A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nos... nem csak nálam... Krups 1személyes szűrővel nem lehet tartani a 25-30mp-et, vagy ha igen, akkor a tamperolás, örlemény nem menne át a 2személyes szűrőn. De nem csak a Krupsnál hallottam arról, hogy az 1személyes szűrővel sokkal rövidebb idő alatt folyik át az adag, mint ugyanugy, ugyanabból 2személyesen a dupla.
Ember tervez, az Isten meg b...beleszól :-(( Ma nem kerültem szemeskávé-közelbe, de a holnap már le van szervezve! Tervek szerint kora délután nyakon öntöm a Solist babkávéval, oszt indul a boszorkánykonyha...az eredményről PERSZE, beszámolok (ez nem fenyegetés :-) )
Ez így kicsit talányos, hogy "középen eresztett, folydogált", a tippek:
1./ nem volt rendesen helyére tekerve a kar, s a tömítés és a szűrőtartó között csöpöghetett a szerkezet
2./ a gőzölőcsőből csöpöghetett víz (mer' az nem volt elzárva)
Hogy erős, mint a fene? Túl sok (több, mint 7 gramm/adag) őrölt kávé, párosítva a kívánatosnál (30-40 ml/adag) kevesebb lefolyt kávéval - valami bikás ristrettót ittatok?
"A kávén kívül minden, itt a fórumon szerzett ismeretemet bedobtam."
Ez vicces, ez a kávén kívül... Szép-szép a felszerelés meg a kézügyesség, de a kávét alapvetően kávébabokból "főzik" :) Az alapismeretek sorában nagyon előkelő helyet foglal el, hogy jó eszpresszót kizárólag e célra pörkölt és őrölt alapanyagból lehet készíteni. Filteres-csepegtetős rendszerbe szánt durva őrleményből és világos pörkölésből nem. (Még a jó minőségűekből sem, de a sárga Tchibo nem is az.) Az időt mérted? Aligha lehetett 25-30 mp.
"Erős mint a fene, de zamata nem érte el a hagyományos gázon főzött romáját sem."
A gázon, kotyogó-félékben főzöttel egyáltalán nem az a baj, h. gyenge lenne az aromája. Még több íze is van a kelleténél, merthogy óhatatlanul meg van égve, de a jó ízekből is elég sokat ki tud hozni.
"A kar elzárása után is még kissé csordogált a kifolyt kávéba egy hígabb lötty."
Az természetes. Drágább gépekben többnyire van egy szelep, ami a maradék túlnyomást, meg amit sodor magával, mind visszaengedi a gép belsejébe (ahonnan azt időnként fáradságos munkával ki kell pucolni, tehát ne nagyon irigyeld ezeknek a tulajdonosait). Az alsó kategóriánál, ha kifolyt az italod, el kell kapni alóla a csészét, és helyére tolni egy üreset, vagy engedni, h. a csepegtetőtálcába ürüljön a maradék, végül is azért építik a gépekbe. (De egy tartalék csészét könnyebb lesz kimosni.) Úgy 2 perc alatt távozik a túlnyomás, akkor veheted ki a szűrőtartót -- ha túl korán próbálod, teleköpködi a környezetet zaccmorzsás kávélöttyel.
Teletöltöd a tartályt vízzel, bekapcsolod, ugy hogy a kar a helyén legyen fent. Vársz bekapcsolva 30-40 percet. Majd bekapcsolod csészére, alátett edénnyel, s hagyod, hogy ~ fél deci víz átfollyon a karon (Empty Shot).
Kart leveszed, kiöntöd belőle a vizet, szárazra törlöd, vigyázz forró, s elkezded KVt beletömni, ahogy pár hozzászólással ezelött vázoltam. Lényeg, a kar tetejénél legyen 1-2 mm KVmentes rész, a kar pereméről tisztísd le a KVt. Tedd fel a helyére a kart, rendesen, azaz a kar előre álljon, s ne lehessen jobban elfordítani. Üres, meleg, száraz csésze be a két "csöcs" alá, kapcsoló elfordít csészére, s onnét elvileg 20-25 mp alatt lefolyik 1 dupla, vagy szimpla szűrőnél 15-20 mp alatt egy szimpla. Kapcsolót vissza alapállásba, csésze kivesz alóla. (elzárhatod, ha elöbb kezd fehéredni az egérfarok, ami csorog a csészébe, ilyenkor a következő adagot erélyesebben tömd meg), kicsit csöpög még utánna, de ez természetes. KV cremaban gazdagon gőzölög a csészében, kellemes KV-zást ~ : )
Kollegám tesztelésre behozta frissen beszerzett Krups 4020-asát (három napos). Tschibo Excusive-ból főztünk. A kávén kívül minden, itt a fórumon szerzett ismeretemet bedobtam. Persze alapfokon, teszem hozzá, hogy szerénységemet is megvillantsam. Sajnos az eredmény igen silány lett. Erős mint a fene, de zamata nem érte el a hagyományos gázon főzött romáját sem. Mindez a kávén múlt volna?
(Amúgy a Krups középen eresztett, folydogált, s egy kisebb disznóólat hagyott maga után. A kar elzárása után is még kissé csordogált a kifolyt kávéba egy hígabb lötty.) Pótvizsgára vagyok utalva?
Ha Manitu is ugy akarja, este találkozok gprinz-zel, holnap reggel pedig a semiramisból beszerzek tizenpárdeka JAVA KVbabot, s szerdán máris hírt fogok tudni adni róla, hogy a Krups Expert daráló tud-e elég finomra őrölni.. vagyis a Krups 4020-ashoz tud-e elég finomra őrölni.
Érdekes, de ez a pörkölési trükk tényleg műxik vmennyire -- ha kávézóban kapom, csak az ízből nem mondtam volna meg, hogy változott az alapanyag! (Mintha a szín is tovább mélyült volna, bár a Perté eleve olyan sötét cremát ad, ami a legtöbb KVnál már égett szín lenne.)
Most már nemcsak "szinte", hanem tényleg a török fokozatig becsavartam a darálót, ennél szorosabb állás már fékezné a kart -- és megdöbbentő módon semmi sem változott, uúgy 15 mp alatt átfut.
Szamócájától óvnálak... Kinyitva nagyon finom eperillat, komolyan, mintha egy friss epret nyomnál szét a tenyeredben s beleszagolnál. Nagyon finom. Megkóstolva tömény alkoholíz, majd hidegrázás, s majdhogynem hányinger. ~ : (((
Szóval ez az, amiben volt illat, aroma, de íz semmi. Csalódás volt nagyon, mert ilyen erős kezdés után ekkora visszaesést...
Voltunk tavasszal Gyulán Pálinkafeszten. Kis szépséghibája volt... én vezettem. Igy a kóstolás elmaradt, helyette ráböktem 1-1 igéretesebb palackra, s kóstolóméretben jöttek haza. Végső konkluzióm az lett, hogy a Cserszegi fűszeres ágyon érlelt pálinka volt a legfinomabb. S mit hallok? Hogy az nyerte a kiállítást. Jó az ízlésem. ~ : ))))
No én is csak akkor löttyintek, ha látom, hogy igen randa KV folyt a csészébe. Összeesett, szőke vagy égett, túlontúl kevés az adott idő alatt, stb. De akkor aztán huss!!