Keresés

Részletes keresés

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 2608

miénk nethaus és visít, mint a vett malac.... ki szoktuk rakni a garázsba, ott nem zavar:D

Előzmény: blaze73 (2605)
blaze73 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 2607

jaja, nekem is ez volt az ötletem, hogy max következő sütésnél késleltetem 10 percet.  

 

attól tartok akkor is visít, ami elég bosszantó ha hajnalban friss kenyeret akarsz...  a gépet nem szedném szét, meg nem is akarnám "kiherélni" :) 

Előzmény: Törölt nick (2606)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.26 0 0 2606

Könnyű ellenőrizni, próbaképpen beállítottam 10 perc késleltetést. 10 perc múlva el is indult csendben, de a magberakásnál viszont sípolt. Végén nem hallottam, nem voltam ott.

 

Ez egylapátos gép egyébként, kikapcsolni nem lehet rajta a sípolást. Legfeljebb szerelés útján kiiktatni a "sípolóját", vagyis a piezo zümmert. Ezt én meg is tehettem volna, amikor darabokra volt szedve a gép, de nekem szükséges, mert bár közelről bántja az én fülem is, viszont így meghallom távolról is.

Előzmény: blaze73 (2605)
blaze73 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 2605

Hölgyek, Urak !
Egy lehet hülye kérdés.   Programozott, késleltetett üzemmódban is csipognak, visítanak a gépek ?    mag, gyümölcs bedobáskor az elején csipog + a végénél.

 

Nekem az ALDI-s SHG gépem van, az elég hangosan csipog mindkét esetben.

 

Ha reggel 07:00-ra szeretnék kenyeret az ugye 03:20-kor indulna, és nem olyan jó a hajnali fél4kor majd 7kor az éles visítás, csipogás :)

Kérdésem ilyenkor is jeleznek, vagy ki lehet netán ezt kapcsolni ?    Én nem igen sütök késleltetett üzemmódban, azért kérdezem... 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.24 0 0 2604

Én ezt tovább fejlesztettem, kicserélem alatta az egész sütőformát, egy tengely nélküli verzióra.

A gondolat abból adódott, hogy venni kellett egy új sütőformát. A régiből viszont (amiben a csapágy és a szimmering egyaránt hibás lett) kiépítettem a tengelyt. Ennél 42 percnél áll le a dagasztás, amire be van állítva egy stopper, amit bevihetek a szobába is, jelzi az idő lejártát. Így nem tudja elterelni a figyelmem a számítógép, TV, akármi.

Ekkor tésztát egyszerűen átrakom a tengely nélküli formába, amit hideg időben gázláng felett át is langyosítok, nehogy megfázzon az élesztő. Kifejlesztett fogásom is van rá, hogy ha ragad a tészta, le kell ülni, egyik formát térd közé szorítva, a másikat meg tudom fogni két kézzel, majd kirázni belőle a tésztát, bele az üres formába. Így elkerülhetők egyéb bénázások, felborulás stb.

Az egész pillanatok műve, és a végeredmény, hogy sütés után a kenyér simán kiesik a formából, bármi lyuk nélkül. Próbáltam egyébként úgy is, hogy csak a lapátot vettem ki, de úgy a tengelyre erősen rásült, ráragadt a kenyér, hiszen az nem teflonos. Nem csak nehezen jött ki, de még a kenyér közepéből is kitépett, le kellett áztatni utána tengelyt.

A lapáton lévő teflon bár vékonyodik, de az enyémnél évek óta használható az eredeti lapát.

Előzmény: Lona.W (2603)
Lona.W Creative Commons License 2012.09.23 0 0 2603

Bocs, hogy beleszólok, én mindig kiveszem a lapátokat, nekem így az egyszerűbb. Nem szeretem ha nagy lyuk marad a lapát helyén és főleg, hogy igy sokkal könnyebben kicsúszik a kenyér az üstből, és a lapátot sem kell agyonáztatni, hogy a rásült kenyértől megszabadítsam.

A sütés és az utolsó kelesztési idő összegénél fordul uccsót a lapát, ezutáni pecrcekben szoktam kiszedni. Csak picit megemelem innen-onnan a tésztát és ha esetleg nem egyforma magasra keverte mindkét felét a gép  ekkor szoktam megigazgatni is.

 

Én pedig arra lennék kíváncsi, mennyire tartós nálatok a lapátok teflon bevonata.

Aldis gépem van, a működésével elégedett vagyok, jól keleszt és szépen süt. De a bevonat a lapátok éleinél már gyanús...

Előzmény: r0by77 (2600)
BaGira-79 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 2602

Bár nem engem kérdeztél, de -én nem szoktam- a sütési folyamat elején kiveheted, ha már tutira nem teker tovább. Valamelyik gépünkhöz adtak olyan kampót, amivel ki lehet halászni a lapát.

Előzmény: r0by77 (2600)
.ETNA. Creative Commons License 2012.09.23 0 0 2601
Ezért is írjuk mindig - az egyik legfontosabb tanácsként - , hogy feltétlenül meg kell nézni vásárláskor, hogy a használati a dobozban van-e!
Előzmény: blaze73 (2597)
r0by77 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 2600

Te ki szoktad venni a lapátot a sütés előtt?

Ha igen, akkor mikor?

Előzmény: blaze73 (2597)
BaGira-79 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 2599

"Garancia.." :-D

Vaterán vettem a gépet. Elvileg új volt.

Előzmény: mickasickai (2598)
mickasickai Creative Commons License 2012.09.21 0 0 2598

Üstcsere, remélhetőleg garanciális a gép.

Előzmény: BaGira-79 (2596)
blaze73 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 2597

Nekem volt benne leírás, néha gondolom a "kedves" vevő kiveszi, aztán az igazi vevő nem kap.  Jár hozzá.

Előzmény: r0by77 (2595)
BaGira-79 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 2596

Szevasztok!

Szenvedek ezzel az új géppel. :-(

Előjött 1 olyan problémája, amit a közel 10 év alatt elsüt5t 3 gép közül 1iken se láttam: ereszt az edény alul, a tengelynél.

Ezen kívül gyakorlatilag nem lehet vele "nagy", 1 kilós kenyeret sütni. Ha véletlenül + bírja forgatni, akkor is olyan nagy lesz, hogy kiüti a tetejét, és nem sül + rendesen..:-s

r0by77 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 2595

Ahogy nézem, akkor nem is adnak hozzá leírást? Sehol sem?

Szemétség:)

Remélem sikerült letölteni a leírást, de ha nem, akkor megnéztem, még mindig elérhetző-e a link. Itt.

Előzmény: anyucika25 (2587)
mauratius Creative Commons License 2012.09.16 0 0 2594

Ír szódás kenyér

 

 

ír szóda kenyér

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely
2,5 dkg vaj
5 dl író
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna

vagy

45 dkg liszt, 3 dl joghurt, 1 dl víz, 2 kk. szódabikarbóna, 2 kk. só, 1 kk. cukor

1 kk. szezámmag, 1 kk. lenmag, 1 kk. napraforgómag

 


tunderlala-3 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 2593

én úgy szoktam, de ő egy extrán besült lapátról írt, ha jól értettem, ami már szimpla áztatással nem jön le, úgy össze van gyógyulva... arra jó lehet a szódabikarbónás forró vizes kezelés

Előzmény: mickasickai (2585)
anyucika25 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 2592

Szuper!!!! Köszönöm szépen!

Előzmény: Lona.W (2590)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 2591

Az én lapátom rá van gyógyulva a tengelyre, de nem is baj mert így kisebb vele a macera: ha kisül a kenyér akkor még kb. 5 percig benne hagyom az üstben, kicsit begőzölődik az üst fala és utána egyből ki lehet borítani belőle a kenyeret.

Előzmény: CSVili (2589)
Lona.W Creative Commons License 2012.09.15 0 0 2590

r0by77 volt oly kedves és feltette ide az aldis gép használati utasítását.

a 2423-as hozzászólásból tudod kimásolni

Előzmény: anyucika25 (2587)
CSVili Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2589

Az előző kérdés olyan, hogy mindenki másképp csinálja. Nálam az vált be, hogy az üstöt egy percre a csap alá teszem, s addig engedem vízzel, hogy ellepje a lapátokat. Ez idő alatt a rásült kenyér fellazul, és így könnyen levehető a lapát a tengelyről. Majd kiöntöm a vizet, és egy száraz törlővel megtisztítom a tengelyt, meg a lapátokat és az üstöt is. Ha kenyeret akarok sütni, azzal kezdem, hogy leemelem a lapátokat, és a lapát furatán keresztül öntök a tengelyekre 1-2 ek. olajat. Valószínű ez is segít abban, hogy sütés után könnyebben kijön a lapát.

anyucika25 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2588

Látom kenyérsütő lapátot kerestek. Nekem vannak alkatrészeim, árban meg tudunk egyezni. Természetesen ha nem jó visszaveszem. Van üst, lapát, vezérlő, fűtőszál. A HM-1300gépekhez elvileg jó.  Akit érdekel írjon.

anyucika25 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2587

Kedves blaze73!

 

Megvettem az aldis gépet, de a nagy kapkodásban nem néztem bele ott a dobozba, és itthon vettük észre hogy nincs hozzá használati utasítás. A tiédben volt? Ha esetleg megvan, nem tudnánk megoldani hogy e-mailben elküdd nekem a másolatát? Köszönöm! Üdv: Nóra

Előzmény: blaze73 (2550)
.ETNA. Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2586
Ha sikerül levenni és új lapátot beszerezni, a továbbiakban legjobb lesz, ha azonnal a sütés után megtisztítod az üstben a tengelyt (pl. egy kicsi vizes szivaccsal "bevizezed", fellazítod a rásült kenyeret, ezután már a szivaccsal vagy papírkéztörlővel szépen le lehet törölni), miközben egy kis melegvízbe a lapátokat is beáztatod. Én a lapáton lévő lyukat az áztatás után pl. mindig kitörölöm fültisztító pálcikával is:-) Több helyről lehet rendelni alkatrészt (pl. rotovill.hu stb.stb.) ha nem találsz pont olyan márkát, mint amilyen a Te géped, szerintem bármelyik alkatrészes webshop ügyfélszolgálatosa vagy egy szakszerviz munkatársa is meg tudja mondani (egy telefont megér), hogy melyik gép lapátjával kompatibilis a kenyérsütőd üstje.
Előzmény: contributor (2581)
mickasickai Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2585

A formába öntsd a vizet, mintha kenyeret akarnál sütni.

Előzmény: tunderlala-3 (2584)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2584

de én nem javaslom az egész sütőforma beáztatását, mert a csapágyazásnak nem tesz jót

 

ezzel mondasz valamit, sőt biztosan így van... akkor meg forralni kell vizet, azt beleönteni és szódabikarbóna bele... aztán hadd ázzon.

Előzmény: Törölt nick (2583)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2583

Célszerű erősen elfordítani a lapátot, a forgásiránnyal megegyezően, majd oda-vissza. (Enyémnél ez azonos az óramutató járásával.) Természetesen, a másik kézzel közben alul megfogva a tengelyt és ellentartani. Jó esetben érezni lehet egy kis roppanást, amikor a beszáradt liszt megtörik.

 

Lehet próbálkozni áztatással is, de én nem javaslom az egész sütőforma beáztatását, mert a csapágyazásnak nem tesz jót a víz, hanem csak önteni bele annyi meleg vizet, amennyi a lapátot ellepi.

Előzmény: contributor (2581)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2582

ha beáztatod vízbe, nem jön szét? akár napokra

 

megpróbálhatod még, hogy egy nagyobb lábasba belerakod, ha van akkor lábasod otthon, amibe belefér. a lábasba is engedsz vizet, és a sütőedénybe is annyit, hogy a lapátot ellepje jól. A nagylábas alá gyújts be, és amikor már a sütőedényben is forr a víz, rakjál bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát és még pár percig forrald. Akkor lekapcsolod alattuk a gázt (villanyt) és úgy hagyod míg ki nem hűl.

 

Nem próbáltam még, csak egy tipp... a nagyon odakozmált edényt szoktam így kezelni (előfordul, már a gyerekeim is főzőcskéznek:D), a szódabikarbóna a legmasszívabb szennyeződést is úgy fellazítja, hogy utána könnyedén el lehet mosni.

Előzmény: contributor (2581)
contributor Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2581

Köszönöm a választ! Az a gondom, hogy "összegyógyult" a sütőedény és a keverőlapát, csak úgy tudnám leszedni a lapátot, hogy azzal tovább károsítanám a teflonbevonatot. Bár lehet, hogy így is megpróbálom.

Előzmény: Törölt nick (2580)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2580

Javítom a linket, hogy kattintható legyen:

 

http://www.google.hu/search?q=kenyérsütő+lapát

Előzmény: Törölt nick (2579)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 2579

De most látom, van olcsóbb is:

 

https://www.google.hu/search?q=kenyérsütő+lapát

Előzmény: mauratius (2577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!