A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Miért baromság? Egy prosumer Canon redőnyzára 30-50000 expozíciót, egy félprofi Canoné 150000 expozíciót, egy félprofi Olympusé szintén 150000 expozíciót bír ki átlagosan. A professzionális gépek titániuam redőnyzárai lényegesen tovább nyúzhatók, az 1 millió kattintás eléggé valószínű egy Nikonnál. A Nikon váza is kőkeményen van megcsinálva, ütik-vágják a fotósok, mégse lehet kinyírni őket. Ára többszöröse egy Ricohénak, Minoltáénak. A Minolták finom szerkezetek voltak, de nem a meghibásodásmentes üzem volt az erősségük. Amtőr célra bármelyik megfelel, de ha az amatőr például erdőben hasaló természetfotós, akkor jól teszi, ha a Nikon felé kacsingat. Egyébként viszont kidobott pénz.
A gúnyolódásodat ignorálom, ez téged minősít, ez viszont így fatális baromság:
Kicsit utána nézve a dolgoknak, kiderült, hogy a Minolta gyakran meghibásodik, mert anyag helyett reklámra költik a pénzt, a Nikon pedig elsősorban azért olyan drága, mert profiknak szánják és 1 millió kattintásig garantálják a működését.
Persze, kell egy daráló. Nekem van - de ha megbontom a szemes kávés csomagot vagy dobozt nyitok, annak is elszáll az illata! Még ha daráláskor fel is szabadulnak új aromák, nem lesz olyan, mint a frissen bontott. Volt pl. Pellini Oro szemes kávém. Megbontáskor fenséges, fűszeres, őrjítő illata volt. Ez a kávén is érződött. De egy hét műlva ebből szinte semmi se maradt.
Igen, igen, de az MD40-ről rengeteg tulajdonos rengeteg jót ír, és ez már mégse lehet véletlen. Igaz, ezek mind szerencsésebb pontján élnek e sárgolyónak.
Kitűnő autó az Opel Astra is - legalábbis nekem - a régi Suzuki Swift után, de nyilván nem a három német mezőnyében játszik... Azért, mert neked túl sok, nem biztos, hogy értelmetlen.
Tapasztalatom szerint minimálisan lehet segíteni az aromavesztésen a különféle tárolási módokkal. Valamit azért segít egy vákumdoboz, de lehet, hogy csak odaképzeltem a különbséget... Az igazán nagy különbség azonban a darálástól számított pár perccel később lefőzött kávé, és az előre megdarált között, kivéve talán a védőgázos (pl. Illy) kávékat a bontáskor. Régebben mint ha olvastam is volna valahol egy alapos összehasonlítást, és itt a fórumon is szó volt róla, hogy az igazi gondot tényleg az O2 jelenti, mégpedig olyan alacsony %-tól, hogy nem is lehet (házi tárolóeszközben - kavefozo kedvéért) kellő vákumot előállítani.
Már megint ugyan oda lyukadunk ki: kell egy rendes daráló, és mellőzni kell (kellene...) a darált kávét. Legalább tudom, hogy mire (is) kuporgatok.
Hú dehogy, nagyonis tudtok hozzátenni!! "De mit tudunk itt mi még hozzátenni egy 180eFt-os masinához?" Nem feltétlenül a masinához, hanem ahhoz, hogy hogyan kell optimálisan használni. Ebben a kérdésben én itt hihetetlenül sokat tanultam, hasznos linkeket találtam eddig is.
Szerintem sokat, mert önmagában a príma eszköz kevés - hiába szorítok a vállgödrömbe egy Stradivarit, s kezdem fűrészelni a lószőrrel, ettől még nem leszek Menuhin...
Nem gondoltam zacskóra, mert azt tapasztaltam, hogy ha egy eredeti, kifejezetten minőségi kávészacskót bontok meg, felét felhasználom, majd a lehető legerősebben visszagyűröm, gumikkal leszorítom, nylonzacskókba belegönygölöm, azt ragasztószalaggal körberagasztom - akkor se lesz már olyan, mint a frissen bontott. Ha egyszer az a fránya oxigén belevette magát...talán mégiscsak a vákumos szerkezet az igazi. Vagy mindig csak 12,5 dekát megvenni a Moriknál, Semiramisnál.
namost, ha már ennyi sületlenséget hoztatok össze, akkor miért nem viaszosbelsejü KVszacskó, amiből a KV feletti levegőt kiszorítod, s visszahajtogatva szigeteled, hogy ne férjen bele az oxigén?
Mintha valamely horvátfanatikus topictársunk hasonlóan cselekedne... S bekell látni, jó megoldásnak tűnik.
Viccen kívül: ez a fórum egyaránt hasznos mindenkinek, aki az olasz típusú kávét szereti. Ez nem pénzkérdés. Adagolás, kiegyenlítés, tömörítés, kiömlés ideje, hőfoka, Arabica/Robuszta, darálóval vagy nélküle, tárolás, stb. stb. olcsó és drága gépeknél egyaránt fontos témák. És természetes, hogy egymásnak tanácsokat adunk, tapasztalatot cserélünk minden kategóriában: ki-ki abban, amilyen gépe éppen van, vagy volt, vagy lesz. Egy 25000 forintos pumpás gépnél pontosan ugyanazok a kérdések merülnek fel, mint egy 150000 forintosnál!
Alábbi polémiát olvasva szörnyű bevallani valóm van! Én elkövettem egy 123000 forintos kávéfőző megvételét. Az vitt bele ebbe, hogy akciós volt, mert eredetilag 160000 Ft volt az ára. Sőt, külhonban még több, 180000 magyar pénznek megfelelő külföldi peták. Ez egy Cimbali, és azt is bevallom, hogy még mindig nem bántam meg. Újra ezt venném meg, csak most nem lenne rá pénzem. Akkor éppen volt, ezért rágerjedtem.
...nna, helyben vagyunk: ez a múltkori MTA-vonal folytatása...
Jópofa dolog ez a 100 000 Ft-os háziszabály - bár engem nem irritál (s ahogy észreveszem, általában másokat sem...), ha a topiktársak míves gépek vásárlásán studíroznak.
Ja, fontos lenne tudni, hogy kávéfronton mihez tartsuk magunkat? Merido Mocca, meg Alvo RaDa belefér a KVfórumos megszorító csomagba?
...s ne feledd, hogy egy 100 000 Ft-os gép is erős kompromisszum - egy Faema E61 bizony, 4680 aeróba kerül a sógoréknál... No, majd karácsonyra, a BlueRay-írós laptop mellé...
Van akinek 100e a fizetese, van akinek a sokszorosa, az utobbinak nyilvan mas szintuek a problemai, az nem irhat a forumba? Egy karos gep pl 200e korul kezdodik, ha stilusban passzos daralot is szeretnek az mar egyutt min. 300 es akkor meg nem biztos, hogy jo kavet is csinalnak.
Elzavarom a lengyel szakacsot, szerzek egy olaszt, az talan tud kavet fozni. Plazmatevem meg nincs, hivok egy sztriptizt ha unatkozom.
Maradjunk annyiban, hogy alapvetően az normális embert nem illene, hogy zavarjon, hogy melyik topictárs hány tiz/százezret költ a KVzási hóbortjára. Ha futja, vegye, végül is ő fog vele élni.
Avagy, ha nekem lenne miből, nagyjából 6-700e körül lenne a KVzós szettem. Mert amik tetszettek pumpás gépek, azok 250e felett indultak. Stílusban hozzáillő daráló, miegymás simán feltornázná odáig az árat. Ezt hívják álomnak, esetleg elérendő célnak. És van a jelen, amit mostani lehetőségeim és igényeim szerint megvettem, és használok. Ez viszont nemegész 25-30e pénz volt eddig. ha hozzáveszem az off pirítómat, akkor is 40e alatt. És érzem, ha lehetőségem meglesz, akkor szépen lépkedek tovább azon a lépcsőn, amin eljutottam a 3e forintos kotyesztól a 25e forintos pumpás gépig. (abból kiindulva, hogy KVkban is egyre magasabb szintre lépek, ami még mindig egy full alapszint egy geek számára, de hétköznapi kisembernek már az ennyit KVért nembiztos, hogy kiadok kategória...)
Szóval, ha nem lenne ennyi negatív vélemény, már lenne egy darálóm is, ugyanabból a szériából. Mert azt már most érzem, hogy egy daráló kell. (idő kérdése, s lesz is... kérdés, hogy milyen. Krups Expert nem jáccik a darálási finomsága miatt elvileg, de teccik. Iberital Challenge nem rossz, s nagyon jó a híre is... de jelen helyzetemben ennyit nem adok ki darálóért még...)
Az zavaróbb, hogy degradálóan kezelik egyesek azt, ha valakinek nincs darálója, vagy nem ilyen vagy olyan márkás a gépe, mert ez ugye 1részt sznobság, másrészt erősen leírja az embert, aki mondta. Szerencsére ebből ezen a fórumon talán nincs is... vagy nem sok.
szóval csak azért, mert valaki megteheti, s megveszi egy drága KVszett gépeit, s ezen örömét megosztja velünk, esetleg tanácsot kér... nem kéne ilyen szinten rátámadni.
Azt hiszem, a félig üres dobozban lévő levegőbe távoznak az illóolajok. Ezért azt próbáltam meg, hogy a megbontott finom kávéból egy adagot felhasználtam, a maradékra pedig rátöltöttem csurig egy otthon lévő gyengébb minőségú kávét. Nem igazán vált be ez se, főleg azért, mert később nem emlékeztem, hol van a rossz/jó KV határa a dobozban.. Talán üveggolyókkal lehetne feltölteni a doboz alját, és arra csurig rátölteni a KV-t?
"Nyilván a friss darálás az igazi," Igaz, de ha van 1 jó darálód, akkor is: ha már megbontottál egy pl. 250 grammos dobozt, akkor az elkezdi veszíteni aromáit. Akkor is, ha a dobozban marad, akkor is, ha a daráló lezárt tartályában van. Persze annyire nem vész el az aroma, mint az előre őrölt kávénál, azért az őrlés pillanatában mégiscsak felszabadul sok finomság. de már nem annyira, mint a dobozbontáskor.
Az MD40 biztosan sokkal komolyabb gép, mint pl. az Iberital. Hogy otthoni használata során a feltehetően professzionálisabb anyaghasználat, robusztusabb felépítés stb. megtérül-e valaha, az más kérdés. Az őrlés minősége nemigen lehet jobb, mint az Iberitalé. De tény, hogy pl. Amerikában az MD40-ből sokkal, sokkal több van az otthonokban is. Két szélsőséges lehetőség (egyáltalán nincs, ill. csak mákdaráló szintű őrlőm van/a legprofibb őrlőm van) között sokan megtalálhatják a számításukat a választék skálájának közbülső lehetőségeinél. Ilyen lehet(ne, ha itthon lenne) az a gép, ami kb. 16-18000 Ft-ért igen jónak néz ki (korábbi hsz-om és link alább), vagy az Iberital Challenge 36000-ért, stb.
A Braumnak van vákumos dobozszettje vákumpumpával.. alig 30e környékén lehet kapni botmixerrel együtt csomagban. Külön még nem hívtam fel őket, mibe fájna.
Baristás műsorban azt mondták, a darált KV-t ne tegyük hűtőbe, max hűvös helyre (15-20 fok környékét értett alatta). Gondolom lehet kézipumpás vákumos dobozt is szerezni, legalábbis ugyanazon filmbe ugyanazon barista egy ilyen dobozba tárolta az őrölt KV-t (nem értem miért, mivel általában egy profi KVdarálóval mutatkozott). Valami olyasmi rémlik, hogy kimondottan az őrölt és a bab-KV tárolásáról szólt az a rész....
Viccelsz, vagy komolyan gondolod a sértegetést? Ha előbbi ok, ha a második, akkor talán alaposabban olavasd el a 5486-ot, és láthatod, hogy nem a sznobéria vezérelte T. Topiktársat, csak tájékozódott.
Hogy milyen gondjaitok vannak... Én közvetlenül a "kukába" teszem a zaccot. ok, mondjuk nálam a konyha elég kicsi, mindhatni ketten elférünk benne, de dolgozni max 1 ember tud. ~ : ))))