A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Bizony, én is fokozatosan vesztettem el az instant és automata löttyök ivására való képességet -- eleinte egyes kiválasztott fajták még mentek, végül már azok sem... (Elég kellemetlen néha; pl. az anyósomnál csak instant van, így hiába a kóla, teljesen zombi üzemmódban kell kornyadoznom a vasárnapi ebédek után.)
A neszkávéval nem az volt eddig sem a legnagyobb baj, h. nem elég erős, hanem hogy amíg a legális módszerek vmelyikével készült KV egész ízskálát mutat, addig az instantban a több tucatnyi íz-árnyalatból megmaradt egyetlenegy, és az az egy jön mindvégig, vastagon és dögunalmasan.
De még mennyire... Hétvégén kóstoltam multiban 3in1 Kvizét... hááát, nagy erő kellett, hogy lenyeljem, pedig ez az újfajta Nescaffe erős... Sőt... egyre kevesebb helyen merek nyugodt szívvel KVzni ~ : (
A szokásos forrásra: CG "consumer reviews". Az Iberitalt (a régebbi Luxot, de a mechanizmus ugyanaz) átlagosan 8,2 pontra értékelték, a Rocky adagoló nélküli változatának 8,4 jött össze, miközben az ár több, mint másfélszerese.
és az nem túl kedvező -- a jó mechanizmust annyira gagyi műanyag borítja, h. szegény fickó már a dobozból töredezetten vette elő!
Azt se hinném, h. olcsóbb lesz az Iberitalnál. Ha közvetlenül a Pavonitól, DHL szállítással rendelnéd meg (igencsak pazarló módja lenne a vásárlásnak!) akkor a Semiramis 150 ezres szettje 641 euro lenne, a Jolly daráló külön 246, ezen az alapon itt 50 ezer fölött kell lennie külön, amennyiért már Rockyt is lehet kapni. (Nem mint ha az jobb lenne az Iberitalnál...)
Mellesleg ezt az Iberital Challenget nagyon jó darálónak tartom, s ezzel nem vagyok egyedül. Végtelenül finoman lehet szabályozni az őrlemény finomságát. Itt nincs olyan probléma, hogy "az ötös fokozat túl durva, a hatos túl finom". Ugyanis a legkisebb változtatáshoz is legalább fél - háromnegyed fordulatot kell csavarni a szabályozó kéréken, (ami 2-3 csavarintás, hiszen egy csavarásra kb. 1/4 fordulatot jelent), erősebb változtatáshoz 4-5 teljes egész fordulat szükséges. (10-14 csavarintás). És az a potméter, amivel a ledarált KV mennyiségét szabályozodm az is remek kis dolog. Úgy emlékszem nyáron ugyanennyiért vásároltam egyébként, (bruttyó 36 rongy), de ebben már nem vagyok biztos.
Iberital Challenge-ből két típus van. Abban áll a különbség, hogy az egyiken van egy potméter, ezzel be lehet állítani azt, hogy mennyi kávét őröljön meg egy gombnyomásra. Ez egy remek szolgáltatás, nekem ilyen van, nagyon tudom ajánlani. (A másik típus un. adagolós, azaz előre ledarál egy halom kávét, amit egy tartályban tárol, és a bárpultnál mindíg annyit adagolasz belőle, amennyi egy adag kávéhoz kell. Otthonra ezt nem ajánlom, mert az adagolóban levő kávé elveszti frissességét.)
Hasonlóan a Semiramis Csóka uccai kisüzleténél (pörkölő oldala), ott is üres a daráló, s ha nem az öreglány van bent, hanem az úr, akkor ő szerintem simán megcsinálja neked.
Finom kávé lehet. A problémád az, hogy a legtöbb helyen a kávéőrlő tele van töltve azzal a fajtával, amelyiket felszolgálják. Ugyanez a helyzet az otthonokban is. A Ráday utcai Sir Morik-nál viszont kiválaszthatod, hogy melyik kávéjukból kéred a kávédat. Tehát ott van üres daráló. Náluk próbálkoznék. Elmondamám, hogy kávéfun vagyok, hátha megteszik ezt - akár ki is fizetném az elkészítés árát. de nem ajánlanám fel, hogy ott hagyom a többit - ezt nem is fogadhatják el (ÁNTSZ, stb.)
Sajnos dán nyelven van leírás hozzá, a dán tudásom pedig eléggé korlátos, de annyit megértettem belőle, hogy ezen a helyen 1908 óta termesztenek kávét és az ültetvény 1450m-en fekszik, ez egyben a legmagasabban fekvő ültetvény Afrikában. Ezt a kávét 2005 novembere és 2006 februárja között szüretelték. Hogy milyen pörkölés azt nem tudom, de ezeket az AA kenyai fajtákat többnyire olasz módra pörkölik. A leírás szerint ez a legmagasabb minőségű kenyai arabica.
:-))) A kenyai Blixen-kávéfarmról van egy spéci 250g-os csomag, aromatartós szelepes zacskóban. Ez a Ngong-hegységben van, a könyv/film biztosan ismerős sokaknak. Nagyon kíváncsi lennék rá hogy milyen. Csak egy csésze kávé erejéig, a többit otthagynám...
Biztosan hülyeséget kérdezek, de van Budapesten olyan hely, ahol az általam vitt kávéból készítenek espresso-t? Persze ahol értenek is hozzá. Van egy állítólag nagyon jó szemes kávém, de nincs hozzá semmilyen gépem amivel otthon megcsinálhatnám...
Mindent el kell adni valahogy. Legjobb egy forradalmi újítás. Én pl. S felületű tamperrel állnék elő: a bal oldala domború, a jobb oldala homorú. Hogy (mondjuk) minden ízt kiszedjen az őrleményből: azt is, amit csak a homorú, s azt is, amit csak a domború tud. Esetleg a közepén lenne egy forint nagyságú lapos rész is...
Nálunk ilyen rugós csoda kapható, de ezzel szemben ambivalens vagyok. Ad egy pofont a kávénak, aztán a csavarás ("twist") csak a szűrő peremének megerőszakolásával kivitelezhető, mert arra fekszik fel a fölső tárcsa. Ráadásul a lényeg műanyag. 6400 Ft az ára. maradok a rózsafa nyelő fém tamperemnél. De az a másik, amelyik kilikkkel jelzi a 30 fontos nyomást, az nagyon tetszik nekem.