Keresés

Részletes keresés

matti70 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5623

Arról hallottam már hasonló nem túl pozitív véleményt, de nem próbáltam, visszatartott a Made In Hungary felirat :)

Fekete fémdobozost viszont nemrég vettünk másodszor, és egy év után, jópár kávémárkát kipróbálva ugyanaz lett a véleményünk. Finom kávé, közepesen finom őrlésű, jól tömörítve szépen folyik ki. Hátránya, hogy a "jobbakhoz" képest kissé hamarabb megkeseredik, a második hét közepén már jól érezheteően. Ettől függetlenül fogunk még venni.

Előzmény: _MrB_ (5619)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5622
Egyébként döntő különbség nincs. Az adagolós változatnál azt hiszem, egyszerűen addig nyomod a gombot, amíg akarod. Például mindig 8 mp-ig, és akkor mindíg azonos mennyiségű lesz a kávéd. Maga az adagoló ugyan igazán csak nagyüzemben hasznos, de végülis nem hátrány - ha nem is előny, ez esetben. Nyomod a gombot pl. 8 mp-ig, majd az adagolóval átadagolod a szűrőbe. Ha megvan a pénz, emmiatt talán nem kellene elállni a vételtől. De azt persze feltétlenül meg kell kérdezni, hogy lehet-e akármilyen rövid ideig nyomni a gombot, úgy, hogy csak egy adagot őrölj meg, ne többet. Mellesleg, ha vendégeid érkeznek, még hasznát is veheted az adagolónak: előre leőrölsz 8-10 adagot, aztán csak gyorsan adagolgatsz, amikor sor kerül a főzésre.
Előzmény: zeg4 (5621)
zeg4 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5621

Igazad van!!!!

Váltottam emilt az Expoligonnal, melyből kiderült, hogy amit én keresek (s neked is ilyen van, asssszem) azt hívják autómatának.

Reggel a telefonban mondtak fals dolgot:-(. Még jó, hogy körül írtam, hogy melyik kell, mert ha feleslegesen átautóztam volna a városon, megüt a guta, bár akkor lenne rózsafa nyelű tamperem:-).

De a lényeg a lényeg, hogy az ami nekem kéne (AUTÓMATA) NINCS:-(((((, függetlenül attól, hogy mi a neve.

Ez a bosszantó, pénz lenne rá, de nincs raktáron:-(((.

Előzmény: Törölt nick (5615)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5620
saeco.hu - ott vannak az elérhetőségek.
Előzmény: weiby (5618)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5619
vákumos 250es tégla, fekete alj, s ilyen piazzas szinü felső rész, Elején kék Intenso kisfelirat.
Előzmény: matti70 (5617)
weiby Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5618

Sziasztok!

 

Most szereztem egy Saeco superautomaticát, gyakorlatilag az elő kávém elött állok. Tudna adni valaki konkrétan ezzel a típussal kapcsolatos  tippeket (ill.egy megbízható és olcsó szakszerviz is érdekelne)?

Köszönöm előre is!

matti70 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5617
Melyiket vetted, a fekete fémdobozost vagy a vákuumcsomagost?
Előzmény: _MrB_ (5606)
H_G Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5616
Esetleg megkérdezheted a Balzac u.-i Qawa mintakávézóban, ott még a nyáron bespájzoltak néhány Luxot azzal a szándékkal, h. drágábban adják tovább -- ha még van belőlük, a semmihez képest már lehet, h. nem is annyira rossz ajánlat.
Előzmény: zeg4 (5613)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5615
Alighanem épp az automata adagolós jobb otthonra. Legalábbis én úgy értelmezem, hogy az az automata, amelyiken beállítható egy potméterrel, hogy egy adag mennyi legyen. A kézi adagolóson van egy tartály, abból kell egy-egy dagot kézzel kizsilipelni.
Előzmény: zeg4 (5613)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5614
Persze, én is úgy gondolom, hogy ha szemre vízszintes a felszín a tamperolás előtt, és valóban pl. a "négy égtájas" Staub tamp módszert csinálom, akkor nagy hiba nem lehet - többnyire valóban szépen csurog a "méz" nekem is. Csak az ember mindig fejlődni akar, és talál akár e kis témában is mindig újat. Mindenesetre egy biztos: a szétosztás, a szintezés fontos momentum. Aztán jöhet a tamp.
Előzmény: _MrB_ (5612)
zeg4 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5613

HELP!

 

Ma hívtam az Expoligont, KVdaráló ügyben (Iberital).

Sajnos csak az autómata adagolos van pillanatnyilag:-((((((((((((((((.

A kézi adagolós elfogyott. Felírták nevem, tel.számom és megigérték, hogy hívnak.

Kérdésemre, hogy mikor várható, azt felelték, hogy, ha lesz több érdeklődő:-((

Úgyhogy, aki mostanában tervez ilyen darálót vásárolni, kérem "zaklassa" őket telefonon, mert sosem fognak rendelni.

 

_MrB_ Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5612
Mivel a folyamat végét egy általad hétvégén vázolt oldalt is nyomkodós tamperelés zárja... igy nemhiszem, hogy nagyon maradna a szélén olyan rész, ahol nincs elég KV...
Előzmény: Törölt nick (5610)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5611
Mindenesetre mostanában tenyeremmel, ujjammal jobbról-balról ütögetem, lefele is odakoccintom finoman, lágyan előtamperelek, és most még az ujjammal is kotorászok benne...
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5610
Hasonlóan eddig én is. De most felmerült bennem: az első, szintező, lágy tamperezéskor nem az történik-e, hogy a szélekre igen szellősen, középre pedig kissé már tömören kerül a kávépor?
Előzmény: _MrB_ (5606)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5609
Eddig én is ugynígy csináltam - ösztönből. :) Nade most felleltem néhány videot, melyeken olyan ördögi flikk-flakkal símítanak, hogy az öröm a szemnek. Egyben minden módszer azonos: az ujjukkal huzigálják a kv felszínét. Aztán hogy ezt NSEW vagy akármilyen norvég nevű ipséről elnevezett bekanyarodós-lesodrós módszerrel teszik, az részletkérdés. Állítólag egy barista versenyen a nyertes nem is szintezett, nem is tamperolt, hanem valamilyen villámgyors, hirtelen harci mozdulattal meglengette a portafiltert, és ettől összetömörödött benne a kávé...ezt valóban leírják komoly helyen.
Előzmény: H_G (5608)
H_G Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5608
"Ti ezt hogyan egyenlítitek ki abban a reményben, hogy sehol ne legyen lyuk, üreg a felszín alatt. Egyadagos szűrőről van szó, elég mélyen kell lenni benne a kávépor felszínének."

Na, akkor az én módszerem nem számít, mert ugye szerintem pont h. magasan kell állnia a pornak az egyadagos tölcsér-szűrőben, h. jól lehessen tömöríteni...

Mindenesetre egy kisebbfajta falap (eredetileg edényalátét) fölött csinálom a dolgot és a szűrő nincs a karban, csak már teljesen készen teszem bele. A daráló kis fiókjából beleöntöm az őrleményt a szűrőbe (persze erősen púpos), utána mutatóujjal elég erősen megkocogtatom a szűrő peremét oldalról, majd az alját jól odakoccantom a deszkához -- mindkettőtől kihullik némi felesleg. Szerintem ezek után már nem marad légbuborék, és a szélekhez is jól odasimul az őrlemény. Ezután még mindig púpos kicsit a felszín, de már nekiesek a tamperrel, ami a maradék fölösleget kitúrja a széleken túlra. Tamperolás után még egy finom koccintás a falapon és egy fújás a csap fölött, ami megtisztítja magát a peremet.

Előzmény: Törölt nick (5605)
H_G Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5607
Tök aranyos, ahogy a karos masinákat dicsérik ezen a Coffeecrew oldalon! :))

"It will break you if you do not give it the respect it deserves."

"All lever espresso makers demand constant attention to detail. Failing this guarantees failure, misery and despair."

"Any success (without above knowledge) is purely coincidental and cannot be counted on."

"Any lever espresso maker is capable of making a grown man cry..."

"You might be able to smell the coffee, but the Gaggia lever can smell your fear."

"The success you have with the laPavoni lever is entirely dependant on ... your ability to raise and lower the lever arm according to whatever phase the moon is in that particular day."

Legalább tudhatjuk, h. nem fizették le őket a gyártók bújtatott reklámért :)

Előzmény: Törölt nick (5594)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.30 0 0 5606
Mivel nincs daráló, igy:
KVmérővel bele 1 adag a KVba, értelemszerüen ez sem lesz teljesen azonnal jó. Finoman megnyomom a tamperrel, azzal az épp hogy ráteszem mozdulattal. S ezzel szépen elegyenesedik a KVréteg a szűrőben. Ha ez megvan, akkor mozdulok rá rendesen tamperelésileg. Addig csak síikolás van.

Mi meg vettünk szombaton Piazza D'Oro őrölt KV-t... s valahogy nem jó, pedig lehetene jó... Bazierős pörkölés, szinte bitumenfekete az örlemény... (ezt írják is rajta), de valahogy érdekes az őrlési finomság. Az a kisebb gondom, hogy nem túl finom, mert attól még lenyomom erősebben, s jó lesz... de nem állnak össze a szemek rendesen tampereléskor. Olyan, mintha taszítanák egymást a szemek... Ennek eredménye, hogy viszonylak sok kószáló KVszemcse lesz a felső szűrőn.

Összességében egy jó KV lenne, csak nem elég finom az őrlése. ~ : (((
Előzmény: Törölt nick (5605)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5605
Időről időre a kávékészítés más-más részművelete kerül kisérletezésem középpontjába. Őrlés finomsága, előmelegítés, tamperolás ereje, módszere, kávék típusa, stb. Most jutottam el odáig, hogy egy eddig általam elhanyagolt momentumról kiderúlt számomra (is), hogy szinte mindennél fontosabb, és némi kézügyességet is igényel. Ez a tamperolást megelőző kiegyenlítés kérdése. Amikor a darálóból kiömlik az őrölt kávé a szűrőbe, akkor akárhogy forgatgatom azt, egy halmot kapok, kis hegyecskét kávéból. Ti ezt hogyan egyenlítitek ki abban a reményben, hogy sehol ne legyen lyuk, üreg a felszín alatt. Egyadagos szűrőről van szó, elég mélyen kell lenni benne a kávépor felszínének. Jelenleg a mutatóujjammal, vagy a kisujjammal matatok, simítgatok, de elég nehéz ezt jól csinálni, ha nem akarom, hogy a felesleges kávé a szűrő mellé hulljon. Profik - ezt sokszor láttam videókon - ezt úgy csinálják, hogy több kávéőrleményt töltenek a szűrőbe, és a simító mozdulatokkal a felesleget egyszerűen lesöprik. majd egy ronggyal feltörlik. Nincs jobb megoldás?
Ti hogyan csináljátok?
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5604
Azt hiszem, megtaláltam azt a helyet, ahol a kávépárna tetje-rózsa közötti hézag szükségességét említik, a víznyomás egyenletességének felépülése céljából - más kérdés, hogy miután a víztől megpuffad a kávéőárna, hozzányomódik a rózsához. Megjegyzem, e cikk írója is 17 gramot használ egy duplához. Azt írja, hogy a dolog erősen gépfüggő.
Speaking in general terms, when first learning about espresso machine X, I pay careful attention to the puck-to-dispersion screen clearance. For most machines, a few millimeters of clearance (between the thickness of a dime and nickel) allow enough room for water to spread out evenly across the puck's surface. As the coffee expands, the puck's surface presses firmly against the dispersion screen, reducing the chances of outer edge channeling. For espresso machines that have very fast pressure ramps, I experiment with downdosing to increase the dwell time and enhance the evenness of the water dispersion (e.g., the Cimbali Junior and Elektra A3 responded well to strictly standard dosing of 14-15 grams). Sometimes it helps, sometimes it doesn't; it depends on the particular espresso machine.
As Jim said, the extra coffee does offer a larger margin of error too, but only up to a point. For example on my machine, 17-18 grams is the extraction "sweet spot" for evenness. Above 19 grams, the margin of error for distribution faults
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5603
Munkahelyemhez a Ráday utcai - ma azt hiszem Sir Morik nevű , korábban Coquans - kimért kávék boltja van közel. Régóta járok oda - hajdanában még a helyszínen pörköltek, mígnem egy lakó följelentette őket az állandó illat terjengése miatt. Szó ami szó, a harmadik utcából már lehetett érezni a számunkra oly vonzó illatot - persze állandóan ebben élni biztos nem kellemes. Nos, a helyszínen főzött kávéjuk sohase volt igazán jó. Ugyanabból az anyagból otthon sokkal testesebbet lehet főzni. A kónuszos szűrő ostoba "találmány", vannak gépek, melyekhez még szűrőtartó is van külön, egyadagos, s abban nyilván normális a szűrő alakja is, akárcsak az alább emlegetett Krupsban. De nagyon nem panaszkodom, mert remek, mézszerű levek csorognak ki ebből a kónuszosból is, csak kicsit valóban több kávét teszek bele - megpróbáltam a dupla tamperolást is (először kis átmérőjúvel, majd a naggyal) de azért az kissé macerás.
Előzmény: H_G (5599)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5602
Hja, lényegre nem válaszoltam... Szóval nem használtam, mert más ügyben jártam arra, s bár felmerült a KVzás, de siettem ~ : (
Előzmény: H_G (5600)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5601
Java... ha a Csóka uccai boltba veszed, elötte igyál egy espressot, főleg ha az Úr van bent s csinálja (neki a kedvence, viszont a hölgy nemscak hogy flegma, de érződik rajta, hogy "muszájból" van ott, ahol, s csinálja, amit...). Megiszod, s még utánna 30-40 perccel is ottvan a szádba a KV íze. szabályosan beleég a tudatba ~ : )))) Istenifinom, bár van akinek már túl erőteljes is.
Előzmény: H_G (5600)
H_G Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5600
"Múlt héten volt szerencsém megszemlélni handras DéLonghi-ját, s elszörnyedtem ezen a kúpos 1személyes szűrőn."

Használni is próbáltad? Mert szerintem igazából semmi baj nincs vele, nálam uolyan jó eszpresszót ad, mint a dupla. (Csak vigyázni kell arra, h. picivel durvább őrleményt igényel.) Több, mint fél centi helye van a tampernek belemélyedni, ennyire úgysem kell öszenyomni azt a KVt.
Előzmény: _MrB_ (5597)
H_G Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5599
Jávát még nem kóstoltam náluk, csak a Szumátrát, de nagy csalódás volt -- ahogy leírják az Indonéziából származó KVt (nagyon telt íz, erős földtónusokkal), azt hittem, h. kedvelni fogom. De egyáltalán nem ízlett -- azt hiszem, egyelőre maradok elsősorban Latin-Amerikánál, néha kis kitekintéssel Kelet-Afrikára...
Előzmény: Törölt nick (5596)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5598
Na igen... Épp abban gondolkodok én is. Bár nálam a Java és a Mexiko áll a mezőny élén, közvetlen utánnuk a dobogó 3ik fokán pedig a brutálisan túlárazott JBM. Legalábbis a Semiramis kinálatából. Csak kicsit sokallom a 12,5 dekás csomag árát... ~ : (
Előzmény: Törölt nick (5596)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5597
Nos, a krups 1személyes szűrője kivételesen nem kúpor, hanem sima, csak felemély. ~ : )

Múlt héten volt szerencsém megszemlélni handras DéLonghi-ját, s elszörnyedtem ezen a kúpos 1személyes szűrőn. Viszont szép tamperrel él együtt. ~ : )
Előzmény: Törölt nick (5594)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5596
Ez igaz. Semmi se tökéletes. Épp azon gondolkodom, hogy át kellene térni a Sir Morik ill. a Semiramis - típusú 12,5 dekás zacskókra. Azok elég frissen vannak pörkölve, és nálam napi két kávéval épp egy hétig tartanának ki, ami még ideális (majdnem). És pl. a Guatemalait olaszosan pörkölve kellemesnek tartom, a jávairól nem is szólva.
Előzmény: H_G (5595)
H_G Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5595
Egyedül ivásra úgyis nehéz olyan kis csomaggal venni, ami még a megromlás előtt fogyna el...
Előzmény: Törölt nick (5593)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.29 0 0 5594
(Vicc nélül: annyiból sajna, hogy erre a túladagolásra az egyszemélyes szűrő kényszerített rá. Jobb lenne, ha e szűrő nem ilyen lenne - de minden gépnél ilyen, úgy tudom. Meg is van az oka: a benne induló szűkebb átmérőjű kör fele akkora keresztmetszetén 25 mp alatt ugyanannyi víz megy át 9 bar nyomáson, mint a kétszemélyes szűrő kétszer nagyobb területű keresztmetszetén. Ez még OK is lenne, de ez a szűkebb kör is lefele tovább szűkül, ezért nemigen lehet rendesen tamperelni. Viszont ha túltöltöm, akkor linkább ehet - a nagy szűrő átmérőjének megfelelő tamperral. Van is egy jó cikk erről az anomáliáról: "Hogyan készítsünk jó szimplát? Felezzünk meg egy duplát!"itt a cikk
Előzmény: Törölt nick (5593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!