Keresés

Részletes keresés

kiskunlaci1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 12114

 

 

   De azért ki fog derülni,hogy valamikor a lovashadseregben ő tanította Sztálint      

   valamire.Mint Batyuk Szimonovnál?

   De ha nem így van írja meg kérem!

 

Előzmény: Zicherman Istvan (12113)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.02.11 0 0 12113
Nem lesz gond, ha majd lesz kiadó.:)
Amúgy az egész Kazahsztánnal indul, ahol egy kis poros, Ural-folyó partján lévő kisvárosban dolgozgat Ehrner elvtárs, méghozzá a kitelepített lengyelek, (lengyel katonatisztek és internált személyek családtagjai), és spanyol kolónia körében, mint területi megbízott. Csodával határos módon elkerülte a tisztogatásokat, lefokozták, és eldugták jó messzire, másodlagos beosztásba. A mázli okát senki sem tudja, csupán azt, hogy jól beszél spanyolul és lengyelül.
:)
Előzmény: kiskunlaci1 (12112)
kiskunlaci1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 12112

 

 

  Őszintén gratulálok!

 

  Remélem egyszer én is olvashatom majd magyarul!

 

Előzmény: Zicherman Istvan (12111)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.02.11 0 0 12111
OFF

Nyu. Ruszkiknál májusban kiadják a ,,Idő kérdése" (,,Вопрос времени") dokumentum-regényem első részét. Részben dokumentum regény (sok valódi szereplővel, eseménnyel, rengeteg dokumentummal, eredeti tervekkel, oktatási anyaggal, stb.), egy kis részben irodalmi fikció, p.l. a főhős is, Mihail Sztyepanovics Ehrner is.
Az első könyv, első rész címe ,,Kedves fővárosom..." (,,Дорогая моя столица..."). Az 1941 májusa és 1941 októbere közötti időszakot öleli át. NKVD különleges egységei, OMSZBON, Moszkva védelmének tervei, Kijev és Harkov aknásításai, felkészítés a főváros földalatti komminkációs hálózatában vívott háborúhoz, októberi pánik, harc a ,,Brandenburg" és német ejtőernyősök ellen, partizánegységek szervezése, moszkvai metró, stb. stb. stb. Plusz egy nyomozás kezdete a szovjet alvilág körében egy német ügynök után...
Gazdag képanyaggal (két jóbarátom vállalkozott az illusztrációk elkészítésére, amelyek szintén tükrözik a 40-es évek korhangulatát), sőt - még fotók is lesznek, egy helyen pedig egy nyolc oldalas képregény betét (közelharc elemek, az 1930-as végén -40-es évek elején NKVD számára kiadott pusztakezes közelharc oktatókönyvek képanyaga és stílusa alapján!).:)

Amint megjelenik - beteszek majd pár érdekességet, és nekilátok az első könyv második részének...




ON
M.Zoli Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12110

Udv.

 

Elkuldtem mailben egy linket, amin megtalalod. De azok nem szovjetek voltak, hanem a szovjeteknel mukodo 1. Csehszlovak Hadtest kulonleges legidesszant zaszloalja. Diverzio, szervezocsoportok, stb.

 

Viszont talalhatok benne szovjet vonatkozasok is, mert sok esetben a zaszloalj katonai szovjet katonakkal kozos csoportban kerultek bevetesre.

 

http://www.svetkridel.cz/index.php?id=knihy2&hledat=vsechno&fraze=&celkem=165&od=1

 

Az egyik cseh military kiado eddig megjelent konyvei. Talaltam benne egy sorozatot, ami az ajandekod folytatasa. Csak ez mar ertelemszeruen a buszke Albionrol szol.:))

7 kotet. Basszus. Addig fog enni a fene, amig be nem szerzem. :))))

 

Udv.

Előzmény: Zicherman Istvan (12109)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12109

OFF

 

Zoli!

Sűrgős!

Kéne a Csehszlovákia terüketén működő szovjet szervezőcsoportokról szóló könyvnek az adata (szerző, cím csehül, kiadó, kiadás éve, oldalszám).

Előre is köszönöm!

Előzmény: M.Zoli (12108)
M.Zoli Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12108

Udv.

 

:DDDDDD SIKER!

 

Megoldottam a cafeteria konyvve konvertalast!

 

MOstani, ebedszuneti szerzemenyek:

 

Rommel : Gyalogsag elore

 

Az emlitett 1. republikas cseh gardak

 

A karacsonyi ajandekod nagytesoja, lejjebb vittek az arat 10 euroval, igy "csak" 68 euro volt. Es tevedtem, csak 1450 oldal, 1700 fenykep.

 

Meg egy konyv a japan hadsereg legierejenek a vadaszalakulatairol. Rovid vazolasa a legiharcoknak ( csak a sereg vadaszainak - adalekok Nomonchanhoz ), a legialakulatok tortenete, aszok, meg csomo statisztika. Amitol befekudtem, hogy forrasjegyzeket sehol sem talaltam benne, de bevallaltam, mert kedvenc japan szerzomtol van, tandemben egy masik japan szerzovel, az angol forditast Christofer Shores kovette el. ( Yashuo Izawa - ezt a nevet erdemes megjegyezni, az eddig altalam latott legjobb konyvek szarmaznak tole ( szerzoi kollektivaban ) a del-kelet azsiai legihaborurol 41-42 fele. )

 

Szoval boldogsaghormon van, es meg iszok hozza egy fasza kavet. :DDDD

 

Udv.

Előzmény: Zicherman Istvan (12107)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12107

OFF

 

A ,,Szokol" (,,Sólyom") egy 1912-ben alapított nemzetközi pánszláv sportszövetség volt.

Előzmény: M.Zoli (12106)
M.Zoli Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12106

Udv.

 

Van egy konyvem, amiben a szovjet oldalon harcolo csehszlovak diverzans zaszloalj tortenelmevel, beveteseivel foglalkozik. Ott vannak karpataljai bevetesek is ( diverzans, szervezocsoport, felderites, ilyesmik ), talan talalunk adalekot a vitatemahoz ( pl. ruszinok kerdese ), bar most vegre hozzalattam a Hlinka Garda tortenelmenek, ami eleg terjedelmes es nehez anyag rengeteg adattal. + talaltam meg egy kissebb konyvet, ami az elso republika kulonbozo gardaival, legioival foglalkozik. Volt beloluk rendesen. Pl. a kapitalistak "ifjusagi testnevelo klubbja" volt a Lila Garda. :)) Ha most nem folytatom ezt a temat, akkor fel evig megint nem fogok belenezni.:(((

 

Ja, ugy hallottam hogy Csehorszagban a falusi "ifjusagi klubbokat" [kocsma sokszor], meg mindig sok helyutt Szokolovna - nak hivjak. Meg az elso republikaban ( 18-39 ) a kulonbozo partok, erdekcsoportok maganhadseregei ( ifjusagai testnevelo, sport egyesuletei ) szamara hoztak letre ezeket a Szokolovnakat.

 

Udv.

Előzmény: showtimes (12104)
M.Zoli Creative Commons License 2010.01.27 0 0 12105

Udv.

 

Van feljegyezve "egyuttmukodes" magyar partizanvadaszok, es szlovak-szovjet partizanok kozott Szlovakiaban is.

 

Udv.

Előzmény: showtimes (12104)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12104
jah, jól mondod, de más a sorrend :)

1, szovjet
2, román ( amit Ogyesszában, Beszarábiában, Észak-Bukovinában műveltek)
3, lengyel (régi ellentétek)
4, német
5, magyar (gyakorlatilag semmi történelmi, etnikai konfliktus)
Előzmény: korieander (12103)
korieander Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12103
nem volt túl nehéz együttműködni , miután a magyar csapatok 43tól leginkább azzal voltak elfoglalva h nekik ne legyen bajuk, az ukránoknak a magyarok a lista legvégén voltak (szovjet német lengyel, de még sztem a román is előttünk volt), így történt ez délen is ahol alacsonyabb szinteken együttműködtek a magyarok a csetnikekkel is.
Előzmény: showtimes (12102)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12102
Ismert, hogy a lengyelek védelmére kelve összecsaptak az UPA-val. De az ukrán viszonyok rendkívül változatosak voltak, rengeteg szereplő és változó viszonyok, azért mert Volhíniában összecsaptak UPA egységekkel az nem jelentette azt, hogy a Kárpátok előterében más UPA alakulatokkal ne harcolhattak volna közösen a vörösök ellen...

mint ahogy például a Podlesieben előfordult, hogy az AK együtt harcolt a németekkel közösen a vörös partizánok ellen ( anno linkeltem a lengyel cikket)

vagy a németek ellen felkelő AK-sokat, akik tálcán szolgálták fel a Vörös Hadseregnek Vilniuszt és Lemberget egyszerűen lefegyverezte az NKVD, majd táborba zárták őket. A vilniusziaknak annyi választásuk volt, beállnak a szovjet párti lengyel hadseregbe, vagy mennek Szibériába, a lembergieknek nem is választhattak, deportálták őket.

Visszatérve a magyar- UPA együttműködésre a Kárpátokban, az említett tüzér tiszt például azt is írta, hogy mikor felzárkózott a front a reteszállásukra a szovjetek nagy tüzérségi zárótüzeket lőttek, nem bírták volna lőszerrel az "anyagháborút" inkább bemérték a szovjeteket, meg az UPA is szállított felderítési adatokat utána szarrá lőtték a szemben lévőket, s még állásban voltak nem is tértek magukhoz, parancsra vonultak vissza. (aki hiszi hiszi, aki nem meg nyugodtan tarthatja urban legendnek)
Előzmény: Zicherman Istvan (12101)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12101
Az őszi eseményekre még visszatérünk.
1944 első felében ilyen is volt:

,,...Mindeközben a magyar hadsereggel szembeni viszony rendkívül ellehetetlenedett, - a Sztaniszlavi megyében (a moder Ivano-Frankivszki megye), a magyar csapatok az UPA terrorjának kitett lengyel lakosság védelmére keltek, így 1944 májusától súlyos harcokat folytattak az UPA felkelő csoportjai ellen".

(Forrás: Інститут історії НАН України.2004р Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія, Раздел 5 стр. 288)

Ezenkívül az első szerződéskötési kísérlet még 1943-ban történt...

,,Az események a következőképpen zajlottak. 1943 augusztusának második felében a KOnyuski falu környékén (a Rovenszkij megye 3.-ik Dolbunovszkij járása) találkozóra került sor az UPA u.n. Déli katonai körzetének felderítő részlegének parancsnoka, Andrij Dolnickij (aki az OUN illegalitásban ,,Golubenko" vagy ,,Nema" fedőnév alatt volt ismert), és a magyar hadsereg tisztjei között: a közelben állomásozó magyar helyőrség törzsfőnöke, és a Dubno városában elszállásolt alegység parancsnokával, Burics százados között. A találkozó során megállapodtak abban, hogy a magyar csapatok nem fognak harcolni az UPA egységei ellen a Rovenszki megye Dubnói és Kosztopoli járásaiban. A megállapodásról ,,Golubenko" Dolnyickij jelentést tett a főnökségének, és azonnal hivatva volt a ,,Pivdeny" partizánkörzet parancsnokához, ,,Enej"-hez - Pitro Olejnyikhoz. ,,Enej" parancsára Dolnyickijt elküldték jelentéstételre az UPA főparancsnokához, ,,Klim Szavur"-hoz - Dmitro Kljacsivszkijhez. Ez utóbbi jóváhagyta a megállapodást, és megparancsolta, hogy időnyerés céljából folytatódjanak a kapcsolatok a magyar parancsnokságokkal. Az UPA Legfelsőbb Parancsnoksága a további megbeszélések céljából elküldte az OUN központi vezetésének képviselőjét, Logust. Ő találkozott a magyar Parancsnokság képviselőivel, Padányi alezredessel, és Veckendi őrnaggyal.

Az adott tárgyalásokra 1943. december 25-én került sor, a Roveni megye, Mizocski járásának Dermany falujában, és tíz napon át folytatódtak. A végén az OUN külön előadó-estet rendezett a magyar tárgyalófél tiszteletére, és a körzet UPA csapatainak dísszemléjét. Atárgyalások 1944. január 3-án értek véget, egy szándéknyilatkozat aláírásával /szöveg/:"

Majd folytatom.


Előzmény: showtimes (12098)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12100
Amire eredetileg utaltam igen, az a nyár vége, kora őszi időszakra vonatkozott. De nyilván ismered az előbb idézett Ravasz cikket, ami sokkal részletesebb, mint egy csapattiszt visszaemlékezése.
Előzmény: Némedi László __ (12095)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12099
Nagyon Ravasz ez a ravasz.:)
Az benne a poén, hogy az OUN-UPA dokumentumai szerint totálisan másképpen történtek az események.:)

,,Egyébként meg tessék elolvasni a HVG-ben megjelent ukrán források alapján született cikket. "

Majd megteszem:) Roppant módon érdekelnek mind az ,,ukrán források", mind pedig a cikk szerzője.:)
Előzmény: showtimes (12098)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12098
"Az újabb kapcsolatfelvételre azt követően került sor, hogy 1944 májusának végén, az Északkeleti-Kárpátok keleti oldalán, a Bisztrica völgyében egy nagyobb UPA-csoport magyar csapatok előtt kapitulált. A magyar 16. gyaloghadosztály parancsnokságára az UPA egy uk-rán századost küldött. A Korosztyiv-Guta falu melleti erdőben megkezdett tárgyalások, ame-lyeket az UPA Kárpáti Körzetének egy ezredese és a magyar 16. hadosztály gyalogsági pa-rancsnoka, Pápay Alajoslezredes vezetett, eredményt hoztak. 1944. június 27-én Farkas Fe-renc altábornagy, a magyar 1. hadsereg VI. hadtestének parancsnoka és az UPA katonai főpa-rancsnoka, Dimitro Kliacskivszki UPA-vezérezredes megbízásából Bogdan Zubenko UPA-vezérőrnagy írásban állapodott meg (főbb vonalakban) az alábbiakban:
— az UPA és a Honvédség azonnali hatállyal beszünteti az ellenségeskedést,
— az UPA összekötőket vezényel a magyar csapatok ellátását biztosító alakulatokhoz, azok biztonságának szavatolására,
— a Honvédség ellátja az UPA sebesültjeit és betegeit.
A mindennapi gyakorlat hamarosan túlment az írásbeli megállapodás pontjain, az elvileg a VI. hadtest hadműveleti területére kötött egyezmény hatása túlterjedt a sávhatárokon. Elő-fordult, hogy a szovjet vonalak mögötti csapatmozgásokról az UPA tájékoztatta a magyar parancsnokságokat. Tudunk olyan esetről, hogy ukrán nemzeti partizánok szabadítottak ki a szovjet hadifogságból nemrégen elfogott, s hadifogoly-gyűjtőtáborba hátra még nem szállított magyar katonákat. (Az eset Nadwornán történt, ahol a magyar katonákat fogságuk első éjsza-kájára egy tornaterembe zárták.) "

Másik részlet:
" A harc velejárója a hősi halál. A magyar honvédekkel a legtöbb UPA-katona a 124. számú honvéd hadikórház vorohtai temetőjében nyugszik. Az 1944 szeptember végi visszavonulás során a Tatár-hágó bejáratánál összetorlódtak a csapatok, s egy gyors szovjet támadás – ezeken átgázolva – kettévághatta volna a frontot. Hidvégi Lajos tartalékos hadnagy, a 24. gyaloghadosztály parancsnokának segédtisztje a 26-ára virradó éjszaka egy zászlóaljnyi kato-nát vont össze kiszolgálókból, alakulatuktól elszakadt honvédekből és UPA-partizánokból. Ez az alkalmi zászlóalj – többek között Vorohtán át – visszavonulva, halogató harccal biztosítot-ta a magyar VI. és a német XI. hadtest hágóba történő visszavételét. A 27. székely könnyű-hadosztály 27. székelyudvarhelyi gyalogezredének tisztje, Gocz József hadapród őrmester így emlékezik erre: „Tulajdonképpen a visszavonuláskor mi voltunk az utóvéd, se ezt a szerepet az ukrán partizánok is felvállalták. Ezt azért tették, mert ők sem akarták, hogy keletről elő-renyomuljanak, s területüket elfoglalják a szovjet kommunista hadak.”
Magyar felségterületre viszonylag kevés ukrán nemzeti partizán vonult vissza, az UPA zöme Ukrajna területén maradt, egy kisebb csoportról azonban tudjuk, hogy a magyar kato-nákkal együtt visszavonult Magyarországra, s beszorulva a gyűrűbe részt vett Budapest vé-delmében."

Dr. Ravasz István alezredes
Honvédelmi Minisztérium, Budapest
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Hadtörténeti Múzeum, tudományos titkár

Az M. Kir. 1. HDS és az UPA együttműködéséről írt tanulmányból

egyébként én nem erre hivatkoztam, hanem egy erdélyi magyar honvéd tüzértiszt emlékirataira, amely a fő pontokban egyebe esik ezzel, csak saját élményein keresztül írja le az együttműködést.

Egyébként meg tessék elolvasni a HVG-ben megjelent ukrán források alapján született cikket.

De az 1. HDS. katonáinak visszaemlékezéseit is ajánlom az urak figyelmébe. Ami nem szerepel a hivatalos szovjet - orosz történelemben az még nem biztos, hogy nem létezett... legalábbis nem feltételezem, hogy a magyar tisztek hivatásos hazudozók lettek volna...
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12097
A második sorozat - a meglelt bunker (van köztük sajtófotó is):
Előzmény: Zicherman Istvan (12096)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12096
Na, UPA bunkerek.
Az első képsorozat az UPA múzeumából van, amit az UNA-UNSZO tart fenn (jelenlegi ukrán nacionalista félkatonai szervezet; a múzeum egyben oktatóközpont):

Némedi László __ Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12095
" Nyilasokról szó se lehetett ( nagy tévedés) léven betiltott szervezet volt a vonatkozó időszakban"

ez a történet akkor augusztus vége után volt?
Előzmény: showtimes (12089)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12094
Lemberg, ,,Krajivka" (,,Rejtekhely") étterem és múzeum.
A konyhájuk kifogástalan.

http://akimboyko.in.ua/2009/06/kryjivka-podpolnyj_restoran_lvo/
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12093
Azt sem tartanám kizártnak, hogy UNS-sok voltak (no de UPA??!!). (UNA - Ukrainszka NArodna Armija - Ukrán Néphadsereg; az UPA-val nagyon csunya viszonyban voltak, ugyanis az OUN (m)-ből váltak ki, akiket Banderáék 1942-43-ban megsemmisítettek (ők képviselték a ,,régi", még UVO-s vonalat az ukrán ellenálláson belül). UNA-s partizánokat el tudok képzelni, mivel az UPA-val komoly problémái voltak a magyar katonáknak Ukrajnában (ráadásul a működési terület is - Elő-Kárpátok - megfelel a tevékenységi területüknek...)
Előzmény: M.Zoli (12092)
M.Zoli Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12092

Udv.

 

Boccs, de nem talalom a hivatkozast.

 

Ezek szerint egyetlen esetrol van szo?  Raadasul egyetlen emlekiratra hagyatkozva? Felre ne erts, nem zarom ki a lehetoseget, de eddig pl. azt sem irtad, hogy hadikorhaz Karpataljan. Mindenesetre utanna kellenne nezni annak az ominozus visszaemlekezesnek, es amig tobb forrasbol nem sikerul megerositeni, addig nem nagyon lehet elfogadni hitelesnek. Bar termeszetesen nem lehet kizarni, hogy igaz legyen. Masik dolog. Biztos, hogy UPA-sok voltak? Nem lehettek hadifoglyok? Vagy HiWi, vagy ukran SS ( dezertalttak, egyenruha el, es kiadtak magukat UPA-nak ), vagy egyebb ukran segedero nemet szolgalatban?

 

Udv.

Előzmény: showtimes (12089)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12091
Hála az égnek, legalább valami magyarul is megjelent.:(

Van egy nagyon jó barátnőm, tőle is kaptam pár családi fotót a témában.:(
A képen a lengyel Kriwiczki család egy UPA rajdolás után.:(

(Most már az én gyűjteményemben van a kép):


Apropo, megpróbálom kikeresni a fotókat, amiket még pár éve készítettem Ukrajnában (vegyesen vannak egy UPA múzeumból, illetve amiket a Lemberg környéki erdőkben talált UPA ,,szhron" (bunker) feltárásánál készítettünk...
Előzmény: showtimes (12090)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12090
Közismert történet, Volhínia, Podólia. Lengyelek jól dokumentálták angolul is, részben magyarul is megjelent.
Előzmény: Zicherman Istvan (12088)
showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12089
Ha visszakeresed a már említett hozzászólásnál megadott hivatkozást a magyar tiszt azt állította, hogy Kárpátalján, honvéd hadikórházban látták el az UPA sebesültjeit.

Mivel hadműveleti területen volt a kórház ott civileknek semmi keresnivalója nem volt, németeknek sem, mivel ami német alakulat volt is (kevés) a térségben az az 1. HDS alárendeltségében tevékenykedett és nem fordítva. Nyilasokról szó se lehetett ( nagy tévedés) léven betiltott szervezet volt a vonatkozó időszakban ( nyilasok csak okt. 15-én jöttek elő). Előtte véletlenül se merték az orrukat még a front közelébe se dugni... utána se nagyon.
Előzmény: Zicherman Istvan (12085)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12088
Lengyel dokfilm az UPA Volinyi írtóháborújáról:
(Zolinak gondolom nem okoz gondot a szlovák nyelvtudással kisilabizálni):

http://www.youtube.com/watch?v=ndisoyw7-Dc
http://www.youtube.com/watch?v=9GsKV3KEt9M&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ChbQtWZwb2g&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=xSMMPBwb2ro&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=JjJaiyBUmaY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=LYDCGV--q7s&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=f03A5-8WZbo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=A6gl_cwxIvY&feature=related

És egy lengyel sait a témában...:(
http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=zbrodnie-oun

showtimes Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12087
Az én általam hivatkozott együttműködés, 1. hadsereg egy tisztjének visszaemlékezése (valamikor belinkeltem, most nem érek rá visszakeresni) a végjátékról szólt, mikor az 1. HDS már visszavonult a Kárpátok ukrán oldalán lévő reteszállásokban. Ekkor a következő helyzet volt, az államhatártól 20-40 km re a front és a gerincen kiépített állásokat már megszállta a honvédség, ráadásul a ritkán lakott hegyvidéki sávon ruszinok éltek, akik nem voltak az UPA és még kevésbé a komcsi partizánok hívei. Az UPA egyes csoportjai beszorultak ebbe az övezetbe, s ezek működtek együtt a magyarokkal, majd többségük a front megindulásakor átszivárgott ukrán mélységi területre.
Előzmény: M.Zoli (12083)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12086
Már valamikor betettem, beteszem még egyszer... Kár, hogy mind csak ukránul vagy oroszul van:/

1. Petro Mircsuk. Ukrán Felkelő Hadsereg, 1942-1952. Az UPA küzdemének részletes elbeszélése: a német megszállás Ukrajnában, a második bolsevik megszállás, az UPA szervezeti felépítése, az UPA hivatalos dokumentumainak gyűjteménye.

2. Petro Mircsuk. Az Ukrán Nacionalisták Szövetségének története. 1. kötet. Az OUN előfutárai.Az OUN születése. Harc a lengyel megszállók ellen. Az OUN forradalmi mozgalmának második szakasza Nyugat Ukrajnában (1930-1938). Az OUN szervezetei külföldön. Kárpát-Ukrajna. A Második Világháború előtt.

3. Anatolij Kentyij. Az ukrán nacionalisták harci szervezete. 1. kötet. Az Ukrán Katonai Szervezettől az Ukrán Nacionalisták Szervezetéig. 1920-1942. Dokumentumok, jegyzőkönyvek, parncsok, rendelkezések, oktatási és szervezési dokumentáció, ügynöki munka, szabotázs, diverziók, terror.

4. Galina Gordaszevics. Sztepan Bandera: az ember és a mítosz. 1. kötet.

5. Jurij Kirijcsuk. Az UPA története. Vidanyja, 1991.

6. Szergej Tkacsenko. Felkelő hadsereg: a harc taktikája.

7. A felszabadító-forradalmi harcban: Kosszak - Ohrimovics - Turas. Az OUN szervezetének harci vezetőinek története és beszámolói, 1931-39 között.

8. Alekszandr Gogun. Hitler és Sztálin között: ukrán felkelők. Pétervár, Neva, 2004.

9. S.F.Hmel. Az ukrán partizánkodás. Az UPA oktatási anyagának, szabályzatainak és technikai leírásainak gyűjteménye.

10. Voldimir Vjatrovics. Az UPA rajdolásai Csehszlovákia ösvényein. 1940-1950-es évek.

11. Voldimir Vjatrovics. ,,Burlaka" százados.

12. Marija Szavcsin. Ezer út. Az OUN és UPA illegális szervezeteinek munkája, felépítése, szervezése.

13. Jurij Borec. A küzdelem viharában. (dokumentumregény; belőle forgattak ukrán-ausztrál koprodukcióban filmet, ,,Vas század" címmel, amit M.Zolival meg is néztünk. Végre a könyvet is elolvashatom.)

14. Bogdan Andruskiv. Tövisekkel szegélyezett ösvényeken. Publicisztikai elbeszélés, az UPA különböző parancsnokairól: életrajz, jellemvonások, életút. (Érdekes, mint pszichológiai tanulmány, hogy milyen kritériumok kellenek egy gerilla-parancsnoknak.)

15. Harcban a szabadságért - az UPA harci lobogói alatt. Visszaemlékezések, intervjúk, stb.

16. Makszim Szkorubszkij. A munkám, és harc a szabadságért. Visszaemlékezések.

17. Ivan Jovik. A le nem győzött hadsereg. Hadinapló.

18. Vaszil Palivoda. Egy ukrán felkelő és több évre elítélt kalandjai a GULAG táboraiban. Visszaemlékezések, túlélési taktikák a táborokban, viselkedés kihallgatásokon, munka a nyomozati szervekkel.

19. Fedir Kondrat. A szabadságunk védelmére keltünk. Visszaemlékezések. ,,Partizánok" sorozat. (A sorozatból az első könyv, amit látok!)

20. Az Ukrán Nacionalisták Szervezete és az Ukrán Felkelő Hadsereg. (Történészek közös munkája, dokumentumok, az OUN és UPA tevékenységét vizsgáló bizottság anyaga.)

21. Az Ukrán Katonai Szervezet (UVO) működése Galíciában. Dokumentumgyűjtemény, szervezeti struktúrák, tevékenység, képzés.

22. Oleg Bagan. A nacionalizmus és a nemzeti mozgalom. Történelme és elvei.

23. Sztepan Bandera. Az ukrán forradalom perspektívái.

24. Anatol Bedrij. Az OUN és az UPA.

25. Anatol Bedrij. Az 1941. szeptemer 30-án kikiáltott Ukrán Állam.

26. Vaszil Galasza. Életünk és harcunk. Visszaemlékezések.

27. Mikola Dejcsakivszkij. Európa felszabadított ösvényein. Az UPA-OUN összekötőjének visszaemlékezései.

28. Az UVO születése Galíciában. 2. kötet.

29. Zinovij Knis. Megcélozva a jövőt. Az UVO 1927-29-ben. Az OUN 1930-1941 között. (Cikkgyűjtemény)

30. Volodimir Koszik. Az Ukrán Felkelő Hadsereg.

31. Mikola Kogut. A hősök nem halnak meg. Visszaemlékezések.

32. Fedir Pigido-Parvoberezsnij. A ,,Nagy Honvédő háború".

33. Jevgen Pobiguscsij. Emlékeim mozaikja. Az Ukrán Nacionalisták Druzsinája.

34. Lev Rebet. Az OUN fénye és árnyékai.

35. Ivan Sztebelszkij. Az ifjúság és küzdelem útjain. Spusko ezredes légiója, 1939-től.

36. Sztepan Hrin. A téli bunkerben. (Az 1947-es blokád túlélőjének visszaemlékezései.)

37. Dmitro Civjuk. A szabadságért a bűnöző nem harcol. (cikk).

38. Bogdan Cservak. Az ukrán nacionalizmus: eredményei, interpretációi, portrék. (Tanulmány.)

39. Mihajlo Lukinjuk. Az UPA harca a megszállók ellen: úton az igazság felé.

40. A szabadság védelmében. Az UPA harcai a német megszállókkal Rovno környékén, 1941-1944.

41. ,,Zaliznjak" parancsnokkal a partizánösvényeken. (cikk).

,,A hadsereg és a belügyi csapatok a partizán- és felkelés-ellenes harcban" A Belügyi Haderő Legfelsőbb parancsnokságának és a Hadtörténeti Intézet közös kiadványa, 1997. Nagyon ritka könyvecske, mindössze 500 példányban volt kinyomtatva, gyakorlatilag beszerezhetetlen.

2. Az UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) közel 600 oldalnyi technikai rendelkezése és leírása (pokolgépektől és fegyverutasításoktól kezdve, földalatti rejtekhelyekkel és bunkerek építésével végezve.) Ami érdekes: többségük (leginkább az 1945-46-os anyagok) írógéppel vagy primitív másolási technikával készültek, de az 1944-es lapok német nyomdákban készültek, az 1946-48-as anyagok pedig bajorországban, az amerikai megszállási övezetben.

I. Könyvsorozat. Az Ukrán Felkelő Hadsereg krónikája.
...............................................
A könyvsorozat tartalmazza mindazokat a dokumentumokat, anyagokat és tudományos tanulmányokat, amik az UPA történelmével foglalkoznak.
...............................................
1. Kötet. Voliny és Poleszje: A német megszállás; első önyv: az UPA kezdete; dokumentumok és analitikus anyagok. A könyv a volinyi és poleszjei UPA szervezet politikai és szervezeti dokumentumait tartalmazza. Harmadik, állami könyvkiadó igazgatóság. A kötetet 1989-ben készítették össze, 256 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek, vázlatok.

2. Kötet. Voliny és Poleszje: A német megszállás; második könyv. A könyv a volinyi és poleszjei UPA szervezet illegalitásának és harci egységeinek dokumentumait tartalmazza. Második, javított kiadás. Az eredeti anyag 1985-ben lett összeállítva, 256 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek.

3. és 4. Kötet. Fekete erdő: a Sztanyiszlaui UPA taktikai csoportjának kiadványai, 1947-1950. Első és második könyv. A könyv visszaemlékezéseket, életrajzi leírásokat és dokumentumokat tartalmaz a Sztanyiszlaui UPA TCs tevékenységéről. Az anyagok kisebb része - elbeszélések, novellák és versek.
A 3. kötet (első könyv; 1947-1948) összeállítva 1987-ben, 272 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek, vázlatok.
A 4. kötet (második könyv; 1948-1950) összeállítva 1989-ben, 288 oldal, illusztrációk, térképek, vázlatok.

5. kötet. Voliny és Poleszje: A német megszállás; harmadik könyv: a résztvevők visszaemlékezései. A könyv visszaemlékezéseket, recenziókat és analitikus anyagokat tartalmaz az UPA illegális tevékenységéről. A dokumentumok között - az UPA és a Magyar Hadsereg között kötött szerződés eredeti, teljes dokumentumai, illetve aláírásuk előzményei és körülményei. A kötet anyaga 1983-ban lett előkészítve, 312 oldal; térképek, illusztrációk.

6. Kötet. Az UPA a német dokumentumok tükrében, 1942-1945; első könyv: 1942-1944 augusztusa. A könyv analíziseket, memorandumokat és harctéri rendekezéseket, értesítőket, tanácsokat tartalmaz, német tisztek tollából, illetve az UPA illegális szerveinek, politikai és katonai szervezeteinek technikai és módszertani dokumentumait német nyelven, amiket a német rendőrség, elhárítás vagy hadsereg zsákmányolt. A kötet 1983-ban készült el. 256 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek.

7. Kötet. Az UPA a német dokumentumok tükrében, 1942-1945; második könyv: 1944 szeptembere -1945. A kötetet 1983-ban állították össze, 272 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek.

8. Kötet. Az Ukrán Legfelsőbb Felszabadítási Tanács; dokumentumok, hivatalos publikációi, anyagai; első könyv: 1944-1945. A könyv az UGVR Első Nagygyűlés dokumentumait és jegyzőkönyveit tartalmazza; a ,,Visznik" (,,Hírnök") újság és közlönygyűjtemény számait (1945. szeptember 4-vel (7-ik szám) bezárólag, különböző cikkeket, kritikákat és esszéket 1944-1945-ös időszakból, amelyek betekintést nyújtanak a felszabadítási mozgalom politikai életébe. A kötet 1980-ban lett összeállítva; 320 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek, vázlatok.

9. Kötet. Az Ukrán Legfelsőbb Felszabadítási Tanács; dokumentumok, hivatalos publikációi, anyagai; második könyv könyv: 1946-1948. A kötet az UGVR kiadványait - ,,Szamosztijnoszty" (,,Függetlenség") és ,,Az UGVR Információs Hivatala" lapok, és egyéb anyagokat, cikkeket tartalmaz. A kötet 1982-ben lett összeállítva, 520 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek, vázlatok.

10. Kötet. Kötet. Az Ukrán Legfelsőbb Felszabadítási Tanács; dokumentumok, hivatalos publikációi, anyagai; harmadik könyv könyv: 1949-1952. A kötet tartalmazza az UGVR hivatalos dokumentumokat, értesítőket, publikációkat és analitikus anyagait, amiket Ukrajnában jelentettek meg. Köztük ,,Az UGVR Információs Hivatala" lap 4-6 és 9, Ukrajnában illegális nyomdában készült számait. 424 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

11. Kötet. Ternopolscsina: az ukrán forradalmi, moszkovita-bolsevisták elleni harc halottainak névsora, 1944 június 13-tól - 1948 december 31-ig. Ez az illegális kiadvány 725 upa harcos életrajzát tartalmazza, akik életüket vesztették a Ternopoli megye területén. Ezenkívül, még közel 100, névtelen felkelő halálának okait és az esemény leírását. A kötet eredetileg 1949-ben lett összeállítva, 1985-ben lett kiegészítve és javítva, 248 oldal, kemény kötés, fotók és illusztrációk.

12. Kötet. Az UPA Harmadik, Podolszki katonai körzete (,,Liszonya"). Az UPA Harmadik katonai körzet parancsnokságának - ,,Liszonya" fedőnév alatt - harctéri naplói és jelentései, 1943 októberétől - 1945 szeptemberéig; ezenkívül tartalmazza az illegális hadserg dalgyűjteményét (,,Felkelő zászló" című, eredetileg illegalitásban készült brosura), amit 1947-ben adtak ki; a ,,Liszonya" körzet egyéb dokumentumait és rendelkezéseit. Összeállítva 1989-ben, kemény kötés, 352 oldal.

13. Kötet. Peremiscsina - a Peremiszkij kureny (zászlóalj); első könyv: a ,,Burlak" (Volodimir Scsigelszkij) részlegvezető eseménynaplója. Ezenkívül tartalmazza a 4,92a ,,Udarnyiki" részleg esemény és harctéri naplóját, 1946 novemberétől - 1947 november 27-ig, ,,Burkun" fedőnevű parancsnok bevezetőjével, és Bogdan Guk (,,Szkali") utószavával. Ezenkívül a kötet tartalmazza a különböző, zászlóaljba tartozó szotnyák (századok) dokumentumait - névlistákat, a szovjet államvédelmi szervek dokumentumait. Összeállítva 1986-ban 370 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

14. Kötet. Peremiscsina - a Peremiszkij kureny (zászlóalj); második könyv: naplók és dokumentumok. Tartalmazza ,,Krilacs"(Jaroszlav Kocjolka) szotyennij (századparancsnok) naplóját, 1944-1947 között, amit halála után ,,Burlak" (Volodimir Scsigelszkij) folytatott. A ,,Krilacs" által vezetett szotnya műveleti naplója (beleértve az elhárító csoport (,,Oreszt") jelentéseit), illetve a két szotnya egyéb dokumentumait. Összeállítva 1987-ben, 262 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

15. Kötet. Kosztyántin Himmelraich: az ,,UPA-Szhid" különleges rendeltetésű részleg parancsnokának rendelkezései; parancsok, rendelkezések, dokumentumok. A kijevi születésű szerző elbeszéli történetét a háború kitörésétől (1941-ig), az 1945-ben végrehajtott ,,Nyugati menetelésig": besorozása a Vörös Hadseregbe, a német fogság, a megszállt Kijev, részvétele az OUN(m) illegális munkájában, különleges műveletek és képzés az OUN(m) csoportoknál a Kárpátokban, az UPA tisztesi iskolája, a Podoliai harcok a németek és lengyelek ellen, az ,,UPA-Szhid" különleges rendeltetésű csoport felállítása, szervezése, kiképzése és akciói. Összeállítva 1987-ben, 266 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

16. Kötet. A határontúli Ukrajna illegális sajtója, 1945-1947 között. A gyűjtemény tartalmazza az olyan illegális lapok gyűjteményét, mint például: ,,Tizsnevi viszti" (,,Napi hírek"), ,,Liszovik" (,,Erdőlakó"), ,,Informativni viszti" (,,Hírek"), ,,Informator" és ,,Peremoga" (,,Segítségnyújtás"). Minden egyes újságlapnál szerepel az amerikai és angol hatóságok angolnyelvű javítása és rezüméja. A gyűjtemény, ezenkívül, egyéb, külföldön kiadott kiadványokat is tartalmaz, illetve elbeszéli O.Lebedovics meghurcolásának történetét. Összeállítva 1987-ben, 608 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

17. Kötet. Az ukrán illegalitás angolnyelvű kiadványai, 1946-1947. A gyűjtemény tartalmazza a következő illegális kiadványok faximilié másolatát: ,,Novi Lidice" (,,Új Lidicék"), ,,Kocilovszkij érsek vidámságai", ,,Választások a Szovjetunióban", ,,Az új éhség-katasztrófa Ukrajnában", ,,A fasiszta mumus", ,,A testvéri cseh és szlovák néphez". Összeállítva 1988-ban, 192 oldal. Kemény kötés, illusztrációk.

18. Kötet. Az UPA ,,Goverla" kárpáti csoportja; első könyv: dokumentumok, belső és hivatalos publikációk. Sok dokumentumon kívül tartalmazza a ,,Sljah peremogi" (,,A segítségnyújtás útja" lap számait, a parancsnokok harctéri javaslatait és jelentéseit, módszertani útmutatókat, és az UPA 24 Taktikai Csoportjának - ,,Makivka" - dokumentációját, műveleti naplóit. Összeállítva 1990-ben, 328 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

19. Kötet. Az UPA ,,Goverla" kárpáti csoportja; második könyv: visszaemlékezések, cikkek, hadtörténeti analitikus munkák, perszonáliák. Összeállítva 1992-ben, 357 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

20. Kötet. Az ,,UPA Krónikájának" jegyzéke; első könyv (az 1-19 kötetekhez). A könyv tartalmazza a személynevek, földrajzi tájegységek, települések, alakulatok, stb. fedőneveit; ezenkívül az 1-19 kötetekben megjelent cikkek és dokumentumok jegyzékét, és szerzőik, íróik valódi neveit. Összeállítva 1994-ben, 528 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

21. Kötet. Az UPA a német dokumentumok tükrében, 1941-1943. Harmadik könyv: 1941 júniusa - 1943 májusa. A kötet rendelkezéseket, hivatalos és belső nyilatkozatokat, felhívásokat tartalmaznak, amit a német megszálló hatóságok adtak ki az UPA kapcsán, illetve annak támogatására; ezenkívül az ukránul kiadott rendelkezéseket, előírásokat az ukrán karhatalmi csapatok számára. Összeállítva 1991-ben, 271 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

22. kötet. Az UPA a lengyel dokumentumok tükrében; első könyv: a ,,Viszla" operatív csoport Haditörvényszéke. Tartalmazza a lengyel ,,Viszla" operatív hadtest levelezését, parancsait és rendelkezéseit 1947 májusa-júliusa között. Összeállítva 1992-ben, 627 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

23. kötet. Az UPA egészségügyi szolgálata: dokumentumok, analitikus anyagok és endelkezések. A kötet nayobbik része - orvosok, szanitécek, ápolók és segéderő visszaemlékezései (az Ukrán Vörös Kereszt (UCsH) és UPA EÜ szolgálat állományából). Ezenkívül a kötetben szerepelnek az UCsH illegális rendelkezései, rendeletei, szervezési útmutatói, illetve egyes EÜ-ek perszonáliái. Összeállítva 1992-ben, 480 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

24. Kötet. Az eszme és a szolgálat: az OUN Provodu szervezetének sajtója, 1942-1946. Ebben a kötetben összegyűjtötték az azonos nevet viselő, társadalom-politikai illegális lap számait. A lapok sok részletes és érdekes cikket tartalmaznak az UPA harcairól, a német és szovjet megszálló politikáról, illetve esszéket az ukrán politikai eszme fejlődéséről. Összeállítva 1995-ben, 592 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

25. Kötet. Az UPA dalai. Dalgyűjtemény, olyan szerzeményekből, melyek tematikája kapcsolódik az UPA harcához. A kötet nem csak az UPA harci, illetve később börtönökben vagy koncentrációs táborokban írt nótáit tartalmazza, hanem azokat is, amelyeket a nép írt róluk. Agyűjteményben szerepelnek a nóták szövegei, azok verziói, a dallamuk (és annak verziói), illetve információ a dal születésének körülményeiről, szerzőiről. A gyűjtemény több, mint 600 dalt, illetve azok verzióit tartalmazza. Összeállítva 1997-ben, 556 oldal, kemény kötés, kották.

26. kötet. Az Ukrán Legfelsőbb Felszabadítási Tanács. Dokumentumok, hivatalos publikációk, anyagok. Negyedik könyv: dokumentumok és cikkek. A kötet a gyűlések jegyzőkönyveit tartalmazza, az UGVR elnökének megválasztását (Kiril Oszmak), a tárgyalási jegyzőkönyveket a lengyel ellenállással, Magyarországgal és Romániával folytatott tárgyalásokról, levelezését Mikola és Pjotr Duzsi között, egyéb cikkeket. Névlisták és perszonáliák az UGVR tagjairól. Összeállítva 2001-ben, 658 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

27. Kötet. Roman Petrenko: Ukrajnáért, a szabadságáért; cikkek. A szerző volinyi szüetésű. Elbeszéli az eseményeket az 1939-es háború kitöréstől az 1945-ös, Nyugatra történő meneküléséig. A szerző az OUN Szarnyenszkij körzetének volt a vezetője (1942 januárjától illegalitásban), a ,,Zagrava" SVO UPA állami hivatalában dolgozott, majd 1943-tól - az Nagyvezérkarban (GVS; ksőbb UPA KVS - ,,Pivnics", parancsnok D.Kljacskivszkij), majd 1944 nyarától - különéleges megbízott. Összeállítva 1997-ben, 279 oldal, kemény kötés, illusztrációk, térképek.

28. Kötet. Marija Szavcsin: Ezer út; visszaemlékezések. A szerző elbeszéli életét 1944-1953 között, az illegalitásban. 1945-től V.Galasz bajtársa volt( az OUN képviselője a Határontúli területek OUN szervezetének), majd 1947-től a GOSzP munkatársa volt a Kárpátokban, majd 1948-tól - az OUN PZUZ összekötője. A szerző vele együtt jártkülföldön, a Kárpátokban, Volinyon, illetve a KGB kijevi börtönében. Összeállítva 1995-ben, 600 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

29. Kötet. Ivan Geraszimiv (,,Palij"): Három ifjúi álom - az UPA soraiban. A kötetet az UPA Kárpátokban lévő tisztesi iskolajánák volt növendéke, majd az U-1(94) szotnya rajvezetője írta. Elbeszéli harci útját 1943 őszétől 1947 őszéig a Kárpátokban és Lemkivscsinában. Részletes képet fest a felkelők hétköznapi életéről és parancsnokaikról, illetve az ukrán lakosság változó hangulatáról az adott időszakban. Összeállítva 1999-ben, 336 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

30. Kötet. Sztepan Hrin (Sztepan Sztebelszkij): ,,A szabadság nevetésén át" cikkek. A könyv két cikket tartalmaz Sztepan Sztebelszkij (,,Hrin") tollából, az UPA 24 ,,Makivka" TCs parancsnokától - ,,A szabadság nevetésén át", ,,Télen a bunkerban". Ezenkívül Oleksz Konopadszkij (,,Osztroverh") írását - ,,Osztroverh, az UPA szakaszvezetőjének visszaemlékezései". A szerzők elbeszélik tevékenységüket az UPA-ban 1944 és 1949 között Lemkivscsinában és a Dragobicsi területen. Összeállítva 2000-ben, 552 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

31. Kötet. Az UPA Lvovscsinában és Jaroszlavscsinában. Az UPA ,,Roztocsja" TCs harcosainak cikkei és dokumentumai, 1943-1947. A könyv tartalmazza ,,Soja", ,,Szpartak", ,,Zenon Szemenyiv", és az UPA ,,Bril" parancsnok által vezetett csoportjának egyéb harcosainak tollából származó cikkeket. Ezenkívül tartalmazza az operatív parancsokat és javaslatokat ,,Bril" és ,,Gamalija" parancsnokok tollából (,,Perejaszlavi-I" és ,,Perejaszlavi-II" csoportok vezetői), illetve egyéb dokumentumokat a ,,Roztocsja" Taktikai Csoportjától. Összeállítva 2000-ben, 324 oldal, kemény kötés, vázlatok, illusztrációk.

32. Kötet. Az egészségügyi ellátás az UPA-ban: dokumentumok, anyagok és cikkek. Második könyv. A könyv nagyobb része - a szanitécek, orvosok, nővérek, és egyéb EÜ szolgálatosok visszaemlékezései. Az Ukrán Vörös Kereszt anyagai (UCsH). Összeállítva 2001-ben, 581 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

33. Kötet. Az UPA 26 ,,Lemko" Taktikai Csoportja: Lemkivscsina és Peremiscsina (dokumentumok és anyagok). A kötet tartalmazza azokat a dokumentumokat, amelyek az UPA 26 TCs-nak (,,Lemko") 1944-1947 közötti tevékenységéhez kapcsolódnak. Operatív értesítőket, harcászati javaslatokat, a ,,Konik" ezredes nevét viselő altiszti iskola kiképző és oktatóanyagát. Összeállítva 2001-ben, 900 oldal, kemény kötés, térképek, szervezeti vázlatok, illusztrációk.

34. Kötet. Lemkivscsina és a Peremiscsina - ,,Holodnij Jar", ,,Beszkid", ,,Verhovina": politikai tanácsok. A kötet a két terület illegális politikai szervezeteinek dokumentumait tartalmazza, azok információs és képzési anyagát, 1944-1947 között. Összeállítva 2001-ben 974 oldal, kemény kötés, szervezeti vázlatok, illusztrációk.

35. Kötet. Jegyzék az ,,UPA Krónikája" sorozathoz; második könyv, 21-34 kötetek, az Új Sorozat 1-3 köteteihez, illetve a ,,Könyvtár" sorozat 1-3 köteteihez. A könyv tartalmazza a kötetekben szereplő személyek, alegységek, települések, tájegységek fedőneveit, illetve kritikai cikkeket az adott kötetekhez. Összeállítva 2002-ben, 870 oldal, kemény kötés.

36. Kötet. A Lvovscsinán meghalt OUN és UPA harcosok könyve. A könyv tartalmazza a Lemberg környékén meghalt OUN és UPA katonák rövid perszonáliáit, illetve a hozzájuk kapcsolódó, szovjet archívumokból származó dokumentumokat. Összeállítva 2002-ben, 1058 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

37. Kötet. Ivan Liko, ,,Az álom és valóság határán: egy illegalitásban lévő ember elbeszélései. 1945-1955". Ivan Liko (,,Szkali", ,,Bogdan") ,,Az álom és valóság határán" elbeszélése; Mikola Terefenk (,,Medvegy") dokumentum regénya - ,,Két világ határán". A szerzők elbeszélik történetüket Lemkivcsinában, az illeális munka során, illetve kálváriájukat a lengyel börtönökben. Megjelentetés éve: 2002. 644 oldal, kemény borító, illusztrációk;

38. Petro J. Poticsnij ,,Az ellenállás építészete: az UPA bunkerei és rejtekhelyei a szovjet dokumentumok tükrében". A könyv tartalmazza a z UPA rejtekhelyeinek és bunkereinek leírásait, vázlatokkal, illetve mndazokat a szovjet dokumentumokat és utasításokat, amelyeketa Vörös Hadsereg és NKVD Belügyi Csapatok számára adtak ki, a rejtekhelyek felkutatásának céljából. A dokumentumok az Ukrajnai Katonai Körzetben készültek, 1944-1954 között, és jelenleg Petro J. Poticsnij gyűjteményében található (Toronto University). Megjelentetés éve: 2002, 430 oldal,kemény borító, vázlatok, tervrajzok, illusztrációk.

39. Az UPA ,,Danyiliv" 28. taktikai részlege: Holmscsina és Pidljasja. Dokumentumok és analitikus anyagok. A kötet tartalmazza az iratokat az UPA adott részlegének tevékenységéről Holmscsinán és Pidljasja teróületein 1945-1948 között. Az iratok között a Holmszkij UPA parancsnokság javaslatai, az UPA szotnyák hadinaplói; az UPA helyi vezetői és a lengyel háború utáni ellenállás (WiN; ,,Wolnosc i Nezawistlosc") vezetői közötti tárgyalások jegyzőkönyvei; egy angol újságíróval történt találkozó jegyzőkönyvei és az ehez kapcsolódó cikkek, interjúk. A dokumentumok többsége Petro J. Poticsnij gyűjteményéből származik (Toronto). Megjelentetés éve: 2003, 1058 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

40. Az UPA ,,Basztion" 27. taktikai részlege: Lobacsivszcsina, Jaroszlavscsina, Tomasivscsina. Dokumentumok és analitikus anyagok. Összefoglalók és dokumentumok az UPA tevékenységéről 1945-1948 között. A dokumentumok között - az UPA adott részlegének parancsnoki előírásai, rendelkezései; az UPA ,,Meszniki" zászlóaljának hadinaplója; az OUN II. Körzetének ,,Baturin" vezetőjének parancsai és rendelkezése; a gazdasági munkákat érintő rendelkezések. A dokumentumok többsége Petro J. Poticsnij gyűjteményéből származik (Toronto). Megjelentetés éve: 2004, 600 oldal, kemény borító, illusztrációk.

41. Az UGVR elnöke, Kirilo Oszmak. A kötet dokumentumokat, visszaemlékezéseket és egyéb anyagokat tartalmaz az UGVR Elnökéről, Kirilo Oszmakról, életéről, tudományos munkásságáról és haláláról. Megjelentetés éve: 2004, 880 oldal emény borító, illusztrációk.

42. Petro J. Poticsnij. Az UPA krónikája - Történelem: Dokumentumok és analitikus anyagok. Azok az UPA harcosok, akik 1947-1949 között kitörtek Nyugat Európába, kötelességüknek tartották feljegyezni a rajdolások kronológiáját és eseményeit, hogy az megmaradjon az utókor számára. Az anyagok publikálására lehetőség nyílt, miután 1974-ben megalapították az ,,UPA Krónikája" kiadót. A kötet a kiadó alapítása körüli munkákat, a 30 éves munkának beszámolóit, és a kiadó munkatársainak rövid életrajzát tartalmazza. Megjelentetés éve: 2005, 658 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

43-44. Kötetek. Harc az ügynökök ellen: az OUN Biztonsági Szolgálatának jegyzőkönyvei Ternopolscsinában, 1946-1948.
43. kötet: megjelentetés éve: 2006, 1332 oldal, kemény borító, illusztrációk, vázlatok;
44. Kötet: megjelentetésének éve: 2006, 1288 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

II. Könyvsorozat. ,,Az Ukrán Felkelő Hadsereg krónikája. Új sorozat."
...............................................

1. Kötet. Az UPA Főparancsnokságának kiadványai.
A kötet a következő kiadványokat tartalmazza: ,,A fegyverekről" N"16/1943; ,,Felkelő", N"1-6/1944-45; ,,Ukrán paprika" (humorlap), N"1-3, 1943-45; ,,A gyalogság harci szabályzata", Kijev-Toronto, 1995, 482 oldal, emény kötés, illusztrációk.

2. Voliny és Poleszje: az UPA illegalitása, 1943-1944. Dokumentumok és anyagok. A kötet tartalmazza az UPA Főparancsnokságának iratait, illetve a ,,Zagrava", ,,Bogun", ,,Turiv" és ,,Tjutjunnik" Katonai Körzetek iratait. Kijev-Toronto, 1995, 482 oldal, kemény kötés, illusztrációk.

3. Harc az UPA és nacionalista illegalitás ellen: az Ukrán Kommunista Párt KB direktívái és rendelkezései 1943-1959.
Kiadás éve: 2001, 652 oldal, kemény kötés illusztrációk.

(Az új sorozatból most jelent meg (2009-2010) újabb három kötet, amit most várok Lembergből).
Előzmény: Zicherman Istvan (12085)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2010.01.26 0 0 12085
Üdv, Zoli.

Showtime részéről ez volt a legnagyobb ,,melléírás":

,,...sőt előfordult, hogy sebesültjeiket magyar kórházakban ápolták."

Ez KIZÁRT!
Egy olyan felkelő hadsereg, amelyben minden tisztnek és közlegénynek fedőneve volt, és általában a fogságbaesés veszélye esetén úgy igyekezték fejbelőni magukat, vagy felrobbantani, hogy az arcukat ne tudják azonosítani - kizárt, hogy egy potenciális ellenség kórházában ápolják saját sebesültjeiket! Ugyanis abba a kórházba bármikor bejöhetett egy mitugrász, anyaországból éárkező tiszt (apropo, ez történt, amikor a magyar helyőrségeket Ukrajnában izolálták az UPA partizánjai, és kész tények elé állították - vagy mennek, hátrahagyva a raktárkészleteket és fegyverzetet, vagy meg lesznek semmisítve; ott is egy Pestről érkező okostojás tiszt mondta, hogy ,,banditákkal nem tárgyalnak"). Ezenkívül bármikor megjelenhettek ott a Gestapo, SD tiszjei (illetve egyéb szövetségesek), illetve a nyilas párt aktivistái (erre, mondjuk, szinte alig volt esély, no de...).
Ráadásul a Bandera által felállított UPA EÜ részleg (u.n. Ukrán Vörös Kereszt) a korabeli dokumentumok és jelentések tükrében gyakran sokkalta jobban működött, mint a német hadsereg (!) katonai EÜ szolgálata (a magyarról már nem is beszélve). Az UPA EÜ szolgálatában világelső orvosok és ápolók dolgoztak, sokan közülük - a Svéd Vörös Kereszten keresztül - Kanadából, az USA-ból vagy Ausztráliából érkezett (nem véletlenül internálták Kanadában az ukránokat, volt is ott két koncentrációs tábor részükre).
El tudom képzelni, hogy valamilyen kirívó, különálló esetben elhívták az erdőbe a magyar katonaorvosokat vagy EÜ-szakembereket, no de ebben az esetben egy különálló helyen rendezték be a kötöző helyet. No de a báziskörzetbe soha sem vittek ellenséget, és az, hogy az ellenség kórházába vigyenek sebesült UPA-partizánt - KIZÁRT! Nincs az az idióta parancsnok, aki az ellenségre bízná sebesültjeit - ezzel rendkívüli veszélynek teszi ki az egész kurenyt vagy csetát (azaz zászlóaljat vagy szakaszt)!!! (Apropo, elszigetelt esetek, amikor ellenséges katonaorvosokat hívtak az erdőbe előfordulhattak; legalább is kettőről biztosan tudok: egyszer Fjodorov partizáncsoportjához hívtak át egy olasz katonadokit, illetve a Leningrádi megyében előpfordult Malcev csoportjában, hogy a spanyol ,,Kék hadosztály" orvosát hívták át. Kész, más esetről dokumentumokban vagy visszaemlékezésekben nem olvastam. Hozzáteszem: a vörös pőartizánoknál egészen 1943 második feléig rendkívül problémás volt az EÜ-szolgálat; többek között - most olvasva az NKVD dokgyüjteményét - parancsba volt adva, hogy a fogságba esett német katonák közül ne bántsák az EÜ-katonákat (beosztották őket sebesültápolásra). No de az UPA-nál erre nem volt szükség!

Ráadásul az ellátmány és fegyverzetátadás kérdése sem volt olyan ,,önkéntes" dolog. Egyszerűen jobbnak látta a magyar parancsnokság, hogy otthaggya a raktárkészleteket, mert az UPA blokádja alatt úgy sem volt lehetőség ennek elszállítására (a németek ugyan úgy tettek - jobbnak látták otthagyni a raktárakat, mint hogy még fölösleges veszteségeket szenvedjenek el az UPA vagy UNA fegyvereseitől).

Volt még egy dolog, ami miatt nem volt éppen ,,felhőtlen" a magyarok és ukrán nacionalista ellenállás viszonya - az UPA írtóhadjárata a lengyel lakosság ellen.
Előzmény: M.Zoli (12084)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!