Keresés

Részletes keresés

sziporka66 Creative Commons License 2014.12.11 0 0 11297

Üdvözlök Mindenkit!

Szeretném megkérdezni, hogy onkológiai kezelés után a mellhelyreállító műtetett finanszírozza az OEP?

Az egyik ismerősömnek teljesen állták mindkét mellében, míg a budapesti azt mondja, hogy az amputált mellben nem kellett fizetni, de a jó mellében az implantátumot teljes árban ő fizette.

Kerestem az OEP honlapján, de nem találtam. Ha valaki tudja, kérem, írja meg.

Ha valaki tudja, hogy melyik jogszabályra kell hivatkozni, és belinkelné, az nagy segítségemre lenne.

A B.J szakértő asszony honlapján is keresem napok óta, de nem találom.

Én úgy tudom, hogy ezt a beavatkozást teljes egészében az OEP állja!

Azt érdekesnek találom, hogy az egyik betegtől kérnek pénzt, amikor az ingyenes lenne.

 

 

Ezt találtam, hogy igaz- e? ( másolok)

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20090401/szep_mell_emlorak_utan/

Ki fizeti a helyreállítást?

Nagyon fontos - és sok beteg nem tudja -, hogy emlőrák esetén a helyreállító műtétet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza, tehát a betegnek nem kell fizetnie érte! A főorvos elmondta:

- Ha a helyreállított és az egészséges emlő között nagy a méret- vagy formabeli eltérés, akkor az egészséges emlő is az OEP költségére korrigálható. Tudom, a pácienseket sokként éri a mellrák diagnózisa, aztán a műtét. Ezért javaslom, hogy mindenki, még a mellműtétje előtte tájékozódjon a helyreállítás lehetőségeiről. Merjen kérdezni, tanácsot kérni, akár több orvostól is!

 

 

mithogyan Creative Commons License 2014.12.11 0 0 11296

Kedves Szakértő Asszony!

Az érintett zolivagyok fórumtársunk azt kérdezte, hogy meddig lehet táppénzen, mikor indítsa el a mmk ellátásához a kérelmét és várhatóan milyen jövedelmet vesznek alapul az ellátása megítélésekor. Nincs még szakvéleménye, határozata. Ennek ellenére többször is a törvény szövegét idézted be neki. Nem lehetne egy kicsit egyszerűbben megmagyarázni ezen tények alapján, hogy mit kell tennie? Mi az a rejtélyes 180 nap az ő esetében? Talán mást is érdekelne a válasz. Bár tudjuk minden eset más és más... de most ez itt a jelen eset!

"Mindenki azt teszi, amihez ért." Ezt most miért írtad, ha ezekre az egyértelmű kérdésekre sem válaszoltál?  

Előzmény: BJszakért (11293)
ezsuzsa1 Creative Commons License 2014.12.11 0 0 11295

Sziszi 65!

Nem is azért írtam hogy ijesztgesselek. Elég baj az hogy betegek vagyunk, és folyton rángatnak. Ha olyan a probléma hogy valaki saját lábán nem tud elmenni, kérhet betegszállítást. 

Illetve ha olyan fekvőbeteg hogy nem szállítható, úgy tudom ilyen esetben házhoz mennek (vagy a rendelkezésre álló leletek alapján döntenek), bár ezt nem tudom százszázalékosan.

Előzmény: sziszi65 (11294)
sziszi65 Creative Commons License 2014.12.11 0 0 11294

hívhatnak, nyugodt vagyok:) engem mozgásszervi problémák rokkantosítottak és újabb műtét vár rám, már csak rajtam múlik, hogy decemberben vagy januárban. 50 métert sem tudok menni és bejött még gerincprobléma, ami szintén komoly... tényleg: mi van akkor, ha nem pont ilyen problémák miatt valaki elmenni sem tud a bizottság elé?

Előzmény: ezsuzsa1 (11292)
BJszakért Creative Commons License 2014.12.11 0 0 11293

Természetes, hogy érintett nem úgy értelmezi esetleg határozatát, szakvéleményét, ahogy a jogszabály, vagy a tények mutatják.

Rehab gazd szakértőként hitelesen tájékoztathatom, hogy érvényes-e, hatályos-e szakvéleménye (többek között), mire jogosítja vagy sem, munkaadók sem értenek hozzá, nekem ez a szakterületem.

Hát ez van. Mindenki azt teszi, amihez ért. :)

 

ezsuzsa1 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11292

Sziszi 65!

Az egyik ismerősöm hasonlóan járt. Nem volt meg az éve, majd amikor meglett, beadta  és először nem ellátást kapott, hanem behívót egy újabb szakértői vizsgálatra (hiába volt érvényes szakvéleménye). Csak az újabb felülvizsgálat után kapta meg az ellátást. Lehetséges hogy téged is befognak hívni.

Előzmény: sziszi65 (11286)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11291

Nem vagyok régi fórumozó, csak ha belegondolok egy egyéves táppénz esetén előfordulhat, hogy nem lesz meg a 180 munkanap se az igénylés évében se pedig az azelőttiben és jöhet a minimálbér alapú megállapítás (vagyis mintha annyit keresett volna még ha ennek háromszorosát kapta volna is előtte).

Előzmény: mithogyan (11289)
ezsuzsa1 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11290

Ó Kedves Júlia!

60 nap ide, 60 nap oda, nekem 6 hónapig "kóválygott" az ügyem. (Elveszett, megkerült stb.) Amikor végre megkaptam a határozatot, rá volt írva hogy a közbeeső időszakban tények tisztázása (csak jogi kérdésről volt szó), így a hivatal betartotta a határidőt (!) Mindent meglehet magyarázni.

Bár én úgy gondolom, hogy a fennmaradó négy hónapban az irataimat keresték, mert a megyeiektől állítólag elment, csak Budapestre nem ért fel.

Remélem az én esetem egyedi volt.

Előzmény: BJszakért (11285)
mithogyan Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11289

Komolyan mondom már azt sem tudom fiú vagyok-e vagy lány. Ahányszor elolvasom, annyiszor másként értem. Hiába hivatkozik a Szakértő Asszony a honlapjára, ott is egy az egyben a törvényből beidézett szöveg van, úgyhogy nem lettünk okosabbak. Éppen az ilyen vagylagos állapotok miatt kérdezzük sokszor, mert jó lenne a szájunkba rágni olyan érthetően, hogy mi, laikusok is megértsük.

Talán jelentkezik a fórumozók közül valaki, aki új belépőként el tudja mondani, hogyan is történt nála mindez.

 

Én még a rokkantsági nyugdíj rendszerben lettem leszázalékolva, nem tudok ennél többet hozzászólni. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy milyen címen zárja le a táppénzes papírt a házi orvos pl. 6 hónap után?! Ráírja, hogy "keresőképes"? Akkor viszont a munkáltató joggal mondhatja, hogy menj dolgozni, ha nem bírod mondj fel! Igaz, hogy utána igénybe lehet venni a megváltozott munkaképességűek ellátását, de a munkáltató részéről eleshetsz egy csomó mindentől. Pl. ha kitöltöd az 1 éves táppénzes időszakot "táppénz joga lejárt" címmel zárják le és a munkáltató felmondhat alkalmatlanság címén, de akkor mindent ki kell fizetnie! Vagy már ez sem így van?

 

Hahóóó! Elárulja valaki a régi fórumozók közül, hogy mit tanácsolt a Szakértő Asszony "privátban", hogy miért nem jó kitölteni az 1 éves táppénzes időszakot valamint mit tett a házi orvos és mit a munkáltató? Segítsünk már Zolinak! :)

Előzmény: Törölt nick (11283)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11288

A leglényegesebb korlátnak inkább azt tartom, hogy a bizottság a jelentkezés előtt legfeljebb 6 hónappal vélelmezheti a megváltozott munkaképességű állapot kialakulását, illetve fennállását (akkor is, ha az orvosi papírjaid ennél többre utalnak!). Onnantól lehet csak visszaszámolni az átlagkereseteket. A táppénz esetének törvényi megítélését én se értem, amit kérdeztél.

560707 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11287

Most már akkor én sem látok tisztán. Ha valaki egy évig táppénzen van és új kérelmező, akkor a minimálbért veszik alapul? Nem az előző keresetét?? Akkor az ismerősöm nagyon el lesz keseredve, mert ő egy évig táppénzen volt.

 

sziszi65 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11286

Köszönöm a választ. Igen érvényes a szakvéleményem, legközelebb 2016. augusztusban kell mennem bizottság elé. Ma sem érkezett eddig semmi... még megvárom a pénteket és hétfőn írok levelet, mert semmilyen levelet nem kaptam az eltelt 60 nap alatt. Egyébként olyan sok adatot nem kellett bekérniük szerintem, mert én kikértem a Nyugdíjbiztosítótól 2012. december 31-ig az igazolást, azt eredetiben csatoltam, csak a 2013-2014 évekről kellett nekik beszerezni az igazolást, de úgy látszik 60 nap nem elegendő erre. Minden egyéb rendben van, mert tavaly beadtam mindent és csak az éveim hiányoztak. Na meglátjuk...

BJszakért Creative Commons License 2014.12.10 0 0 11285

sziszi65

60 nap, igen az ügyintézési határidő, de Közig.tv. meghatározza azokat az eseteket, ami nem számít az ügyintézési határidőbe, tehát hosszabbíthatja azt, pl. tények tisztázása (Nav, Oep-el egyeztetés, ellenőrzése a tényeknek, munkaviszonynak,...), de természetesen IRÁSBAN tájékoztassa Hivatalt, hogy ekkor és ekkor beadta igényét (ajánlott szelvény másolatát mellékelje), és a mai napig nem tudja, történt-e előrelépés ügyében, ugyanis: indoklás:.....miatt lényeges ellátása megállapítása.

Persze kérdés, hogy érvényes-e szakvéleménye. Kérem, ha megtisztelt, elküldi pdf (emailom szakmai weblapomon), akkor megvizsgálom ügyét önzetlenül, hogy szakvéleménye hatályos-e,...

 

Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására 5Milliárddal kevesebbet költ a kormány 2015-ben (2014.12.09.), amely veszélyezteti több ezer súlyosan sérült ember megélhetését,... Izgalmas látvány lesz az árokparton gereblyéző kerekes-székes személy, mondta Dr Hegedűs Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.:
http://www.atv.hu/videok/video-20141210-hegedus-izgalmas-latvany-lesz-az-arokparton-gereblyezo-kerekesszekes

 

hagyma boly Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11284

zolivagyok11

 

 

havi átlagjövedelem: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban:
referencia-időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult ebben az időszakban, valamint a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege; ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni;”

 

Szerintem  a vagyon van a hangsúly és a  180 napon  ha  egy évig beteg állományban voltál akkor a 180 napot megelőzően is táppénzen voltál.Tehát nem a 180 meg még a  másik 180 napot megelőzőt veszik figyelembe.

Előzmény: Törölt nick (11283)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11283

Koszonom az ertelmezest es hogy probalsz segiteni! :)

 

En nem kapaszkodom semmibe, a tenyeket kutatom. Marpedig oda az van irva hogy:

 

havi átlagjövedelem: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban:
referencia-időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult ebben az időszakban, valamint a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege; ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni;”

 

Nekem ebbol a puszta tenyek.

 

A jogosultsagot megelozo evben elert atlagjovedelmed veszik alapul. Ha abban nincs legalabb 180 nap jovedelmed, akkor a jogosultsagot megelozo 180 napot veszik alapul. Ha az elozo kettoben nem rendelkezel 180 nap jovedelemmel, akkor veszik figyelembe a minimalbert. Viszont itt jon az, hogy ha azert nincs jovedelmed, mert tappenzen voltal, akkor a tappenz elotti idoszakot veszik figyelembe.

 

 

De tenyleg mindenki ugy ertelmezi, ahogy akarja. :)

Előzmény: mithogyan (11282)
mithogyan Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11282

zolivagyok11

 

Először én is úgy értettem, ahogy Te. Nyilván mi betegek azokba a mondatokba kapaszkodunk, ami a számunkra kedvező, ezért "átrágtam" egypárszor a Szakértő Asszony beidézett mondatát, mire rájöttem.

Szerintem az átlagjövedelem első mondata a mérvadó: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év... 

Szóval, ha Te mondjuk 2014. március óta táppénzen vagy nincs ebben az évben 180 nap átlagjövedelmed (magyarul béred avagy fizetésed) csak táppénzed. Ha pl. 2015. januárjában vizsgálnak felül és ezt állapítják meg a jogosultság kezdő napjának, akkor nem vehető figyelembe a táppénzt megelőző időszak 180 napja, mert az már 2013. évre nyúlna vissza. Így aztán könnyen megeshet, hogy a minimálbért veszik figyelembe.

Húúúúú, de szomorú! Csak most jöttem rá. :( 

 

Előzmény: Törölt nick (11274)
évalymekor Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11281

Tegyük fel hogy valaki esetleg nem nyer  Munkaügyi Biróságon. Van- e olyan lehetősége hogy újból elindítsa a  "leszázalékolását."

Biztositási idő kell hozzá és ha az megvan kezdődhet minden előről ? Vagy nem ?

 

sziszi65 Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11280

Érdeklődnék az alábbiról. Tavaly megkaptam a B2-t, de nem volt elegendő munkaviszonyom. Dolgoztam még + táppénz és szeptember végére meglett a 10 évem. Beadtam a rehabra újra a papírokat, hogy állapítsák meg a nyugdíj összegét. október 10-én vették át és azóta semmit nem kaptam. Úgy tudom 60 nap az ügyintézés, ami lejárt most. Ha nem jön válasz, mi a teendőm, érdeklődjek?

BJszakért Creative Commons License 2014.12.09 0 0 11279

Tízezren kerülhetnek utcára Orbánék miatt.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására is kevesebbet költene jövőre a kormány. Ennek nyomán sokan veszíthetik el a munkahelyüket. Emiatt a szakszervezet végső esetben kész utcára vinni a kerekes-székeseket.

 http://nol.hu/belfold/ezrek-veszithetik-el-allasukat-1503131

BJszakért Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11278

Más a számítás nem új igénylő esetén, különböző előző, fv-t megelőző jövedelem esetén.

Mennem kell

BJszakért Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11277

Magdi

100%??? Nem, ez nem ilyen egyszerű, az átlagjövedelem Mmtv-ben egyértelműen meghatározott egészségi állapot alapján bizonyos %-a (B1, C1 esetén Mmtv 9§  átlagjövedelem 35 vagy 45%-a egy új igénylő esetén, lesz a rehab ellátása, de minimum és maximumot is meghatároz minden minősítés esetén a törvény, és rokantsági ellátás esetén (B2, C2, D, E minősítés) Mmtv 12§ az átlagjövedelme 40, 60, 65, 70%-a lesz ellátása összege, de itt is a minimum és maximum is meg van határozva.

Lásd szakmai honlapomon itt a 4) pontban a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=674

Szép estét

qzo Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11276

Mit lehet tudni a mozgásukban korlátozottaknak adott "lehetőség autóról"? Az mögött nem a most becsődölt Széchenyi Bank volt?

55 Magdi Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11275

 Kedves Szakértő Asszony! Köszönöm a válaszát -remélem jól-értelmezzem ?Tehát ha valaki  munkaviszonyban van, de 1 évet táppénzen van, utána meg megállapítják a rokkantsági ellátást, akkor a táppénzt megelőző időszakból vesznek figyelembe 180 napot ?  2014.májustól  2015.májusig táppénzen van - 2014. februártól - 2014. áprilisig kapott nettó munkabére a 100%.?  Ezekre szerintem a Mmtv. nincs megfelelő tájékoztatás - ez hol található meg???

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11274

Nem kotekedesbol, de:

 

ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni;

 

Tehat ha valaki 1 evig tappenzen van, utana meg megallapitjak a rokkantsagi jaradekot, akkor a tappenzt megelozo idoaszkbol vesznek figyelembe 180 napot.

Előzmény: BJszakért (11273)
BJszakért Creative Commons License 2014.12.08 0 0 11273

Miért lenne táppénzen fél év után valaki alacsonyabb összeggel, ha magasabb összeg megállapítható neki ("előnyösebb") mmk ellátásként. De nekem aztán oly mindegy. Az információk alapján mindenkinek saját döntése.

 

havi átlagjövedelem:

a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban: referencia-időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa;

ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa;

ha a jogosult ebben az időszakban, valamint a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege;

ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni;

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.07 0 0 11272

Az on altal idezett jogszabaly reszletben az all, hogy a tappenz elotti idoszakot veszik figyelembe. Vagy rosszul ertelmeztem a sorokat? Koszonom a segitseget!

Előzmény: BJszakért (11269)
BJszakért Creative Commons License 2014.12.07 0 0 11271

Magdi kedves,

táppénz max 1 év, közben kérjen megváltozott munkaképességű személyek ellátásait, más lehetősége nincs, bizottság szakvéleménye alapján hoz határozatot hivatal.

Szociális ellátórendszert (1993.évi III.tv. önkormányzatok illetékessége) átdolgozták döntéshozók, akiket az emberek választottak, így jövőre kétséges, mi lesz, és mi nem, és mennyi, és egyáltalán, meglátjuk, ha lesz az országnak képviselők által elfogadott költségvetése.  Erről újságcikket, a linkjét már közöltem pár írással odébb, annak hír értéke van.

 

55 Magdi Creative Commons License 2014.12.07 0 0 11270

Kedves Szakértő Asszony! Köszönöm a válaszát szeretném még megkérdezni,hogy ha az egy év táppénzes állomány meddig lehet hosszabbítani, és  mi az eljárás menete ? Nem gyógyul még  meg, de valószínű /transzplantációval / hogy  pár hónapon belül javul az egészségi állapota és dolgozni fog.

BJszakért Creative Commons License 2014.12.07 0 0 11269

zolikavagyok....SSMagdi

 

igen zolika, éppen ezért mondtam, ha túl sokáig van táppénzen, rosszul jár, hiszen ha egy éve táppénzen van , lásd Magdi (2X180nap, az 2X fél év, ugye), akkor bizony nagyon alacsony lesz az ellátás összege, persze ott a minimum összeg, amit Mmtv előír, a 2012. évi minimálbér (93ezer) X%-a, amilyen minősítést ad a bizottság, annak megfelelően.

Megjegyzem, sosem üzlet a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai igénylése (komplex minősítés), sem nem egy álom, amelyre törekszik az ember, és nem választás kérdése, hanem kényszer

Csak az a különbség a 2012. előtti rokkantsági nyugdíjrendszer (más államokban létezik) és 2012. utáni mmk ellátások rendszere és a nyugdíjrendszer átalakítása között, hogy a 2012. előtti rendszer becsülte, értékelte, ha valaki 38 év vagy 35 év, vagy 28 év, sorolhatnám után kényszerült a csökkentett összegű rokkantsági nyugdíjra a szolgálati idő és átlagkereset figyelembe vételével, ez jelen rendszerben nincs így. Ez van.

 

 

 

 

55 Magdi Creative Commons License 2014.12.07 0 0 11268


Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Szeretném megkérdezni, ha valaki munkaviszonyban van, de betegség miatt lejár az egy év táppénze nem gyógyul meg –leszázalékolják,- mi  lesz az  ellátás összegének összege a táppénz összegét veszik 100% nak és még azt csökkentik a besorolás szerinti %-ra ??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!