A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Temperature surfing, illetve time surfing: én azért nem szerelném szét a drága készülékemet. De olvastam cikkeket a témáról. Ezért lejegyeztem, hogy az én gépemnél mikor gyullad fel és mikor alszik ki a második led. Mikor teszi ezt először, másodszor, harmadszor. Tapasztalatom szerint a harmadik két led után 3-4 perccel a legjobb a kávém. Ízre, színre. Ez az első bekapcsolás utáni kb. 22-24. perc. Készüléked szébuherálása helyett javasolnám, hogy egyszerűen végezz méréseket a kifolyó víz hőfokáról, különböző időpontokban, s erről készíts táblázatot. Nem muszáj belül mérni.
Erre nézve ilyen és olyan eligazítás is olvasható. Ha 30 mp-el próbálkozol, akkor a pumpa indítása legyen a mérés kezdete. Én egyébként 25 - 27 mp-et mérek az első csepptől (ami kb. 3 mp a pumpa után). Más: a keseredés egyértelműen overextracted, tehát túl hosszú az idő. A 30 mp a legfelső határ. Pláne, ha az első csepptől méred. Fölötte keserű lesz a kávéd.
A szép vastag világosbarna crema már nem gond, most már a technikámat próbálom tökéletesíteni, mert van hogy eszméletlen finom kávék jönnek le, időnként pedig kicsit kesernyésebbek (azt azért hozzáteszem, hogy az eddigi kávéimat legalább egy nagyságrenddel űbereli). Elkezdtem tanulmányozni a neten a "temperature surfing" technikákat és találtam is egyet a CG-n ami elég konzisztens eredményt ad. Lehet hogy megcsinálom rendesre a hőfokszabályzását, de még egyelőre nincs szívem szétszedni, meg a szabályzót is úgy kéne belefabrikálni, hogy kinézzen valahogy. Szóval elvagyok most vele...
Ezt a Saeco Goldot (szemes) én is próbáltam, de a Manuel Sublime és Molinari Oro-hoz képest nem nagy szám. Csak, hogy az előre csomagoltakkal hasonlítsam.
Az Illy meg még mindig a polcon áll és vár a sorára a Molinari esspressoval karőltve:-).
Ma kibontottam egy Saeco Gold (100%arab)szemes kávét.
Az Illy-hez képest nagyobb szemű és fényesebb, olajosabb. Az ízze ahogy kollega az előbb az Illy-nél megjegyezte testes és finom, de semmi különös. Ő is a frissen pörkölthöz hasonlítja, és én is ismételten megerősítem magamat, hogy a csomagolt és a frissen pörkölt két külön világ. Mint a friss, és a szárított bazsalikom.
Well, ebben lehet valami, de ez általában igaz az őrölt kávékra...A Piazza D.-t sem lehet úgy tömöríteni, hogy abból igazi eszpresszó készüljön. A kis béna darálómmal ellenben már meglepően finom alapanyagot gyártok a szemes segából. A Baby-ről pedig továbbra is csak jót mondhatok, eddig sem ittam rossz kávét, de ez egy egész más világ...
Mennyi idő alatt folyt ki? Én azt tapasztaltam, hogy az Illy a legmacerásabb kávé: rendkívül érzékeny a kifolyás idejére. Nálam 27 mp volt az ideális, akkor gyümölcsös, rendkívül gazdag ízvilágot adott. de már 22 mp-nél, vagy 32 mp-nél biztosan nem volt jó. Előre őrölt változat esetében a tampereléssel lehet csak korrigálni.
Kávéja válogatja. Nagyon nem konstans a túlságosan olajos felszínű babnál, pl. túlégetett Semiramis termék. Az olajtól egymáshoz tapadnak a szemek. Én azt tapasztaltam, hogy a legtöbb kávébabnál az őrlemény mennyisége 10 esetből kilencszer 0.1-0.3 gram eltéréssel azonos.
A kotyogó és a French press szemcseméretben kompatibilisek, az eszpresszóval persze már nagyon nem, szóval aki arra próbál használni kotyogóhoz daráltat, az önmagát hibáztassa, ne Segáékat...
Igen, az előre őrölt piros segát szidtuk, de nem biztos, hogy a KV minősége miatt.
H_G jelezte, hogy french press főzőben jól szerepel, de espresso-ban élvezhetetlen Olyan ízt produkál, mint egy rosszul lefőzött Karaván kávé. Nálam is van egy zacsival megbontva, egyszer főztem belőle és várom, hogy kire sózhatom rá. Majd elviszem az anyósomnak... :-)
DE! Nagyon érdekes volt a Sagefredo Emozione (fekete zacskós őrölt)! Először túl kávéízűnek tartottam, ha lehet ilyet mondani. Másodszori főzésre már megbarátkoztam a tömény kávéízzel és rengeteg más aromát is felfedeztem benne. A végére már kifejezetten megkedveltem és később, ha már kifogyott a készletem, visszatérek még rá, most már szemesben.
Apropó szemes! Szóval, ez az időkapcsoló sem olyan jó, mint elméletben. Nem konstans a kávé beomlésének sebessége a daráló fogai közé, így az egy nyomásra kijövő kávé mennyisége sem állandó. Emiatt azt csinálom, hogy a szükségesnél nagyobb adagot állítok be és a végén leállítom a főkapcsolóval, ha kell. (Iberital)
Kedves Topic-társak! Végre kibonthattam a piros cimkés Illy kávémat! Nagy volt a rákészülés és ennek megfelelő mértékű volt az első csalódás is. Remekül sziszegett nyitás közben, kellemes volt az illat is nyitás után. A látvány azonban már nem volt annyira kedvező. Az őrlése szerintem kissé dúrva a szokásos espresso finomsághoz képest. Ráadásul észrevehetően egyenetlen kissé a szemcseméret. A kávé színe sötét, talán túlságosan is sötét.
Az íze nem rossz, élvezhető, kellemesen kerek, DE SEMMI KÜLÖNÖS, KÜLÖNLEGES nincs benne. A Semiramis-nál vásárolt francia pörkölésű Guetamala Amate jóval aromásabb, kellemesebb, különlegersebb volt az Illy-nél.
Az Illy sötét színű kávét adott, kb. 1.5-2 mm vastag krémmel a tetején. Az ízét most is érzem, fél órával a fogyasztás után. A kávéval keveredett keserű csokoládé ízét juttatja eszembe.
Lehet, hogy a darált kávé mégsem az igazi, védőgáz ide, vagy oda?
Igen, az előre őrölt piros segát szidtuk, de nem biztos, hogy a KV minősége miatt. Ha visszaolvasol, jellemző probléma az volt vele, hogy túl durvára van őrölve. S ez okozta a legtöbb problémát, azaz nem lehet annyira erősen tamperelni, hogy érdemi espresso legyen a vége.... aztán kitudja.
- Igen. A használati leírás szerint a piccolában az egyik kapcsoló jelzi a nyomás értéket, a prof.ban meg a mutató, ott ezért van 1db kapcs.
- Az utóbbi 4 napban a sűrű vendégjárásnak hála rágyúrhattam a technikámra, és vagy 100 adag lefőzése után valami már dereng, hogyan is kell használni. Az kezdetek szélsőségesen hektikus minősége mára már kiegyenlítettebb, nagyon rosszat már nem főzök... és volt 3!!:) valóban pompás főzet is
Akkor tényleg jó az a Gaggia! Igazi jó kávéból még finomabbat tudsz majd főzni. (Ezzel nem akarom lebecsülni az általad említettet, de pl. Segafredo-ból az Extra Strong azt hiszem még finomabb. Azért csak hiszem, mert bár van belőle itthon, majd csak egy-két nap műlva bontom meg.) Most a Manuel Sublime-t iszogatom - hát az valami csudajó. 90% fölötti arabica, mégis igen komoly crema üli meg, zamata fenséges. BUÉK minden kávészopogatónak!