Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10208

Némelyik tő nálam is szárad, atkás. Viszont ahogy Crystalheart is írta, nem mindegyik fajta egyformán érintett, és több helyen vann paradicsom, ugyanaz a fajta is van, ahol még jobban bírja.

Én is egy olyan szomszéd vagyok, aki nem veszi komolyan a védekezést (bár itt a környéken a többiek is, a szomszéd paradicsomja pl. már sokkal ramatyabb). Mondjuk Thiovittal tényleg lehetne, az megfontolandó, de olyat semmiképpen nem fújnék ki, aminek van várakozási ideje. Olyan jó a kerti munkák közben időnként eszegetni a paradicsom tövekről! Lehet, hogy pár tő hamarosan tönkre fog menni, de a zöme szerintem bírni fogja a fagyokig, ha nem viszi el a fitoftóra. De mivel némelyik fajta annak is elég jól ellenáll, szerintem annyi biztosan lesz, hogy tudjunk eleget enni.

Persze ha eladásra is termelnék, nyilván másképp állnék hozzá.

Előzmény: paradisso (10192)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10207

Ahogy ígértem lefotóztam a dzsungel paradicsomot és csináltam néhány képet a júliusban gyökereztetett hónajlhajtásokból lett üde paradicsomokról is.

A parikon nincs nagyon színes, a permezetés miatt le lett szedve az érett.

 

Vadon

 

gyökereztetett parik egy része:

S.marzano

Nem tudom egyelőre

Black Krím

BBWine

Black Prince

 

és:

Cherolla fák nem nőnek az égig... csak a barackfa tetejéig..

 

Meglepték a krumplibogarak a padlizsánjaimat és mivel tele van terméssel, inkább kézzel irtom róluk. A krumplimra is rámásztak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gergerg Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10206

A poszméhek alkalmazásának előnyei:

 

 

Jelentős termésnövekedés

A termesztő berendezésekben nevelt kertészeti kultúrák, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, dinnye, szamóca esetében a poszméhvel történő beporzása 5-25%-os termésnövekedést jelenthet a meglévő feltételektől függően. Ez a virágok tökéletes megtermékenyülésére vezethető vissza, így csak első osztályú termés fejlődhet ki.

Javuló gyümölcsminőség

A poszméhvel történő beporzás a megtermékenyítés után hozzájárul ahhoz, hogy a kialakuló termés jól fejlett, jó minőségû legyen. Természetesen több szabályos formájú ízletesebb és tartósabb gyümölcs keletkezik.

Emberi munkaerő megtakarítása

A poszméhekkel történő beporzás helyettesíti a vibrátor alkalmazását, valamint a hormonkezeléseket. A méhek munkája jelentősen csökenti a napi kézi munkát, így növekszik a hatékonyság és csökken a szükséges emberi munkatevékenység.

Egészségesebb növények

A poszméhekkel történő porzás megóvja a növényeket a gépek által okozott károktól és csökkenti azoknak a ferőzéseknek a szintjét, amelyek a kézi beporzás által terjednek.
A poszméhek használatával jelentős összeget tud megtakarítani a kémiai anyagok vásárlásából.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10205

"porzó előbb kinő és önmaga porzójára"

jav:

porzó előbb kinő és önmaga bibéjére"

Előzmény: Törölt nick (10203)
gergerg Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10204

Ezt sem tudod? Hát hogy nehogy megfázzanak! :-)

Gondolom a segítség sosem árt.

Előzmény: Sárközi István (10201)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10203

Nem a paradicsom miatt.  A paprika miatt inkább.

Én úgy tudom, hogy a porzó előbb kinő és önmaga porzójára hullajtja a virágport, merlytől az megtermékenyül. Ezért szokták rendszeresen rázogatni a spárgát, melyen fel van futtatva a paradicsom, hogy repüljön a pollen.. Könyvben is olvastam, meg 1 évig laktam egy olyan gazda szomszédságában aki amellett, hogy 7 hektáron termeszetett szabadföldi paprikát, paradicsomot, és dinnyét, még fóliában is voltak neki parijai, paprikái és nem voltak posztméhei, mint ahogy sok kiskert tulajdonosnak sincs, akinek fóliája van és a házi méhecske nem bújik be különösen kora tavasszal a zárt, fűtött fóliába megporozni  a paradicsomokat és paprikákat.. Vagy te ismersz itt olyan kiskerti  fólia sátor tulajdonost, aki telepített posztméheket is? Lehet, hogy van ilyen, de nem jellemző. A városi panellakás 10. emeleti erkélyén sem a méhek porozzák be a dézsás parit, ne is a tulaj. Beporozza az magát, ezért olyan ritka az elfajtásodás a paradicsomoknál. Előfordul, hogy egy levelőben szálló pollen előbb landol a bibén, minthogy a saját porzójából ráhullana a saját pollene

Na, de biztosa van, aki jobban tudja.

 

"Párásítsuk a levegőt naponta egyszer, és mozgassuk meg a karókat, hogy a virágpor a levegőbe kerüljön."

 

 

 

Előzmény: Sárközi István (10201)
gergerg Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10202

Én idén is, dihidrogén monoxidot használtam a száradás elkerülésére. Szerencsére az atkáról azt sem tudom hogy mi az. Ami viszont érdekes, hogy egy csíkoshátú meglepe a padlizsánokat, nem tudom honnan került elő te tisztára telerakta őket. És valahogy nagyon gyorsan ki is keltek a bogarak. Más okból vettem gilisztakomposzt kivonatot, és ráfújtam a padlizsánra is, és láss csodát, másnapra eltüntek a bogarak. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy ott lófrált egy poloska is. Nem tudom hogy a poloska szereti-e a krumplibogarat, vagy a krumplibogár nem szereti a gilisztakomposzt oldatot, de eltüntek.

Sárközi István Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10201

Akkor a poszméh családokat miért telepítik az üvegházakba?

Előzmény: Törölt nick (10184)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10200

Nálam is hasonló a helyzet a régi közös szemetes előtt, ahová ősszel az elszáradt parikszárakat, virágokat, metszett bokor ágakat hordjuk.

Egy csomó cherollát, meg a másik kertészkedő ki tudja milyen paradicsomát, rajta a félérett terméssel oda hordta, egy darabig ott száradt, érett, majd elégettem. Azt a kormos, hamus, földes, szármaradványos  keveréket össze gerebjéztem egy helyre a szemetes mellé és tavasszal kikelt rajta egy csomó paradicsom. Egy részét kihúszkodtam, mert nagyon sűrű volt. Csak kísérlet miatt hagytam meg, hogy lássam mire megy gondozás (kacsolás-kötözés-locsolás)  nélkül. Kétszer kapott vizet, abban a tikkasztó időszakban nem bírtam nézni, és belocsoltam.

Nos, ott fekszenek a földön egymásba gabalyodva, szétterülve és tele van terméssel. egyik kicsi szemű, a másik nagyobb.

Enni nem szek róla, abból a kormos égetett szemétből kelt valamiből, de magot azt fogok róluk és jövőre elvetem jó helyre és abból eszek már, mert ami ezen a talajon, víz nélkül ilyen és ennyi termést produkál, az nem semmi. Ja, és tök zöld, kutya baja, permetezve sem volt.

Majd lefotózom.

Előzmény: m-s-m (10194)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10199

Nálam is van van jónéhány kora tavaszi vetésű, amelyik már úgy érzi eleget élt és őszülés helyett sárgul, de én a július eleji  kacsoláskor tettem üvegbe gyökereztetni nagyobbacska hajtásokat, majd kiültettem és azok úgy néznek ki, mint a tavasziak júliusban: üde zöldek, tele vannak zöld, vagy féig érett terméssel. Őszig teremnek.

Előzmény: gergerg (10186)
kemorgo Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10198

hiába, na, leszívta a maradék agyam a meló

 

Előzmény: kemorgo (10197)
kemorgo Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10197

Valahová Gergő egyszer betett egy képet, de most nem találom, így kapsz tőlem, ezért a hozzászólásodért egy másikat: 

 

 

Előzmény: paradisso (10192)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10196

A kulcs a félreeső hely. :) Ausztriában azért megy olyan jól a biotermesztés, mert gyakorlatilag minden egyes kis völgy egy "félreeső hely". :D

Előzmény: m-s-m (10194)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10195

Minden atkát megöl a Thiovit, ha elég nagy a koncentráció és közvetlenül éri a rovart. De ez sima permetezéssel semmiképp sem érhető el, a szövedékük miatt, hanem - miután a nagyon fertőzött leveleket leszedtük - a leveleket alulról, egyenként meg kell nyomni, átáztatni a pókhálójukat, minden levélfonákon. Eztán én, hogy a peték is befulladjanak, még ugyanígy lepermeteztem Vektafid A-val is, két nappal a Thiovit után. Az így kezelt, előtte brutálisan atkás paradicsomokról 100%-osan eltűntek, és azóta sem jöttek vissza. Persze hajnalban permeteztem, amikor egyrészt hamar leszáradt, másrészt 25 fok alatt volt a hőmérséklet.

Előzmény: paradisso (10191)
m-s-m Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10194

Jártam ma egy faiskolában és szóba elegyedtem egy ottani ismerőssel. Mondja, hogy pár paradicsomot, amit májusban nem tudtak eladni, elültetett egy félreeső helyre. És mostanában azt eszi egyfolytában. No nézzük. Hát, három tő parcsi ott volt a kerítés mellett valóban, mint kiderült két oltott és egy harmadik, normál. Kétméteres bozót. Kacsolva szemmel láthatólag sose/nagyon régen. Ágak a földön is. Csillog a nedvességtől az egész bokorság. Mondja az ember, minden reggel alárakja a slagot (meg rá, gondolom magamban). Valóban lógnak rajtuk mindenhol a piros fürtök. És az egész komplexumon egy darab beteg levelet nem láttam. Kicsattanó egészségben az egész. :) (Kaptam kóstolót is, kemény, de tűrhető/jó ízű kisebb bogyók.)

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 10193

Idén eddig reggel 5-kor mindig alacsonyabb volt még. :DDD

Előzmény: alfi13 (10190)
paradisso Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10192

Érdekes ez a dolog, hogy kérdezi TINTUS hogy nektek is kezdenek leszáradni a paradicsomok? Én is így voltam az első két-három évben amikor elkezdtem foglalkozni a kerttel. Permeteztem rézzel meg kapott egy kis rovarölőt ha tetves volt és kész. A leszáradást meg gondoltam most már jön az ősz hoszabbak az éjszakák, több ideig van rajta a harmat a nedvesség, nem tud megszáradni hamar.. stb.. biztos valami gombabetegség ami ellen már nem ér semmit a Champion stb. De NEM! Az atkák miatt száradt el mindig! Azóta szépen sikerült mindig visszaszorítani. Kb. mostanra jött el az az időpont amúgy, hogy azok akik nem védekeztek, már csak az elszáradt paradicsomtöveket nézhetik. Jártamban keltemben már alig látok a kertekben szép töveket, vagy teljesen elszáradtak vagy már majdnem, még éppen van rajta pár érett paradicsom, de már egy hét és vége. Szerintem az atkák elleni védekezsét sokan nem vesziik figyelembe, ezért egyre inkább elterjedt ez a kártétel. Ezért van az is hogy én hiába szórom le őket 10 nap múlva jönnek vissza terjednek át a szomszédos kertekből. Jó lenne ha más is odafigyelne erre és akkor kevesebbszer kellene védekezni.

Előzmény: paradisso (10191)
paradisso Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10191

Az nekem is rá volt írva a Sanmite-ra hogy 50 napig hat. Kb. 10 napja permeteztem, szépen visszaszorult is a száradás, az is csak a szélső sort érintette. De most 10 nap után kezdnek jönni vissza az atkák, kezdődik megint a száradás. Holnap reggel Vertimecet kapnak. Vertimec-Karate-Actara-Champion kombót kapnak, hogy akkor már ha szert kell használni egyszerre a többi gondot is előzzük meg. A Thiovit-ot még nem próbáltam ki atkák ellen. Bevált? Nem csak gyéríti?

alfi13 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10190

A Thiovital azért nem szinpatizálok mert a nagy melegben 25 fok fölött leperzselheti az egész ültetvényt. Mikor alacsonyabb a hőmérséklet akkor már én is használom.

Előzmény: Törölt nick (10189)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10189

Paradicsomszedés közben én mindenképp Thiovittal permetezek atkák ellen, 0 napos évi ugyebár, és hat. Sőt, ha elég gondos az ember, akkor a 100%-ot leviszi.

Előzmény: alfi13 (10187)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10188

Hát ha ez a Sanmite, az szuper, mert az enyémre még nem ez van írva. :DDD Remek, egyiken ezt írják, másikon azt.

Előzmény: alfi13 (10178)
alfi13 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10187

Csak azok száradnak amelyiket megtámadtak az atkák. Nem tudtam permetezni mert folyamatossan szedtük a paradicsomot.

Előzmény: TINTUS (10185)
gergerg Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10186

Szó sincs róla, fénykorukat élik. Nem alulról száradnak?

Előzmény: TINTUS (10185)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10185

Kezdenek lecsengeni a paradicsomjaim, szársdnak le a levelek....nálatok is?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10184

A paradicsom önbeporzó... és open pollinated - nyilt beporzású. Nem kell neki méhecske.

m-s-m Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10183

(Jah, ezek a szépségek: A Sanmite 20 WP hatástartama hosszú (50–60 nap), ezért évi egy kezeléssel is atkamentesen tarthatjuk az ültetvényt

Mellé: ÉVI: (pl.) 5 nap. Ez után nincs már semmi ártalmas a növényben, de tényleg semmi.

:)

Előzmény: Törölt nick (10177)
gergerg Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10182

Én azt hittem hogy a paradicsomot a méhecskék meg.....most tanulhatok mindent előlről. A jó hír viszont hogy már tudom miért nem kötöttek rendesen a paradicsomjaim, nem láttem őket így csinálni. Most kiviszem a kertbe a hordozható dvd lejátszót, és beteszek nekik egy filmet, hátha kedvet kapnak. :-)

Előzmény: Sárközi István (10181)
Sárközi István Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10181

Az élet szép.:-)

Előzmény: gergerg (10180)
gergerg Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10180
alfi13 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 10179

Ha megnézed akkor mivel paradicsoról volt szó akkor nem kell semit sem helyesbíteni.

Előzmény: alfi13 (10178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!