A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Bocs az ismételt zavarásért, szeretném megtudni, hogy a 3 vízcsepp alatti gomb csak a kiürült tartály felöntése utáni vízfelpumpálást szolgálja, vagy esteleg van más funkciója is??
Egy csészén aztán nincs sok informálódni való SZVSZ... Ha ránézésre tetszik és kézbe fogva jól kiegyensúlyozott, akkor az minden valószínűséggel tényleg egy jó csésze (csak nem oldódik kávéban :)
Egyébként szép masina a maga automatás módján -- és a rokonai (más típusszámmal) szintén elég jó, 5 meg 4 és fél csillagos értékelést kaptak az Amazonon. (Bár sokkal kevesebb véleményből, mint a Magnifica.)
Tegnap én is elsétáltam, mintegy ellenőrizni az MM-et, mert eléggé k. banda :), de most valóban azt árulták, amit meghirdettek.
Igazából a szélsőségek jellemezték a választékot, méregdrága ECM 300-ért, vagy átfolyós dölongi 10ért :)
Ellenben az akciós gépet nem is szagolgatta senki, volt belőle sok (Westend).
Nem volt viszont egyetlen csésze, apró finomság, semmi...ellenben úgy néz ki, idehaza is beszerezhetőek a Gaggia csészék, olcsóbban mintha a netről rendelném.
Kimbo csészék is vannak egyébként, de ezekről nincs sok infóm. Valaki használ ilyen egyszerű kis fehér cup-okat, "kimbo" felirattal?
Megvettem a Saeco-t a Media Marktban. Az Árkádban van még egy csomó, ha valaki szintén erre pályázik. Természetesen nem azt árulják mint amit meghirdettek, a sima Via Venezia-t lehet kapni 19900-ért, nem meghirdetett De Luxe-ot. Nem tudom mi a különbség, de gondolom ez sem rossz.
Minden 1xü gépen szabályozható a víz mennyisége. Amég ki nem kapcsolod/el nem fordítod a kapcsolót (Krups), addig megy a víz, ha átkapcsolod, nem megy a víz. ~ : DDD
Ha kinézetre tetszik, szerintem isten is neked találta ki ezt az akciót: "Media Markt 18-31ig vagy készlet erejéig: Saeco Via Veneto de Lux (15bar, kuplungos krémességszabályozó karral) 19.990,-"
Kávéfőző szeretnék, max 20ezerért. Mi a véleményetek erről a gépről? Ez kb. 10e HUF. Nyilván nem egy Butterfly, de mennyire gagyi? Ebben az tetszik, hogy szabályozható a víz mennyisége.
Vagy inkább megéri az akciós Saeco Via Veneto ami pont duplájába kerül? Esetleg van ebben a kategóriában még jobb?
Köszönöm a gyors és pontos választ. BEPROGRAMOZTAM!!!!!!!!!!!! Úgy van ahogy mondtad a tamperelés számít, ha állandó a kávéd őrlési finomsága. Fogok szerezni egy állítható nyomatékú tamperelőt;-). és/vagy az évek meg a rutin...
A GAGGIA előtt volt egy KRUPS 4030- om (hogy tört volna le a kezem amikor...), na azt nem ajánlom senkinek, amikor visszavittem az áruházba a vevőszolis lány megjegyezte, hogy 10-ből 5-6- ot visszavisznek 3 napon belül...(no c.)
Jó a topic neve. Ha beütöm a fórum keresőjébe hogy 'kávé' ezt nem adja ki,de ad helyette másokat. Kiváncsi lennék, hogy lehet megtalálni (én véletlenül). Azt kell beütni, hogy kávéológia?
- Bekapcsolod a gépet, a bemelegedés után először az 1 adagos szűrőt töltöd meg kávéval, felhelyezed csésze alá. A MENÜ gombot nyomva tartod cca. 5 másodpercig, míg az alatta lévvő piros háromszög folyamatosan villogni kezd. Utána megnyomod az 1 ADAG gombot - KV folyik, ha az Általad oprimálisnak tartott mennyiség lecsorgott, újból megnyomod az 1 ADAG gombot, ezzel ez a rész OK.
- Leveszed a szűrőkart, szűrőcsere, 2 adagos szűrő KVval töltve fel, alá nagyobb csésze (vagy 2 db kicsi :-) ). Megnyomod a 2 ADAG KV gombot, KV folyik, ha elég, újból megujjazod a 2 ADAG gombot, ez is OK. Megnyomod a MENÜ gombot, ezzel kilépsz a programfunkcióból.
- Ha legközelebb beüzemeled a gépet, az elvileg emlékezni fog a beprogramozott adagokra, és frankón hozza az 1/2 adagot... Gxyakorlatilag nálam úgy 60%-ban hozta a tuti értékeket, amúgy meg többet pisil...vagy kevesebbet...:-((( Éppen ezért MANUÁL modban használom, ez úgy fest, hogy a KV bekészítését követően megnyomom a MENÜ/KÉZI KVfőzés gombot (KV csorgás induk), s ha lejött a nekem tetsző KVmennyiség, esmét megnyomom (csorgás vége).
Asszem, a cucc "agya" qrva kényes az őrlési finomság+tamperolási erő változásaira, oszt ezért hisztizik. Most, hogy már van darálóm, lehet, hogy újra próbálkozom az "idomításával"...lehet...:-))
Tiszteletem! Boldog tulajdonosa lettem egy GAGGIA BABY D- nek, viszont a használati útmutatója egy korábbié. Ha valamelyikőtök rendelkezik egy baby g- vel, vagy szaktudással arra vonatkozólag, hogy miként működik a menü gombal való programozás, akkor kérem homályosítson fel. Üdvözlettel,
Ha mindenáron automata kell és olcsóbb a Saecónál, akkor DeLonghi Magnifica! Már 419-ért megkapod és a vásárlói értékelése szinte egyhangúlag 5 csillagos, méghozzá nem is kevés, 39 véleményből.
A Rezső téri boltnak a hímnemű eladója (K. Gergely) történetesen oktató is a barista-tanfolyamon, ráadásul segítőkész fickónak látszik. Ha elmész oda vmi nyugodt időszakban, szerintem hajlandó lesz elbeszélgetni veled a kérdésről!
Én arra tippelnék, hogy tudnak olvasással/filmnézéssel elsajátíthatatlan dolgokat is mutatni. Én is azt hittem, a zömítéssel tökéletesen tisztában vagyok már, mégis meg tudta magyarázni, h. rosszul csinálom (igaz, a gyári hajlékony műanyagtamperral nem is lehetett volna korrektebben).
Azért ez a készülék SZVSZ hozta a műfajban elvárható élettartamot. (Hyrrockin viszont nagyon kilóg a topikból azzal, hogy nincs semmi régóta dédelgetett upgrade-elképzelése, amire most boldogan lecsapna :))
Nincs mit. Közben gondolkodtam... Amit talán ott lehet jól/jobban elsajátítani, az az, hogy élőben látod az ideális örleményt, látod, mit hogy állít, még a filmsorozatban is elég jól elmondja, de az azért más.
Illetve ha jóltippelek, a baristaképzés része, hogy megtanítanak 15-20féle KVvariáns elkészítésére, amiből egy csomót bemutat a baristás sorozat részenként elszórva, párral találkozik az ember neten, ilyen olyan formában, de te az oktatással 1be megkapod, látod, érzed. Azaz tudni fogod, hogy ha a vendéknek lövése sincs, milyen KVt akar az itallapról, de tudja, hogy inkább a savanykás, gyümölcsös ízvilágot, tejjel, kevés habbal... akkor ezen italok személyes ismeretében, s a különböző alapKVk, pörkölésfajták végigkóstolásával IQból tudod mondani, hogy pl egy espresso latte machiato-t francia pörkölésü Kenya arabica KVból. ~ : )
A dolog buktatói: - nagyon nagyon sok múlik az oktatón. Nem csak azon, hogy mit tud, hanem hogy azt hogy tudja, át tudja-e adni, s mindezt olyan formában, hogy maradandó élmény legyen, ne pedig egy szükségbőlmuszáj. - sok múlik azon, mennyire komoly a tananyag, szóval egy korrekt olaszrendszerü baristaképzést adnak, vagy csak egy magyarosított csonkolt verziót. - mennyire van alátámasztva a dolog gépileg, alapanyagilag... Azaz megmutatnak 4féle gépet, 3féle KVval, de azt is csak 1-1 adag erejéig, vagy elédraknak egy tucat (jobb esetben összes ismert vagy ismertebb alap babot, mindenfélefajta pörköléssel)KVbabot, és nincs megkötve a kezed, azaz addig darálod, főzöd ésszerü határokon belül, amég tökéletes nem lesz. Mindezt persze a töröktől kotyogóson, frenchpressen át a 15barostól a karos dugattyús gépekig mindenen kipróbálva... - a képzés ára, részben hogy van-e rá kereted, megér-e neked annyit a dolog, beleértve a képzés ár/érték arányát is, azaz hogy önmagában lehet megérne a képzés X pénzt, de mivel scak egy csonkolt magyar verziót kapnál, ugy már teljesen feleslegesen fizetnéd ki...
Szóval érdeklődj utánna, kérdezz, de sokat, és mérlegelj. Beleszámítva, hogy talán kezd fellendülni a hazai KVzás ismét, szóval lehet, ha ilyen téren akarsz dolgozni, jól fog jönni egy ilyen papír (bár igényes helyen helyi vizsga a felvétel alapja)...
Még ehhez az olasz/német dologhoz annyit hozzátennék, hogy én is szívesebben vennék olyan kávéfőzőt, amit az olaszok terveznek és németek vagy japánok gyártanak, mert bizony mediterrán barátaink nem igazán a megbízható és minőségi gyártmányokról híresek.
Az viszont kétségtelen, hogy a kávéhoz, meg sok más finomsághoz is nagyon értenek. Legutóbb az tényleg megdöbbentett, hogy a Bialetti - Szarvasi kotyogók között a lefőzött kávé tekintetében milyen döbbenetes különbség van, pedig mindkettő nagyon egyszerű szerkezet. Ugyanakkor a drága Bialetti Brikka sorjás volt, a kiöntő részén öntési hibák vannak és a biztonsági szelepét is meg kellett reparálni egy kis teflonszalaggal.
(mindettől függetlenül én is olasz eszpresszógépet rendeltem, mert itt a végtermék minősége a legfontosabb :)
Vagy fél évig használtam egy ilyen Saecót a munkahelyemen - persze, vannak újabb modellek is, de azok már kifutnak a keretedből, s nem is biztos, hogy többet tudnak annyival, amennyivel drágábbak. (Mondjuk, a Sirius roppant elegáns az inox "arcával", ráadásul kerámiakéses a darálója; a beépített tejtartályos, liftmechanikás Primea meg...az meg drááÁÁÁga! :-((( )