom kenyérsütő lapátot kerestek. Nekem vannak alkatrészeim, árban meg tudunk egyezni. Természetesen ha nem jó visszaveszem. Van üst, lapát, vezérlő, fűtőszál. A HM-1300gépekhez elvileg jó. Akit érdekel írjon.
Megvettem az aldis gépet, de a nagy kapkodásban nem néztem bele ott a dobozba, és itthon vettük észre hogy nincs hozzá használati utasítás. A tiédben volt? Ha esetleg megvan, nem tudnánk megoldani hogy e-mailben elküdd nekem a másolatát? Köszönöm! Üdv: Nóra
Ha sikerül levenni és új lapátot beszerezni, a továbbiakban legjobb lesz, ha azonnal a sütés után megtisztítod az üstben a tengelyt (pl. egy kicsi vizes szivaccsal "bevizezed", fellazítod a rásült kenyeret, ezután már a szivaccsal vagy papírkéztörlővel szépen le lehet törölni), miközben egy kis melegvízbe a lapátokat is beáztatod. Én a lapáton lévő lyukat az áztatás után pl. mindig kitörölöm fültisztító pálcikával is:-) Több helyről lehet rendelni alkatrészt (pl. rotovill.hu stb.stb.) ha nem találsz pont olyan márkát, mint amilyen a Te géped, szerintem bármelyik alkatrészes webshop ügyfélszolgálatosa vagy egy szakszerviz munkatársa is meg tudja mondani (egy telefont megér), hogy melyik gép lapátjával kompatibilis a kenyérsütőd üstje.
Célszerű erősen elfordítani a lapátot, a forgásiránnyal megegyezően, majd oda-vissza. (Enyémnél ez azonos az óramutató járásával.) Természetesen, a másik kézzel közben alul megfogva a tengelyt és ellentartani. Jó esetben érezni lehet egy kis roppanást, amikor a beszáradt liszt megtörik.
Lehet próbálkozni áztatással is, de én nem javaslom az egész sütőforma beáztatását, mert a csapágyazásnak nem tesz jót a víz, hanem csak önteni bele annyi meleg vizet, amennyi a lapátot ellepi.
megpróbálhatod még, hogy egy nagyobb lábasba belerakod, ha van akkor lábasod otthon, amibe belefér. a lábasba is engedsz vizet, és a sütőedénybe is annyit, hogy a lapátot ellepje jól. A nagylábas alá gyújts be, és amikor már a sütőedényben is forr a víz, rakjál bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát és még pár percig forrald. Akkor lekapcsolod alattuk a gázt (villanyt) és úgy hagyod míg ki nem hűl.
Nem próbáltam még, csak egy tipp... a nagyon odakozmált edényt szoktam így kezelni (előfordul, már a gyerekeim is főzőcskéznek:D), a szódabikarbóna a legmasszívabb szennyeződést is úgy fellazítja, hogy utána könnyedén el lehet mosni.
Köszönöm a választ! Az a gondom, hogy "összegyógyult" a sütőedény és a keverőlapát, csak úgy tudnám leszedni a lapátot, hogy azzal tovább károsítanám a teflonbevonatot. Bár lehet, hogy így is megpróbálom.
Biztosan sokan kérdezték már, de hadd kérdezzem meg én is. :)
2,5 éve vettem egy Tesco "alapgépet". Teljesen jól működik most is, de - bár nem tisztítottam fémmel - a keverőlapátról lekopott a teflonbevonat. Így aztán sütés után, amikor nagy nehezen kiráztam a kenyeret, marad egy kb. 0,5 cm-es kenyérréteg a keverőlapáton, amit le kell áztatnom, majd olivaolajjal be kell kennem a lapátot (mintegy pótolva a teflont :)). Arra gondoltam, hogy vennék egy új sütőedényt (természetesen keverőlapáttal), hogy ne kelljen ezzel szórakozni. Bízom benne, hogy ez standard méret: 14,5 x 18,5 cm felül mérve, a magasság az alsó henger nélkül 15,5 cm, az alsó hengeré 3,2 cm, utóbbi átmérője 6,1 cm.
Lehet valahol ilyet kapni? Természetesen új kellene.
Végre sikerült "közelférkőznöm" az itthoni számítógéphez:-) Elküldtem a Hausmeisterem beszkennelt használati utasítását 3 db mailben (összesen 24 oldal), remélem, hogy tudod hasznosítani a használatiban lévő infókat!
Igen, látom. Katt a nicknévre - előjön az adatlap - katt a "küld" szóra és megnyitja a mailküldő "lapot", ott már látszik a regisztráció során megadott e-mail cím. Persze csak abban az esetben, ha publikus az e-mail címed, de mivel Neked publ. tudom küldeni. Csak éppen utazgatós, pakolászós, intézkedős, költözködés-előkészítős szituban vagyunk, telefonról írok most is.... na szóval sejted, de megígértem, tehát küldöm. Csak most nem megy olyan gyorsan, mint máskor:-)
A garanciális idő letelte után is tudnak alkatrész ügyben (fizetős javításban is) segíteni. Egy telefont megér. Esetleg megkérdezheted a szervízben, hogy lehet-e más tipushoz tartozóval helyettesíteni .. de nézelődhetsz a rotovill.hu oldalon is. Sokféle alkatrészt árulnak, többek között kenyérsütőkhöz lapátokat, üstöt stb.