Keresés

Részletes keresés

cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6638
OK! Szóval egy senki vagyok?
Előzmény: beeex (6637)
beeex Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6637

Olyan bonyolult kérdést tettél fel, hogy senki nem is mer rá válaszolni:))

Mintha a bor-topicban, ahol szétölik egymást mindenen kérdeznéd ártatlanul: tud valaki egy jó bort ajánlani? Mintha bombát dobnál közéjük.

 

Wegyél ILLY-t. Hozzáférhető, jó kávé.

Előzmény: zoli0033 (6628)
cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6636
Erről nem is beszélve.
Előzmény: alexandrosz (6633)
cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6635
Azt viszont mondta,hogy lágy krémes.
Az viszont csak espresso lehet.
Előzmény: H_G (6634)
H_G Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6634
Nem is mondta, h. eszpresszót akarna főzni...

Előzmény: cumpika (6632)
alexandrosz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6633
Meg aztán csak a setét pörkölésűt nevezzük kávénak ;)
Előzmény: H_G (6631)
cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6632
Pedig daráló nélkül nem úszod meg!

Az általában kapható őrölt kávék szemcsemérete miatt alkalmatlan a krémes igazi espresso készítésére,ezért ha ne adj isten nincs más csak őrölt,azt is át kell darálni.
De persze ez már szentségtörés.
Ezen kívül az őrölt kávéhoz eléggé el nem ítélhetően mást is kevernek!!!!
Hasonlítsd össze egy bizonyos márkájú és minőségű KV őrölt és szemes változatának az árát.
Meg fogsz döbbenni az őrölt olcsóbb.Na vajon mitől?
Előzmény: zoli0033 (6628)
H_G Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6631
Egyébként a koffeintartalmat illetően tévedsz, az uabból a babból kiindulva éppen a sötét pörkölésűben kevesebb.
Előzmény: zoli0033 (6628)
alexandrosz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6630
Annyit mondj meg, milyen géppel főzöd, mert az nem mindegy.
Előzmény: zoli0033 (6628)
H_G Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6629
A legfontosabbat kifelejtetted: milyen típusú főzőbe?

Előzmény: zoli0033 (6628)
zoli0033 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6628

Sziasztok!

Ne haragudjatok az idétlen hozzászólásért, de tanácsra lenne szükségem!

Kezdő kávé rajongó vagyok!

Tanácsot kérnék tőletek, hogy milyen kávét próbáljak!

Amit én szeretek, az a lágy, és krémes kávé íz!

Nem szeretem az erős ízű, magas koffein tartalmú kávékat, égett ízre hasonlító pörköléseket! A selymesebb íz kedvelője vagyok....

Ha tudnátok tanácsot adni márkát illetően, azt megköszönném!

Sajnos csak olyan márkáról lehet szó, amihez nem kell darálót vennem! Tehát őrölt!Nem tudok több tízezret áldozni erre, és márkás kávéfőzőre

! viszont miért ne próbálkozhatnék?

Ha írtok márka típust, megírnátok hol szerezhetném be?!

Tehát... amit keresek, az őrölt kávé, nem szemes...kissebb kiszerelésben legyen, és tudjam hol keressem :)

Segítségeteket köszönöm!

Zoli

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6627
Eléggé lelakottnak tűnik.
Előzmény: kávémanó (6624)
cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6626
Bocs a képet elfelejtettem.

cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6625
Hála az előttem szólók tapasztalatainak,kész vagyok a beállítással.
Eddig azt hittem a jó espressohoz 3 dolog kell:Minőségi Kávé,Jó minőségű és lágy víz,Jó kévéfőző gép.
Tévedtem,ha nincs megfelelő daráló az egész nem olyan mégsem, mint amit szeretnél.
kávémanó Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6624

 

Ezt nézzétek meg. Milyen lehet? Most kértem infókat az eladótól.

 

http://www.vatera.hu/kavedaralo_17256541.html

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6623
Nem túl szőke?
Előzmény: yeahhh (6587)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6622
Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Fél éve használom. Nagyon pontosan, finoman beállítható, és egyenletes az őrlemény. Kis kávémennyiség valóban bennmarad a torokban, de ez mokkáskanállal akár ki is nyerhető egészen könnyen - ha valakit zavar. Expolygonnál vettem, de a barista szakboltban ezerrel olcsóbbért láttam - ráadásul az a város közepén van (majdnem) a Nagyvárad tértől két percre, és nem a világ végén. Egyúttal kb. 8 féle tamperből is válogathatsz náluk - de teljesen korrekt az Expolygon is, főleg azoknak ajánlott, akik Budapest határánál laknak vagy dolgoznak, Pestszentlőrincen. :)
Előzmény: cumpika (6601)
nemisbéka Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6621
Kátayban biztosan.
Előzmény: kávémanó (6620)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6620

 

SÜRGŐS

 

Kedves Kollegák! Tudnátok nekem javasolni egy helyet, ahol születésnapi ajándéknak is megfelelő, török kávé főzéséhez alkalmas edényeket lehet venni?

kávémanó Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6619

 

hanem domború. Szóval ennek van jelentősége?

 

Szerintem van egy kis jelentősége. A domború felszín miatt, a tamper testére merőlegesen ható nyomóerőnek keletkezik egy félgömbnyi irányban (180 fokos térszögben)  kifelé ható komponense is. Így a nyomás hatására nem csak a szűrő alja felé, hanem a oldala felé is terelődik a kávé. Ezzel segíti, hogy a középén magas kupac szétterüljön és a kosár egyenletesebben teljen, tömörödjön.

 

Természetesen ne legyen túl domború, mert akkor középen egy kráter lesz. Szerintem a domborulat magassága, középen nem nagyobb mint 0.5-1.0 mm.

Előzmény: beeex (6613)
kávémanó Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6618

Iberital:

 

Beeex, ha érdekel, küldök egy szórólapot és egy rajzot, amit az Iberital cégtől kaptam manual-ként.

Előzmény: beeex (6612)
cumpika Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6617
Köszönöm a válaszokat,közben visszaolvastam a témába vágó hozzászólásokat,ugyhogy most értem haza a géppel.Vettem egy csomag Jacobs Meridot,remélem egy kg elég lesz a beállításhoz.
Nekiállok,a tapasztalatokat megosztom veletek.
Vén Resu Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6616
"scientifically engineered shape"... komoly... :)
Előzmény: yeahhh (6615)
yeahhh Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6615
Hogyne lenne? Minden apró mozzanat nagy jelentőséggel bír (elvileg) - csak legyen ember, aki végigppróbál mindent...egy kis adalék a témához...:-D
Előzmény: beeex (6613)
yeahhh Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6614

Köszönöm, mindjárt kifolyik! (ma a 3.)

És az Iberitalnak (is) köszönhetően éppen úgy, ahogy kell. Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabb Iberital-tulajok, emlékeim szerint mindegyikük elégedett a géppel - én nemkülönben. Masszív felépítésű jószág, fokozatmentesen állítható őrlési finomsággal, értékarányos áron - meg kell venni, mert ennyiért alig akad vetélytársa.

Előzmény: cumpika (6601)
beeex Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6613

jaja:)) tehát nem sík, hanem domború. Szóval ennek van jelentősége? Csináltatnék én is egy szépetés nem tudom, hogy ez a sík kontra domború játszik e mint porbléma.

Megyek megkérdezem a kollegáimat. Biztosan kihullik a hajuk a tamper aljának problémájától... hehe

Előzmény: yeahhh (6611)
beeex Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6612

1db szívfájdalmam van vele amit korábban már kiveséztünk, hogy az 1személyes kosár 1/3nak megfelelő mennyiség mindíg bennemarad, tehát a következő adagnál ez kerül a kosárba, ha pedig pár óra eltelik két főzés között, akkor az ....(na nem katasztrófa). Vagy! Minden adag után kiűríted, ami  csontra kidarálást, döntögetést, hátának erős ütögetését jelenti.

Előnye: rendkívül finom állíthatóság. ( Bazi sokat kell tekergetni - és nem könnyű - azt a kis tekerőjét, hogy már érezhető legyen a  változás) A presszó kávé és a forrázott kávé közötti különbséget végigtekerve garantált az ujjperc görcs.

Előzmény: cumpika (6601)
yeahhh Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6611
...igen, és - gondolom - nem enyhén ovális, hanem domború :-)
Előzmény: beeex (6592)
H_G Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6610
Egyébként nagyon jópofa villanyos felszereléseket gyártanak mostanában a törökök. Főleg a második tetszik, mert továbbra is érezheti az ember a kapcsolatot a módszer ősi gyökereivel (ami erősen belejátszik a török KV hangulatába) és a tisztíthatósága is meggyőzőbb, bár az elektromos dzsezva nyilván jobban illik egy modern irodai környezetbe:




_MrB_ Creative Commons License 2007.01.04 0 0 6609
namost 95+-2fokos VÍZ folyik át az igazi espresson, és nem gőz.
A citrom meg nem ízesítés volt, hanem arab világban, de már európában is egyre inkább ismert, széles spektrumu emésztési problémákat megoldó gyógyhatásu készítmény a TörökKV, és bele egy egyiptomi kiscitrom, vagy itthon kapható Lime (méretfüggően fél-egész) leve.

Hogy miért nem tudom, de megfogja a hasmenést, csökkenti a hányingert (feltéve, ha letudtad nyelni), és esküdöznek rá, hogy másnapos gyomorra is jó. Valami fertőtlenítő hatása tuti van.
Előzmény: narancsbukta (6600)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!