A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha megadja nekünk a kukája pontos címét, attól kezdve bármikor dobhatja a Babyt (előzetes időpont-egyeztetéssel persze :)
Pontos címről jut eszembe, tegnap este leolvastam a Botteca házszámát: Bécsi út 60. Most nem volt a kirakatukban Doge, de volt egy másik számomra ismeretlen olasz KV, szintén fémhengeres kivitel, "Casa del caffé".
Ahogy emléxem, bizony, párszor elmulasztottam ezt a műveletet, s ebből lettek a gondok...Félreértés ne essék: nem a Saecót hibáztatom/hibáztattam a galibákért - bár tény, hogy a profi, kétkazános masinákkal az igazi a gőzölés (rapid steam)
Ja, igen, Marcafét már vettem volna régebben (valahol a Vár oldalában, tán a Varkóéknál), de akkor éppen nem volt nekik őrölt. A Mokambónak utánanézek, a Doge is érdekel...meg a Lucaffé!
...a lustaság! Tényleg szeretem a Macchiatót, ezért kezdetben a Saecóval tejhabosítottam is vadul, de macerás volt tisztogatni a fúvókát a belekövesedett tejmaradéktól, stbstb., ezért leszoktam róla. Az új vitézzel azért lehet, hogy újból megpróbálkozom a dologgal, bár gondolkoztam egy külön tejhabosító beszerzésén is (miként digiteye tette).
A POD-dal is elvan a Gaggia: olyan volt itthon (Molinari Oro), amitől a Saeco meghőkölt - hát a Baby D nem. Még szép, különben ment volna a kukába... :-DD
"Mokambo, Marcafé még nem volt - vannak tapasztalataid? Ja, és hol lehet kapni őket?"
Nem, ezek azok, amiknek csak honlapjuk van az ügynök tel.-számával -- az olaszkave.lap.hu-ról elérhetők -- de még sosem próbáltam fölhívni, pedig akár jók is lehetnek.
Mokambóból, ha igaz, minden létezik, darált is; Marcaféból csak pod és szemes. Ez utóbbinak viszont van bemutató kávéháza, a tantien.hu -- ami előtt egyébként gyakran elmegyek, de sosem volt kedvem bemenni, furcsa hely vmi harcművész-iskolával kombinálva.
Ha esetleg ott jársz, akkor már kimehetsz a Bécsi útra is, ahol a Botteca borüzletben árulják a Café del Doge nevű bíztató márkát, abból láttam ott őröltes hengert. Kóstolni azt se kóstoltam (csak munkaidőben vannak nyitva) és persze a frissessége kétséges, vagy nem is kétséges...
Ez volt az, de mivel itt nagyon kicsi a fénykép, beteszek róla egy nagyobb képet, csak azon bordázott kupakkal látható. CBA-ban vettük, az előzőleg próbáltat pedig a teszkóban találtuk, az is valamelyik ismert tejszínhab/tejszín gyártó cég terméke volt. Egy harmadikat is láttam már Metróban, azt még nem ismerem.
Sajnos hozzánk nem érkezett, vagy legelső nap délután 6ra, mire odaértem elkapkodták. ~: ( Helye ottvolt, a készülékek sehol. Asszonykám tegnap is nézte... akkor sem volt. Ma még benézek hazafelé, mert hétvégén (asszem vasárnap) és csütörtökön van szállítás náluk, hátha a mai fuvarral jön az áru.
Hogy milyen lehet ennyiért? Sanszosan dísztárgy, de pont az ár az, ami miatt ha amugy kinézetre nem kukás azt mondja az ember, hogy ennyit megér egy kipróbálásra. Ha meg mégsem jön be, max feltesszük a polca a nyaralóban dísznek.
Valamivel olcsóbb az Univerzál vízlágyító kancsó, aminek a betétje a leírás szerint 120 liter vízra van méretezve. Véleményem szerint, nem annyira hatékony, ami a teakészítésnél meg is látszik.
Bár szinte mindig natúr isszuk az eszpresszót, kíváncsiságból vettünk egy flakon tejhabot. Nem volt rossz, de azért az E betűknek volt egy icipici utóíze benne...
Most viszont egy másik fajtát vett a feleségem, ez Friesland gyártmány, és teljesen mellékízmentes. Így ez bejött, és néha jó belőle nyomni egy kicsit a kávé tetejére, a la Espresso Macchiato...
Saecóból kétfélét is vettem régebben, jó átlagos volt mindkettő. Musettit ittam kint a Pólusban, az egyik (de melyik?) ízlett, csak ...va macerás oda kimenni, ezért hanyagoltam őket. Mokambo, Marcafé még nem volt - vannak tapasztalataid? Ja, és hol lehet kapni őket?
Na, ez a csőlátás: ezek szerint csak azőröl kávék jutnak el a tudatomig, mer' a Kimbót még sosem vettem észre :-) Valami új és jó (no, meg őrölt) kávéra vadászok...
"Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott."
Még ha nem változott volna, de több elektronikát adtak hozzá, ami pedig nem az erősségük az olaszoknak...
Hát látni mindig látom a Kimbót, ha Saturnban járok, de csak kilósak vannak, tehát megkóstolni csak a szokott feltételekkel tudnám, azaz ha akadna a csomagra még két jelentkező. Nagy múltú márkának látszik, csak menetközben nevet váltott -- talán mások, akik szintén brazil KVt árulnak, sérelmezték a "Café do Brasil" márkanevet?
Ott a Saturnban egész közel jár a Baby a 100-hoz, szóval ügyesen vásároltál!
...nnnaszóval: voltak és vannak is ötleteim, hogy milyen KVfőzőt kellene venni, de, ugye, az anyagiak :-(( A Gaggiákkal mindig is szimpatizáltam - mondjuk, nem mindegyik tetszik, de ez éppen igen :-)) Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott. A Baby D-ben az volt a szimpatikus, hogy programozható, mennyit főzzön le (1, illetve 2 személyre) - ennyi automatizálás még jól is esik :-)
Méretes, nehéz egyed, merugye "group and filter holder: chromed brass", és ebben semmi füllentés nincs! Olyan hőstabilitása van, hogy na! Adtak hozzá 1 és 2 személyes szűrőt (az 1 személyes a gyári szöveg szerint POD-hoz is jó...), mérőkanalat, meg egy fekete, műanyag (le lesz cserélve :-)) ) tampert. Reggel lefőztem 3 adag kávét - a Pellini Oro sajna, nem elég finom őrlésű neki, de a Molinari Espressóval olyan 25 másodperc alatt végzett. Szép, vékony, folyamatos kávé-ér, meseszép cremával (ami nem olyan habos/vastag, mint a Saecóval volt :-) ). Na ja, elkelne már egy jó daráló es...!
A kísérletek folytatódnak, kipróbálom POD-dal is, hátha jobban boldogul, mint az elődje.
matti70: anyagiakról ne essék szó :-), de viszonylag messze volt a 100-tól :-)) Nekem eddig a gyári őrlésű kávék közül a Molinarik voltak megfelelők, meg a zöld dobozos/piros tetős Vergnano, és a Manuel Sublime - a többit sajnos, hipp-hopp átslagolta a Saeco. A Gaggiával még csak a fenti tapasztalatokkal rendelkezem.
Szerintem nem kellett volna kivenni a "túlnyomásos műanyagot".Első próbálkozásra sokat segített volna, még akkor is, ha műcremát csinál.Én is használom a mai napig, bár szeretném kipróbálni análkül is. Az elején szerintem mindenképpen nagy segítség az olyan kezdőknek mint mi. Mindenképpen ad valamennyi önbizalmat mégha kis "segítséggel"is készül a habos kávéd. Habár ittam jó kávézókba gyatrább minőségű kávét is, és ott biztos nem használtak "túlnyomásos műanyagot".