A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Bocs, de átsiklottam ezen hozzászólásodon. Elvileg ez egyadagos szűrő, de mikor mutatta a POD-os kitet ahhoz is volt egy másik hasonló, remélem nem cseréltük össze...
Már elég finomnak tűnik, de nincs még semmilyen viszonyítási alapom. A hosszantartó utóíz már stimmel, de még mindig olyan érzésem van, hogy túl híg. Na mindegy, szaladok egy kört a városban, aztán folytköv, addig is köszönöm mindenkinek a segítséget.
Akkor még mindig túl durvára darálsz (vagy rövid utat talált a víz a zömített poron át) és túl alacsony a hőmérséklet -- pl. nem melegedett be eléggé bekapcs. után v. túl gyors egymásutánban főztél le két csészét. Az Omnia robustás keverék, vhol a tejcsoki és étcsoki között kéne lennie a színárnyalatnak.
Hát - ezek a paranormális jelenségek :-)) A Gaggiánál a solenoid szelep ellenére is valami olyasmit írnak a használatiban, hogy "the no-drip system eliminating most of dripping from brewing head. After coffee brewing, howewer, a little dripping may occur due to wet coffee grinds in the filter holder"
Ilyen tampert tartanak a Rezső téren is, sajnos kizárólag 58 mm-esben. Pedig remekül kisúlyozott darab, jobbnak néz ki a rózsafa nyelesnél. (Utóbbinál SZVSZ túl nagy a súlykülönbség a nyél és a fémkorong között, ill. a nyél túl hosszú -- nagyon könnyű vele ferdére nyomni a KV felszínét, csak picit kell hozzá eltérni a pont függőlegestől.)
1 adagos. Legutolsó kávé már olyan lett, hogy ha jókedvem van, akkor éppen nem önteném a pincér fejére. Azt hiszem otthon próbálkozok tovább, ott van mérleg...
Az az 1adagos, vagy a POD szűrőd? Ha a POD-os, akkor semennyire, ha az 1adagos, akkor 1 mm-rel felső perem alattig, de ha van mérleged, akkor 7 gr az alap, és olyan 8-9gr között szokott lenni az átlagos 1dagnyi KV mennyisége. Igaz van akinek 10-11 grammal ideális az 1adagos. Én meg nem is kisélreteztem csak 1x az 1adagossal, s inkább a duplát használom.
Tudd be kezdeti nehézségnek. Ha megvan minden, onnét kezdve lesz időd tisztántartani is. Addig csak arra figyelj, hogy a gumitömítést pucold minden főzés elött, nehogy sérüljön. (kicsi az esélye)
Szentestére minden OK lesz - hajrá! Arra számíts, hogy ha belövöd a darálót Omniához, az nagy valószínűséggel nem lesz tuti más szemeshez - most váltottam Italcafféról Molinari Oróra, és 2 teljes fordulattal finomabbra kellett állítani az Iberitalt.
Igen, meg éppen karácsony előtt. Így elsőre nagyon masszív szerkezetnek tűnik, a súlya 14kg, gyönyörű rozsdamentes borítással. A szűrőtartó tömör réz, olyan nehéz, mint egy közepes méretű kalapács, egyébként jó a kereskedelmi gépekhez is. Szerencsém volt, már az újabb november elején megjelenő változatot kaptam, ehhez már létezik POD adapter kit, de nem tudtam venni, mert még „nincs meg az ára”, de a boltban már megmutatták. Néhány perces szereléssel a gép átalakítható vele. Ebben a verzióban már állítható a pumpa nyomása is és a fej is szép krómborítást kapott. A darálóból az adagoló nélküli változatot vettem, szintén erőteljes, nehéz darab, rozsdamentes borítással. Kell hogy még egy pár jó szót szóljak az eladóról (ügyvezető) is. Nagyon segítőkész és udvarias volt, mindent elmagyarázott, jó tanácsokkal látott el.
Éppen most jártam be a környék összes boltját szemes kávért, mire végülis a Tescoban tudtam venni 25dkg Omniát amivel belőhetem, mégse a kenya fancyt baltázzam el vele. No majd ha sikerült valami ihatót előállítani vele, akkor lefényképezem azt is.