Keresés

Részletes keresés

Corsario Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10284

Semmi gond, ma már a hegyi rendtartások ezt megengedik. A legkisebb távolság amivel találkoztam 65 cm volt. Azért a sortávolság legyen nagyobb. üdv,

Előzmény: Midnightx (10283)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10283

Tudom, hogy a szőlő tőketávolsága hivatalosan egy méter. De ha krónikus helyhiány miatt 70 centire ültetném őket egymástól, az nagyon közeli lenne? Sajnos kicsi a kertem, én pedig sok fajtát szeretnék. De annyi fa van már, hely meg nincs.

csite Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10282

A légkondi amiatt sem "gazdaságos" mert nagyon kis hatékonysággal tudja befolyásolni a hordóban levő folyadék hőmérsékletét.

Emellett valóban kiszárítja a levegőt, ami a pince esetében nem szerencsés.

Az olyan speckó légkondik, amik a párát is tudják szabályozni (tavalyi árajánlatból) kb. 1,5M HUF-ba vannak (készre szerelve) egy kb. 80m3-es pincére méretezve.

 

A szárazjég "megfizethetetlenül drága"

 

A hordóba beleengedett-kivezetett tömlővel való hűtés az egyik "legolcsóbb" megoldás, és leghatékonyabb, főleg, ha jó hideg vizet tudsz átkeringtetni, - engedni rajta.

 

A pet-palackba fagyasztott vízzel is lehet játszani, ha hordóra aggatod.

 

 

Előzmény: Corsario (10281)
Corsario Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10281

Sziasztok, A következő változtatást tervezem a következő hetekben: a zajos erjedés 4-500 literes öreg de korrekt hórdókban fog történni, majd onna ászkolásra átkerül 225 l-esekbe. Beállítok egy klímát 17 fokra hogy a must erjedése kiegyensúlyozott legyen. A klímának azonban van egy erős légtisztító és szárító hatása. Ebből viszont adódik egy gondom, ami egy másik dilemmával kapcsolódik össze. A szakirodalom tele van a vadélesztő/fajélesztő vitával, rengeteg érvvel pro és contra. A magam részéről a terrmészetes folyamatokat kedvelem és nem szívesen adnék hozzá fajélesztőt sem más adalékanyagot. A nyitott kérdés számomra, amiben talán lenne itt valakinek ötlete: a klíma beállítása nem veri-e szét a szabad vadélesztő spórák koncentrációját egy szaporodásra alkalmatlan szintre?

Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálam állandó lakó a Cladosporium Cellare, amit semmiképpen sem szeretnék bántani. Bár a nemespenész pár hét klímát talán csak kibírna mert az ászkolás idejére a pince hőmérséklete már beáll és nem lesz szükség a klímára. A fentiek alapján vagy kompromisszumot kell kötni a fajélesztő alkalmazására vagy el kell hagyni a klímát. üdv,

Flanell Creative Commons License 2011.09.07 0 0 10280

Nekem viszonylag szerencsém volt, ahhoz képest, hogy diónyi jegek is voltak.

A Bakó járt legrosszabbul, mert az vízszintes fedelet képez (árnyékolóként), így nem volt sok hajtás a fürtök felett. Alatta mintha disznót vágtunk volna a betonon...

Előzmény: Falusi1 (10279)
Falusi1 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 10279

Nekem is elverte a jég 3-4 évvel ezelőtt a termésnek közel felét szeptember közepén. A szőlősoroknak azt az oldalát, ahonnan a jég jött. A vörös szőlők alatt a föld piros volt. Elképzelheted, hogy nekem is "jutott eszembe számtalan, szebbnél szebb gondolat".

Előzmény: Flanell (10278)
Flanell Creative Commons License 2011.09.07 0 0 10278

Szerencsére a vihar és a jég a hálózatlan lugasok többségét hosszában érte, így a levert és felrepedt szemek aránya sehol nem éri el a 30 %-ot, csak a felső levelek bánták.

(Az első képen a már leszüretelt Csabagyöngye szépen megvédte az alul lévő Othellót.)

 

 

Előzmény: Flanell (10226)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.07 0 0 10277

Ugyannmá...  :))), legalább páran megtanultuk, hogy felétek hogy mondják.

A jó borhoz meg jó hordó is kell. Ebbe szaladtam bele én is. Most vettem használt hordókat, és próbálom kipofozni őket.

 

 

A kiváncsiság nagy úr( pedig engem nem így hívnak) a 200 l-est kifenekeltem és elkezdtem kitakarítani.

 Hát van benne rendesen anyag... Szerintetek a 4-6 mm borkőnek mennyi idő kell hogy ennyire meghízzon?Valaki csinált ilyet?

Minden 5letet szívesen veszek.

Előzmény: Napoleon73 (10274)
kcsavar Creative Commons License 2011.09.07 0 0 10276

Nem tudjátok véletlenmül az idei felvásárlási árakat az Alföldön?

medveger Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10275

Szerintem a legjobban akkor jársz (és finom borod lesz), ha megnézegeted Rambo blogját (http://szolo.blog.hu), azon belül is az "Egyetlen igaz technológia"sorozatban (jobb szélső menüsáv, középtájt, a tanácsadás alatt) megjelent cikkeket, és az ott leírtak valamelyike alapján csinálod. Ha meg a szőlőt is magad termelnéd, akkor a Tanácsadás cikkei is nagyon hasznosak (ez úton is köszönöm magam is az ott leírtakat Rambonak)!

Előzmény: Napoleon73 (10274)
Napoleon73 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10274

Nos bocsi a megfogalmazásért én a sutuláson a préselést értettem.

Tehát megveszem a Cabernet szöllőt hazaviszem és innentől mit tegyek vele, hogy jó legyen a borocska. Edig mindig csak a mustot vettem vagy első fejtésű bort.

Köszi előre is a segitséget!

Előzmény: bbfeco (10265)
alfi13 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10273

Az abroncsot régebben a kovács mesterek kalapálták ki kovácsülőn. Ha van a környékeden még kovács próbálkozz nála.

Előzmény: Törölt nick (10271)
GENOM_66 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10272

Az abroncsnak való vasanyag (lágyvas!!) egyik oldalát üllőn, vasúti sinen stb. addig kell kalapálni körbe-körbe, míg a kivánt kúpos alakot el nem éri.

Előzmény: Törölt nick (10271)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10271

Tudja valaki hogyan kellhordóra abroncsot készíteni? Abroncsacélt még csak-csak be tudnám szerezni, de hogyan elsz abból olyan ferde vezetésű gyűrű, hogy kövesse a hordó domborulatát? Van pár öreg hordóm, akad némi javítani való.

janijani Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10270

Még a '60-as években is ismertem olyan mestert aki fából készített csavarorsót és hozzávaló anyát. Nem szőlőt préseltek vele, hanem dézsában valamit, talán állatbőröket?

Volt egy osztálytársam akinek Sutus volt a vezetékneve. Nem értettük mit jelenthet a neve és megkérdeztük, mire azt mondta hogy satus vagyis satukészítő. Innen tudtam, hogy mi a sutu.

Előzmény: bbfeco (10269)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.06 0 0 10269

"A 19. század végéig hazánkban a szőlő sajtolására, sutulására, préselésére kizárólag fából készült szerkezeteket használtak. A borsajtóknak három alaptípusa terjedt el: a bálványos prés vagy régős prés, a középorsós sajtó, és az állóorsós sajtó. Az orsók eleinte még fából készültek, és az 1890-es években jelentek meg a vasorsók.

 

Vas, Zala, Veszprém és Nyugat-Somogy vidékén, valamint a beköltöző német telepesek által lakott városi-polgári szőlőterületeken préselték a szőlőt. Az ország többi részén taposták a szőlőt, és csak a 18. század végétől terjedt el a középorsós sajtók régebbi típusa."

 

Hát ezért volt nekem furcsa... :)))

Előzmény: janijani (10268)
janijani Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10268

sutu = satu

Érdekes, hogy miért nevezik arrafelé sutunak a szőlőprést.

 

Előzmény: Flanell (10266)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10267

OK, kösz és elnézést! Mindíg tanul az ember. Nálunk a Balaton déli részén préseltünk, legalábis az öregapámtól ezt tanultam.

Előzmény: Flanell (10266)
Flanell Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10266

sutulás = préselés

itt É-Mo-on

Előzmény: bbfeco (10265)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10265

"hogy darálás után ne sutuljam" -- bővebben? bocsi de ezt nem értem kristály tisztán. Arra gondolsz , hogy ne sulykold~ csömöszöld?. mert akkor helytelen,. -idézet:

Csömöszölés...csömöszölés...csömö....


A jó vörösbor titka a csömöszölés, amit egy jó kézműves pince kézi erővel, csömöszölő bunkóval és ébresztőórával valósít meg. Bevallom az első 1 hétben nagy élvezettel jártam reggel-délben-este (elvárt a 4 órás traktus, mint igazi újszülötthöz illik), és némi erotikus felhangot is véltem felfedezni az összeállt törkölykalap határozott, ámde mégis gyengéd átszakításában.... De hetek elteltével bizony már kezd unalmassá válni a dolog - de szerencsére ezért kell egy pincéhez minimum két ember, ha az egyikönk kidől, még mindig ott a másik... Az első vörösboros tétel (egri merlot) már hordóban, de cabernet-t még látogatni kell vagy két hétig, szorgalmasan...

Tovább »

forrás: Blogspot.com

Előzmény: Napoleon73 (10260)
Corsario Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10264

Tudnál még képet feltenni a piros velteliniől? Főleg a levele érdekelne. Az öreg telepítésben van nekem 40-50 db amit nem tudok, hogy mi de  leginkább erre hasonlít. Sajnos a környékünkön nem találok igazolt példányt, hogy összevethetném.

Előzmény: csabi_felvidek (10224)
Corsario Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10263

Mura Völgye:Tramini 18 cukor, 9 sav, Shiraz 18,5 cukor 9 sav. Még 2 hetet várok.

lalá Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10262
guszpapa Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10261

Tisztelt uraim!

A kérdésemre megkaptam a választ az ország egyik neves szőlész borász szakemberétől.

A Pannonfarankosról volt szó.

Ime a válasz:Daam tanár úr hívta fel a figyelmemet az Ön kérdésére. Nekem kb. 15 éve van a fajtából szőlőm és rendszeresen készítek belőle bort. A fajta minősítése során már Helvécián figyelemmel kísérhettem az akkor még állami minősítésre jelölt hibridet. A Pannon frankos fajta Vitis amurensis eredetű (tehát innen származik a kiváló fagytűrő képessége), másik szülője, érdekes módon, az Irsai Olivér. Vesszője hosszú ízközű, hónaljhatásokat nem képez. Levele nagy, kiváló peronoszpóra ellenálló, viszont a lisztharmatra kissé érzékeny. Erős növekedésű, bőven terem.
Szeptember végén érik. Termése nem rothad, sokáig a tőkén tartható. Beérési mustfoka igen jó, jobb évjáratokban 20 fölötti. Bora finom savösszetételű, színanyagban gazdag. Talán a tannintartalma lehetne több.
Remélem válaszommal sikerült segítenem.
Üdvözlettel:
Baglyas Ferenc

Napoleon73 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10260

Hi!

Cabernet szöllőből szeretnék csinálni bort. Edig mindig csak mustot vettem de most megpróbálnám a szöllőt venni és úgy csinálni. Modtaák, hogy darálás után ne sutuljam hanem hadjam erjedni. Ijet még nem csináltam ennek mi a technikálya? Tud vki vmi jó receptet?

THX!

GENOM_66 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10259

Szia Rosti!

Gyakorló laboros koromban alapszabályként volt előírva, hogy a pH mérést minden nap kalibrálással kellett kezdeni, de akár egy napon belül többször is meg kellett csinálni. Főleg a régebb óta használt üvegelektródok nagyon el tudnak mászni egyik napról a másikra is. Sőt használat gyakoriságától függően egy-két évente kondícionálni sem árt az elektródát.

János

Előzmény: Cirfandlia (10242)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.05 0 0 10258

Mi is újrakalibráltuk, de lehet, hogy rosszul. Ma megint megnézzük. Köszi, hogy szóltál.

Előzmény: Cirfandlia (10242)
Daeril Creative Commons License 2011.09.04 0 1 10257

Nagyréde, Kékfrankos: 19 MM, 8,5 +-0,5 g/l sav 

RAMBO Creative Commons License 2011.09.04 0 0 10256

Nem a cukor számít, hanem a sav. Nálunk nagyon meleg a dűlő, és a sav 5-ös körül volt a borban. A cukor szerintem 19,5 körül volt.

Előzmény: csabi_felvidek (10248)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.04 0 0 10255

Természetesen szüretelés után gondoltam.

Előzmény: RAMBO (10254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!