A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igazad van, valamelyik közeli hozzátartozóm biztosan örülne neki. Ami zavar, hogy darált Illyt már próbáltam és nagyon ízlett. Pont azért vettem szemeset, mert a Brikka az eszpresszónál egy kicsit durvább őrleményt szereti igazán, de ezzel a kávéval egyelőre silány eredményt produkál. Na mindegy, lehet hogy kísérletezek még egy kicsit aztán megszabadulok tőle.
Ja, túl relatív - meg a topik nem is erről szól... szerintem...amúgy meg ki a f...szt érdekel, hogy ki hol dolgozik, meg mekkora az átlag intelligancia-hányados az irodájában? Ez mán ojjan OFF, mint ide Tokijó...
Az eléggé elmérgesedő vita meg úgy tűnik, ebben a felállásban parttalan és baromira értelmetlen... Érdekes: nekem tetszett H.G. bölcsessége - még nem hallottam, nem is rágtam be rá, mer' ugye "akinek nem inge..." Semmivel sem rosszabb, mint mondjuk a "hic transit gloria mundi", stbstb...
Van egy-két ismerősöm, akik nem olyan súlyosan kávéőrültek, mint én - ha nem igazán jön be valamelyik újdonság (azért ilyenkor sincs szó valami sértésszámba menő, vérgagyi kávéutánzatról, mint ahogy a Te Illyd sem az), átadom nekik... Múltkor egyikük kolléganője odavolt a gyönyörtől, hogy "deilyenjóténmégazéletbennemittam"! (Na, az éppen Danesi volt, csak nekem nem passzolt az őrlési finomsága :-(((
Túl relative dolog ez az ország legokosabb emberei rovat. Maradjunk annyiban, hogy az ezek iránt érdeklődő, és megfelelő kapcsolatokkal, ambicióval rendelkező emberek közül a legjobb csomagot összeszedők dolgoznak nálatok (holott ez nem igaz, mert azok már rég külföldön dolgoznak, nálatok pedig azok, akik vagy annyira mégsem voltak jók, vagy a hazaszeretet vakbuzgó mivolta miatt itthon maradtak).
akad nem 1 ember, aki a maga területén, vagy simán csak komplex gondolkodásban kenterbe verné majd az egész bagázst, csak éppen lehetősége, kapcsolatai nem voltak hozzá, vagy az élet teljesen más területén kamatoztatja mindezen tudását.
Lefordítva: ismerek olyan arcot, aki minimális idő alatt elolvasta (1x), megértette, és 100%osan visszaadta a teljes műszaki főiskolás fizikaanyagot. Ennek ellenére tesz rá nagyívben, mert vállalkozóként bizniszelget, fejleszt, s nem érdekli a tudomány ilyen téren.
A srácról mondta Dr. Kiss Endre (gondolom hallottál róla, japók eléggé tisztelik), hogy hatalmas jövő lenne elötte a kutatások terén, ha érdekelné. Nem érdekelte.
ON
Még mindig vallom, ha nem is vérprofik, de a gépet legalább 2 hete aktívan használó, azt megismerő emberekkel illett volna azokat a KVkat lefőzni.
De min nevettek? Valóban növekszik az áramfelvétel olyankor. Nagyon csodálkoznék, ha meg tudnál győzni az ellenkezőjéről...
Jajjj.... Ha valóban van egy kis közöd a természettudományokhoz, akkor gondold át még egyszer és gyere vissza "meakulpázni". Ez a kijelentésed most eléggé mellbevágott :(
Nem offtopic ez, de hogy finom legyek most "szét...sz az ideg". Néhány hete pont azt kédeztem itt, hogy tud-e valakiolyan olasz jó minőségű gépről amivel lehet POD-ot és KV-t is főzni.
Kösz, lehet hogy kipróbálom. Múlt héten a Semiramisban vettünk frissen pörkölt szemes guatemalait, az valami eszméletlenül finom volt, testes, intenzív csokoládés íz... hmmm.... (azért egy felbontott kávét elajándékozni egy kicsit gáz, nem?)
Jó a sztori, de azért remélem azt belátod, hogy a kettő nem azonos kategória. Az MTA egyik mérnökétől ekkora hülyeséget nem vártam.
A tiédhez hasonló legjobb sztori amit hallottam az volt, mikor valami hasonló kaliberű embör a tudatlan újoncoknak elmagyarázta, hogy miért is van három vezeték a konnektorban: az egyiken megy az áram , a másikon a feszültség, a harmadikon a koszinusz-fi :))))
Hogy egy kicsit ON is legyek, felbontottam egy szemes Illyt és frissen darálva átküldtem a Brikkán. Eddig óriási csalódás, talán a "semmilyen" a legjobb szó rá :(
No, akkor egy utsó OFF mára: seregben az egyik setéééét szaxi - mer' akadt néhány, de ő volt az abszolút fekete lyuk, ha 5-tel kisebb az IQ-ja, benne van a növényhatározóban - bejött a századparancsnoki irodába, amit serényen takarítottunk, vagy hárman. Kiszúrta, hogy az asztali rádió a portörlést követően kicsit arrébb került - s legott szólt is a maga utánozhatatlan - és általában értketetlen - beszédstílusában, hogy tegyük vissza, vazze, mer' így más ívben megyen belefele a rádijóhullám, oszt zavaros leszen a vétel... :-DDD Hááát...kiment, és mingyá' lefejeltük az asztal sarkát!!! Munkának annyi volt vagy 10 percre...
Ha már MTA szóba került, akkor én is OFF-olok egy kicsit :)
Kollégám apósa villamosmérnök az MTA-nál (mi ketten szintén, csak nem az MTA-nál). Egyszer nevetve mesélte az apósának, hogy valaki azt bizonygatta neki, hogy a porszívónak növekszik az áramfelvétele, ha befogják a szívócső végét. Mire az apósa holt komolyan közölte vele, hogy persze hogy növekszik, hiszen ilyenkor "erőlködik" a motorja. Azóta is ezen röhögünk, ha a porszívó szóba kerül. :)
Bocs az offtopicért :-))), néhány tipp KVgép-vásárlást fontolgatóknak (WestendCC, MediaMarkt, ma, 13 óra):
Gaggia Carezza - 49 990 Ft
Gaggia Evolution Espresso - 49 990 Ft (első kukkra, s a jellemzők alapján csak karosszériában van különbség a két bringa között)
Kenwood ES 460 - 32 990 Ft...!!! Jó, jó, tudom, hogy a Kenwood, hmmm... nem a kávéfőzőivel szerzett nevet magának, de ez a cucc, ennyiért nem tűnt rossz ajánlatnak: 1 és 2 adagos szűrő, POD-betét, fém szűrőtartó (a kifolyó is, bár valszeg olámínium az egész), csészemelegítő, rozsdamentes boiler, valami tejhabosító feltét+tartály (?), stb.
Eredetileg az volt, aztán kettéválasztották, a KFKI kapta a kutatási részt, gyakorlati vonalon, az MTA pedig az elméletet. S ez az, ami miatt manapság cop a magyar tudományos réteg, mivel nem tudomány s azalatt van az elmélet s gyakorlat, hanem gyakorlat, meg elmélet, oszt keresd meg benne a tudományt. ~: (
Multkor volt róla egy kellemes 1órás beszélgetés pár benne élő "szakértővel"... lehangoló volt a konzekvencia ~ : (
A KFKI is MTA-intézmény v. legalábbis eredetileg az volt -- bár ennek persze semmi köze ahhoz, h. akár ott, akár a Roosevelt téren jobb kávét isznak-e, mint a csatornatisztítóknál vagy a nyóckerületi kukkoldában... (A term.-tudományos kutatatás élvonalában kimondottan pocsék kávéjú országokat találunk, mint az USA és Japán.)
Mint tudjátok, az ország legokosabb, a világot legjobban ismerő, legműveltebb polgárai az én munkahelyemen dolgoznak.
Általában nem szólok hozzá azokhoz az irományokhoz, amikkel ugyan nem értek egyet, de nem direkt engem bántanak, ugye jobb a békesség...
Ez a nagyzolós mondat viszont csípi a szemem, valamiről lemaradhattam(?), mert én nem tudom. Vigyori nincs utána, tehát komoly lehet, pláne, hogy írtál már ultra-nagy vákuumról is.
Szóval mi is ez? NASA? Ja, az nem Mo. Akkor MTA? Vagy...? Bocs, ha már írtad, de kíváncsi vagyok, és végigfutva a beírásaidat nem találtam.
Egyelőre - és gondolom, még jó ideig - a "nagyfogyasztók" - vendéglátóhelyek, ide-oda kihelyezett gépek - adják az ilyen cégek forgalmának döntő hányadát, ezért nem nagyon foglalkoznak a kisker értékesítéssel. Másrészt nincs is mindent elsöprő igény a minőségi kávékra - ugye, a "normális" kávéfogyasztó általában a gazdaságos fajtákat vásárolja, negyed-ötödannyiért, mint itt a KÁVÉKAT a T. kollégák, vagy jómagam -, ezért a nem is nagyon erőltetik a kisker megjelenést. Ahol meg netán kapni, ott sem igazán értenek hozzá: volt már rá példa, hogy nagy nehezen ráakadtam egy izgalmas márkára valami kis boltban, s mikor a különböző típusokról, vagy őrlési finomságról kérdeztem, furcsán néztek rám :-))
Normál újságokban ezért még tényleg nemigen láttam kávés cégek hirdetését, szinte kizárólag a szakmai lapokban - pl: "A pincér" - reklámoznak. Ördögi kör...
itthon sok sok éven át a kotyogó és a nescaffe volt a menetrend. a normális Kvgépek, Kvk elterjedése erősen leszűkül az elmúlt 5-10 évre. Mondhatni, a KVzás itthon most kezd totyogni ~ˇ: (
Ráteszek én is egy lapáttal.. 2 hét alatt megtanulod, hogy az általad hsznált víz + 1fajta KVból hogy lesz jó KV. Aztán jön az újabb Kvfajta, s újabb pár főzés kisérletezés... Aztán ha nem szűrt a vized, szolgáltató ugydönt, fertőtlenít kicsit jobban, s máris kezdheted előről...
Rosszindulatú feltételezések? Te miről beszélsz? Elmondtam - elmondtuk - fenntartásainkat az ilyen tesztekkel szemben... Ehhh, legyen szép éjszakád: IGEN, a SAECO karos gépek a LEGJOBBAK!!! Aki mást mond, az eretnek!!! Jóccakát!