A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azokat érdemes is nézni (erre utaltam tegnap), de új Gaggia ótomatát 100 rugóért nemigen lehet kapni :-(( Bosszantó, hogy nincs hazai forgalmazója a márkának - a Fukar, meg az MM ugye, nem az, ott csak szórványosan találkozni velük, s nem is az egész szortimenttel.
Azt valaki megirhatná még, hogy milyen automata kávéfözőt érdemes venni, ami legalább 2 évet tud müködni gond nélkül. Rohadt hosszu a forum, nem tudom nagyon visszaolvasni. Köszönöm.
OK, igy már tisztább a kép. Főzőegység---termoblokk---bojler... az a rész, amiben a hideg vízet fűtőszál segítségével forróvízzé/gőzzé melegíti. egy amolyan mini kazán-szerüség.
Ok, igazad van. Tehát, két ilyen gépet vettünk a családban tavaly karácsonykor, egyet én, egyet az unokatesom. Két hét mulva egyik sem gözölt többé, de ettöl még nem vittük szervizbe, annyira nem hiányzik. Az unokatesom gépe 600 kávéciklus alatt isten tudja hány uj vizszüröt kért, többször kellett vizköteleniteni, állandoan tisztitani a szoftver szerint. A mienk ez idö, és 800 kávé alatt egyszer sem irt ilyet. Mindkettönknek a legkeményeb vizre van állitva, és ugyanabban az utcában lakunk, tehát valoszinüleg ugyaolyan a viz. De a mi gépünk két hete elkezdte maga alá nyomni, meg a zacctartályba a kávét, elvittem szervizbe, gariban megcsinálták, 20 kávét föztünk vele, és most megint elkezdte mindenhova nyomni a kávét, csak a csészébe nem. A szerviz tölem 75 km-re van, oda vissza 150 ugye, elvinni, aztán értemenni már 300, meg kétszer fél nap. Amikor elöször voltam a szervizben, négy ilyent láttam összepakolva, javitásra várt, vagymár megjavitották(szolnok) A rokonom a gépét egyébként már nem nagyon használja, mert tele van a fasza az állandó 4000ft-os vizszüröcserékkel, meg az állandó tisztitással, stb. Szóval nem ajánlom.
Ja, most látom csak, hogy megelőztél, hát, igen, kicsit heterogén volt a mezőny :-) Na, az a Faema sose' kellene! ...de csak azért, mert sok helyet foglalna a konyhában!!!
Persze, régebben végigolvastam az összeset, de egyik sem győzött meg. Annál a tesztnél még a pontszámokat sem írták oda, csak a csillagozás játszott... Mondjuk, nálam egy ideje a Cinque Stelle benne van a Top3-ban, de úgy gondolom, nem csak az én véleményem, hogy nem egy kategória a Piazza d'Oro Intensóval... ;-)
Az Omnia pedig alig marad el a valóban kellemes keverékek mögött.... Nem értem, hogy miért a cégek képviselői a kóstolók, nem pedig gasztromókusok, esetleg egyszerű kvb....ik (gyk coffeegeek-ek), mint a boroknál. Legalább Nezvál Máté kezében volt a gép... Az is eléggé furcsa, hogy meglehetősen eltérő jellegű kv-kat küldenek egymással szembe, bécsi és az olasz vonalat egymással annyira lehet összehasonlítani, mint egy nagy vörös cuvee-t egy szemelt rizlinggel...
Valamivel tán jobb, mint a KVgép-tesztjük - de azért itt sem bírták volna helyezés szerint sorrendbe szedni a kávékat... Bosszantó elírások: Marriott helyett Mariott, Gresham helyett Grasham :-(((