Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6548
Temperature surfing, illetve time surfing: én azért nem szerelném szét a drága készülékemet. De olvastam cikkeket a témáról. Ezért lejegyeztem, hogy az én gépemnél mikor gyullad fel és mikor alszik ki a második led. Mikor teszi ezt először, másodszor, harmadszor. Tapasztalatom szerint a harmadik két led után 3-4 perccel a legjobb a kávém. Ízre, színre. Ez az első bekapcsolás utáni kb. 22-24. perc.
Készüléked szébuherálása helyett javasolnám, hogy egyszerűen végezz méréseket a kifolyó víz hőfokáról, különböző időpontokban, s erről készíts táblázatot. Nem muszáj belül mérni.
Előzmény: Vén Resu (6546)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6547
Erre nézve ilyen és olyan eligazítás is olvasható. Ha 30 mp-el próbálkozol, akkor a pumpa indítása legyen a mérés kezdete. Én egyébként 25 - 27 mp-et mérek az első csepptől (ami kb. 3 mp a pumpa után).
Más: a keseredés egyértelműen overextracted, tehát túl hosszú az idő. A 30 mp a legfelső határ. Pláne, ha az első csepptől méred. Fölötte keserű lesz a kávéd.
Előzmény: Vén Resu (6544)
Vén Resu Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6546

Már össze :)

A szép vastag világosbarna crema már nem gond, most már a technikámat próbálom tökéletesíteni, mert van hogy eszméletlen finom kávék jönnek le, időnként pedig kicsit kesernyésebbek (azt azért hozzáteszem, hogy az eddigi kávéimat legalább egy nagyságrenddel űbereli). Elkezdtem tanulmányozni a neten a "temperature surfing" technikákat és találtam is egyet a CG-n ami elég konzisztens eredményt ad. Lehet hogy megcsinálom rendesre a hőfokszabályzását, de még egyelőre nincs szívem szétszedni, meg a szabályzót is úgy kéne belefabrikálni, hogy kinézzen valahogy. Szóval elvagyok most vele...

Előzmény: yeahhh (6545)
yeahhh Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6545

Én a pumpa bekapcsolásától mérem.

Összeszoktak már az új eszközök? :-)

Előzmény: Vén Resu (6544)
Vén Resu Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6544
Tudom, kicsit amatőr kérdés, de a ~30 másodperces lefolyási időt honnan kell mérni? A pumpa bekapcsolásától, vagy a kávé megjelenésétől számítva?
zeg4 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6543

"nem nagy szám"

 

lefordítva: nekem nem jött be...

Előzmény: zeg4 (6542)
zeg4 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6542

Ezt a Saeco Goldot (szemes) én is próbáltam, de a Manuel Sublime és Molinari Oro-hoz képest nem nagy szám. Csak, hogy az előre csomagoltakkal hasonlítsam.

Az Illy meg még mindig a polcon áll és vár a sorára a Molinari esspressoval karőltve:-).

Előzmény: beeex (6540)
zeg4 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6541
uhhhh, ennyire ütős az ize:-)))
Előzmény: beeex (6540)
beeex Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6540
ípfgjzjff: íze
beeex Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6539

Ma kibontottam egy Saeco Gold (100%arab)szemes kávét.

Az Illy-hez képest nagyobb szemű és fényesebb, olajosabb. Az ízze ahogy kollega az előbb az Illy-nél megjegyezte testes és finom, de semmi különös. Ő is a frissen pörkölthöz hasonlítja,  és én is ismételten megerősítem magamat, hogy a csomagolt és a frissen pörkölt két külön világ. Mint a friss, és a szárított bazsalikom.

kávémanó Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6538

 

" Nálam 27 mp volt az ideális, akkor gyümölcsös, rendkívül gazdag ízvilágot adott. de már 22 mp-nél, vagy 32 mp-nél biztosan nem volt jó. "

 

Jó, hogy mondod, mert az első kicsit lassabban jött le, a második pedig gyorsabban - talán pont azoknál a határértékeknél, amit megadtál.

 

Elkísérletezgetem vele még egy kicsit.

Előzmény: Törölt nick (6536)
alexandrosz Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6537
Well, ebben lehet valami, de ez általában igaz az őrölt kávékra...A Piazza D.-t sem lehet úgy tömöríteni, hogy abból igazi eszpresszó készüljön. A kis béna darálómmal ellenben már meglepően finom alapanyagot gyártok a szemes segából. A Baby-ről pedig továbbra is csak jót mondhatok, eddig sem ittam rossz kávét, de ez egy egész más világ...
Előzmény: _MrB_ (6529)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6536
Mennyi idő alatt folyt ki? Én azt tapasztaltam, hogy az Illy a legmacerásabb kávé: rendkívül érzékeny a kifolyás idejére. Nálam 27 mp volt az ideális, akkor gyümölcsös, rendkívül gazdag ízvilágot adott. de már 22 mp-nél, vagy 32 mp-nél biztosan nem volt jó. Előre őrölt változat esetében a tampereléssel lehet csak korrigálni.
Előzmény: kávémanó (6531)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6535
Kávéja válogatja. Nagyon nem konstans a túlságosan olajos felszínű babnál, pl. túlégetett Semiramis termék. Az olajtól egymáshoz tapadnak a szemek. Én azt tapasztaltam, hogy a legtöbb kávébabnál az őrlemény mennyisége 10 esetből kilencszer 0.1-0.3 gram eltéréssel azonos.
Előzmény: kávémanó (6532)
H_G Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6534
A kotyogó és a French press szemcseméretben kompatibilisek, az eszpresszóval persze már nagyon nem, szóval aki arra próbál használni kotyogóhoz daráltat, az önmagát hibáztassa, ne Segáékat...

Előzmény: kávémanó (6532)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6533

De az ellenkezőéjért se itélkezzen felettem más!

 

Dehogynem! Az ünnep az ünnep, az illem meg illem! Aki nem akar ünnepelni, jókívánságokat hallgatni, menjen remetének! Kávét ott is lehet inni! :-)))

Előzmény: zeg4 (6484)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6532

 

Igen, az előre őrölt piros segát szidtuk, de nem biztos, hogy a KV minősége miatt.

 

H_G jelezte, hogy french press főzőben jól szerepel, de espresso-ban élvezhetetlen Olyan ízt produkál, mint egy rosszul lefőzött Karaván kávé. Nálam is van egy zacsival megbontva, egyszer főztem belőle és várom, hogy kire sózhatom rá. Majd elviszem az anyósomnak... :-)

 

DE! Nagyon érdekes volt a Sagefredo Emozione (fekete zacskós őrölt)! Először túl kávéízűnek tartottam, ha lehet ilyet mondani. Másodszori főzésre már megbarátkoztam a tömény kávéízzel és rengeteg más aromát is felfedeztem benne. A végére már kifejezetten megkedveltem és később, ha már kifogyott a készletem, visszatérek még rá, most már szemesben.

 

Apropó szemes! Szóval, ez az időkapcsoló sem olyan jó, mint elméletben. Nem konstans a kávé beomlésének sebessége a daráló fogai közé, így az egy nyomásra kijövő kávé mennyisége sem állandó. Emiatt azt csinálom, hogy a szükségesnél nagyobb adagot állítok be és a végén leállítom a főkapcsolóval, ha kell. (Iberital)

Előzmény: _MrB_ (6529)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6531

 

Kedves Topic-társak! Végre kibonthattam a piros cimkés Illy kávémat! Nagy volt a rákészülés és ennek megfelelő mértékű volt az első csalódás is. Remekül sziszegett nyitás közben, kellemes volt az illat is nyitás után. A látvány azonban már nem volt annyira kedvező. Az őrlése szerintem kissé dúrva a szokásos espresso finomsághoz képest. Ráadásul észrevehetően egyenetlen kissé a szemcseméret. A kávé színe sötét, talán túlságosan is sötét.

 

Az íze nem rossz, élvezhető, kellemesen kerek, DE SEMMI KÜLÖNÖS, KÜLÖNLEGES nincs benne. A Semiramis-nál vásárolt francia pörkölésű Guetamala Amate jóval aromásabb, kellemesebb, különlegersebb volt az Illy-nél.

 

Az Illy sötét színű kávét adott, kb. 1.5-2 mm vastag krémmel a tetején. Az ízét most is érzem, fél órával a fogyasztás után. A kávéval keveredett keserű csokoládé ízét juttatja eszembe.

 

Lehet, hogy a darált kávé mégsem az igazi, védőgáz ide, vagy oda?

kávémanó Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6530

Boldog új évet szerettem volna kívánni, de valami miatt nem jött át a szöveg. Talán a földrengés okozhatta! :-)))

 

BUÉK!

Előzmény: Törölt nick (6528)
_MrB_ Creative Commons License 2007.01.02 0 0 6529
BUÉK mindenkibe.

Igen, az előre őrölt piros segát szidtuk, de nem biztos, hogy a KV minősége miatt. Ha visszaolvasol, jellemző probléma az volt vele, hogy túl durvára van őrölve. S ez okozta a legtöbb problémát, azaz nem lehet annyira erősen tamperelni, hogy érdemi espresso legyen a vége.... aztán kitudja.
Előzmény: alexandrosz (6525)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6528
Nem vagy Te egy szószátyár.
Előzmény: kávémanó (6527)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6527

beeex Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6526

 Kávészagú (Boccs. Illatú!!) újévet mindenkinek!!

 

- Igen. A használati leírás szerint a piccolában az egyik kapcsoló jelzi a nyomás értéket, a prof.ban meg a mutató, ott ezért van 1db kapcs.

 

- Az utóbbi 4 napban a sűrű vendégjárásnak hála rágyúrhattam a technikámra, és vagy 100 adag lefőzése után valami már dereng, hogyan is kell használni. Az kezdetek szélsőségesen hektikus minősége mára már kiegyenlítettebb, nagyon rosszat már nem főzök... és volt 3!!:) valóban pompás főzet is

 

Előzmény: H_G (6517)
alexandrosz Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6525

BUÉK!

Hangzottak itt el kritikák, igaz az őrölt változatról, nem is egyszer.

Mondjuk, az jogosnak tűnik, eléggé ingadozó a minősége.

Újévi első kávém is kiválóra (és jó erősre) sikeredett, ennél sose' legyen rosszabb az elkövetkezendő 12 hónapban!

Előzmény: H_G (6521)
zeg4 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6524
BÚÉK:-)
yeahhh Creative Commons License 2006.12.31 0 0 6523

Szilveszter előtti dopping (ilyen későn amúgy már nem iszom kávét: 

 

az alapanyag: Molinari Espresso (80/20% arabica/robusta aránnyal)

 

a végeredmény: biz'Isten 30 másodperces KV (35 ml), eszetlen szép cremával - méltó évzárás :-)) Gaggia 4ever (jövőre majd Isomac :-)   )

 

BÚÉK minden Tisztelt KVfórumosnak!!!

 

Előzmény: alexandrosz (6520)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 6522
Akkor tényleg jó az a Gaggia! Igazi jó kávéból még finomabbat tudsz majd főzni. (Ezzel nem akarom lebecsülni az általad említettet, de pl. Segafredo-ból az Extra Strong azt hiszem még finomabb. Azért csak hiszem, mert bár van belőle itthon, majd csak egy-két nap műlva bontom meg.) Most a Manuel Sublime-t iszogatom - hát az valami csudajó. 90% fölötti arabica, mégis igen komoly crema üli meg, zamata fenséges.
BUÉK minden kávészopogatónak!
Előzmény: alexandrosz (6520)
H_G Creative Commons License 2006.12.31 0 0 6521
Miért, kritizálta valaki? Nekem mindig úgy tűnt, az a legjobb Segafredo French pressbe -- eszpresszónak viszont tényleg jobb vmivel az E. Casa.
Előzmény: alexandrosz (6520)
alexandrosz Creative Commons License 2006.12.31 0 0 6520

No, ez a másik...a sima piros Segafredo-ból (szemes Intermezzo).

Volt és van kevés egy Piazza d'Oro is itthon, de valahogy...az íze nem rossz, de pl. crema tekintetében eléggé nagy a lemaradása.

Én azt hiszem, ha szuper darálóm lesz, alapkávénak akkor is az Intermezzo fog maradni. Kritikák ide vagy oda, ez egy jó kávé...

Előzmény: Törölt nick (6519)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 6519
Mindez milyen kávéból?
Előzmény: alexandrosz (6518)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!