Keresés

Részletes keresés

bbfeco Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10341

segítek.... meginni..  : ))

de csinálhatsz belőle mást is..http://www.mindmegette.hu/sotet-szemu-keson-ero-csabitonk-az-otello-45829

sztem ha nem sokat " macerálod" bort csinálmagából...

Előzmény: gergerg (10337)
gergerg Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10340

omia=Omnia

Előzmény: gergerg (10339)
gergerg Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10339

Mint az omia, sűrű tömény és fekete.

Előzmény: Midnightx (10338)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10338

Milyen bora van az Otellónak? Sosem ittam még. Nálunk frissen elfogy.

gergerg Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10337

Ma leszemeztem az otellót, holnap darálom, fokolom. Segítetek bort csinálni belőle?

lalá Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10336

hihi

Előzmény: gergerg (10335)
gergerg Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10335

Dehogy respedek! :-))

Előzmény: lalá (10333)
lalá Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10334

-Hááát?!

 

 

 Okkal-móddal. Mittudomén. (hihi)

Előzmény: apilusz (10326)
lalá Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10333

-Respect!

Előzmény: gergerg (10323)
szalonspicc Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10332

köszönöm a hasznos infót!

Előzmény: Cirfandlia (10330)
jozso830 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10331

Sziasztok

 

Arra lennék kíváncsi, hogy száraz területekre meszes altalajú homoktalajra milyen alanyt érdemes használni? Valakinek van tapasztalata abban, hogy az itt jól megélő direkt termőke (delevari, othello (vitis labruska)) oltva milyen redményt érhatünk el? Esetleg a Teleki C5-ös alanyok lennének csak ideélisak? Sajnos a bujtással, döntéssel szaporított szőlő a száraz homokon erős intenzív gyökérzet hiányában csak szenved és korán el is pusztul.

Köszönöm a segítséget! Üdv

Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10330

10 g borkén durván 5 g SO2-t ad egységnyi cucchoz; tehát 50 %-os. ("E kén-dioxid tartalom a borkénben elméletileg 57 %, de a gyakorlatban csak 50%-al számolunk" http://www.interker-wein.hu/Bor%C3%A1szatiseg%C3%A9d%C3%A9skell%C3%A9kanyagok/Bor%C3%A1szatikezel%C5%91anyagok/K%C3%A9nez%C5%91anyagok/Bork%C3%A9n/tabid/335/Default.aspx)

A törzsoldatod miután 5%os, abból hogy 10 g borkénnel legyél equivalens 100 ml kell.

Miután mindkét cucc erősen veszít a hatóanyából idővel, én inkább a 40%-os - töményebb - törzsoldatot használom.

Előzmény: szalonspicc (10329)
szalonspicc Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10329

A kénezéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A borkén adagolása hogy viszonyul az 5%-os törzsoldathoz? Ha például 10 gr poralakú borként kell adagolni akkor ezt hogy fordítom ár a törzsoldatra? Ebből így hány ml-t kell adagolni?

Előzmény: Zalancelot (10325)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10328

22,5  a Cab.sauv. a felvidéken??? Nem semmi! Ez biztos nem egy korábbi változat/fajta? Mert a Chard-nak akkor jóval többnek kellene lenni hisz kb 1 hónap különbség van a két fajta érési idejében. Vagy eltérő terhelésű, fekvésű ütetvények?

Előzmény: csabi_felvidek (10324)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10327

Köszönöm a Többiek segítségét is, zúzó-bogyózó darálón engedtem le, de már szombat óta erjed.  Tehetek most rá, természetesen borként vagy későbbiekben tegyek rá. Mellesleg nem vagyok oda  a kénezésért, mert fáj tőle a fejem!

Előzmény: Zalancelot (10325)
apilusz Creative Commons License 2011.09.13 0 0 10326

Hogyan számolták össze? A mazsis csajok későn értek hozzám,de jó vörösbort hoztak.

Előzmény: lalá (10321)
Zalancelot Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10325

Ahogy az előttem szóló mondja, nem kénport, borként kell (kálium-metabiszulfit)adagolni.

100 liter cefréhez 10-15 g (1-1,5 deka) ajánlott. Ez amellett,hogy részben fogja az erjedést, a héj szétroncsolását is elősegíti.

Más, a vörös szőlőt nem elég ledarálni, abból a kacsokat is el kell távolítani, ezért nem sima darálót, hanem bogyózót használunk, különben a vörösborunk a kacstól erősen csersavas lesz!

Persze a ledarált szőlőből a kacsokat kézzel is el lehet távolítani, de módfelett macerás művelet .

 

Előzmény: Sanyi apó (10311)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10324

Szia, csináltam egy távolabbi képet, hogy láthatók legyenek a levelek is.

 

Ma megvolt az első próbaszüret is, a köv. eredményekkel:

Cabernet Sauv.:  , közelebb a 23-hoz mint a 22-höz... Chardonnay:  23 fölött, Tramini:  24 fölött. Lassan, de biztosan haladunk a kitűzött cél felé...

Előzmény: Corsario (10264)
gergerg Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10323

Aha! Értem+ Akkor az enyém mint a makk.

Előzmény: lalá (10322)
lalá Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10322

-Jól beérett, nem lisztharmatos, peronoszpórás, kocsánybénult stb bogyók.

Előzmény: gergerg (10320)
lalá Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10321
gergerg Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10320

Attól hogy hülyeséget kérdezek még válaszolhatsz okosat!

Előzmény: lalá (10319)
lalá Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10319

-Magad mondtad. (hihi)

Előzmény: gergerg (10317)
lalá Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10318

-Ha jó színt, vadélesztő-mentes nyugodt erjedést akarsz akkor 100mg/kg SO2-dal kénezd. De csak ha nem erjed. Ha pötyög, már semmivel.

Előzmény: Sanyi apó (10311)
gergerg Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10317

Lehet hogy hülyeséget kérdezek, sőt biztos de honnan tudni hogy egészséges? Mer' ugye a vérnyomását nem mérhetem meg, se a torkába nem nézhetek. Vagyis inkább honnan látszik hogy nem? Ilyenkor még forrás előtt mi baja lehet amitől nem szabadul meg?

Előzmény: alfi13 (10316)
alfi13 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10316

Ha egészséges szerintem semi esetre ne tegyél bele ként.

Előzmény: Sanyi apó (10311)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10315

Ha már a piros szlankáról esett szó. Valamelyik nap elmentem a piacra szőlőt venni. Hiába nagyvárosban élek, csak 2 fajta volt. Az egyik árusnál egy rossz kinézetű Othello, a másiknál egy Magyarka nevű valami. Azt se tudtam mi az, de viszonylag olcsó volt (200 kilója) és megvettem. Itthon derült ki, amikor utána néztem a neten, hogy ez a piros szlanka. Hát, nem nagy durranás. De azért meg lehetett enni. Csak azt nem értem, hogy miért árulnak mindig borszőlőt, amikor annyi jó csemegeszőlő fajta létezik.

gyula. Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10314

Nagyon örülök mikor ezeket a sorokat olvasom a rég elfeledett szőlőkről.Hiszen nagyon soknak ismerősen cseng a neve számomra.Van egy kis gyüjteményem,64 - féle-fajta.

A listádból kirí a polyhos nevű szőlő,mármint,hogy nem alkalmas bor készítésére.

Nos ilyen nekem is van és a környékünkön még nagyon sok szőlős gazdának és remek bort lehet készíteni belőle.Eléggé elterjedt fajták még mifelénk (Felvidék - Felső Bodrogköz),ha már régi szőlőfajtákat említünk a cájber,nova,otelló,a logány szőlő  a fehér és rózsaszínű delavári valamint a rözsaszínű izabella és a fehér változata is valamint a

bakó.Az utóbbiból errefelé  nagyon erős bort készítenek.

Előzmény: guszpapa (10307)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10313

Kénport ne... inkább borként. Nagyon minimálisat (pláne ha egészséges) mert különben a későbbi almasavbomlást akkor hiába várod.

Előzmény: Sanyi apó (10311)
Midnightx Creative Commons License 2011.09.12 0 0 10312

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: Jani71 (10301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!