Ismét javítanom kell, dupla atkaölős permetezés ugyanazzal a szerrel (a kén kivételével) nagyban növeli a rezisztencia kialakulásának veszélyét, no meg ez is áll a Sanmite leírásában: "A Sanmite 20 WP hatástartama hosszú (50–60 nap), ezért évi egy kezeléssel is atkamentesen tarthatjuk az ültetvényt. Amennyiben mégis szükséges, úgy célszerű a második kezelést egy másik készítménnyel elvégezni." Azt nem tudom, nem is írják sehol, hogy egy hamar, pár nap múlva megismételt permetezés mit csinál, de ennek alapján nem erőltetném. Szóval inkább a jó fedésre kell összpontosítani. Ami azt illeti, valóban kb. két hónapig védett, de az év hosszabb két hónapnál... :D
Meglehet, hogy ez a hőség nem tett jót nekik. Nem a mi klímánkhoz vannak szokva. A pari 25 fokon érzi jól magát, itt meg sokszor a duplája volt a tűző napon.
Ne aggódj, én is pont éppen ugyaígy jártam a ZKI determináltnak írt paradicsomával.
lehet, hogy determináltnak írja a zacskója, és féldetermináltat töltöttek belé, de hogy diszlexiás a mag, az biztos, mert nem olvas szakkönyvet, hogy mit jelent a determinált, a féldeterminált, és hogy illene neki nem kétméteres folytonnövőnek lenni.
Már morogtam egy sor t itt, amikor az első virágotk megjelentek, hogy az összes magas, valamire való karóm elfogyott, és ezek meg mennek fel az égbe, den nincs mire támaszkodni.
Elnézést kérek az alapdiadnózis szerintem továbra is Atkafertőzés csak az előzőekben irt Flumite 200 ahogy azt Cristalheart is írta nincs engedélyezve paradicsomra . Helyete a SANMITE 20WP-t ajánlom aminek évi ideje uborkánál 3nap üvegházi paradicsomnál 5 nap és a kezelést 3-5 nap múlva meg kell ismételni a biztos hatás érdekében.
Persze, de ez tényleg folytonnövő. Van egy tő, amit leszúrt ágból neveltem, még nem érik, nem lett atkás, mert máshol van, mint a többi, már az őszibarackfa tetejénél jár a főág. Nem jutott neki rendes karó, miután kinőtte a sajátját, az őszibarackfa tartja.
A fél-determináltra is azt írják: determinált. Nem a magasságon múlik, hogy determinált, vagy folytonnövő, dehát ezt itt úgy is tudja mindenki, mert sokszor volt szó róla.
Mindhárom San Marzanom folytonnövő, de összekeveredtek. annyi biztos, hogy kettőt kaptam a nővéremtől termésként, ebből a kisebb termésű nem ilyen nagy fürtös, nagyon késői, még nem pirul. Én a ZKI vetőmagjára tippelek. a zacskóra determinált van írva (már 2 méter körül jár), ilyen:
Ha nem, akkor a nővérem nagyobbik paradicsomja, nála is csak augusztusban kezdett tavaly érni, alig tudtam tőle egy bogyót kunyerálni. Mindenesetre fogok szedni belőle magot, de amit próbáltam a héten, mind üres magú volt, nem szállt le a vízbe.
Szépek. egészségesek a növényeid! A San Marzanora nekem sincs panaszom. Két féle van, egy folytonnövő és egy fél-determinált.
Az alsó képen levő kis feketére akkor sem tudok haragudni, mert egyszerűen imádom, a természet apró teremtményeit, különösen a tollas népséget. Még a varjúra sem tudok haragudni. Kövezzenek meg érte, akkor is természet-, állat-, és madárbarát vagyok. Igaz nincs gyümölcsösöm... de akkor is az lennék, ha lenne. Nélkülük sivár lenne a világ.
Akartam fényképezni, de kiderült, hogy kölcsönadtuk a gépet. Úgyhogy csak néhány mobilos kép a szebbekről. A levélzet elég rozoga, de most nem látok rajta élő atkát, remélem ami megmaradt, az kineveli a rajta lévőt (a Marmandék kipusztultak). A bőtermő SM.
Ma, vagy 3 órával ezelőtt kisütött itt is a nap. A magokat kihordtam az erkélyre száradni. Remélem nem indultak csírázásnak..
Sajnos a tepsinyi aszalni szánt paradicsom ment a kukába. Fehér penész volta be tetejét. Azon az éjszakán, sajnos kint felejtettem és hát ha meg nem is ázott, de a párás levegőtől tönkre ment. Ma leszedtem az öszes érett SM és Roma parit, de ma már nem állok neki, mert mire végzek a tisztítással, este lesz és kitenni úgy sem tudom már száradni.
Nagyon szeretnék már aszalt parit, még sosem ettem és jó lenne megkóstolni. Itt nagy zuhé lehetett, de én végig aludtam, csak abbl tudom, hogy reggel igen csak tele volt az esővíz fogó edényem az erkélyen.
Szedtem 2 nagy vödör mogyorót, most azt pucolom paradicsom helyett.
Itt aztán nincs nedves és sötét. el se múlt a meleg, tegnap ugyan keveset sütött a nap, de a szárított paradicsom mégis száradt, mert meleg volt, felmelegedett a tepsi. Ma meg újra hétágrról süt a nap. Esőt se láttunk, már azt is elfelejtjük, milyen az.
Nálam sem a legjobban teljesítettek, de betudtam annak, hogy nem a legideálisabb körülmények közé kerültek, meg annak, hogy a máshonnan kapott, más tájfajta erdélyi ökörszívek is elég leharcolt képet mutattak. Ennek ellenére szép és bőséges termést adtak, csak olyan tépett, sápadt, vékonyka, sovány.. szal nyeszlett mindegyik erdélyi ökörszívnek a szára, levele, kivétel az Oxheart néven árusított Agrosel-es bugyros, bugyelláris és a coeur de boeuf orange, mely nem is annyira narancs színű, inkább korall színű, viszont szép szív alakú és finom.
Mellesleg mindkét paradicsom finom amit küldtél, úgyhogy jövőre is lesz, fogtam magot.
Itt válaszolok a kérdésedre, azok ökörszív paradicsomok lesznek, ha viszonylag nagy, rózsaszín és szívalakú termést hozott. Ja és sajnos nálam elég betegesek.
Nálam is kb. 5 perc a mosás, szűrés - fajtánként. :))) De közel 30 volt, és utána még a elmosni az edényeket, elpakolni, szóval úgy rendbe tenni mindent. Ezt bent a konyhában kell, én nem tudok kint az udvaron ilyeneket megcsinálni. Elég nagy rumlival jár, na.
Nem panaszként írtam, csak leírtam min ügyködtem az elmúlt 2 napban és mi aggaszt. :)
Ma is mentem volna már nagyon ki a civilizációból a nagy magyar pusztába, de be van borulva, nem merek elindulni.
Persze a regnap előtt oda vágott, besózott paradicsomom se szárad, a magok se fognak. Minden olyan nedves, sötét, mint egy novemberi nap.
Ez most nem a kedvenc November Rain szám, hanem Egy Augusztusi esős idő.
A Vertimec-kel már szemeztem tegnap, ki is néztem a neten, de nem volt a boltban. Egyelőre marad az, amit lentebb írtam, aztán ha nem bír vele, akkor bekocsikázok a közeli városka gazdaboltjába.
Nekem is 5 perc a magfogás, fémszűrőben lemosom, egy kis Dithane-s vízben meglötykölöm (csávázás), lecsorgatom. Egy fehér papírra ráírom milyen fajta,ráborítom, késsel széttologatom és megszárítom.
A paprika magot rajtahagyom a csutkán, csávázom, kis papírt szúrok a szárára, ráírom milyen fajta és megszárítom (néhány nap mert a csutkának is ki kell száradni)