Ma, vagy 3 órával ezelőtt kisütött itt is a nap. A magokat kihordtam az erkélyre száradni. Remélem nem indultak csírázásnak..
Sajnos a tepsinyi aszalni szánt paradicsom ment a kukába. Fehér penész volta be tetejét. Azon az éjszakán, sajnos kint felejtettem és hát ha meg nem is ázott, de a párás levegőtől tönkre ment. Ma leszedtem az öszes érett SM és Roma parit, de ma már nem állok neki, mert mire végzek a tisztítással, este lesz és kitenni úgy sem tudom már száradni.
Nagyon szeretnék már aszalt parit, még sosem ettem és jó lenne megkóstolni. Itt nagy zuhé lehetett, de én végig aludtam, csak abbl tudom, hogy reggel igen csak tele volt az esővíz fogó edényem az erkélyen.
Szedtem 2 nagy vödör mogyorót, most azt pucolom paradicsom helyett.
Itt aztán nincs nedves és sötét. el se múlt a meleg, tegnap ugyan keveset sütött a nap, de a szárított paradicsom mégis száradt, mert meleg volt, felmelegedett a tepsi. Ma meg újra hétágrról süt a nap. Esőt se láttunk, már azt is elfelejtjük, milyen az.
Nálam sem a legjobban teljesítettek, de betudtam annak, hogy nem a legideálisabb körülmények közé kerültek, meg annak, hogy a máshonnan kapott, más tájfajta erdélyi ökörszívek is elég leharcolt képet mutattak. Ennek ellenére szép és bőséges termést adtak, csak olyan tépett, sápadt, vékonyka, sovány.. szal nyeszlett mindegyik erdélyi ökörszívnek a szára, levele, kivétel az Oxheart néven árusított Agrosel-es bugyros, bugyelláris és a coeur de boeuf orange, mely nem is annyira narancs színű, inkább korall színű, viszont szép szív alakú és finom.
Mellesleg mindkét paradicsom finom amit küldtél, úgyhogy jövőre is lesz, fogtam magot.
Itt válaszolok a kérdésedre, azok ökörszív paradicsomok lesznek, ha viszonylag nagy, rózsaszín és szívalakú termést hozott. Ja és sajnos nálam elég betegesek.
Nálam is kb. 5 perc a mosás, szűrés - fajtánként. :))) De közel 30 volt, és utána még a elmosni az edényeket, elpakolni, szóval úgy rendbe tenni mindent. Ezt bent a konyhában kell, én nem tudok kint az udvaron ilyeneket megcsinálni. Elég nagy rumlival jár, na.
Nem panaszként írtam, csak leírtam min ügyködtem az elmúlt 2 napban és mi aggaszt. :)
Ma is mentem volna már nagyon ki a civilizációból a nagy magyar pusztába, de be van borulva, nem merek elindulni.
Persze a regnap előtt oda vágott, besózott paradicsomom se szárad, a magok se fognak. Minden olyan nedves, sötét, mint egy novemberi nap.
Ez most nem a kedvenc November Rain szám, hanem Egy Augusztusi esős idő.
A Vertimec-kel már szemeztem tegnap, ki is néztem a neten, de nem volt a boltban. Egyelőre marad az, amit lentebb írtam, aztán ha nem bír vele, akkor bekocsikázok a közeli városka gazdaboltjába.
Nekem is 5 perc a magfogás, fémszűrőben lemosom, egy kis Dithane-s vízben meglötykölöm (csávázás), lecsorgatom. Egy fehér papírra ráírom milyen fajta,ráborítom, késsel széttologatom és megszárítom.
A paprika magot rajtahagyom a csutkán, csávázom, kis papírt szúrok a szárára, ráírom milyen fajta és megszárítom (néhány nap mert a csutkának is ki kell száradni)
Ez még csak a nagyja volt! :) Még van vagy 15 fajta. :LOL: :)))))))))
A koktélokból csak kinyomkodom, oszt, jónapot! Amiből még nem szedtem, bár nem is érdemes, mert kapható: SM, Roma, Korall, Mano, Schott, Spoon, Tumbling, Blondkopfchen, Red Pear, Yellow Pear, Perun, Orange Strawberry, "Körömnyi" Black Krím, Osu, Helsing.
Asszem ennyi van még hátra.
A golkrone, német koktél és a black krím az előbb került bonckésem alá. Már a pohárban áztatják..
Nyomulok ezerrek, le kell tudni, nehogy elvigye valami kórság. Ha már össze "kódútam", vettem, cseréltem, akkor legyen meg.
Cserére is, meg amúgy is. Nemrég írta zöldség60 fórumtárs, hogy 10 évig is jók.
Ja, és közben még csipegetem a virág-, és fűszernövény magokat is két kuttynak történő labda dobás közben, a poros, most éppen sáros dűlő utakat is meg kék már járni megint, egy kis giz-gazért, magjaiért és lőni néhány szívmelengető fotót az állatkákról a télére meg gyűjteni nekik magokat. Már egy nagy táskányi mogyoró van. Na, de ez már más tészta, ill. téma.
Hát te tudod, de én biztos, hogy nem egy napra időzítettem volna mind az összes fajtából a magfogást. Pont az említett, csésze, pohár, kistányér, doboz, tető rumli miatt :D :D
Én még az idén csak felzabáltam eddig ami paradicsom megért, még nem bajlódtam a magfogással.
Hamarosan rá kell szánnom magam, már várakozik három mintapéldány az ablakban. Majd ha jó szottyosra érett, majd akkor megcsinálom.
Hát vagy 25-30 féle magnak edényt keresni, fajtánként 2-3-4 pariból kikapirgálni a magot,, vízzel felönteni, feliratozni, másnap-harmadnap lemosni a magokról a lerohadt kocsonyás-hártyás részt, majd 3 alkalommal felönteni vízzel az üveget, a leülepedett magról leönteni a hártyás, maszatos lét és a léha magokat, majd teaszűrőben leöblítem és úgy öntöm ki kistányérra. Így tiszta szemenként pergő magot kapok.
Nem akarok papírra ragadt magokat.
Na, most ezt a macerás tisztítást 25-30 pohárnyi maggal eljátszani, a mosogató fölé görnyedve, nem piskóta. :D
De inkább amiatt aggódom, hogy hogy szárad meg ebben a párás időben. Nehogy megpenészedjen, vagy kicsírázzon. Fűteni nem akarok nekik, de lehet, hogy valami melegítőt teszek alájuk ha már ennyit dolgoztam vele, nem akarom kidobni.
Ha nagyon tisztát akarok, pohárba kikanalazom a magos részt, és kb. két napig hagyom erjedni. Utána nagyon könnyű kimosni, lejön a kocsonyás burok a magokról.
Na, végre lerogytam a gép elé. Az idei év az első, hogy magfogásra adtam a fejem és nem gondoltam volna, hogy ilyen macerás. Azt gondotam tegnap, amikor a teljes készlet kb. kétharmadából kiszedtem a magokat, hogy 4-5 évre letudtam a dolgot és cserélni való is lesz bőven.
Hát, ahogy most nagy nehézségek árán kimostam a dzsuvából, azaz a kocsonyás anyagtól és kiborogattam őket kistányérokra, akkor láttam milyen kis kupac. Egy évre lesz talán elég ha osztogatok belőle, akkor ippeg, hogy kitart. Ezért csinálok még. Nem akarok minden évben szöszölni vele. Mindenhol kistányér, befőttesüveg tető feliratokkal, magokkal és ráadásul nem is szárad, mert esett az éjjel, minden csupa párás, nedves, hideg.
Úgyhogy plusz köszi és riszpekt azoknak, akiktől magokat kaptam! Tudom, mi munka van mögötte!
Holnap neki esek a koktéloknak. Ma kaptam egy utcabelimtől vagy 20 szem piros koktélt. A menye hozta a magot németből, de annyira finom, hogy csak a GoldKrone veszi fel vele a versenyt. Kiszedtem a magját, de mondta, hogy hagy egy fürtöt nekem teljesen beérni.
A nevét nem tudja, de piros koktélban ilyen jót még nem ettem.
OFF
PS: Van néhány megválaszolatlan mailem, el nem küldött csomagom, ezért aki olvassa: hamarosan írok, küldöm, de sok "dógom vót"! :D
Köszönöm a választ! A permetezést választom, mert még október végéig is lehet fagymentes idő, és folytonnövő paradicsomról van szó, mely tele van terméssel.
OFF
Kicsit elvoltam, ezért nem válaszoltam. A sok tegnap kiszedett, eddig ázott paradicsom magot mosogáltam, tisztára de majd le szakadt a derekam, ezért pihenésként eldőltem és az új logomat csináltam ( http://scorpy.bplaced.net ) van még mit igazítani, vagyis csak pontosabban a helyre betenni.
Tumblin Tom Red a lugas árnyékában, alul a lyukakon át a talajba gyökerezve.
Schott szív paradicsomként kaptam ezt a magot. Csodálkoznék ha az lenne, mindenesetre nagyon szép, ízletes, édes, bőtermő. A legfinomabb apró paradicsom amivel eddig találkoztam. Nagyságrenddel jobb mint a híres Tumbling Tom Red.