A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Lucaffe-s ember szerint a koffeinmentesük ízre teljesen normális KV ízű, csak épp kivonták belőle a koffein jelentős részét. Én meg nem iszom a mentes verziót, igy nemtudom, személyes tapasztalatom nincs róla.
Keresgéltem a googlin saeco termékeket, mert nagyon úgy rémlett, nem tetszik 1ik sem, erre mit látok? Hát ezt: Saeco BeerTender A700 http://www.azone.ch/images/Saeco-BeerTender-A700.jpg
Hiába, élni tudni kell :-)) Magas labda, naná, hogy le kell ütni! (Vazze, ennyiért Saecót sem találsz...) Gratulálok, soxerencsét hozzá! ...oszt holnap jő a mardosó hiányérzet - darálooóóÓÓÓ...! :-)) Aztán tessen ám megírni a tapasztalatokat!
Öööö...miután a sajátomat már megszereztem, azt szeretném mondani, hogy a Dunakeszi található E.W. áruházban 66e helyett 29.9e-ért árulják az utolsó darab Gaggia Baby-ket :)
Egyébként minden más Gaggia (Carezza, stb., Classic már nincs) presszógép iszonyat árkedvezménnyel kapható, Eladó bácsi szerint befejezik értékesítésüket: nem fogytak.
Amikor én eljöttem, azt hiszem még 1-1 db originális fehér és fekete Baby volt...a többiből is talán 1-2 darab.
Boldog vagyok :) ...és persze szembeköpöm magam, hiszen műanyagos gépet vettem, pedig a fémborítás mellett érveltem éjjel és nappal, de ennyiért ez kihagyhatatlan volt!
Megtapogattam azt a kiömlőnyílást belül, alul és érezni lehet ott egy barázdáltságot, ami valószínűleg az összeillesztési pontatlanságok miatt van. Mi lenne, ha egyszerűen egy széles, pont odaillő cellux-szal leragasztaná az ember? Az jó csúszós, azon kiszánkózna a kávé. Na, holnap szerzek celluxot. Szétszedni én sem akarom, meg amúgy sem izgat igazán a dolog, mert FINOM A KÁVÉ! Csak a technikai érzékenységemet csiklandozza a kérdés! :-)))
Éltem több lakásban, több háztartásban, és többféle főzőm volt 50ezerig. Darálóban évek óta egy kézit használok. Szerintem mindenki rájön akit érdekel a dolog, hogy tovább kell léni, és 80-150000Ft/gép az amivel lehet már éveig örömmel együttélni. A Podos gépet nem értem otthonra. Munkahelyre tökéletes választás lehet, akár többen is összedahatják a pénzt. De otthonra?
Én 3-4hónapos tökölés és tengernyi fórum átolvasása után azt döntöttem, hogy egyből a végére lépek a fejlődési folyamatnak, mert hosszútávol olcsóbb,és veszek egy manuális gépet. Mert ha veszek egy félautómatát, ismerve magamat, 2-3 év múlva a fenne enne meg, hogy vegyek egy kézit. Ezzel el leszek jó pár évig azt gondolom.
Én évek óta rengeteg dolgot az ebayról vásárolok most a főzőmet is, melynek kapcsán beleszaladtam egy kis kellemetlenségbe. Bár PowerSeller volt az eladó, a vétel után azt írta (ami teljesen szabálytalan) hogy jelenleg nincsen olyan gépe amit árult, de beszerzi. Aztán ma, három héttel később írt, hogy megjött, DHL expressel küldi hétfőn vagy kedden.
Csak nem azIberitalt akarod átalakíttatni?? Én erről lebeszéllek (Garanciavesztés, Konstrukció átalakításának kiszámíthatatlan következményei). Kis hosszúnyelű, kekenyfejű mokkáskanállal könnyedén felnyúlhatsz a kiömlőnyíláson, ha prciz akarsz lenni, és 1,6 gr maradék kávéőrleményt könnyedén kitessékelhetsz, minden darálás után.. Ha még beljebb is marad valamennyi, az már igazán jelentéktelen mennyiség, hidd el!
"Ezt szépecskén összegyűjtöd egy kiürült fém dobozban és ha már elég sok van, főzöl belőle egy kapucsínót, vagy a vendégeknek egy espressót :-)" Dehogy! Az anyósodnak főzöd meg! (De ne capuccinot, mert kár a tejér')
Én megpróbáltam kikaparni, benyúlva a kiöntőn, a maradékot, miután a figyelmemet erre a "hibára" felhívtátok. Nagyon pontos mérlegem van, és 1,6 gram volt a legtöbb, amit ki tudtam szedni, mint maradék. Ettől nem szarok be :)
Igazából nem kitölteni akarom, hanem a bemélyedését kisebbre kalapálni ~ : ) Tény, valszin legjobb eredményt (POD-os gépet leszámítva) egy POD-os géphez való karral lehetne elérni, ami méretileg kompatibilis a Krupssal.
R-go agyalok egy ideje, hogy lehetne a Krups karba való POD-os betétet ugy átalakítani, hogy paszentosabb legyen, jobb (POD-os géphez közelebb álló) minőséget adjon POD-ból is
Na, elmondom, hogyan képzelem. A lényeg, hogy azt a részt, ami felszabadul a pod kisebb mérete miatt, azt úgy töltsd ki valamivel (pl. szilikon gumi), hogy azért a kávé le tudjon folyni alulra. De azért ez mégis csak barkácsolás, nem elegáns megoldás. Egy másik kar kellene, ami a podhoz is illik, meg a gépedhez is. Próbálj meg szétnézni a neten.
itt jön a másik hiba, az adagoló állítás. Semmilyen jel nincsen rajta, apró pöcök az alján, alig lehet megfogni. Csomó tökölés, míg egy adagot sikerül pontosan beállítani. De ha pl kiszedem a maradékot, más adag kell mint ez vagy a pontos többszöröse akkor baj van, mivel mint mondom, szemre nem lehet állítani, próbálgatni kell.
Túlkomplikálod a dolgot! Beállítod úgy, hogy kétszerre, vagy háromszorra egy kicsit többet adjon, mint kell. Ezt szépecskén összegyűjtöd egy kiürült fém dobozban és ha már elég sok van, főzöl belőle egy kapucsínót, vagy a vendégeknek egy espressót :-), vagy hosszúkávét, vagy, vagy, vagy.
Szerintem a daráló ürítés megoldása azért nem túl egyszerű feladat, mert olyan finomságú őrlésnél, mint ami az espressóhoz kell, ott már nagyon tapad, önmagától tömörödik a kávé. (Amilyet egy Krups tud, ott nincs gond. ) Nagyon lejtősre nem tudják csinálni a malom alatti részt, mert ahhoz hely kellene függőlegesen, de akkor a malom és a motor távol kerülnek egymástól, ami instabilitást okoz. Nyilvánvaló, hogy kompromisszumot kell kötni és eddig úgy tűnik, hogy az IC nem egy rossz kompromisszum.
Nekem egyedül az idő állító csavar nem tetszik, azt nem gondolták át igazán. Persze ott is látom a rezgésnek való ellenállás, a belső rész és a külső burkolat függetlensége és az elektromos védelem körüli kompromisszumkeresést. Az viszont vitathatatlan, hogy lehetne nagyobb, kevésbé csúszós, jobban kézre álló.
Mikor megvettem a Krups-ot, hirtelen fellángolás volt, amit megelőzött némi önön lében főlés. Aztán eljutottam oda, hogy lassan végigkóstoltam az emberi áru örleményeket, fokozatossan eltávolodva az Omniától, s eljutva oda, hogy van 1-2 fajta, amit megveszek, ha látom olcsón, mert bejöt, de kevés... A többieket "kinőttem". Őrlő kéne... és indulna egy újabb menet a szemesek piacán, ami nem feltétlen szélesebb spektrumon kínál dolgokat, csak egy kicsit elcsúsztatotton. ÉS nem köt az előre őrlés által kapott fix finomság. R-go olyan babokat is tesztelhetnék, amik előre őrölten nem elég finomak (őrlésileg), hogy próbálkozzak.
És felmerült, hogy ha esetleg majd remélem sokév hűség után megcsal a Krups (félrelép az elromlással), kihez vigyem érző szívem... És nemteccett amit láttam.
Az egyértelmű, hogy innét csak felfelé lépek már. Namost ami bejövős lenne, + daráló, az sok. Vagy egy POD-os gép, de akkor nemkéne darálót venni, mert kihasználatlanul állna a pulton, esetleg mindkettő, de ahhoz egy másik lakás kellene, jelentősen nagyobb konyhával. ~ :((((
Jelenleg Iberital projectem ott tart, hogy adva van az ára, és egyre inkább azt látom, kellene, mert amit tud, azt jól tudja... és nem kellene, mert nem ugy darál, ahogy gondoltam (értsd, "amég nyomom darál, amugy nem"-mel szemben a megnyomom s darál X ideig).És ha a kellene nyer, akkor jön a fő probléma... hova teszem ~ : ((( Vagyis a hova teszem még meglenne, de hol fogok kajákat készíteni, előkészíteni utánna? ~ : DDD
Naszal jelen helyzetben, ha 0ról indulnék neki a KVmizériának, POD vonalba vágnék jómagam is, a helytakarékosság, és a változatosság miatt. Viszont igy, hogy belekóstoltam a hogyan is készül a jó espresso vonalba, mindkét vonal kellene. Arra viszont se hely, sem anyagi háttér.... R-go agyalok egy ideje, hogy lehetne a Krups karba való POD-os betétet ugy átalakítani, hogy paszentosabb legyen, jobb (POD-os géphez közelebb álló) minőséget adjon POD-ból is.
sikerült egy üzleti csere-bere akció során egy Gaggia Achilles és egy Gaggia Classic masinát mint fizetőezköz beszámítani, ami most sofort eladó. Gyári új, dobozában, tartozékaival.
Halló, ne rémísztgessetek! Megvizsgáltam azt a bizonyos "nagy üreget" az Iberital Challenge-ben és szerintem nem vészes. Előrebuktattam a darálót, felfordítottam, ütögettem és 2g-nál nem több kávé jött ki belőle. A darálás végén egy kis paskolással ez is kijön, a már ledarált és tamperolt kávé tetejére bármikor rátehető, nem mennyiség, ha elterítjük.
Nem tartom jó összehasonlításnak azt, hogy egy működő darálót (IC) hasonlítun össze egy nem működővel (Krups). Úgy is mondhatnám, hogy ha kompromisszumot kell kötni, akkor azt inkább a bennmaradt 2 g kávé rovására tegyük, mint inkább a mákszem finomságú legkisebb őrölhető szemcseméretre. :-)