Keresés

Részletes keresés

Corsario Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10310

Mi is a 23-25 i hétvégén szüretelünk, főleg traminit és shirazt, a savakkal egyelőre még jól allunk. Szerintem a Zweigeltből min 2 kg-os hozamkorlátozás alatt nem lehet rendes bort csinálni. Otellót még nem kóstoltam de az direkttermő, tehát eleve nincs is nálam képben. Üdv,

Előzmény: guszpapa (10309)
guszpapa Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10309

Az Orpheust én is sajnálom ,de mit tehetek .Talán jövőre több szerencsém lesz.Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy nem tartható el sokáig a szlanka borra.Éppen ezért talán ez csak egy kényszer kitérő a Badacsonyi Királyleányka után.Mindenféle képpen kell keresnem egy olyan megbízható helyet, ahol álják a szavukat az emberek és tudok szőlőt venni.

Úgy tudom, hogy az 50-60-s években a fő kiviteli fajta szőlőből az Izsáki Sárfehér a Pirosszlanka/Szalankamenka/,1000évesMagyarország emléke volt.Ilyen szőlőm nekem is volt szabadszálláson .szép nagy szamű, nagy fürtű , de vastag ,rágós a héjja.

30évvel ezelőtt voltam Izsákon az akkori borkombinátban és ott a sárfehér pezsgő alapbornak számított.

Sok szó esett az Otellóról.Én még nem ittam ilyen bort de most készítek.A zweigelt az biztos 3q.

letöltöttem az időjárás 30nappal előre, úgy látom ,hogy Szeptember 24,25 az utolsó napok ahol még 22-24 fok lesz.Utána keményen lemegy a nappali és élyszakai hőmérséklet 12-16 napközben felhős esős.Addig ha tudom húzom a szlanka leszedését.

barkócza Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10308

A piros szlanka bora állítólag tényleg nem nagy szám, de a pálinkások úgy tartják, hogy finom szőlőpálinka lesz belőle.

Előzmény: guszpapa (10307)
guszpapa Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10307

Köszönöm a választ.

üdvözletem !

Én is úgy tudom hogy gyenge cukorgyűjtő15-16 ,de az intrerneten ráakadtam olyan borházakra amelyek nosztalgia borként újra palackozzák.Ezeket találtam:

"A Pirosszlanka már-már elfeledett õsi magyar fajta. Mi felkaroltuk ezt a fehérbort, hiszen méltó ellenfele a savasabb és karakteresebb világfajtákból készített boroknak.. Csemegeszõlõbõl készült bora lágy, kellemes zamatú, kvaterkázó jellegû. 8-10 Celsius fokra hûtve, pecsenyék és sülthúsok kisérõje, de egy kellemes baráti beszélgetésnek is meghitt tanúja lehet."

Mivel nem akarok véteni a szabályok ellen nem írom ide melyik pincészet, pedig megérdemelnék.
Azt a "rozét "én is kipróbálom.

Mivel a szőlő héjjában szinanyagok vannak(Hasonló a szine a traminihoz )a magban és a héjjban cser anyagok vannak lehet, hogy abor  lágykrakterét kicsit tompítja.Az is lehet, hogy nincs igazam.!? 


 

Egy kis nosztalgia talán érdekesség.

 

 

Szerintem ebből a listából sokatoknak van otthon.Milyen borokat lehet csinálni ezek némelyikéből. Pl:"Csóka szőlő"

állítólag kiválló

 

Svábbor .......

Svábok által a XIX. században telepített vegyes, fehér szőlőkből: zöld-dinka, mézes fehér, Frechschlamper, budai zöld és piros szlanka együttpréselésével, hideg erjesztéssel készült. Könnyű testű, gyümölcsös illatjegyeket mutató, "beszélgetős" bor. A mindennapok bora. Ajánljuk juhtúrós, szalonnás, hagymás vacsora mellé.

 

Felhasznált szőlő (2007): Régi telepítésű, hagyományos "gyalog" művelésű vegyes fehér szőlők: zöld-dinka, mézes fehér, Frechschlamper, budai zöld, piros szlanka, pölöskei muskotály, Öreghegy.
Alkohol tartalom: 11.7 v/v%
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-12 °C

 

 

Régi elfelejtett szőlőfajták

A világon több ezer szőlőfajta található, földrészenként változó fajtákkal. Az Európában honos szőlőket az 1800-as évek közepéig gombabetegség ellen egyáltalán nem permetezték. El tudják képzelni, hogy csak metszeni, kapálni és kötni kellett. Magyarország területén az ősi szőlőket mindenhol megtalálhatták. Voltak borszőlők, étkezési szőlők és elég sok olyan, amit nem volt érdemes borkészítésre felhasználni. Ezekből a  szőlőfajtákból most  csoportosítás nélkül párat felsorolunk.

Cigány szőlő, romolya, veres muskotal, zöld kecskecsecsű, török góhér sógora, szlanka, vadfekete, bátai édes, fehér góhér, fehér kadarka, bakafánt, csóka, kolontár, nagyfügér, tökszőlő, tejfeles virágú, veres kecskecsecsű, rákszemű rózsaszőlő, rossz fajtájú frankos, polyhos, fehér tökszőlő, Szent Jakab szőlője, lúdtalp, szerémi zöld, szemendriai fehér, sárfehér, bakator, bakszőlő, bánáti rizling, beregi rózsás, budai zöld, bogdányi dinka, sötét levelű gordoványos, sima fekete, pankota rózsaszőlő, nagy szemű maruzsa, kisszemű muskatal, fehér kecskecsücsű, fehér bakator, kerek levelű szőlő, ingaly, hárslevelű, fekete török szőlő, fekete muskatal, fekete kadarka, fekete juhfark, budai nagy fürtű, sárga duka, rak szőlő, purcsin, piros szlanka, piros duka, mustos, kéknyelű, lisztes fehér, kövér szőlő, kék szőlő, járdován, hosszúnyelű, erdei, csomorika, égő-nyellő, kupakos savanyú, kocsos, bajor, tuli piros, rózsa szőlő, vékonyhéjú, betyárszőlő, fügér, mézes, bakafánt, berkenyelevelű, szagos bajnár, szilváni, leányka, stb.

 

 

Corsario Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10306

Nagy kár az Orpheusért. Viszonylag ritka fajta de mindene meg van ami egy jó fehérbornak kiindulásként kell. Én az ezerfürtüjeimet zöldoltással Orphusszá fogom átalakítani jövőre. Ha házi fogyasztásra veszel szőlőbort - szerintem- a legfontosabb megbizonyosodni, hogy a legutolsó permetezés hatóanyagai kimentek-e már. Ez 12 naptól 45 napos intervallumig tarthat hatóanyagtól függően -esetleg a  szomszédnál is érdeklődnék az eladó permetezési szokásairól. Sok szőlőtermelő gazda az utolsó percig permetezik, hogy biztositsa az egészséges fürtöket ezzel viszont magadat mérgeznéd tehát megkérdezném az eladót, az utolsó permetezés dátumáról és a permetszer fajtájáról. A szlankának (szlankamenkának is hívják) se sok cukra sem jelentős sava nincs, ezért nem lehet eltartani sokáig és a palackban sem lesz sokkal jobb. A 17 fok már elég jónak számít, annyit talán az idén el lehet vele érni és akkor nem kell kristálycukrot ráönteni, hogy kiforrjon. A  A cukorfok a helyi viszonyoktól függ, ebben nem lehet tanácsot adni de ez a fajta nem jeleskedik a cukortartalomban. Jó lenne megnézetni valakivel vagy egy barkácsáruházban be kell szerezni egy mustfoklót: kb 1500 HUF. Szerintem az idén kb mostantól és még 2 hétig érdemes szüretelni de ismétlem ez ezer tényezőtől függ. A belőle készült bor, amolyan "parasztbornak" számít - jó értelemben. Sokan kedvelik de általában inkább házasításra használják.

Előzmény: guszpapa (10302)
gergerg Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10305

Bár nem nekem szól a kérdés de úgy tudom nagyon gyenge.

Előzmény: guszpapa (10302)
gergerg Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10304

Ma szert tettem egy darab elhanyagot szőlőre, meg is kezdtem a szüretet. 2-3 mázsa Noah, ez megy a cefrébe, és úgy 2 mázsa Otelló, ebből szándékozok bort csinálni. Leszedtem (nem volt egyszerű, nem volt metszve és kapálva sem, 2m-es gazból kellett kiszedni) a leszemezés folyamatban. Holnap bedarálom. Mi az a cukorfok ami elfogatható?

guszpapa Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10303

helyesen : 2007.10.07

guszpapa Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10302

tisztelt 2017 10 07 (3121)!

Elnézést a megszólításért, de más azonosítót nem találtam!

Ha látogatja még a fóromot a következőkre lennék kíváncsi:

Hosszú kínlódás és többszöri "átverés" után úgy döntöttem , hogy házi bort készítek.

Szigetcsépen kétszer bolondítottak be a szőlő vásárlással előbb pannonfrankost, majd taurus,majd orpheus szőlőt igérve. Kimentem a dűlőbe fölhívtam a tulajt és ott közölte,elfogyott a szőlő. Talán októberben lesz odüsszeusz..!!??

tehát búgy döntöttem házikerti szőlőt veszek. ahol lekötöttem gyönyörű de tiszta Pirosszlanka

ültetvény volt 3 q 70Ft/kg. Böngészve a fórumot találtam ezt a bejegyzést.A kérdés hogyan sikerült az önálló bor Pirosszlankából.? Milyen volt az íze.Mikor érdrmrd szüretelni? Milyen cukorfokkal érik?

köszönöm

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3121)
Jani71 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10301

Alapvető különbség, hogy az Attila finoman, kellemesen muskotályos!

Az Itália roppanó húsú, és héjú, kissé nagyobb és hegyesebb bogyójú, nagy fürtű, egyszerű, de azért finom izű fajta.

Az Attila puhább, kicsit kissebb bogyójú, de muskotályos.

Ha csak egy fajtát ültethetnék és választanom kellene, akkor az Attila mellett döntenék.

Előzmény: Midnightx (10300)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.11 0 0 10300

Melyik a jobb ízű, az Itália vagy az Attila? Valahogy mindig keverem ezt a két fajtát, olyan hasonlónak tűnnek.

lalá Creative Commons License 2011.09.10 0 0 10299
Előzmény: apilusz (10297)
lalá Creative Commons License 2011.09.10 0 0 10298

-Nem igazán. Mert már kitalálták volna. Valószínű azért nem találták ki mert alaktanilag, élettanilag kissé messze vannak egymástól.

Előzmény: jozso830 (10296)
apilusz Creative Commons License 2011.09.10 0 0 10297

A múlt hétvégén ittam generosát.Nagyon finom.

Tud valaki erről a fajtáról valamit?

jozso830 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 10296

Tisztelt fórumozók

 

Arra lennék kíváncsi, hogy szőlő vadalanyaként használhatom-e a következő vadszőlő fajtát?

Parthenocissus_quinquefolia

 

Valakinek esetleg volna-e tapasztalata ezzel kapcsolatban? A cél az lenne, hogy minél szárazságtűrőbb szőlőt tudjak nevelni.

bbfeco Creative Commons License 2011.09.10 0 0 10295

Atöbbinél lácncal is tisztítottam, de ennél vastagabb volt a borkő.

Így meg lekaparom a fáig, majd flexi drótkorongal letisztázom, utána egy kis pörkölés ..

 

Előzmény: alfi13 (10293)
Zalancelot Creative Commons License 2011.09.09 0 0 10294

Ezt nem is állítottam.

Ahhoz ennyi energiabefektetés túlon túl kevés.

 

Más. Ma megvolt az első löket szüret ügyileg (illetve folyamatban), a párommal Szilvánit szedtünk vagy 800-850 liternyit bogyózva.(550-és 350-es Mastelló kád tele)

 

Az előzetes mérések és kalkulációim jók voltak, hiszen 18,5-öt volt képes összehozni, ez 4-5 kg-os tőketerhelés mellett azt gondolom elégedettséggel kell hogy eltöltsön.  (lásd 9993)

Holnapig ázik a kádakban, remélem a cukra így még kicsit csúszik felfelé, aztán zutty a perésbe.

Ha minden igaz, holnap lesz egy kis segítség, így  befejezzük, illetve nekifogunk az Opportónak és a Pinot Noirnak.

 

 

Előzmény: csite (10289)
alfi13 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10293

A borkő nem árt a bornak. De ha le akarod szedni akkor 3-4 méter hosszú láncot teszel a hordóba kevés vizzel és mindha mosnád ugy forgatod. Egy kisméretű rúdlámpával be lehet világítani és megnézheted a végeredményt. A hordó szétszedésével az a probléma hogy a dongák szélét ujra kellene csiszolni egymáshoz illeszteni mert ha nem akkor folyni fog a hordó.

Előzmény: bbfeco (10291)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10292

Szeretném megkérdezni, hogy a direkttermők igényei mennyiben mások a csemegeszőlőkhöz képest? Ha jól tudom, igénytelenebbek a talajt tekintve és kevesebb permetezést is igényelnek, valamint erőteljesebben futnak.

Októberben fogom végleges helyre ültetni a márciusi Izabella dugványaimat és szeretnék mindent megadni a kis drágáimnak. Igazi csoda ez a fajta, a világ egyik legfinomabb szőlője.

bbfeco Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10291

A (10277)-ben már a szétszedett( kifenekelt) állapot van. Amúgy meg amit ember rakott össze, azt ember szét is szeheti- vagy fordítva , de ez biztos  :)) ..Mivel nem volt túl drága a hordó, így azt gondoltam felújítom a magam módján.A legalsó abrincsot nem szedtem le, tehát nem esett szét. Arra viszont elég , hogy a borkövet lekaparjam és a belsejét lecsiszoljam.

A 4-6mm borkő meg nem válik le magától.

 

kcsavar,  tudod a klasszikus: 30- mi harminc?, ötven- mi ötven?

Előzmény: alfi13 (10290)
alfi13 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10290

Szétszedéssel már sokan próbálkoztak de az összerakást az kádár mestereknek se nagyon megy. Egyébként miért akarod szétszedni?   Szétszedés nélkül is ki lehet tisztítani rendbetenni egy hordót.

Előzmény: bbfeco (10287)
csite Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10289

De azzal igazán nem vagy hatással az erjedő bor hőmérsékletére, netán egy elszabaduló hőfokra.

Amúgy én magam is szellőztetéssel oldom meg.

 

Előzmény: Zalancelot (10286)
kcsavar Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10288

Köszi, közben kiderült, 50 Ft körül van felénk.

Hordót már szedtem szét, egy 300 literest, de összerakáskor nem mertem az összes abroncsot levenni, nehogy szétessen. Ezér feszigetni kellett a dongákat és egyiket sikerült elpattintani. Ugyhogy most takarmányt tárolok benne :)

Előzmény: bbfeco (10287)
bbfeco Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10287

Ott nem, de a balaton déli partján se tudja pontosan senki. Az egyik hegybírótól ma kérdeztem, de még Ő se tudja, olyan 70-90-110 közé rakja fajtától, minőségtől függően.Szóval nagy a szórás.

 

 

Hordót nem szedett szét senki? se kíváncsiság se bátorság?? :)))

Előzmény: kcsavar (10276)
Zalancelot Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10286

No ennél azért van sokkal olcsóbb, igaz fatengelyes megoldás.

Én az éjjeli-hajnali, mostanság már hűvös levegőt használom a pince (présház)visszahűtésére. Csak egy kapcsolóóra (Tescó 490ft), és néhány keretes ventillátor, amit a szellőzőkre kell szerelni, és élféltől reggel 7-ig had nyomja!

Előzmény: csite (10282)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10285

Köszönöm, akkor megpróbálom. Sortávolság nem lesz, mert csak a kerítés mellé szeretnék egy sort. A szomszéd örömére:) De sebaj, jó viszonyban vagyunk és az ő körtefája is átlóg.

Előzmény: Corsario (10284)
Corsario Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10284

Semmi gond, ma már a hegyi rendtartások ezt megengedik. A legkisebb távolság amivel találkoztam 65 cm volt. Azért a sortávolság legyen nagyobb. üdv,

Előzmény: Midnightx (10283)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10283

Tudom, hogy a szőlő tőketávolsága hivatalosan egy méter. De ha krónikus helyhiány miatt 70 centire ültetném őket egymástól, az nagyon közeli lenne? Sajnos kicsi a kertem, én pedig sok fajtát szeretnék. De annyi fa van már, hely meg nincs.

csite Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10282

A légkondi amiatt sem "gazdaságos" mert nagyon kis hatékonysággal tudja befolyásolni a hordóban levő folyadék hőmérsékletét.

Emellett valóban kiszárítja a levegőt, ami a pince esetében nem szerencsés.

Az olyan speckó légkondik, amik a párát is tudják szabályozni (tavalyi árajánlatból) kb. 1,5M HUF-ba vannak (készre szerelve) egy kb. 80m3-es pincére méretezve.

 

A szárazjég "megfizethetetlenül drága"

 

A hordóba beleengedett-kivezetett tömlővel való hűtés az egyik "legolcsóbb" megoldás, és leghatékonyabb, főleg, ha jó hideg vizet tudsz átkeringtetni, - engedni rajta.

 

A pet-palackba fagyasztott vízzel is lehet játszani, ha hordóra aggatod.

 

 

Előzmény: Corsario (10281)
Corsario Creative Commons License 2011.09.08 0 0 10281

Sziasztok, A következő változtatást tervezem a következő hetekben: a zajos erjedés 4-500 literes öreg de korrekt hórdókban fog történni, majd onna ászkolásra átkerül 225 l-esekbe. Beállítok egy klímát 17 fokra hogy a must erjedése kiegyensúlyozott legyen. A klímának azonban van egy erős légtisztító és szárító hatása. Ebből viszont adódik egy gondom, ami egy másik dilemmával kapcsolódik össze. A szakirodalom tele van a vadélesztő/fajélesztő vitával, rengeteg érvvel pro és contra. A magam részéről a terrmészetes folyamatokat kedvelem és nem szívesen adnék hozzá fajélesztőt sem más adalékanyagot. A nyitott kérdés számomra, amiben talán lenne itt valakinek ötlete: a klíma beállítása nem veri-e szét a szabad vadélesztő spórák koncentrációját egy szaporodásra alkalmatlan szintre?

Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálam állandó lakó a Cladosporium Cellare, amit semmiképpen sem szeretnék bántani. Bár a nemespenész pár hét klímát talán csak kibírna mert az ászkolás idejére a pince hőmérséklete már beáll és nem lesz szükség a klímára. A fentiek alapján vagy kompromisszumot kell kötni a fajélesztő alkalmazására vagy el kell hagyni a klímát. üdv,

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!