A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nagyon vékonyan lehámoztam egy alaposan megmosott citromból 3-4 cm hosszúságú héjat és arra főztem rá a kávét. Sem citromhús, sem pulp nem volt benne, csak a sárja, ullóolajban gazdag citromhéj. Valóban nem lehetett benne 1-2 percnél tovább, mert addigra már megittam.. :-) Próbáljátok ki, nagyon jó! Nem mondanám hogy mindig azt innám, de 2-3 naponként beveszem a perertoárba!
Ja, kimaradt: 3 db Italcaffé POD is jött a házhoz (Espresso Bar), egynek a nyakára hágtam - nagyon finom volt! Érezni, hogy van benne Robusta, vagy 20% (a honlapjukon sem írnak pontos arányt), afféle "ördögi" (idézet egy topiktárstól :-)) ) kávé.
Huhhh, most mondok valami vadat, demélem hogy az orthodox KV-s topictársak nem nagyon orrolnak meg miatta. Készítettem egy espresso romano-t (jó minőségű espresso + egy kis darab citromhéj).
Ez éppen azért mechanikus karos gép, mert nem villanymotor segítségével állítja elő a presszófőzéshez szükséges kb. 8-9 baros nyomást. A 2 bar úgy keletkezik, hogy egy fűtőszál meleg vizet és gőzt állít elő, de az őrleményen nem ez a nyomás küldi át a vizet (mint a kotyogó-féléknél), hanem a karod ereje, amikor meghúzod a fogantyút. (Emelő... Fölhúzáskor beáramlik a megfelelő hőmérsékletű víz a tartályból egy kamrába, lenyomáskor a szűrőfejen át a csészédbe.) Ebben a stádiumban a Pavoni akár már ki is lehet húzva a konnektorból!
Azok a villanypumpás gépek, amiknél 15 v. még több bart adnak meg, szintén kb. 9 bar nyomással küldik át a vizet a KVn, a többletkapacitás csak afféle biztonsági tartalék.
Nem értek valamit. A lentebb mutatott laPavoni gép 2bar nyomással üzemel. A legtöbb kávégép 15 bár nyomással (van ami 18báron). Mind a kettő pressot készít. Ezek szerint a nyomásnak semmi köze a kávéhoz?
Még arra tudok tippelni, hogy mivel mélyebb a szűrője, amiatt magasabb KVoszlop keletkezik.. Vagy más a szűrőn a lyukméret. A baristás műsorban futólag tértek ki erre, hogy a szűrőkön lévő lyukak méretének van egy száma, és az is jelentősen befolyásolja, milyen finomra kell őrölni hozzá a KV-t. Ott is valami ilyesmi kapcsán jött szóba, hogy túl hamar átfolyt a KV, s akkor mondta egy öreg szaki (gyűjtő), hogy igen, mivel ez X-es szűrő, s ehhez Y-os darálási finomság kell. S akkor beszélt kicsit róla ~ 2 percet....
"Ezzel csak nagyon erős rövid presszót lehet főzni, vagy lehet kicsit hosszabbat is?"
Karos géppel csak eszpresszót (ami egyébként 30 ml); utána persze hígíthatod forró vízzel. Az, h. a gépen engedj át hosszú kávét (café créma) nem lehetséges. A vízkamra pont akkora és a kar olyan hosszú, hogy ennyi vizet tudsz vele kb. 8 bar nyomással átpréselni.
Semmi extra, csak a fórum kicsiny állatkái kiszabadultak a kerítésen kivülre, s bekeveredtek a KVültetvényre.
Hmm, nem tudtam, hogy ennyire nemtudom milyen a gép... Kértem Espresso finomságura őrölve, áttolta, megmutattam, kezemben ujjaim közt megnéztem, és Krups-os tapasztalatok alapján azt mondtam, ez jó lesz. Emlékeim szerint egy hangyányit talán durvább, mint a Tchibo Espresso Gusto-ja. Meglepett hogy nem megy át a gépeden rendesen. Kevesebb az üzemi nyomása, mint a Krupsnak (elvi 15Bar?) vagy nagyobb lyukméretü a szűrője, s eltömi a lyukakat a finomabb őrlemény?
Mondjuk - az előzőekben leírtak miatt is - a Gaggia, vagy a Rancilio kicsit :-)) felhasználóbarátabb választás lenne. Tudnak, hogyne: a 15 ml az valami nagyon durva Ristretto, de főzheted hosszabbra is a kávét, ízlés szerint, higíthatod/ízesítheted tejjel, tejhabbal, tejszínnel, stbstb... Kávés oldalakon a klasszikusakon (Ristretto, Espresso, Latte Macchiato, Cappuccino, stb.) kívül is millió receptet találhatsz.
- Huhh. Pedig lehet, hogy az enyém lesz. Már beírtam egy max.licitet, amit eddig nem ért el senki. Egy ugyan ilyen most kelt el hasonlóért, mint az én max licitem.
Kicsit elkapkodtam lehet, de semmit nem értek hozzá, csak +tetszett. Majd megszeretjük egymást.
- Kérdeznék még egy totál amatőrt. Ezzel csak nagyon erős rövid presszót lehet főzni, vagy lehet kicsit hosszabbat is?
- És a GAGGIA CLASSIC, vagy a Rancilio Silvia is tud főzni hosszabb kávét? Csészényit mondjuk? Vagy csak a 15ml-nyi szurok feketét?
Az Europiccola egy életmód! :) Mai szemmel nézve zord 1960-as technika, mindeféle elektronika és pl. hőszigetelés nélkül. (Rendesen megéget, ha rossz helyen érsz hozzá; kisgyerekes háztartásokba alkalmatlan.) Még termosztát sincs benne, a gőznyomásból következtet a hőfokra. Nagyon meg kell küzdeni vele ahhoz, h. jó kávét adjon, de ha sikerül, akkor olyan minőségre képes, mint a modernebb gépekből is csak a sokkal drágább (rotációs pumpás) felső kategória, és a cappuccino-kedvelőket is olyan kiváló gőzölő erővel kényezteti, amit egyébként lehetetlen megtalálni ilyen kis méretű gépeknél. Jó daráló nélkül viszont annyi esélyed sincs, mint a legegyszerűbb pumpás gépekkel! És a hőstabilitás hiánya miatt a legjobb esetben is csak kétszer főzhetsz egymás után, azután a hőmérséklet végképp megjósolhatatlanná válik, jobb kihűlni hagyni és újrakezdeni az egészet -- egy sor szomjas vendéget nem tudnál vele kiszolgálni.
Hazai forgalmazója elvileg van (www.tfk.hu), de nem tudom, az tényleg működő szervízhálózatot jelent-e -- ui. másik bosszantó tulajdonsága, h. néhány filléres tömítőbigyó meg olvadóbiztosíték évente kiég benne és cserélni kell. Jó hír, h. az alkatrészeket akár közvetlenül a gyártól is meg lehet rendelni a világ bármely pontjára és akinek az átlagosnál jobb technikai érzéke meg kézügyessége van, az maga is ki tudja cserélni, részletes instrukciókat lehet hozzá találni a neten. (Akinek meg nincs az átlagosnál jobb kézügyessége, az eleve ne is próbálkozzon mechanikus karos géppel, legfeljebb a rugós fajtával.)
Ha nem sikerült lebeszélnünk, egyre figyelj: 2000-ben megváltoztatták a fej felépítését, vaskosabb lett és jobb hőtartó, az azóta készült ("Millennium edition") Europiccolákat érdemes választani, nem a régebbieket! A régiek szűrőátmérője 49 mm volt, a ME-öké 51,5, ez legalább az azonosításra jó. (Mert tampert egyik mérethez sem lehet kapni.)
Ne essünk túlzásokba... A vízkőtelenítés ajánlott gyakorisága havi 1, viszont ezt nagymértékben befolyásolja a használt víz, a főzési gyakoriság. Napi 2 duplánál igen kemény víz esetén is nyugodtan 3-6 hónapot elmegy észrevehető teljesítménycsökkenés nélkül. Legalábbis a Krups. Ha pedig még ilyen kihasználtsága sincs, ez mégjobban kitolódhat.