Jaj, igen..abban segítsen már valaki, kérem, hogy mi a különbség a gyors és a rapid program köz5t?
Majd' 1 évtizednyi kenyérsütés után azt hittem, nem okoz gondot, hogy nics haszutmagfor(Mz/X után) a géphez, de a sima gyors gyakorlatilag használ6atlan.
Alvás füldugóban :-) ... esetleg kenyérsütés este, ha a lefekvés idejére időzíted a kenyér elkészültét (kihülést is rászámítva), a kenyér korán reggel sem lesz rossz, max. nem lesz "meleg", ami - ha igaz - egyébként sem jó a gyomornak. Hausmeisterem kedvesen "csivitel", napközben meg sem hallom (igaz, hogy hajnalban még nem próbáltam), egyáltalán nem zavaró, sokszor nem is hallom meg a szobában...
Könnyű ellenőrizni, próbaképpen beállítottam 10 perc késleltetést. 10 perc múlva el is indult csendben, de a magberakásnál viszont sípolt. Végén nem hallottam, nem voltam ott.
Ez egylapátos gép egyébként, kikapcsolni nem lehet rajta a sípolást. Legfeljebb szerelés útján kiiktatni a "sípolóját", vagyis a piezo zümmert. Ezt én meg is tehettem volna, amikor darabokra volt szedve a gép, de nekem szükséges, mert bár közelről bántja az én fülem is, viszont így meghallom távolról is.
Hölgyek, Urak ! Egy lehet hülye kérdés. Programozott, késleltetett üzemmódban is csipognak, visítanak a gépek ? mag, gyümölcs bedobáskor az elején csipog + a végénél.
Nekem az ALDI-s SHG gépem van, az elég hangosan csipog mindkét esetben.
Ha reggel 07:00-ra szeretnék kenyeret az ugye 03:20-kor indulna, és nem olyan jó a hajnali fél4kor majd 7kor az éles visítás, csipogás :)
Kérdésem ilyenkor is jeleznek, vagy ki lehet netán ezt kapcsolni ? Én nem igen sütök késleltetett üzemmódban, azért kérdezem...
Én ezt tovább fejlesztettem, kicserélem alatta az egész sütőformát, egy tengely nélküli verzióra.
A gondolat abból adódott, hogy venni kellett egy új sütőformát. A régiből viszont (amiben a csapágy és a szimmering egyaránt hibás lett) kiépítettem a tengelyt. Ennél 42 percnél áll le a dagasztás, amire be van állítva egy stopper, amit bevihetek a szobába is, jelzi az idő lejártát. Így nem tudja elterelni a figyelmem a számítógép, TV, akármi.
Ekkor tésztát egyszerűen átrakom a tengely nélküli formába, amit hideg időben gázláng felett át is langyosítok, nehogy megfázzon az élesztő. Kifejlesztett fogásom is van rá, hogy ha ragad a tészta, le kell ülni, egyik formát térd közé szorítva, a másikat meg tudom fogni két kézzel, majd kirázni belőle a tésztát, bele az üres formába. Így elkerülhetők egyéb bénázások, felborulás stb.
Az egész pillanatok műve, és a végeredmény, hogy sütés után a kenyér simán kiesik a formából, bármi lyuk nélkül. Próbáltam egyébként úgy is, hogy csak a lapátot vettem ki, de úgy a tengelyre erősen rásült, ráragadt a kenyér, hiszen az nem teflonos. Nem csak nehezen jött ki, de még a kenyér közepéből is kitépett, le kellett áztatni utána tengelyt.
A lapáton lévő teflon bár vékonyodik, de az enyémnél évek óta használható az eredeti lapát.
Bocs, hogy beleszólok, én mindig kiveszem a lapátokat, nekem így az egyszerűbb. Nem szeretem ha nagy lyuk marad a lapát helyén és főleg, hogy igy sokkal könnyebben kicsúszik a kenyér az üstből, és a lapátot sem kell agyonáztatni, hogy a rásült kenyértől megszabadítsam.
A sütés és az utolsó kelesztési idő összegénél fordul uccsót a lapát, ezutáni pecrcekben szoktam kiszedni. Csak picit megemelem innen-onnan a tésztát és ha esetleg nem egyforma magasra keverte mindkét felét a gép ekkor szoktam megigazgatni is.
Én pedig arra lennék kíváncsi, mennyire tartós nálatok a lapátok teflon bevonata.
Aldis gépem van, a működésével elégedett vagyok, jól keleszt és szépen süt. De a bevonat a lapátok éleinél már gyanús...
Bár nem engem kérdeztél, de -én nem szoktam- a sütési folyamat elején kiveheted, ha már tutira nem teker tovább. Valamelyik gépünkhöz adtak olyan kampót, amivel ki lehet halászni a lapát.
Előjött 1 olyan problémája, amit a közel 10 év alatt elsüt5t 3 gép közül 1iken se láttam: ereszt az edény alul, a tengelynél.
Ezen kívül gyakorlatilag nem lehet vele "nagy", 1 kilós kenyeret sütni. Ha véletlenül + bírja forgatni, akkor is olyan nagy lesz, hogy kiüti a tetejét, és nem sül + rendesen..:-s
én úgy szoktam, de ő egy extrán besült lapátról írt, ha jól értettem, ami már szimpla áztatással nem jön le, úgy össze van gyógyulva... arra jó lehet a szódabikarbónás forró vizes kezelés
Az én lapátom rá van gyógyulva a tengelyre, de nem is baj mert így kisebb vele a macera: ha kisül a kenyér akkor még kb. 5 percig benne hagyom az üstben, kicsit begőzölődik az üst fala és utána egyből ki lehet borítani belőle a kenyeret.