A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Weboldalunkon "Használt gépek" rovatot indítottunk. Ha valakinek használt kávéfőzéssel kapcsolatos eladó gépe van, szívesen feltesszük az oldalra. A megjelenyítés ingyenes. Érdeklődők, küldjenek e-mailt, rövid ismertetővel, árral és 1 db fotóval (max. 500x500 pix.) elérhetőséggel, amely publikus lesz a weboldalon.Weboldalunkon
Hát igen, van benne valami amit mondasz, tényleg kell még hozzá egy kis idő, hogy a korlátaiba ütközzem :) viszont az is tény, hogy ez a szabályzósdi eléggé szakma-közeli :) dolog nálam. Most várok egy kicsit még lehiggadok, aztán meglátjuk... Meg aztán ez a "tuning" dolog is valahol egy kis kikapcsolódás, szórakozás lenne nálam.
Viszont ma reggel olyan jó kávé csurgott ki belőle, hogy kénytelen voltam azt mondani, hogy "azannyát" :)
Talán nem leszek sértő, de én bizony hozzá nem nyúlnék - egyelőre - Szilvihez!
Olyan jó gép az...szvsz még a 10%-t sem használod ki a tudásának, nem érne rá az elrontás kicsit később??
:)
Az én első tuningom biztosan egy hőmérő beépítése lenne, de nincs szívem hozzá...még.
Kávémanó!
Pl. a Gaggia MDF (is) van fehérben (ne lenne oly' drága..). Tudom, hogy horror tisztán tartani, de mivel minden konyhagépem és a régi kévégépem is fehér volt, tisztában vagyok a feladattal!
Igen, rendesen be vannak tárazva - mondjuk, például ugyanaz a kettős kifolyó (én is nézegettem ár) szerepel a Rancilio, meg a Gaggia alkatrészek között (finoman fogalmazva is méltányos áron)
És ezek az alkatrészek nagyrészt vannak is nekik raktáron? Láttam ott pl. állítható kettős kifolyót, ami rohadt jó lenne, mert időnként nem azonos mennyiség jön le a két csészébe, meg egy csomó tartalék alkatrészt is. Na majd ha valamikor kilátszok a munkából elnézek arrafelé.
Tudod, mint a sebészeten: "Doktor Úr, bal láb...mondom, bal!...mondom, LÁÁÁB!!!"
De komolyan: érdemes kimenni Expolygonékhoz, mert a tulaj érti a csíziót+roppant segítőkész. Daráló-ügyben ölég sokat fárasztottam, ennek ellenére soha nem volt olyan érzésem, hogy namosmáraztánmajdtelküldahalálba...:-)
Tuti, hogy menetes - néhány oldalon kínálnak is (tán az Eypolígonnál is láttam) az ilyen, szabvány szűrőtartókhoz a gyári dupla helyett egycsöcsű egykifolyós végdarabot.
Az Omronnak vannak nagyon durva (és drága) szabályzói is, pl. fuzzyval támogatott PID kaszkád szabályzásokhoz és más hasonló. Én erre a feladatra az E5GN típust néztem ki, és valószínűleg ezt is fogom beépíteni. Amúgy meg PID szabályzót mindenki gyárt, úgyhogy elég nagy belőlük a választék. Egy biztos, hogy nem olasz lesz, mert a folyamatirányításban és az ipari automatizálásban a "Made In Italy" szitokszónak számít :)
Resu, nézegettem az Omron ajánlatai között a PID-es szabályozókat és volt egy kerekes beállítású és egy digitális kijelzős is, amelyekhez különböző termopárokat, vagy hőérzékelőt lehet kapcsolni. Nem tartod ezt "ágyúval verébre" megoldásnak?
Amúgy a szervizekben lehet olyan kart helyettesítő eszközt kapni, amivel a manométer is egybe van építve. Persze nem tudom, hogy mennyibe kerül. Lehet, hogy a szervízből is kölcsönadják, ha jól elbeszélgetsz velük...
Ez nagyon természetellenes állapot és én csakis természetes körülmények között tudok élni. Ez azt jelenti, hogy engedek az entrópia-növekedés törvényének és csak végszükség esetén avatkozom be. Pl., ha már a tamper megtalálása tovább tart egy félóránál... :-)))
Szerintetek a szűrőtartó végéről ezt a kiömlő vackot le lehet csavarni? Kézzel próbáltam, de nem megy, úgyhogy inkább megkérdezem (hátha látott már valaki ilyet szétszedve) mielőtt helyreállíthatatlanul dezintegrálom egy satuval. Azért szedném le, mert egy kis manométert eszkabálnék rá, hogy megmérjem (és ha szükséges beállítsam) a nyomást.
Ha lenne fehér I., jó eséllyel indulna, annyi jót mondtatok róla.
Fehér kávédaráló! Micsoda perverz gondolat! :-)
Ha abban a hitben ringatod magad, hogy egy kávédaráló környezetét tisztán, kávészemcsétől mentesen lehet tartani, akkor ez bizony rettenetesen naív elképzelés! A jó kis sötétbarna, fekete szín prímán jótékony fedést biztosít a látszólagos rend érzetének fenntartásához! :-) Mondjuk, nem tudom, hogy ez megnyugtatja-e a nejedet! :-)))
mi lesz akkor, ha vákuumos őrült kávét teszek az eszpresszómasinába? Milyen ízre lehet számítani?
Nem ennyire rossz a helyzet! A vákuumozott darált kávék között is vannak "espresso" darálású kávék! Komolyan kell venni, hogy milyen célra ajánlják a kávékat és csakis olyat vegyél meg, amit "espresso" gépekhez is ajánlanak. Óriási különbség van a szemcseméretben. Az Omnia csak kegyetlen erős tamperolás mellett használható, ha nem darálsz még rajta egy keveset, 10-15 másodpercet. Viszont a Tchibo új "espresso" kávéja egészen jól használható és nem rossz az íze sem. Becsületes közepes minőség, élvezhető. Lavazza Crema Gusto (kék-piros), egészen jó. Sagefredo Emozione - ha szereted a finom kávé markáns ízét, nagyon fogod kedvelni. Én ezeket próbálgattam, meg voltam velük elégedve. Ami nem jött be nálunk: piros Sagefredo Intermezzó (karaván style), Piazza d Oro (agyonégetve).
Egyébként a nagyobb áruházakban vannak kimért szemesek, amiket ott tetszőleges méretre darálnak. Vigyázat, mert ezek is csak 1-2 napig taertják azt a minőséget, amit az ember a finom kávétól elvár. Időben exponenciálisan veszíti el az élvezeti értékét a darálás után!
Ajánlom figyelmedbe a kenyai kávékat, a maguk fűszeres, gyümölcsös ízvilágukkal.
Az Illy pedig monnyon le, most már végképp elmondhatom... :-)