A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Viccen kívül: ez a fórum egyaránt hasznos mindenkinek, aki az olasz típusú kávét szereti. Ez nem pénzkérdés. Adagolás, kiegyenlítés, tömörítés, kiömlés ideje, hőfoka, Arabica/Robuszta, darálóval vagy nélküle, tárolás, stb. stb. olcsó és drága gépeknél egyaránt fontos témák. És természetes, hogy egymásnak tanácsokat adunk, tapasztalatot cserélünk minden kategóriában: ki-ki abban, amilyen gépe éppen van, vagy volt, vagy lesz. Egy 25000 forintos pumpás gépnél pontosan ugyanazok a kérdések merülnek fel, mint egy 150000 forintosnál!
Alábbi polémiát olvasva szörnyű bevallani valóm van! Én elkövettem egy 123000 forintos kávéfőző megvételét. Az vitt bele ebbe, hogy akciós volt, mert eredetilag 160000 Ft volt az ára. Sőt, külhonban még több, 180000 magyar pénznek megfelelő külföldi peták. Ez egy Cimbali, és azt is bevallom, hogy még mindig nem bántam meg. Újra ezt venném meg, csak most nem lenne rá pénzem. Akkor éppen volt, ezért rágerjedtem.
...nna, helyben vagyunk: ez a múltkori MTA-vonal folytatása...
Jópofa dolog ez a 100 000 Ft-os háziszabály - bár engem nem irritál (s ahogy észreveszem, általában másokat sem...), ha a topiktársak míves gépek vásárlásán studíroznak.
Ja, fontos lenne tudni, hogy kávéfronton mihez tartsuk magunkat? Merido Mocca, meg Alvo RaDa belefér a KVfórumos megszorító csomagba?
...s ne feledd, hogy egy 100 000 Ft-os gép is erős kompromisszum - egy Faema E61 bizony, 4680 aeróba kerül a sógoréknál... No, majd karácsonyra, a BlueRay-írós laptop mellé...
Van akinek 100e a fizetese, van akinek a sokszorosa, az utobbinak nyilvan mas szintuek a problemai, az nem irhat a forumba? Egy karos gep pl 200e korul kezdodik, ha stilusban passzos daralot is szeretnek az mar egyutt min. 300 es akkor meg nem biztos, hogy jo kavet is csinalnak.
Elzavarom a lengyel szakacsot, szerzek egy olaszt, az talan tud kavet fozni. Plazmatevem meg nincs, hivok egy sztriptizt ha unatkozom.
Maradjunk annyiban, hogy alapvetően az normális embert nem illene, hogy zavarjon, hogy melyik topictárs hány tiz/százezret költ a KVzási hóbortjára. Ha futja, vegye, végül is ő fog vele élni.
Avagy, ha nekem lenne miből, nagyjából 6-700e körül lenne a KVzós szettem. Mert amik tetszettek pumpás gépek, azok 250e felett indultak. Stílusban hozzáillő daráló, miegymás simán feltornázná odáig az árat. Ezt hívják álomnak, esetleg elérendő célnak. És van a jelen, amit mostani lehetőségeim és igényeim szerint megvettem, és használok. Ez viszont nemegész 25-30e pénz volt eddig. ha hozzáveszem az off pirítómat, akkor is 40e alatt. És érzem, ha lehetőségem meglesz, akkor szépen lépkedek tovább azon a lépcsőn, amin eljutottam a 3e forintos kotyesztól a 25e forintos pumpás gépig. (abból kiindulva, hogy KVkban is egyre magasabb szintre lépek, ami még mindig egy full alapszint egy geek számára, de hétköznapi kisembernek már az ennyit KVért nembiztos, hogy kiadok kategória...)
Szóval, ha nem lenne ennyi negatív vélemény, már lenne egy darálóm is, ugyanabból a szériából. Mert azt már most érzem, hogy egy daráló kell. (idő kérdése, s lesz is... kérdés, hogy milyen. Krups Expert nem jáccik a darálási finomsága miatt elvileg, de teccik. Iberital Challenge nem rossz, s nagyon jó a híre is... de jelen helyzetemben ennyit nem adok ki darálóért még...)
Az zavaróbb, hogy degradálóan kezelik egyesek azt, ha valakinek nincs darálója, vagy nem ilyen vagy olyan márkás a gépe, mert ez ugye 1részt sznobság, másrészt erősen leírja az embert, aki mondta. Szerencsére ebből ezen a fórumon talán nincs is... vagy nem sok.
szóval csak azért, mert valaki megteheti, s megveszi egy drága KVszett gépeit, s ezen örömét megosztja velünk, esetleg tanácsot kér... nem kéne ilyen szinten rátámadni.
Azt hiszem, a félig üres dobozban lévő levegőbe távoznak az illóolajok. Ezért azt próbáltam meg, hogy a megbontott finom kávéból egy adagot felhasználtam, a maradékra pedig rátöltöttem csurig egy otthon lévő gyengébb minőségú kávét. Nem igazán vált be ez se, főleg azért, mert később nem emlékeztem, hol van a rossz/jó KV határa a dobozban.. Talán üveggolyókkal lehetne feltölteni a doboz alját, és arra csurig rátölteni a KV-t?
"Nyilván a friss darálás az igazi," Igaz, de ha van 1 jó darálód, akkor is: ha már megbontottál egy pl. 250 grammos dobozt, akkor az elkezdi veszíteni aromáit. Akkor is, ha a dobozban marad, akkor is, ha a daráló lezárt tartályában van. Persze annyire nem vész el az aroma, mint az előre őrölt kávénál, azért az őrlés pillanatában mégiscsak felszabadul sok finomság. de már nem annyira, mint a dobozbontáskor.
Az MD40 biztosan sokkal komolyabb gép, mint pl. az Iberital. Hogy otthoni használata során a feltehetően professzionálisabb anyaghasználat, robusztusabb felépítés stb. megtérül-e valaha, az más kérdés. Az őrlés minősége nemigen lehet jobb, mint az Iberitalé. De tény, hogy pl. Amerikában az MD40-ből sokkal, sokkal több van az otthonokban is. Két szélsőséges lehetőség (egyáltalán nincs, ill. csak mákdaráló szintű őrlőm van/a legprofibb őrlőm van) között sokan megtalálhatják a számításukat a választék skálájának közbülső lehetőségeinél. Ilyen lehet(ne, ha itthon lenne) az a gép, ami kb. 16-18000 Ft-ért igen jónak néz ki (korábbi hsz-om és link alább), vagy az Iberital Challenge 36000-ért, stb.
A Braumnak van vákumos dobozszettje vákumpumpával.. alig 30e környékén lehet kapni botmixerrel együtt csomagban. Külön még nem hívtam fel őket, mibe fájna.
Baristás műsorban azt mondták, a darált KV-t ne tegyük hűtőbe, max hűvös helyre (15-20 fok környékét értett alatta). Gondolom lehet kézipumpás vákumos dobozt is szerezni, legalábbis ugyanazon filmbe ugyanazon barista egy ilyen dobozba tárolta az őrölt KV-t (nem értem miért, mivel általában egy profi KVdarálóval mutatkozott). Valami olyasmi rémlik, hogy kimondottan az őrölt és a bab-KV tárolásáról szólt az a rész....
Viccelsz, vagy komolyan gondolod a sértegetést? Ha előbbi ok, ha a második, akkor talán alaposabban olavasd el a 5486-ot, és láthatod, hogy nem a sznobéria vezérelte T. Topiktársat, csak tájékozódott.
Hogy milyen gondjaitok vannak... Én közvetlenül a "kukába" teszem a zaccot. ok, mondjuk nálam a konyha elég kicsi, mindhatni ketten elférünk benne, de dolgozni max 1 ember tud. ~ : ))))
A tegnap említett Casa Del Caffe (Miscella 1882 Espresso) még így - ugye, "Ő" sem ideális őrlési finomságú, s minden erőlködés ellenére 15-18 másodperc alatt lefő - is figyelemre méltó kávé: hosszan tartó, "ragaszkodó", markáns, férfiasan kesernyés íz.
Persze. (Momentán nálam épp nem jön be a link (hála neked, externet, kitől november végén megszabadulok), de azt hiszem, ugyanott találtam én is a cikket. Minden esetre kb. 16000 Ft-ért mégiscsak sokaknak jól jöhet - persze nem itthon árulják, sajnos.
Az egész más szintje a dicséretnek, mint amit a komoly masinák kapnak, a tapasztaltabb felhasználóktól!
"The Capresso machine is a great grinder for drip, and that's why I own three of them. ... It can grind for espresso, but the results are very inconsistent due to the large number of fines (dust) in the grind. Most importantly, espresso can only be achieved on one or two settings, with a variation in pour time of 12 seconds or more between settings. (...)
Now then -- the Rocky. The difference is astounding. This is a serious machine with commercial grade components, high grind consistency, and terrific adjustability for espresso, with a five second difference between steps. The results in the cup? Fewer sink shots, more depth and richness to the shots, and the ability to vary grind for best results. There is no comparison between Rocky class machines and the Capresso -- no comparison whatsoever.
On to the Mini E -- what a sublime piece of equipment! Fantastic ergonomics, and built to last a lifetime. Incredibly consistent grind with the ability to tweak and twank the shot to infinity due to its stepless design. The results in the cup? No sink shots. Much improved flavor and intensity to the shots. All the bean subtleties are present. This grinder is sublime."
Ez a forgalmazó gyanúm szerint kissé hülyének nézi a vásárlóit...
Sajnos van benne valami, pláne azután hogy hülyének nézett, hogy nem kell nekem 18+áfáért a rozsdamentes zacctároló. Csak egy ok van amiért itthon (náluk) veszem, az a magyar garancia. Egyébként minden rábeszélés ellenére az adagoló nélküli Rocky mellett döntöttem, már meg is rendeltem őket. Tegnap este elkezdtem filozofálni: ha nem Rocky akkor MD40... akkor inkább Mazzer Mini... ahhoz pedig Silviánál komolyabb gép való és egyből 400 körül jártam, annyit pedig egyszerűen nem akarok kávéfőzőre költeni. Ezekkel az adagolós darálókkal az a bajom, hogy ott marad benne x adag őrölt kávé, amit egy nap alatt főznék csak el, nekem pedig nem nagyüzemre kell, hanem napi 3-4 főzéshez.
(mondjuk az is érdekes, hogy december-januárra ígérik...)
Ez a forgalmazó gyanúm szerint kissé hülyének nézi a vásárlóit... Pedig akár öngól is lehetne az ilyen ravaszkodásból, egy vérmesebb természet (pl. én) ezek után magának a Silviának is erősen fontolgatná az alternatíváit.
Nekem meg természetesen túl finom őrlésű lett a Forte, pedig szemre jónak tűnt. A kétadagos főzést kerek perec megtagadta a Krups, egyadagosként azért sikerült kávét előállítani :)