Keresés

Részletes keresés

pumi66 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 10394

Üdv! Az lenne a kérdésem,hogy a must bentonittal való erjesztésének van gyakorlati jelentösége?

BZoltan Creative Commons License 2011.09.18 0 0 10393

Kis mázlival tényleg meglesz a 11vv%, az pedig már nem rossz.

 

 

Előzmény: RAMBO (10392)
RAMBO Creative Commons License 2011.09.18 0 0 10392

A szőlő teljes érésben volt. A levelek száradoztak, a fürt kocsánya két újjnyi hosszan barna volt, a héj papírvékony, a bogyó belseje egy zselés kocsonyaként ugrott elő nyomásra, a magok teljesen barnák voltak, az íz rendben van - egyetlen probléma az almasavas íz a must végén, amelyet amúgy is szeretnék elbontani. A sav olyan mértékben esett, hogy nem mertem kinntartani a szőlőt még egy hetet. Ha hihetünk a glüko-acidimetrikus mutatónak, akkor PONT a szélsőértékek közepén van a cukor-sav arány, elméletileg harmonikus bor lehet belőle. Reménykedem ... nem mertem mégegyszer lelágyulni hagyni a boromat, mert az pocsékba ment, és Jásdiék is azt mondták, hogy meleg évben savra szüretelnek - ebben lehet valami. A szakértői visszajelzés is a frissességet hiányolta a legutóbbi boromból, ezért én is a savakat őrizgettem.

 

 

Sajnos Dörgicsén idén elképesztő aszály volt, egyszer tavasszal, egyszer pedig nyárutón, harminc fok fölötti melegekkel (déli lejtőn ez minimum 35 fok) és egyszerűen leállt a szőlő légzése. Ráadásul ez az újonnan vett szőlő, amelynek még el kell hinnie, hogy nem lesz ezentúl évről évre megszakítva. Tavaly még a télre való felkészülés is problémát okozott, idén túl kellett élni az aszályt ... még művelésmódot is fogok váltani, pótolom szépen a hiányokat ... elleszek ezzel egy darabig. :)

 

 

11% körüli alkohol sztem nem probléma, ezermillió dolog miatt jobban aggódom (hordósság, sikeres MLF, fejtési hibák elkerülése, és minden egyébb ostobaság, amit az almúlt években elkövettem) - ha lesz egy jó "beszélgetőborom", nem fogom bánni.

Előzmény: BZoltan (10390)
Cirfandlia Creative Commons License 2011.09.17 0 0 10391

Egy hete mi ismerősnél 19est szedtünk, savat nem mértünk. Én hagytam volna még, de a gazda alacsonyabb alkoholú fröccsboralapot szeretne. Én várom a hét eleji eső, hogy végre lemossa kicsit a másfél hónapos! zárópermetezés nyomait, azóta nem volt felénk értékelhető eső. Utána napokon belül szedünk, a Cirfandlim már bőven 20 fok  felett. 

Előzmény: RAMBO (10389)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.17 0 0 10390

Ez neked is 10.6-11.3vv% alkoholpotenciál.

Nem kevés ez? A magok milyen arányban voltak barnák?

Előzmény: RAMBO (10389)
RAMBO Creative Commons License 2011.09.17 0 0 10389

17,5-18 MM 6,5 sav

Előzmény: BkSp (10380)
gergerg Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10388

Nekem is van "Zalagyöngyém" az ilyen átváltozó fajta mert volt már hogy laza fürtös volt enyhén ovális bogyókkal és volt hogy tömött kerek szemű (idén is). Én is küldök szivesen belőle!

Előzmény: Törölt nick (10385)
tp329 Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10387

Jó fajta a Zalagyöngye, ne add fel! Valamennyi vesszőt tudok küldeni tavasszal. ha gondolod, meg ültetsz a szomszédéból is és két év múlva összehasonlítod.

Előzmény: Törölt nick (10385)
gergerg Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10386

Mennit szeretnél és milyen célra?

Előzmény: Törölt nick (10385)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10385

Feladom. Majd telepítek vmit  a katalógusból választva.

Előzmény: tp329 (10378)
medveger Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10384

Akkor az, hogy a szomszéd fokolója 2,5-tel többet mutatott, mint az enyém, nem abból adódik, hogy az övé 20C-ra, az enyém meg 17,5C-ra volt kalibrálva. :-D (Az enyém talán még déd- vagy nagyapámé lehetett, szóval bármi lehetséges.)

Köszi! Akkor beszerzek egy hitelesítettet (vagy leaglább egy olyant, amiben megbízom...)

Előzmény: BkSp (10383)
BkSp Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10383

Ha jól emlékszem 30 Celsius foknál már 0.7 mustfokot kell hozzá adni, tehát nagy különbség nincsen.

Előzmény: medveger (10381)
BZoltan Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10382

Nálunk próbaszüret volt a héten olaszból. 8 körüli savak 19.5 mustfokkal. A jövő héten sor kerül már rá.

Előzmény: BkSp (10380)
medveger Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10381

Szia!

 

Azt szeretném megkérdezni, van-e neked fokolóhoz való hőmérséklet-átszámító táblázatod? Be tudnád esetleg szkennelni? Akárhol néztem gazdaboltokban, a mostani fokolókhoz nem adnak, még azokhoz sem, amikben hőmérő van. Előre is köszönöm!

 

G.

Előzmény: Daeril (10375)
BkSp Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10380

Olaszrizlinget szedett már idén valaki? Cukor, sav értékek érdekelnének.

 

üdv,

G

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.16 0 0 10379

A hobby-kertész mindenben másként gondolkodik, mint egy   termelő.  Azért még nem sarlatán, esetleg csak kíváncsi!

Előzmény: RAMBO (10360)
tp329 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10378

A Zalagyöngyét mindenhol laza fürtűnek írják (nálam már túl laza is)! Roppanó, keményhúsú bogyója van, kicsit muskotályos,( egyik szülője a Csaba gyönygye) és nálam inkább kicsit ovális, mint gömb alakú. Sajnos az íz már két kert között sem egyforma, sőt, nekem a kertben 40m távolságon és kb 3-4 m szintkülönbséggel több fajta olyan eltérést mutat, hogyha nem én ültetem őket, el se hiszem, hogy egyformák.

 

Előzmény: Törölt nick (10377)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10377

Tisza, Zagyva torkolat, nem izlett olyan édesnek tűnö . Levelek közt.Ény-Dk-i sor. Tömött fürt sok kerek , szem közepesen roppanó, egy nagy és egy kis seb fürt egyben. Inkább borszőlő.

Nem értek ehez.

Előzmény: gergerg (10374)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10376

Ez nekem jó hír mert vagy 17 vagy több de semmiképp sem kevesebb. Lehet hogy volt 25 C° is a must....

Előzmény: Daeril (10375)
Daeril Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10375

A fokolókról leolvasható érték 20°C-on hiteles (vagy 17,5°C-on attól függ mikori a fokolód), ha ehhez képest melegebb a mustod akkor a leolvasott érték kevesebb mint a valós. Mivel múlt héten dögmeleg volt meg úgy kb. dögmeleg van hetek óta van egy jelentős esély, hogy a tényleges cukorfokod magasabb 17-nél... Én kb. 1,5-2 fokkal mértem alá az én mustomat 10.-én (volt vagy 30°C)

Előzmény: gergerg (10365)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10374

Mondj valamit az ízéről, meg hogy roppanós volt-e, napon volt-e a fényképezett fürt vagy a levelek között, melyik országrészen van ez stb.

Előzmény: Törölt nick (10373)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10373

telepíteni akarok ,de olyatt ami már van itt . 

Akkor ez most mi? A kékszőlót lese fényképeztem, csak megettem.

Előzmény: kata 03 (10367)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10372

Szerintem ezer féle szőlőből fénykép alapján csak tippelni lehet. Háak kertjeiben legtöbbször nincsenek különleges szőlők én ez alapján szoktam tippelni.

Előzmény: gergerg (10371)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10371

Esetleg egy kevésbé érett sádium?

 

Előzmény: Paja1983 (10370)
Paja1983 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10370

 

Talán így jobb lesz

Előzmény: Paja1983 (10369)
Paja1983 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10369

Sziasztok, 1 kép a Zalagyöngyéről: (remélem nagyítható is)

Előzmény: kata 03 (10367)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10368

Nekem van, vagy mégsem? Tehetnél fel képet csak hogy lássuk a difit.

Előzmény: kata 03 (10367)
kata 03 Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10367

Szia.

Akinek van zalagyöngye szőlője,mint nekem az 100% os biztonsággal kizárja, hogy ez a képen zalagyöngye.

Inkább Chasselas.

Üdv.Kata

Előzmény: Törölt nick (10355)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10366

Már forr mint a hétfene.

Előzmény: gergerg (10365)
gergerg Creative Commons License 2011.09.15 0 0 10365

Uhh, az meg mi a fene? Kint volt a szőlő edényekben árnyékban darálás előtt, ezután daráltam árnyékba, leszűrtem és fokoltam.

Előzmény: Daeril (10364)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!