A szőlő teljes érésben volt. A levelek száradoztak, a fürt kocsánya két újjnyi hosszan barna volt, a héj papírvékony, a bogyó belseje egy zselés kocsonyaként ugrott elő nyomásra, a magok teljesen barnák voltak, az íz rendben van - egyetlen probléma az almasavas íz a must végén, amelyet amúgy is szeretnék elbontani. A sav olyan mértékben esett, hogy nem mertem kinntartani a szőlőt még egy hetet. Ha hihetünk a glüko-acidimetrikus mutatónak, akkor PONT a szélsőértékek közepén van a cukor-sav arány, elméletileg harmonikus bor lehet belőle. Reménykedem ... nem mertem mégegyszer lelágyulni hagyni a boromat, mert az pocsékba ment, és Jásdiék is azt mondták, hogy meleg évben savra szüretelnek - ebben lehet valami. A szakértői visszajelzés is a frissességet hiányolta a legutóbbi boromból, ezért én is a savakat őrizgettem.
Sajnos Dörgicsén idén elképesztő aszály volt, egyszer tavasszal, egyszer pedig nyárutón, harminc fok fölötti melegekkel (déli lejtőn ez minimum 35 fok) és egyszerűen leállt a szőlő légzése. Ráadásul ez az újonnan vett szőlő, amelynek még el kell hinnie, hogy nem lesz ezentúl évről évre megszakítva. Tavaly még a télre való felkészülés is problémát okozott, idén túl kellett élni az aszályt ... még művelésmódot is fogok váltani, pótolom szépen a hiányokat ... elleszek ezzel egy darabig. :)
11% körüli alkohol sztem nem probléma, ezermillió dolog miatt jobban aggódom (hordósság, sikeres MLF, fejtési hibák elkerülése, és minden egyébb ostobaság, amit az almúlt években elkövettem) - ha lesz egy jó "beszélgetőborom", nem fogom bánni.
Egy hete mi ismerősnél 19est szedtünk, savat nem mértünk. Én hagytam volna még, de a gazda alacsonyabb alkoholú fröccsboralapot szeretne. Én várom a hét eleji eső, hogy végre lemossa kicsit a másfél hónapos! zárópermetezés nyomait, azóta nem volt felénk értékelhető eső. Utána napokon belül szedünk, a Cirfandlim már bőven 20 fok felett.
Nekem is van "Zalagyöngyém" az ilyen átváltozó fajta mert volt már hogy laza fürtös volt enyhén ovális bogyókkal és volt hogy tömött kerek szemű (idén is). Én is küldök szivesen belőle!
Jó fajta a Zalagyöngye, ne add fel! Valamennyi vesszőt tudok küldeni tavasszal. ha gondolod, meg ültetsz a szomszédéból is és két év múlva összehasonlítod.
Akkor az, hogy a szomszéd fokolója 2,5-tel többet mutatott, mint az enyém, nem abból adódik, hogy az övé 20C-ra, az enyém meg 17,5C-ra volt kalibrálva. :-D (Az enyém talán még déd- vagy nagyapámé lehetett, szóval bármi lehetséges.)
Köszi! Akkor beszerzek egy hitelesítettet (vagy leaglább egy olyant, amiben megbízom...)
Azt szeretném megkérdezni, van-e neked fokolóhoz való hőmérséklet-átszámító táblázatod? Be tudnád esetleg szkennelni? Akárhol néztem gazdaboltokban, a mostani fokolókhoz nem adnak, még azokhoz sem, amikben hőmérő van. Előre is köszönöm!
A Zalagyöngyét mindenhol laza fürtűnek írják (nálam már túl laza is)! Roppanó, keményhúsú bogyója van, kicsit muskotályos,( egyik szülője a Csaba gyönygye) és nálam inkább kicsit ovális, mint gömb alakú. Sajnos az íz már két kert között sem egyforma, sőt, nekem a kertben 40m távolságon és kb 3-4 m szintkülönbséggel több fajta olyan eltérést mutat, hogyha nem én ültetem őket, el se hiszem, hogy egyformák.
Tisza, Zagyva torkolat, nem izlett olyan édesnek tűnö . Levelek közt.Ény-Dk-i sor. Tömött fürt sok kerek , szem közepesen roppanó, egy nagy és egy kis seb fürt egyben. Inkább borszőlő.
A fokolókról leolvasható érték 20°C-on hiteles (vagy 17,5°C-on attól függ mikori a fokolód), ha ehhez képest melegebb a mustod akkor a leolvasott érték kevesebb mint a valós. Mivel múlt héten dögmeleg volt meg úgy kb. dögmeleg van hetek óta van egy jelentős esély, hogy a tényleges cukorfokod magasabb 17-nél... Én kb. 1,5-2 fokkal mértem alá az én mustomat 10.-én (volt vagy 30°C)
Szerintem ezer féle szőlőből fénykép alapján csak tippelni lehet. Háak kertjeiben legtöbbször nincsenek különleges szőlők én ez alapján szoktam tippelni.