A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nálam itt dekkol a KV az asztalon a daráló mellett... Csak reggel volt egy dupla, handrásnál egy szimpla, rá egy tea... asszem nemkéne sorsot kísértenem ~ : (
Solis bekalibrálva: a legfinomabbra daráló végállástól 7 racsniosztásra lett tuti az őrlési finomság az 1, 6-ra a 2 személyes szűrőhöz a Gaggiának, jól (~15 kg) megtamperolva 26-29 másodperces értékeket mértem.
A lakásban térdig járok a ffffFFFFINNNOM kávéillatban (Manuel Sublime volt az "áldozat"). Ízekről nem tudok beszámolni, mer' lefőztem vagy 7 dkg kávét - ha ezt mind bekóstolom, kiugrik a gombelem a pacemakeremből...
Lehet irigykedni. Olyan KVillat leng körül, hogy félő, kollegák engem fogyasztanak el reggeli KV helyett. Semiramis pörkölőben kezdtem. 2x 125gr darált X, és Y olasz pörkölésü KV ajándékba (bartelbe) handras topictarsnak (majd megmondom milyen, csak amég nem adtam oda neki, addig nem akarom), + 125gr Java Olasz szemes a Krups-hoz tesztelésre.
Olyat ittam egyébként egy kávézóban (Duna Pláza), hogy Caffé Caffé -- találkozott már vmelyiktek ezzel a szemlátomást verejtékesen kiagyalt márkanévvel? A hely elég ócska volt, az impozáns felszerelés ellenére előre ledarált anyagból kaptam jó fél decit, de amennyire meg lehetett jósolni, maguk a babok sokkal többre is képesek lettek volna.
"vagy ha igen, akkor a tamperolás, örlemény nem menne át a 2személyes szűrőn."
Az tényleg benne van a pakliban, h. állítani kell a darálón aszerint, melyik szűrőt készülsz használni. (Nálam se teljesen egyformát igényelnek.) Ez legalább ad némi variációs lehetőséget az előre darált KVra utalt felhasználóknak...
Nos... nem csak nálam... Krups 1személyes szűrővel nem lehet tartani a 25-30mp-et, vagy ha igen, akkor a tamperolás, örlemény nem menne át a 2személyes szűrőn. De nem csak a Krupsnál hallottam arról, hogy az 1személyes szűrővel sokkal rövidebb idő alatt folyik át az adag, mint ugyanugy, ugyanabból 2személyesen a dupla.
Ember tervez, az Isten meg b...beleszól :-(( Ma nem kerültem szemeskávé-közelbe, de a holnap már le van szervezve! Tervek szerint kora délután nyakon öntöm a Solist babkávéval, oszt indul a boszorkánykonyha...az eredményről PERSZE, beszámolok (ez nem fenyegetés :-) )
Ez így kicsit talányos, hogy "középen eresztett, folydogált", a tippek:
1./ nem volt rendesen helyére tekerve a kar, s a tömítés és a szűrőtartó között csöpöghetett a szerkezet
2./ a gőzölőcsőből csöpöghetett víz (mer' az nem volt elzárva)
Hogy erős, mint a fene? Túl sok (több, mint 7 gramm/adag) őrölt kávé, párosítva a kívánatosnál (30-40 ml/adag) kevesebb lefolyt kávéval - valami bikás ristrettót ittatok?
"A kávén kívül minden, itt a fórumon szerzett ismeretemet bedobtam."
Ez vicces, ez a kávén kívül... Szép-szép a felszerelés meg a kézügyesség, de a kávét alapvetően kávébabokból "főzik" :) Az alapismeretek sorában nagyon előkelő helyet foglal el, hogy jó eszpresszót kizárólag e célra pörkölt és őrölt alapanyagból lehet készíteni. Filteres-csepegtetős rendszerbe szánt durva őrleményből és világos pörkölésből nem. (Még a jó minőségűekből sem, de a sárga Tchibo nem is az.) Az időt mérted? Aligha lehetett 25-30 mp.
"Erős mint a fene, de zamata nem érte el a hagyományos gázon főzött romáját sem."
A gázon, kotyogó-félékben főzöttel egyáltalán nem az a baj, h. gyenge lenne az aromája. Még több íze is van a kelleténél, merthogy óhatatlanul meg van égve, de a jó ízekből is elég sokat ki tud hozni.
"A kar elzárása után is még kissé csordogált a kifolyt kávéba egy hígabb lötty."
Az természetes. Drágább gépekben többnyire van egy szelep, ami a maradék túlnyomást, meg amit sodor magával, mind visszaengedi a gép belsejébe (ahonnan azt időnként fáradságos munkával ki kell pucolni, tehát ne nagyon irigyeld ezeknek a tulajdonosait). Az alsó kategóriánál, ha kifolyt az italod, el kell kapni alóla a csészét, és helyére tolni egy üreset, vagy engedni, h. a csepegtetőtálcába ürüljön a maradék, végül is azért építik a gépekbe. (De egy tartalék csészét könnyebb lesz kimosni.) Úgy 2 perc alatt távozik a túlnyomás, akkor veheted ki a szűrőtartót -- ha túl korán próbálod, teleköpködi a környezetet zaccmorzsás kávélöttyel.
Teletöltöd a tartályt vízzel, bekapcsolod, ugy hogy a kar a helyén legyen fent. Vársz bekapcsolva 30-40 percet. Majd bekapcsolod csészére, alátett edénnyel, s hagyod, hogy ~ fél deci víz átfollyon a karon (Empty Shot).
Kart leveszed, kiöntöd belőle a vizet, szárazra törlöd, vigyázz forró, s elkezded KVt beletömni, ahogy pár hozzászólással ezelött vázoltam. Lényeg, a kar tetejénél legyen 1-2 mm KVmentes rész, a kar pereméről tisztísd le a KVt. Tedd fel a helyére a kart, rendesen, azaz a kar előre álljon, s ne lehessen jobban elfordítani. Üres, meleg, száraz csésze be a két "csöcs" alá, kapcsoló elfordít csészére, s onnét elvileg 20-25 mp alatt lefolyik 1 dupla, vagy szimpla szűrőnél 15-20 mp alatt egy szimpla. Kapcsolót vissza alapállásba, csésze kivesz alóla. (elzárhatod, ha elöbb kezd fehéredni az egérfarok, ami csorog a csészébe, ilyenkor a következő adagot erélyesebben tömd meg), kicsit csöpög még utánna, de ez természetes. KV cremaban gazdagon gőzölög a csészében, kellemes KV-zást ~ : )
Kollegám tesztelésre behozta frissen beszerzett Krups 4020-asát (három napos). Tschibo Excusive-ból főztünk. A kávén kívül minden, itt a fórumon szerzett ismeretemet bedobtam. Persze alapfokon, teszem hozzá, hogy szerénységemet is megvillantsam. Sajnos az eredmény igen silány lett. Erős mint a fene, de zamata nem érte el a hagyományos gázon főzött romáját sem. Mindez a kávén múlt volna?
(Amúgy a Krups középen eresztett, folydogált, s egy kisebb disznóólat hagyott maga után. A kar elzárása után is még kissé csordogált a kifolyt kávéba egy hígabb lötty.) Pótvizsgára vagyok utalva?
Ha Manitu is ugy akarja, este találkozok gprinz-zel, holnap reggel pedig a semiramisból beszerzek tizenpárdeka JAVA KVbabot, s szerdán máris hírt fogok tudni adni róla, hogy a Krups Expert daráló tud-e elég finomra őrölni.. vagyis a Krups 4020-ashoz tud-e elég finomra őrölni.
Érdekes, de ez a pörkölési trükk tényleg műxik vmennyire -- ha kávézóban kapom, csak az ízből nem mondtam volna meg, hogy változott az alapanyag! (Mintha a szín is tovább mélyült volna, bár a Perté eleve olyan sötét cremát ad, ami a legtöbb KVnál már égett szín lenne.)
Most már nemcsak "szinte", hanem tényleg a török fokozatig becsavartam a darálót, ennél szorosabb állás már fékezné a kart -- és megdöbbentő módon semmi sem változott, uúgy 15 mp alatt átfut.
Szamócájától óvnálak... Kinyitva nagyon finom eperillat, komolyan, mintha egy friss epret nyomnál szét a tenyeredben s beleszagolnál. Nagyon finom. Megkóstolva tömény alkoholíz, majd hidegrázás, s majdhogynem hányinger. ~ : (((
Szóval ez az, amiben volt illat, aroma, de íz semmi. Csalódás volt nagyon, mert ilyen erős kezdés után ekkora visszaesést...