Keresés

Részletes keresés

sancibácsi Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5442

A legegyszerűbb 'hőmérő', ami mindíg kéznél van :-) a szem.

Akkor van felfűtve a kemi, ha a belsejéről leég a korom, és kifehéredik.

Előzmény: zolko8402 (5439)
cassul454 Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5441

kemenceajtó 41cm magas és 48cm széles, hátsókerettel tévővel 25000. hamuzó 21x23cm 5000. mindkettő vadonat uj.

Előzmény: fdoki (5438)
cassul454 Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5440

Előzmény: fdoki (5438)
zolko8402 Creative Commons License 2012.09.11 0 0 5439

Sziaztok.

 

Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudjátok, hogy mennyi fával kell fel fűteni a kemencét!

Én tegnap este fel fűtöttem hőfokot nem tudok de reggel még lnagyos volt!

Délelőtt 9 kor megyint be gyújtottam és a 2 tepsi pizza ami 40X40 cm es egy órán keresztül sült!

Nem száradt ki csak lassan sült!

Ötletetek van?

 

Zolko

fdoki Creative Commons License 2012.09.10 0 0 5438

OK,értem.

Én szeretnék vevő lenni erre v. ehhez hasonló szettre. A kép alapján újnak gondolom,de ha "bontott" persze az sem gond(nyilván nincs szétégve) 

Méretet és irányárat adnál?

Köszi és Üdv.: én

Előzmény: cassul454 (5437)
cassul454 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5437

Üdv! van rá érdeklődő, de van egy másik ami majdnem ugyanolyan.

Előzmény: fdoki (5436)
fdoki Creative Commons License 2012.09.09 0 0 5436

Hahó!

Aktuális még az eladó kemence-és hamuzóajtó?

Előzmény: cassul454 (5401)
cassul454 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5435

Üdv! az ajtónyilás tetejéből takarj el vagy húsz centit és az ajtó résnyire legyen nyitva mikor ég a tüz. a másik kémény nyilást takard el. ha igy sem müködik akkor kicsi a füstjárat. az ajtó szisztémája a vacak.

Előzmény: N0rthF4c3 (5430)
alfi13 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 5434

Ha van rá lehetőség próbáld meg ezt e ketéosztotságot megszüntetni és a 35*35ős méretel csatlakoztasd az égőteret a kéményhez. Szerintem igy jó lessz. De várd meg olyan véleményét is akinek bubos kemencéje van.

Előzmény: N0rthF4c3 (5432)
N0rthF4c3 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5433

A sütőtér belső átmérője kb 100-120 centi lehet...

Előzmény: alfi13 (5431)
N0rthF4c3 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5432

A kémény belseje ránézésre (nem mértem) kb 35x35-ös lehet, ez van két részre osztva...

Előzmény: alfi13 (5431)
alfi13 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5431

Bubos kemence építésben nem vagyok jártas de első ránézésre komoly tervezési hibája van. Ez a kéményjuk nagyon kicsi. Egyébként a kémény belseje milyen méretű és milyen méretű az a juk amelyiken keresztül bemegy a kéménybe a füstjárat?

Előzmény: N0rthF4c3 (5430)
N0rthF4c3 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 5430

Üdv mindenkinek, segítségre lenne szükségem!

 

Adva vagyon egy kültéri búbos kemence, amit "beüzemelnék"/"rendbe raknék", aztán persze alkalom adtán használnám is. A sütőtér külső, tapasztott felületén ilyen repedések vannak:

 

 

Mi a teendő ezekkel? Foglalkozzak-e vele egyáltalán?

 

A másik érdekes jelenség - nem tudom találkoztatok-e ilyennel -, hogy a kémény kivezetés elég érdekes helyen van, ráadásul le lett felezve: egyik fele kb a kemence ajtajából nyílik és egy feljebb lévő lemez (a fogantyúja a 3. képen látszik) kihúzásával nyitható és zárható:

 

 

A másik fele a kemencén kívül - az előterében van, talán sütögetésre/bográcsozásra lett szánva - a kampóból kiindulva. Mi mindkettőre használtuk már, gyakorlatilag minimális füst távozik a "fél"  kéményen, a többiben én szoktam konzerválni magam, húsfogóval a kezemben, potyogó könnyekkel:) A kémény egyébként kb 5 méter magas:

 

balee007 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 5429

Szia Tamás!

 

Eltelt pár év, és nagyon lassan készült, de meglett. Ahogy mondtad, sarat, csak a kritikus, hőnek kitett részekhez használtam. Lószarral kevertem, meg egy kicsit homokkal "soványítottam" a zsíros kókai agyagot... :) Hétvégén avattuk fel élesben, de már néhányszor szűk családnak sütöttünk benne. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elsőre sikerült jól felfűtenem, de motmár megy. Kiváló kenyér sült benne, és egy nagy adag gulyás mellette.

Köszönöm a segítséget!

 

Sajnos képet valamiért nem sikerült feltöltenem...

 

Balázs

Előzmény: BSzTom (4422)
macokk Creative Commons License 2012.09.03 0 0 5428

Kép egy idei széki lakodalom előkészületeiről. A kenyereket már megsütötték, 9 db óriási kenyér sült benne egyszerre.

Itt éppen a töltöttkáposztás fazekak betöltése van folyamatban, legalább 7 lábasnyi készül el így egyszerre.

(nem épp hobbikemence....)

ricsi60 Creative Commons License 2012.09.02 0 0 5427

üdv.mindenkinek! Továbra is fogadnék tapasztalatot,tanácsot a kemence égésterének búbjának vájogból való építéséről,előre is köszönöm.

zolko8402 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 5426

Szia.

 

Köszi szépen a választ!

 

Így már el gondolkodom rajta eléggé erő teljese!

 

Helló

Előzmény: alfi13 (5425)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5425

Nics értelme. Csak ha minden évben ujra szeretnéd keni a belsejét és ha szereted az agyag darabokat az ételekben amit sütni akarsz a kemencébe.

Előzmény: zolko8402 (5424)
zolko8402 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5424

Sziasztok!

 

Lenn egy egyszerű kérdésem mindenkitől szeretnék válasz illetve tanácsot kapni!

Meg építettem a kemenca alját és bolt ívét kisméretű csengő hangú téglából amit hőállő RATH 1100 falazó habarccsal ragasztottam össze mindenhol ahol a hővel érintketik!

A kérdésem az az lenne, hogy van e értelme a sütőtér alját és a boltívket kikenni agyaggal?

 

A Válaszotokat előre ius köszönöm!

 

Zolko

ricsi60 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5423

skarabeus01  úgy gondolod a no problemot, hogy nem vészes ha vájogból  csinálom csak gyakran kell jaítani? 

skarabeus01 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5422

A bubosok  gyakorlatilag vályogból  /sárból/ épültek. Sűrün kell belőlről  javítani, no problem.

Előzmény: ricsi60 (5421)
ricsi60 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5421

Helló! van valakinek tapasztalata a tűztér vájogból való építéséről???

alfi13 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5420

Köszönöm nem ismerem ezt az anyagot de tüzépen biztos van. Majd a barátom beszerzi és ha nem boldogulunk vele akkor megkereslek. Még egyszer köszönöm.

Egyébként nagyon szépen néz ki. Az üveges ajtón én is gondolkodtam de mivel a szőlőhegyen van nem mertem ekkora értéket kinthagyni örizetlenül. Ez az ajtó egy fél kemence ára lehet.

Régen beszéltünk az udvari melegedő kemencéröl most folyik a kivitelezése. Majd teszek föl róla képet ha késsz lesz.

 

Előzmény: sancibácsi (5419)
sancibácsi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5419

" Néztem a honlapodon a kemencédet és ugy látom az enyémhez hasonló elven működő kemencét építetél. A kérdésem az lenne Te mivel szigetelted a kemense tetejét és mivel vontad be a szigetelést."

 

Igen az itt:

http://www.tuz-mester.hu/kemencealoldal.html

látható uveges ajtóval ellátott kemence szerintem is hasonlit a tiédhez abban, hogy hátsó kéményes.

A tetejének a hőszigetelését így csináltam:

-vakolható (homlokzati) kőzetgyapot lemezt vettem hozzá,

-annak egyik oldalát 'beírdaltam'; tehát hosszanti háromszög alakú bevágásokat ejtettem rajta, hogy ívesre meg lehessen hajtani, és ne törjön szét. (Nagyon kemény. Ha enélkül meghajtod széttörik).

-Rátettem a kemi tetejére, és dróttal lehúzattam,

-végül flex ragival bedryvitoltam, , mint a homlokzatot háló beágyazásával.

-és díszítővakolattal lehet díszíteni, ízlés, tetszés, pénztárca szerint.

Előzmény: alfi13 (5417)
sancibácsi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 5418

Persze, hogy nem vagyok tévedhetetlen! Egy valakiről állítják, Rómában lakik, aztán a történelem tanúlsága szerint Ő is tévedett rengeteget! :-)

Azért Én mégegyszer leírom mire gondolok, mert ezt kivételesen igaznak tartom, aztán Ha nem úgy van, majd visszavonom az állításom.

 

 

  "A sárgán-vörössen izzó parázs hőmérséklete 300-400 C fok között van, ez nagyon sok."

 

Tehát a tüzelés végén, ha leégett egy adag keményfa, vagyis csak kevés  láng látható, akkor ezt az izzó parazsat szétterítjük a kemence fenéken. Ez még legalább 30-45 percig tud izzani (akác), és rá lehet csukni a külső ajtót. Nem szükséges neki égési levegő, lehet a sütéshez-főzéshez készülődni.

Kenyér sütéséhez, aminek kevesebb hő kell, ezután kihúzzuk; hús (vagy más) sütésnél, aminek nagyobb hő kell oldalra, vagy hátra toljuk.

Én már mértem párszor infra felületi hőmérővel a hőmérsékletét. Még nem szürke hamu, hanem pirosas parázs, de lángok már nincsenek. Álltalában 300-400 C fokot mértem, de volt valóban 400 fölötti érték is. Magának a kemencének a hőm-e is több volt 300-nál.

Nos nem tudom, lehet tévednék?

Előzmény: SolnesN (5414)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 5417

Bocs neked akartam küldeni az előző kérdést de véletlenül elkattintotam.

Előzmény: sancibácsi (5412)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 5416

Néztem a honlapodon a kemencédet és ugy látom az enyémhez hasonló elven működő kemencét építetél. A kérdésem az lenne Te mivel szigetelted a kemense tetejét és mivel vontad be a szigetelést. Van egy barátom aki igy szertné megoldani az én általam épített kemecét de nem szeretne külső falat építeni mert egy teraszon lessz , tehát nem szükséges az időjárásnak is ellenáljon.

Előzmény: SolnesN (5414)
cassul454 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 5415

na ja senki sem tévedhetetlen. szerintem inkább 800fok körül lehet és a kemence 300fok körüli befűtve.

Előzmény: SolnesN (5414)
SolnesN Creative Commons License 2012.08.30 0 0 5414

 Ami írtál mind igaz kivéve ez :

 

  "A sárgán-vörössen izzó parázs hőmérséklete 300-400 C fok között van, ez nagyon sok."

 

 Ennek utána kellene nézni. !

 

 Amúgy a  a tárgyak kb. 500 -550 fokon kezdenek látható fény kibocsájtani. De ez még csak az un. meggypiros, majd ahogy emelkedik a kibocsájtó hőmérséklete úgy világosodik  , sárgás -  sárga  vörös majd közeledik a fehérhez, de azok a tényleg nagy hőmérsékletek, akár 1800 fok is lehet - pl. az izzólámpa  wolfram szála.

 A fénykibocsáton alapszik egy hőmérséklet mérési eljárás. Ez az un. eltűnőszálas optikai pirométer . Amikor  a műszer  izzó szála eltünik akkor a két tárgy hőmérséklete ( a szál és a mért tárgyé ) azonos és meglehet mondani a hőmérsékletést  - ha előzőleg helyesen kalibrálták a műszert !!

Előzmény: sancibácsi (5412)
niváskarcsi Creative Commons License 2012.08.29 0 0 5413

Szervusz Sancibácsi.Ezekszerint félreértettelek,tudod te hogy kell kemencézni.Nekem még sajnos nincs kemencém,de remélem ,lesz.

Előzmény: sancibácsi (5412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!