Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5364
Én bizony találkoztam már túl finom előredarálttal (írtam is akkor), Hausbrandt márkájúval (a Grissiniben árulták). De amúgy sem ízlett, pedig ez nagy presztízsű márka -- és a neve ellenére olasz is.
Előzmény: _MrB_ (5362)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5363
VERA-t én is próbáltam, nekem nem ízlett vele, desztillált vízzel pedig természetesen nem főzök kávét :)
Előzmény: Törölt nick (5357)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5362
gyárilag csomagolt daráltba tudsz olyant, ami "túl finom" darálás lenne? Mondjuk megfelelő erőszakkal tömtem már meg ugy Omniával, hogy sok időbe telt neki, mire átáztatta... egész pontosan áztatás, elkezdte nyomni, pumpa mélyült, halkult, majd egyenletes nyomással nemment. vártam vele, aztán 1x csak átfolyt.... ~ : (

De átlag KVval még nem volt olyan gondom, hogy annyira finom, hogy nem fő át.
Előzmény: matti70 (5356)
matti70 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5361

A tamper-erő vs. finomság témában teljesen egyetértek veled az eddig tapasztaltak alapján.

Annyival egészíteném ki, amire az őrölt Illy pont jó példa, hogy a finomság is kávéfüggő dolog. Az Illy szerintem kicsit durvább több másik presszós őrlésűnél, mégis jó. Ahogy én látom, a kávé "testessége", talán olajossága befolyásolja még az átfolyást.

Előzmény: Törölt nick (5359)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5360
Na ja, a DeLonghi filozófiája szemlátomást az, h. semmit nem csinál automatikusan, és ez SZVSZ jó -- több változó van, amibe a felhasználó belenyúlhat. Ez persze hosszabb tanulással jár, nekem is épp csak hogy ihatók voltak az első próbálkozásaim :) Viszont ahogy belejöttem, még ettől a kis részlettől itt, meg attól ott egyre jobb lett ahhoz képest, amit már a készülékből kihozható maximumnak hittem.

(És ha egyszer upgrade-re adom a fejemet, ezek után már késznek érzem magam lelkileg, hogy megküzdjek az Europiccola hírhedt szeszélyességével. Ott van csak igazán szükség, ha a beszámolóknak hinni lehet, jól kidolgozott munkamódszerre és sűrűn elmormolt ráolvasásokra! :)

Előzmény: matti70 (5356)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5359
Nem dicsekvésképp mondom, de nagyon jó gépem van. Mégis: amíg előre megőrölt kávéval használtam, alig-alig tudtam vele elfogadható minőséget produkálni. Általában nem eléggé finomra vannak őrölve a bolti kávék. (Talán az Illy kivételével.)
Azonnal megugrott, és stabil maradt a mionőség, amikor vásároltam egy igényes darálót. Csak szemes kávét használok, frissen őrölve a beállítható legmegfelelőbb finomságúra. A tamperelés se minden: 40 kg erővel, több lépésben belegyúrva a valójában nem eléggé finomk őrleményt nem ugyanazt az eredményt adja, mint 13 kg erővel tamperelve a kellő finomságút. Még ha a 25 mp kifolyást sikerül is elérned. Épp az a megfelelő KV készítés titka, hogy:
13-16 kg erejű tamperelés + megfelelő őrlemény = 25-30 mp kifolyás.
És nem: 30-40 kg erejú tamperelés + durva őrlemény = 25-30 mp kifolyás.
Nem ugyanaz a két egyenlet eredménye! Még ha matematikailag úgy is tűnik.
Előzmény: bverzio (5336)
matti70 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5358

Mesélj... :)))

Hol, mennyiért, miért, meg ilyenek...

És a második rész??? :)

Előzmény: yeahhh (5335)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5357
A komolyabb gépekben eleve vízlágyító van. Ugyanakkor a desztillált víz természetesen nem alkalmas, hiszen mikor KV-t iszunk, tulajdonképpen vizet iszunk. S legyen a víz maga finom.
Nekem a VERA forrásvíz vált be. A vízkövesedést előidéző ásványokból igen kevés van benne, viszont vannak benne más ásványok, melyek az ízét kellemessé teszik, ugyanakkor nem keményítik. Ezenkívül persze a kávéfőző gépemben is van vízlágyító.
Előzmény: Vén Resu (5349)
matti70 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5356

"hát mit mondjak a sírás kerülgetett"

Na ilyen érzésem szerencsére (kopp-kopp) még nem volt a Krups-szal :)

Az első kávétól kezdve egyenletesen jó a minőség, ami persze a beletett őrleménytől és egy kis tapasztalattól javult az idők során.

 

Mr. B. és Zsolti is leírta a pozitív véleményét a Krupsról, becsületből egy kicsit én is melléjük állok most, még ha nem is szeretem a "mindenki a maga lovát dicséri" fílinget. Persze elvakult dicséretről szó sincs, annak idején én is megírtam a készülékről a tapasztalt negatívumot is. De tény, hogy lassan egy éve nap mint nap, ahogy a másik két (van még más is?) Krups XP4020 tujal írta, megelégedéssel használom én is, és nagggyon finom kávékat készít nekünk. Én 10 perc bemelegítést alkalmazok, ez már elég idő neki, főzés előtt egy "empty shot"-tal, ami a csészét is átmelegíti. Amúgy a tetején lévő csészemelegítő átmelegszik ennyi idő alatt, így hosszabb üzemnél az is elég a csészéknek. Most pl. Vergnano őrölt kávéval gyönyörűen hozza a 20-25 másodpercet a 40 ml-re, és az előáztatást automatikusan csinálja. Pangó régi víz, légtelenítés, stb. nincs ennél a gépnél a thermoblock miatt, és én amúgy a 10 perc + empty shot + normális tamperoláson kívül nem szoktam mást csinálni (szárazra törlés, csavarás, fújás, ráolvasás :) )

Egy dolog van: a nyomásfokozós szűrő miatt a túl finomra őrölt kávéval nem birkózik meg, vagy csak egy adaggal egyszerre. De próbálok majd szerezni hozzá normál szűrőkosarat. Mi poddal is sokat használjuk, kicsit kevésbé krémes kávé lesz, de sok kávézót még ez is lealáz :)

Ja igen, a gép 8,2 kg, szemben a 3 kilóval...

 

Brita:

a mi KVfőzőnk is levízkövesedett 2 hónap alatt a csapvíztől. Akkor vízkőtelenítettük, azóta Britával használjuk 9 hónapja, és még nem kellett vízkőteleníteni. Amúgy a bármelyik abcben kapható, sárga hengeres műanyagdobozú Haas citromsav teljesen jó hozzá, a gyáriak is legnagyobbrészt citromsavból állnak.

Előzmény: H_G (5346)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5355
Tényleg, yeahhh, miért pont ezt választottad?

Előzmény: Törölt nick (5354)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5354
Bravo, bravo, remek szerkezet!
Előzmény: yeahhh (5335)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5353
"Ez nem mond ellent annak amit írtam"

Szerintem sem. Nem tudom, mennyire lágy a Brita-víz így mg/literben, de azért nem desztillált. Teánál drámai az íz-különbség, KVnál kisebb, de az drámai volt, h. mennyivel gyorsabban vízkövesedett szűretlen csapvízzel használva.
Előzmény: Vén Resu (5351)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5352
Erős a kísértés egy Brita beszerzésére...
egy ideje erősen klórszagu a csapból kifolyó víz ~ : ((((
Előzmény: H_G (5350)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5351
Ez nem mond ellent annak amit írtam (tapasztaltam), de az biztos hogy sem a túl kemény, sem a túl lágy víz nem jó a kávéhoz (szerintem). A tea az más ügy, ott valóban a lágy víz hozza ki legjobban az ízét.
Előzmény: H_G (5350)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5350
Az én vizem Brita-szűrt, szerintem javült a KV íze, amikor áttértem rá -- az igaz, h. kevésbé, mint a teáé.
Előzmény: Vén Resu (5349)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5349

Használj lehetőleg lágy vizet

 

Azóta hogy a víz téma előkerült, elég sok vizet kipróbáltam és én személy szerint úgy találtam, hogy a lágy víz nem jó a kávéhoz (ellentétben a teával), valahogy olyan érzésem van, mintha azokat az ízeket is kimosná belőle amit nem kéne. Nekem a legjobb eredményt egy kissé kemény (500-600mg/l ásványi anyag tartalmú) víz adta, de azok sem egyformák. Jelenleg kávéfőzéshez egy "ave" nevezetű vizet használok, de még nem hagytam abba a kísérletezést.

Előzmény: H_G (5346)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5348
Ezekre már lehet, h. rosszul emlékszem, régen ittam utoljára.
Előzmény: _MrB_ (5347)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5347
nemtudom, de emlékeim szerint a kék excelsior finomabbra volt őrölve, mint a rosso. Most rosso-t iszogatom, de a Sega E.C. után kimondottan durva örlemény. ~ : (
Előzmény: H_G (5346)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5346
bverzio: "Nem nagyon találtam olyan főzési tippet a fórumokon -a használati ut.-on túl -amivel javítani lehetne a minőséget, ha valaki tud ilyet ossza meg velem."

Elvileg találhattál volna, sok szó esett róla, amikor handras vette a magáét, csak hát a fórum keresője nehezen birkózik meg ekkora kihívással :/

Először is hagyd rendesen bemelegedni a készüléket használat előtt, tényleg kell legalább fél óra (de inkább 40 perc), amit -- akármit mond a kézikönyv -- nem helyettesít egy adag víz átengedése az üres szűrőtartón! De azért arra is szükség lesz, mielőtt tényleg KVt is tennél bele, különben a fej és a szűrőtartó hideg fémje elszívja a meleget a csapolás idején, márpedig a jó KV-ban a megfelelő hőmérséklet abszolút meghatározó! A csésze melegítésére is hasznos ez az "empty shot"; magát a szűrőt akár ki is hagyhatod belőle (én úgy szoktam és a karon kívül tömöm meg, az a vékony acél nem szív el túl sok hőt), de ha az is benne volt, gondosan töröld szárazra, mielőtt az őrleményt beletennéd.

Használj lehetőleg lágy vizet -- szűrt vagy ásványi anyagokban szegény palackos -- és föltétlenül eszpresszó finomságúra őrölt kávét! A boltokban vákuumcsomagolva találhatók még mindig durvábbak vmivel a kelleténél, ezért miután megtöltötted a szűrőt, megkocogtattad az egyenletes eloszlásért és a tetejét ujjal elsimítottad, jól nehezedj rá a tamperrel! (A gyári műanyagvacakot, amíg nem szerzel jobbat, csavarozd ki a helyéről! Ahhoz nagyon finom őrlemény kellene, h. elég legyen csak úgy odaérinteni egy beépített tamperhez, ahogy sok KVházban csinálják.) Végül egy csavaró mozdulattal -- ebbe már nem kell nagy erő -- simítsd el a KV felszínét teljesen simára, fényes- és egyenletesre! Fújd le a tetejéről a szabad szemeket, és simítsd meg a szűrő peremét, az teljesen tiszta kell h. legyen a jó záráshoz. A szupermarket-kínálatból a Segafredo Espresso Casa, a Tchibó Espresso Originale, az Excelsior Rosso mind elég finomak hétköznap reggelre, uakkor elég olcsók is ahhoz, h. kísérletezz velük.

Miután a gép bemelegedett, kiengedted a pangó régi vizet a gőzölőcsövön, megcsináltad az "empty shot"-ot és vártál egy kicsit, h. visszanyerje a hőmérsékletet, beilleszted a kart a helyére, és megnyomod a KV-gombot kb. 4 mp-re; amikor megjelenik a csészében 1-2 KVcsöpp, elzárod, vársz megint 4-5 mp-et (ez az előáztatás, sok gép automatikusan csinálja), utána mehet végig! Ideális körülmények között 24 mp kellene ahhoz, h. nagyon vékony "egérfarok" sugárban kifolyjon 3/6 cl eszpresszó, de jó daráló nélkül nem lehet olyan pontosan belőni.

A gőzgombbal tényleg lehet trükközni, szándékosan túlmelegíteni a vizet és számolni az időt, amíg visszahül pont az ideálisra (ez a "temp surfing"), de az már a haladó része a dolognak, gépenként és KV-fajtákként ki kell kísérletezni. Az én DeLonghim 40 perccel a bekapcsolás után (időzítős konnektorral csinálom) enélkül is elég jó KVt csinál, legfeljebb 1-2 fokkal hidegebbet az ideálisnál, amennyit még az ízén nem lehet érezni, csak a crema túl világos árnyalatából vehető észre.


Előzmény: bverzio (5336)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5345
Krups ilyen téren önző dög. Átszitázza saját árusításra pár ismert márka termékét (szűrőpatron, tisztitószerek) , s azt ajánlja, meg fenyeget, ha nem azzal, akkor károkozás esetén semmi felelősség. Alternativa meg semmi.
Mondjuk a honlapon tisztításhoz alkoholos ecetet ajánlanak... fura... gondolom ez a szűrő pucolásához lehet jó. A kazánba nem mernék alkoholt tenni ~: DDD
Előzmény: H_G (5344)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5344
Szerintem a legpraktikusabb vízkőoldó (a DeLonghim haszn. utasítása is azt ajánja) a gyógyszertári citromsav, azaz acidum citricum.
Előzmény: _MrB_ (5337)
H_G Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5343
Ejha, ez igen! (Még szép, h. nem nyomásfokozós, a Gaggia ugyan manapság már a Saecóhoz tartozik, de ezen a márkanéven nem gagyiznak.)
Előzmény: yeahhh (5335)
Káposzta Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5342

Szerintem ez a legjobb a Gaggiakban. Megfogod a nyelet, es erzed, hogy ez anyagbol van, bekebeli jo bakelit es bronz, nem holmi urkutatasbol atvett huncutsag. Lehet vastamperrel, 150 kilos testsullyal is tomoriteni, nem fog neki fajni.

Előzmény: yeahhh (5340)
bverzio Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5341

Köszi!

A több lépéses taposást ki fogom próbálni.

Közben rájöttem hogy valószínűleg nincs túl nagy játékutca ezeknél  a 3 gombos félautomatáknál hacsak a gőzfejlesztő gombbal nem lehet valamit operálni.

 

 

Előzmény: _MrB_ (5337)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5340
Masszív darab, csak maga a (nem nyomásfokozós!) bronz szűrőtartó vagy fél kilós. Este jött a házhoz, ismerkedek vele, mindenesetre az első kísérlet sikerült! Folyt.köv., mer' eltököltem az időt vele, most futás...
Előzmény: Vén Resu (5338)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5339
A Saecóhoz a szervizben vettem vizkőoldót+általános tisztító tablettát - már nem emléxem, mennyibe került. A Corában, meg az MM/Fukar üzletekben is vannak ilyen spéci készítmények.
Előzmény: _MrB_ (5337)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5338

Na és milyen?

Előzmény: yeahhh (5335)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5337
Milyen KVval próbáltad? S mennyire tömted meg a tamperrel?

Az őrlés finomsága és a tamperral annak függvényében megtaposás jót szokott tenni.

Ha klasszikus, mondjuk Omnia finomságura van őrölve a KV-d (mokka), akkor azt bizobny több lépésben (mondjuk 3 lépésben) kell beletenni a szűrőbe, s minden lépésnél erősen megtömni a tamperral.
Ha espresso finomságu az örlés, még ott is érdemes 2 lépsében tömni, de ott már érdemes óvatosabban taposni, különben nem megy át rajta a víz ~ : ))


És kérdés:
Esedékessé vált/válik a vízkőtelenítési hadművelet a Krupsomon. Mivel tegyem? A tőlük beszerezhető szer finoman szólva is drága. Hétvégén néztem Cora-ban (azaz asszonykám) valami vízbenoldódós 4adagos vízkőtelenítőt 1100 körülért. KVfőzőkhöz ajánlottan... az jó lehet? Tippeket várok, s konkrét márkákat, ötleteket. ~ : )))
Előzmény: bverzio (5336)
bverzio Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5336

Sikerült megvásárolni a Delonghi Ec300-ast. Követve a haszn.utasítást megfelelő előkészületek, és bemelegítés után elkészült az első kávé, hát mit mondjak a sírás kerülgetett. A szűrőtartóról itt is simán le lehet szedni a túlnyomásos műanyagot így e nélkül folytattam. 4-5 próbálkozás után ha nem is hugyozom össze magam tőle sikerült iható folyadékot produkálnia.

 Nem nagyon találtam olyan főzési tippet a fórumokon -a használati ut.-on túl -amivel  javítani lehetne a minőséget, ha valaki tud ilyet ossza meg velem.

+ Nem gáz-e ha a túlnyomásos problémát úgy oldom meg, hogy az egészet- a szűrő alatti  összefolyó van egybeépítve a szeleppel - egyszerűen kiveszem?

yeahhh Creative Commons License 2006.10.18 0 0 5335
Konyhafelújítás, I. rész :-)):

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!