A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A holland KV olyan -- még mindig jobb a németnél, közelebb áll a svájci "café crémá"-hoz. A Senseo honlapja gondosan kerüli is az "eszpresszó" szót! Tudtommal a gép megengedi, h. két podot használj egy adag vízhez, úgy (és persze a "dark roast" podból) már biztatóbb lehet...
A Tchibo Espresso Originale-t már sokszor emlegettük itt, az a Sega E. Casa mellett a másik olcsó dejó keverék. Azért a felső kategóriával nem lehet összekeverni -- nem is az, h. vmelyik íz-komponense kellemetlen lenne (mint pl. az Omniánál a rettentő savasság), de kiegyensúlyozatlan az összhatás. Valszeg jó szakember keverte, de csak néhány előre megadott olcsó KV-fajtából gazdálkodhatott... Biztos van erre jó kifejezés, de ha le próbálnám rajzolni, a nyelvem és a szájüreg melyik részén érzek tőle ízeket, az igazén jó KVknál egy ellipszis jönne ki (azaz minden ízlelőbimbónak nyújtanak vmit), a Tchibónál viszont egyféle nagy fejű 8-as.
Kézi KVdarálóból mindenféle minőség létezik, de a boltokban láthatók 90%-a csak lakberendezési célra alkalmas. Új példányoknál persze sokat elárul az ár, de egy antikvár darabnál bizony magadnak kell kipróbálnod, alkalmas-e komoly munkára. Illetve már kézbe véve elég sokat meg lehet tudni a kiviteléről -- mennyire maszívak az alkatrészek, mennyire illeszkednek pontosan, ilyesmik. Egyszerű konstrukciók, de csak akkor működnek jól, ha precízen vannak elkészítve!
Nekem végül már van 2 használhatóm (a 4-ből), de a Bisetti, ami most itt van velem az irodában, inkább alkalmas a dugattyús főzőhöz és egyéb durva őrleményt igénylő eljárásokhoz, mert csak 5 finomsági fokozat közül lehet választani és az eszpresszóhoz kevés. (Bár az utolsó előtti fokozat, jól lenyomtatva, nagyjából megfelő, de igazából kellene még vmi e között és az utolsó -- ami persze a török finomság -- között.) Ez újonnan 13 ezer, de elsőre egy selejt példányt kaptam, amit ugyan szó nélkül, viszont hosszú hetek alatt cseréltek ki egy jóra. Ezalatt vesztettem el a türelmem és vettem meg a Peugeot-t (22 000, de én akciósan kaptam), ami végre fokozatmentesen állítható; ez nagyszerűen darál, bár még mindig van hibája, nehézkesen tisztítható.
A Zassenhaus céggel, ami a kézi darálók között a csúcsminőséget produkálta, újabban bajok vannak, állítólag már 2 éve teljesen kiszámíthatatlanul szállítanak; gyakorlatilag nem kapható újonnan, még magában Németországban sem. És ha befejeződik végre az átszervezés, akkor sem lesz jobb, mert annak a célja állítólag pont a gyártás Kínába telepítése :(
A nagy kávéházi kultúra (amiben ráadásul itt legalább két nagy, talán végzetes törés is bekövetkezett) sajnos egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, h. azokban a csodálatos KVházakban *jó* kávét isznak. Példa rá Bécs és egész Ausztria :)
A kavehazak.hu-t elolvastam,öszintén szólva én abból indulok ki,hogy Budapest(és Mo.)milyen kávé-,kávéházi kulturával rendelkezett kicsit többet vártam az oldaltól.Jó,hogy van, meg hiánypotló,semmi bajom vele,de pl szerintem a fórum részénél ez a topic sokkal minöségibb.
Ezért kérdeztem itt)
Tudom hol van Tampere.Speciel a kávézáshoz kapcsolódó szakszavakat nem ismerem...
Konkrétan Finnországban van Tampere...;-) Komolyan: itt is sok jó tippet, okosságot találsz, meg sok más oldal is foglalkozik a témával, pl: www.kavehazak.hu
Egyszer láttam egy barista müsort,gondolom ez lehet a lényeg:a srác a ledarált kávét beletette a (talán ez a tampere?)....-be,lefözte,(azt nem tudom,hogy milyen viszonyban van a bar méret,vagy hogy a hö,vagy mit tudom én a kávé minöségével),lefözte,lefolyt,mondta hogy épp ez mi(akár egymás után több más-más féle kávét is letud fözni?)
Amit lényeges mozdulatként értékeltem,hogy mikor megtömte a "kávétartót"..akkor többször erösen odaütögette a pulthoz,gondolom tömöritett..
kb ennyi a tudásom,és lusta vagyok visszaolvasni)ugyhogy ha valaki kioktatna...:)
Hát...Péntek délelőtt, Carlos Kávéház (Szabadság tér), az alapanyag nem rossz (Caffé Perté), ittam már jó kávét belőle - de nem itt: az espresso jellegtelen, és LANGYOS volt :-((((
Még valami. Itt a forgalmazók közvetlenül ügyködtek. A legtöbb brand kávézóban is ők állítják be a gépet, darálót, mindent, a személyzet pedig csak nyomja a gombot. Úgy tűnik önfenntartó a folyamat. Esetleg ördögi kör?
Úgy tűnik, ez az átlagos szakmai színvonal itthon. Ezek után végképp kritikusan érdemes szemlélni az olyan, korábban általam linkelt tesztet, ahol a cégképviselők értékelnek... Még szerencse, hogy van néhány kávézó, ahol kellően kávé b...zi űzi az ipart.
Elsőként a Manuel Caffé standjánál kostoltam meg a kávét. A barista fiú épp egy kapucsinó tejhabjának tetejét mintázta művészien. Úgy láttam, ezen a standon ez a díszített kávé a menő. Én egy ristrettót kértem. A kávétamperrel épp, hogy megnyomta a kávét a szűrőtartóban. Nem mértem az időt, de a kávé elég hamar lejött. Gyenge cremája volt. Íze elfogadható volt. Meg tudta mondani, melyik kávéből készítette a kávémat.
A következő kávét a Lavazza standjánál kóstoltam meg. A kávét készítő hölgyek nem tudták megmondani, melyik kávéjukból főzik az eszpresszót. Még gyengébb crema, íze sem volt megkapó. Itt is ristrettót kértem. Mennyiségre az volt.
A harmadik kávét a Segafredó standjánál kóstoltam meg. Itt már csak eszpresszót kértem. Nekem az itt kapott kávé ízlett a legjobban. Itt is elég hamar elkészült. A tamprerrel óvatos simi volt. Itt sem volt túl sok crema.
Otthon a Krups kávéfőzőmmel véleményem szerint sokkal jobb kávét készítek, a crema réteg is tömörebb és vastagabb, pedig őrölt kávét vásárolok.
Többet vártam a profi cégektől.
A Lucaffé standjánál kis vitám támadt az ott levő hölggyel. Az egyik kávéfőzőgép mellett egy doboz tele volt kávépoddal. Kértem tőle egyet, hogy otthon kipróbálhassam, de nem adott. Kérésemet azzal utasította el, hogy nem tudom otthon lefőzni, mert ez csak az ő kávéfőzőjükkel lehet csak lefőzni, ami 19 báros.
Mást nem tudott szajkózni. Lehet, csak erre volt betanítva. Vélenyem szerint szarevő ez a cég. (Elnézést a kifejezésért. Négy kávét már nem mertem meginnni.)
Ezt a pörkölést nem tudom... valahol olvastam, hogy ha bénán van pörkölve akkor sok rákkeltő anyag lehet benne. Namost ha szakértelem nélkül nekiállok pörkölgetni akkor lehet rákot fog kelteni.
Ez csupán egy olvasmányélmény hatására jött belölem,amikor is a 1800-as évek második feléböl fennmaradt adatok szerint Pesten azon kávéházak örvendtek nagy hirnek ahol a kivételezett vendégek(illetve korábban a kimérés tulajdonosai)helyben ,frissen pörkölték a kávét és darálták a vendégeknek.
nagyjából annyit, hogy bár elvileg lehet kapni kisebb méretü pörkölőket, de 1részt 2x ugyanolyant nem fogsz tudni csinálni vele, másrészt tökéletest sem.
azt mondjuk nem tudom, hogy kapható-e nyers KVbab itthon, s milyen árban a pörkölthöz képest. Értsd: érdemes-e ilyenen gondolkodni, foglalkozni vele.
Van itthon egy kávédarálo kézieszköz,évek ota szemezek vele mert diszként figyel a polcon,ilyen kis kicsi,fa..szerintetek ha azzal nekiállok darálni(tekerni)akkor nyerek amolyan igazi frissen darált kávét?:)
Ha "Zassenhaus" felirat van rajta akkor biztosan, ha valami kínai vacak akkor inkább ne próbálkozz.
Épp most jöttünk törökbálinti bevásárlómultiból, ahol volt "szerencsém" megkóstolni Senseo-val főzött legerősebb KVt. Harmadát legyürtem, aztán kiöntöttem a többit. Valami elcseszett hosszuKVszerüséget ad, de nagyon nem az én világom. Közben a kiscsaj nagyon meggyőzően közölte egy érdeklődő párral, hogy: "Ebben is annyi koffein van, mint egy espressoban, csak több folyadékban, igy ez egészségesebb!" Na itt kezdtem meghalni, részben a senseo adta "élményektől", részben ettől a mondattól.
Volt még a multiban Tchibo-nak valami új espresso KVja kipróbálhatóban, de ezek után nem mertem abból is venni...
Magyar oldalukon még nincs róla infó, google pl ezt dobta: http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/TdTchDisplayProductInformation-Start?ProductSKU=0002021
Minek? Van saját méhészetünk, s saját méztermelésünk. Bár nem bioméhészet, a bevizsgálásokról mindig Bio elsőosztályu méz minősítéssel térnek vissza a mézmintáink. Ennyi nekem elég.