A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Legjobb döntés! Egészen más, amikor magad állítod be a valóban ideális őrlési finomságot, mint amikor készre darált kávékhoz próbálod igazítani a tömörítést. A tömörítés nem arra szolgál, hogy a nem megfelelő őrleményt ellensúlyozza. Akkor működik jól, ha az őrlemény is ideális. Lehet ugyan próbálkozni (durva őrlemény+több lépcsős tömörítés izomból, avagy túl finom őrlemény+enyhe simogatás), de a teljesen biztos és szép, ízletes eredményt a megfelelő őrlemény+14-18 kg tömörítés adja. Vedd meg. Megerősítésként elmondom, hogy számtalan, kifejezetten kávéfőzőgépekről szóló írás végső rezüméje ez: először legyen egy remek darálód, azután jön csak a kávéfőzőgép. (Nálam fordítva volt, de a jó daráló nélkül csak kínlódtam). Ha Iberital, akkor a potméteres változatot (adagoló nélküli) ajánlom. Ha belövöd egyszer a mennyiséget, játék vele a munka. Mert egy újabb fontos változó: a kávé megfelelő mennyisége is fix lesz.
Derengett, hogy nemrég írogattad a d.e. (daráló előtti), illetve a d.u. időszámításod keserű, majd édes tapasztalatait - hát mosmá' nagyon úgy érzem, hogy igazat szóltál...! Felszívom magam, oszt elmegyek Iberitalni! :-)) (még karácsony előtt...)
Kimbo nem jó - legalábbis nekem, mert nem elég finom őrlésű :-(((
A másik még elmegy, de ettől függetlenül már tele a hebrákom - csak magamra vagyok mérges, hogy sorra veszem az őrölt kávékat, és nagyjából 90 százalékuk nem megfelelő őrlési finomságú...nincs mese: darálót köll venni, vagy kizárólag minőségi POD-dal etetni...
amugy nem hiszem, hogy a kenwood betétet ki fogják neked bontani. Ha jólrémlik, ezek a betétek 1esével csomagolva vannak, külső levegőtől elzártan. ~ : (
Köszönöm, nem számít, elfér a többi mellett...:-))
kávéklub: igazából annyit mondtam, hogy "a többi kérdést emilben" - mert van néhány kételyem és kérdésem a témával kapcsolatban (hasonló, mint a topiktársaknak), de nem akarom e helyen folytatni a vitát, mert több jelből is úgy vélem, hogy elmérgesedne... ezt nem akarom...
Bocs, ez a cukor kérdés úgy hülyeség, ahogy van. Én viccnek szántam, de ha már reagáltál rá, hát legyen: írd azt nyugodtan, hogy x fogyasztás felett ingyen cukor. Nem vagyunk gyerekek, biztos vagyok benne, hogy jópáran jól ismerjük az üzleti élet egyszerű szabályait. Tehát ha neked megéri, adsz ingyen cukrot, de ne hablatyolj a tárgyaláson szanaszét szóródó cukorról.
A termékedet/szolgáltatásodat egyáltalán nem minősítettem, sőt! Lavazza kávézóban nagyon jót ittam már, és ha visszaolvasnál (amit nem teszel, hiszen neked csak a reklám a lényeg, nem a fórumélet), 250 g-os inBlu-ról is nyilatkoztam már elismerően. Csak megemlítettem, hogy kár a nagy mellényért, a kapszulás Lavazza is _egy a sok közül_.
De nem szándékozom veled többet vitatkozni, mert -szigorúan az én véleményem szerint- veled nem érdemes.
Ps.: a koffeinmenetes kávé élettani hatásainak légyszíves nézz utána az orvosi szakirodalomban, meg fogsz lepődni.
Bár a "Kávéklub" honlap szerint: "Lavazza zacskós cukor: kedvezményezetteknek ingyen"...
Kedves kávéklub, akkor hogy is van ez?
Szeretnék yeahhh topiktársunk védelmére kelni, kedves kávéklub, még ha valószínűleg nem is szorul rá... Ő régi fórumozó itt, és szerintem egyáltalán nem volt oly sértő a reagálása a kezdő beírásodra, hogy te így válaszolj rá. Bárhogy is nézzük, neked kellene egyelőre kicsit meghúznod itt magad. Ugyan a szabályzat ellenére ("Nem használhatja Fórumunkat reklámtevékenység folytatására, kivéve, ha erre írásos engedéllyel endelkezik az Index.hu Rt-től.") toleráljuk a szolíd reklámot, de ennek akkor -szerintem- minimális alázattal kellene párosulnia. Vagy nem jól gondolom?
Amit kínálsz, valószínűleg jó termék, én még nem próbáltam, de ha alkalom lesz, szívesen megkóstolom. De a tiétekhez hasonló vállalkozás azért van ám még jópár másik... Említhetem például a (bocs, reklám lesz :) ) Varko Caffé Kft. ESE pod megoldását is, melyet megelégedéssel használunk az irodában. Nem utolsó szempontként jóval kedvezőbb áron, utólagos fizetéssel.
A "legegyeszerűbb" és "legfinomabb" jelzőkkel pedig én csínján bánnék, többszázmilliós büntiket is osztogat manapság a GVH az ilyen bizonyítatlan állításokért :)))
Idő szerint 0707ben járna le. De valahogy durvábbnak tűnik. Mind1, elfogy aztán jön a Tchibo, megnézem mit tud. Aztán ha beválik, akkor lehet marad egy ideig az, vagy a Sega espresso casa-ja, mivel elég kellemes italokat készítettem abból is, számomra bőven jó áron. s néha vállalkozó szellemként be-bepróbálok 1-1 még számomra nem ismert fajtát melléjük. Csak félő, hogy ez azzal fog járni, hogy egyre magasabbra kerül a minimumKV mind árban, mind színvonalban. Utóbbit nem is bánnám, de még sajnos árérzékeny vagyok kicsit.
"Csak mi adunk - a termékeket kivéve - mindent ingyen, házhoz visszük már a havi minimum 100 terméket is, adunk ingyen olasz cukrot, és sorolhatnám, de már elolvastad."
Az ebédszállítóm havi étlap-újságjában már régóta reklámoznak hasonló szolgáltatást. Saeco gépet adnak, ha tőlük rendelsz hozzá Segafredo ESE-podokat.
Az Excelsior mindhárom változatánál nagyon sokat számít, mennyire friss szállítmányt fogsz ki, nem őrzik jól a frissességet a vákuumban sem, a hengeres kék pedig még annál is kevésbé. A ráírt min.-megőrzési dátum szokás szerint egyáltalán nem tájékoztat, teljesen irreális hosszúságot tűntetnek föl... A vörös SZVSZ túlnyomó részt uaz, mint a kék, csak fölhígítva olcsóbb fajtákkal, némi Robustával és Santos v. hasonló alap Arabicával. Új korában egyáltalán nem rossz.
Jó, a többi kérdést majd emilben. Egy észrevétel: a fórumos adatlapodon a webcímedre kattintva a központi Fórum-oldal nyílik meg...:-(( ... valami nem OK...
A hazai importőr - hosszú szünet után már vagy egy éve egy budaörsi cég - szerint Tesco, Auchan, Media Markt lehet a Brita betét fellelési helye. MM-ben szoktam venni, tényleg mindig van.
...áááh, neeem, csak precíz ...:-))) Mondom ezt azért is, mert hasonlóképpen kalibrálom a rendszert: 1gramm pontosságú Soehnle digitális mérlegen lemérem a 7 gramm kávét (pont egy adagolókanálnyi, no, persze, szigorúan a karimáig, nem púpozva!!!), meg így mértem ki a lecsorgó kávé mennyiségét is (nem véletlenül írtam, hogy 32 ml, TÉNYLEG annyi!).
A lefőzési idő? Most éppen POD-dal nyomom, egy friss, reggeli eredmény: éppen 25 másodperc, pumpaindulástól mérve...:-)))
A szarkazmussal egyetértek, de ha a az oldaladhoz kapcsolódó két hozzászólásomat marakodásnak minősíted, olvasd el még egyszer, figyelmesebben...
Tény, hogy először - több próbálkozásom ellenére - nem működött az oldal, s tény, hogy jóval később igen - ezt jeleztem is. Hogy technikailag - kapszula/kapszula - és árban (90 Ft/kapszula - 90 Ft/kapszula) megegyezik a Nespresso az Általad javasolttal, az is tény. (Ezeket az árakat ismerem, a nagyfogyasztókra vonatkozókat nem.) Ennél több nem volt az írásomban, a 90 Ft/espresso árnívó megítélése mindenkinek a maga dolga - nem ijedek meg tőle, mert jómagam sem Tuskógazdaságos kávéból főzöm az éltető nedűt...:-) A Nespressóval alapvetően semmi bajom nem volt és nincs is - ha utánaolvasol a fórumban, ez kítűnik korábbi hozzászólásaimból -, ezért remélem, nem változik meg a hozzáállásom az Általatok forgalmazott termék kipróbálása után sem.
Én a kar elfordításától (gomb lenyomása) számolom. ~ 3-5 mpnél kezd el folyni a nedű, mivel először átáztatja a KVt. S általában duplá-t főzök, igy a 2személyes szűrővel számolva 30 mp környéke, mire lefolyik a 2adag (vagy 1 dupla). Szermre ~ espresso, illetve dupla espresso mennyiség.
Azt hiszem e két recept arról a fórumról el is vette a kedvem a Nespresso-tól: ""Hot-iced Vanilla Coffee with Caramel Flavoured Milk Froth"
Elkészítési idő: 4 perc Nehézségi szint: Átlagos 1 teáskanál= Nespresso-s kiskanál Egy pohárhoz kell: - 2 Volluto kapszula - 1 gombóc vanília fagyi - 3 teáskanál tejhab - 2 teáskanál karamell szirup - 1 teáskanál csokidara (receptben eredetileg "chocolate chips")
Készítsd el a tejhabot, add hozzá a karamell szirupot és tedd egy kicsit félre. készítsd el a kávétegy nagy pohárban és öntsd bele egy hideg pohárba. Add hozzá a gombóc vanília fagyit és gyorsan takard le a tejhabbal. csokidarávíl díszítheted.
Aztán itt egy jóval egyszerűbb:
Készíts az Aeroccinóval latté-t. Öntsd át egy pohárba. Főzzél RÁ egy cosi-t. Szórd meg fahéjjal. Fontos: előbb a tej és aztán a kávé!!!! Eredmény: Csíkos lesz a kávé, üvegpohárban látványos:)"
Kell ehhez maga a finom, olajos, aromákban gazdag espresso??